Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Sony TC 188 SD, doprowadzony do stanu uzywalnosci -) Gra i to fajnie gra. Podoba mi sie -)

Czekam na zapasowe paski. Jedyny feler wizualny to lekko obity jeden drewniany bok. Pytanie...Czy kieszen powinna byc podswietlana ?

Pozdrawiam. Wojtek.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Pytanie...Czy kieszen powinna byc podswietlana ?

...

Sądząc na podstawie tego obrazka znalezionego samodzielnie w sieci

Sony_TC-188SD.jpg

kieszeń kasety posiada podświetlenie.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Witam, proszę o pomoc. Dziś wyciągnąłem mój magnetofon Pioneer CT-S710 z kartonu.Przebywał tam 2-lata, grał i wszystkie funkcję działały prawidłowo. Dzisiaj zauważyłem ,że nie przewija taśmy do końca tak w jedną jak i w drugą stronę. Jak by nie miał siły.Co to za usterka i czy da się ją usunąc? Wydaję mi się też ,że lekko przeciąga.Dla fachowca to nie problem, ja nigdy rozkręcałem takiego magnetofonu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Sławek.

post-52809-0-00748400-1388938490_thumb.jpg

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Co to za usterka i czy da się ją usunąc? Wydaję mi się też ,że lekko przeciąga.Dla fachowca to nie problem, ja nigdy rozkręcałem takiego magnetofonu. ...

To mogą być usterki tzw. idlera, rolek dociskowych i ew. silnika napędzającego wałki przesuwu. Da się te usterki usunąć.

GM

Witam. Sony TC 188 SD, doprowadzony do stanu uzywalnosci -) Gra i to fajnie gra. Podoba mi sie -)

Czekam na zapasowe paski. Jedyny feler wizualny to lekko obity jeden drewniany bok. Pytanie...Czy kieszen powinna byc podswietlana ?

Pozdrawiam. Wojtek.

W tych modelach Sony żarówka podświetlająca kieszeń zapala się dopiero po zamknięciu. Tak że poza ewentualnie spaloną żaróweczką należy wziąć też pod uwagę stycznik który zamyka obwód po zatrzaśnięciu kieszeni :-) Może być zanieczyszczony, ale może są pogięte blaszki stycznika itp.

Witam Panowie Tak jak pisał Kuba brakuje nam blaszki która trzyma mostek tylko nie wiemy jak ona wygląda, może ktoś ma lub wie jak ona wygląda.

Ale okazało się, że ktoś, kto majstrował przy nim wcześniej zgubił część, która podtrzymuje mostek z głowicami i w momencie, kiedy koło sterujące go unosi, krzywka wypada z koła i mechanizm się blokuje. Stwierdziliśmy, że powinna tam być jakaś blaszka, która trzyma mostek i tu prosimy o pomoc posiadaczy tego (lub podobnego) modelu o pomoc. Bardzo bylibyśmy wdzięczni za jakieś zdjęcie mechanizmu od frontu, lub chociaż jego opis.Pozdrawiam

Manius59, a macie w ogóle do tego Sony service manual? Mam service manual do TC-K611S/711S/707ES, czyli modelu następnego po TC-K690. Mechanizm jest prawie na pewno taki sam, a nie mogę się coś dostać obecnie na hifiengine, żeby sprawdzić czy na pewno taki sam. Jak nie macie tego manuala, to podaj mi na priva swojego maila, bo przez forum tego manuala nie przepchnę.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Znalazłem instrukcję do tego 590, ale nie jest dość szczegółowa i nie widać tego elementu.

Jak nie ma na rysunkach technicznych tego elementu, to znaczy, że go tam nie ma i nigdy nie było. Mechanizm jest zapewne kompletny, tylko koledzy nie naprawiają tego magnetofonu w pozycji STOP i stąd te problemy.

Czy to zdjęcie jakoś pomoże?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15186-0-18158800-1388990744_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj.Taki efekt jednocześnie jest spowodowany dwoma problemami.Jeden,to jak piszesz inne ustawienia w magnetofonie ,który nagrywał tę kasetę,co jest dość częste.A drugi problem tkwi w twoim magnetofonie.Nawet jak poprzedni ślad nie pokrywa się idealnie z twoim,albo był minimalnie szerszy,to twój magnetofon nie powinien tego już odtworzyć,bo powinna go skasować zupełnie głowica kasująca.

Jest jeszcze możliwość,że stary zapis jest nagrany ze zbyt dużym poziomem.Jednak i tak powinien zostać całkowicie skasowany.

Jak sobie z tym poradzić?

Widocznie ustawienie głowicy kasującej w twoim magnetofonie ,nie pokrywa się idealnie z ustawieniem głowic odtwarzających.

Ja robiłem to tak,co prawda w szpulowcu,ale technika jest taka sama.

Zakładasz tą kasetę i włączasz zapis bez żadnego sygnału na wejściu.Włączasz odsłuch po taśmie,najlepiej na słuchawkach i bardzo ostrożnie,ale naprawdę ostrożnie,przestawiasz ustawienie głowicy kasującej,aż nieskasowany sygnał zupełnie zaniknie. Niczego innego nie ruszasz.Miałem dwa takie przypadki i oba należą już do przeszłości.

Edytowane przez Marek-41

Jest jeszcze jedna możliwość, dość typowa dla magnetofonów dwuwałkowych - a w każdym razie był to mój pierwszy problem z moim pierwszym magnetofonem dwuwałkowym (stary, używany i de facto zużyty) model Sankyo: lewy wałek (podający) podawał minimalnie więcej taśmy, niż prawy (odbierający) odbierał. Różnica była zupełnie minimalna i na początku taśmy niezauważalna, ale już w okolicy 2/3 długości taśmy C-90 w torze taśmy zaczynała się tworzyć pętla, powodująca, że taśma nie opasywała już głowicy kasującej, nie przylegała do niej dokładnie - albo i wcale. Oczywiście zatrzymanie taśmy i ponowne jej uruchomienie kasowało ten luz, dlatego defekt nie występował, jeśli rozpoczynało się nagrywanie pod koniec taśmy - wówczas taśmy było już za mało, by problem się ujawnił. Żeby się pojawił, trzeba było nagrywać całą taśmę od początku bez zatrzymania. Ponieważ taśma nie przylegała dokładnie do głowicy kasującej, nie była dokładnie kasowana, Zależnie od wielkości pętli, kasowanie i nadpisanie nowym nagraniem różnie się objawiało - jeśli taśma jeszcze była jako-tako blisko głowicy, kasowała się nieźle, a stare nagranie przebijało tylko w przerwach nowego; im pętla była większa, tym taśma kasowała się gorzej, i stare nagranie było całkiem dobrze słyszalne.

Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem brakujący element.

Yul - dzięki! :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RS-TR373

Szanowni Koledzy!

W moim Nak-u 680 ZX mam upierdliwą usterkę.

Ostatnio nie był używany przez sześć dni i po włączeniu go przestał działać wyświetlacz a konkretnie lewy i prawy wskaźnik poziomu sygnału.

Elementy stałe wyświetlacza:L,R dB,-40,30,20,10,5,0,5,+10 świecą,natomiast te ruchome pokazujące poziom sygnału niespodziewanie zanikają aby równie niespodziewanie pojawić się.

Po ostatniej sześciodniowej przerwie po włączeniu go, wyświetlacz działał dosłownie trzy minuty i następnie wyłączył się na kilka godzin, żeby potem znowu zadziałać.

Teraz wszystko jest w najlepszym porządku, ale wiem że po dłuższym wyłączeniu go problem się na pewno powtórzy i może już ten wyświetlacz nie uruchomi się wcale.

Usterka pojawia się zawsze kiedy deck nie jest włączany przez kilka dni.

Stukanie w obudowę nic nie daje.

Zaznaczam że brak tego wyświetlacza nie ma wpływu na jakość nagrywania i odtwarzania.Jednak przy nagrywaniu nie można ustawić poziomu nagrywania.Nie można też skalibrować taśmy bo nic nie widać.Jedynie na słuch.

Podejrzewam zimny lut lub wyschnięty kondensator.A może to zupełnie coś innego?

Czy ktoś z kolegów miał podobny problem i może podpowiedziałby mi co zrobić.

Dzisiaj dotarł do mnie Sony TC-K690 :) Od 2 godzin słucham na nim kaset......1.Deck jest w super stanie jeśli chodzi o wyglad zewnętrzny; Czysty,zadbany,przedni panel,wyświetlacz niemal jak nowe :) 2.Głowice,capstany,rolki dociskowe czyste i też jak nowe :) 3.Odtwarza znakomicie,tak jak slyszalem o tym decku-gra "dolem",basy sa ładne,a jesli chce wiecej sopranu,to mam do tego korektor :) 4.Nowością dla mnie jest podświetlenie kieszeni,dual capstan,elektryczne otwieranie i zamykanie kieszeni i kalibracja z generatorem :) Zapewne cala noc będzie dzis niespana ;) POZDRAWIAM!

W związku z tym że TC-K690 ma elektryczne otwieranie kieszeni,pojawia sie problem-jak zdemagnetyzowac w nim glowice? Bo wydaje mi sie,ze jesli demagnetyzuje sie demagnetyzerem,to deck powinien byc wylaczony.

A tu nie da rady inaczej niz przy wlaczonym.Mozna demagnetyzowac przy wlaczonym decku??

Witam,

w Nowym Roku życzę Kolegom upragnionych decków i udanych napraw cierpliwie czekających "staruszków"!

Korzystając z paru wolnych dni rozebrałem zakurzonego Kenwooda KX-880 SR. Magnetofon ogólnie był w kiepskim stanie technicznym.

Zachęcony pozytywnymi opiniami o deckach serii 880 chciałem koniecznie posłuchać jego brzmienia. Wykorzystując paru dawców wymieniłem wyślizganą oponkę idlera ( jest odrobinę grubsza, ale spasowała się bez problemu w rowku plastikowego kółka idlera) oraz rolkę dociskową (a dokładnie samą "oponkę"). Sprężone powietrze, pędzelek itd i deck zagrał. Brzmienie całkiem przyjemne i szczegółowe, jednak pojawiły się problemy. Po pierwsze marne działanie systemu dolby, zacząłem się więc przyglądać płytce i zauważyłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

jak widać na fotce płytka redukcji szumów nie była całkowicie wciśnięta do slotu na płycie głównej a przecież oryginalne kołki mocujące do obudowy wyglądały na nienaruszone. Co ciekawe płytkę udało mi się docisnąć dopiero po wyjęciu tych fabrycznych mocowań (otwory w blaszkach obudowy były po prostu za wysoko). Prowizorycznie zabezpieczyłem płytkę przed wysunięciem wyginając blaszki obudowy co widać na następnej fotce. Nie wiem co o tym sądzić. W każdym razie układ teraz działa znakomicie. W ogóle deck gra bardzo ładnie, miałem parę trzygłowicowych magnetofonów i na pewno brzmiały gorzej, ale nie były to wysokie modele.

Po odsłuchaniu drugiej kasety pojawił się wysoki dzwięk taki pisk dobiegający z wnętrza decka. Zdjąłem obudowę podejrzewając jeden z silniczków napędu DD jednak to piszczenie dobiega z rejonu radiatora regulatorów napięcia. Im dłużej gra deck tym głośniejszy jest ten dźwięk. Na tej aluminiowej listwie jest przykręconych kilka regulatorów napięcia Nec D882Q. Radiator dość ciepły. Odłączałem układy kolejno i okazało się że po odłączeniu przewodu z gniazdka oznaczonego na płycie jako W11 piszczenie znikło, deck sie włącza ale oczywiście nie gra. Myślałem że to ten regulator kończy życie, ale podmiana na inny nic nie daje: wpięcie układu w gniazdko W11 powoduje piszczenie. Tak więc proszę Kolegów o pomoc w zlokalizowaniu elementu powodującego ten pisk, szczególnie Kolegę G.Marka bo czytałem, że kiedyś reanimował model 880 D. Póki co założyłem dodatkowy radiator na ta listwę, ale to tak na wszelki wypadek. Poniżej kilka fotek.

post-40515-0-60398000-1389134548_thumb.jpg

post-40515-0-91330100-1389134549_thumb.jpg

post-40515-0-84334900-1389134550_thumb.jpg

post-40515-0-37749100-1389134551_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj dotarł do mnie Sony TC-K690 :) Od 2 godzin słucham na nim kaset......1.Deck jest w super stanie jeśli chodzi o wyglad zewnętrzny; Czysty,zadbany,przedni panel,wyświetlacz niemal jak nowe :) 2.Głowice,capstany,rolki dociskowe czyste i też jak nowe :) 3.Odtwarza znakomicie,tak jak slyszalem o tym decku-gra "dolem",basy sa ładne,a jesli chce wiecej sopranu,to mam do tego korektor :) 4.Nowością dla mnie jest podświetlenie kieszeni,dual capstan,elektryczne otwieranie i zamykanie kieszeni i kalibracja z generatorem :) Zapewne cala noc będzie dzis niespana ;) POZDRAWIAM!

W związku z tym że TC-K690 ma elektryczne otwieranie kieszeni,pojawia sie problem-jak zdemagnetyzowac w nim glowice? Bo wydaje mi sie,ze jesli demagnetyzuje sie demagnetyzerem,to deck powinien byc wylaczony.

A tu nie da rady inaczej niz przy wlaczonym.Mozna demagnetyzowac przy wlaczonym decku??

Jeżeli przy wyłączaniu kieszeń się zamyka to przy otwartej zdejmij jej osłonę i uzyskasz dostęp do głowic. Trochę ciasno ale się da.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Dziekuje

Fliwoj :) A nie pomyslalem o zdjeciu oslony.Tak kieszen zamyka sie po

wylaczeniu w tym decku.

Spróbowalem kalibracji i nagrywania-na chromowej i żelazowej taśmie i

nagrywa wyśmienicie,a nagrane kasety na innych deckach odtwarza

poprawnie,ba nawet lepiej niz na macierzystym decku :D

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziekuje

Fliwoj :) A nie pomyslalem o zdjeciu oslony.Tak kieszen zamyka sie po

wylaczeniu w tym decku.

Spróbowalem kalibracji i nagrywania-na chromowej i żelazowej taśmie i

nagrywa wyśmienicie,a nagrane kasety na innych deckach odtwarza

poprawnie,ba nawet lepiej niz na macierzystym decku :D

Głowic i pozostałych elementów toru przesuwu taśmy, nie powinno się demagnetyzować przy włączonym magnetofonie. W niektórych przypadkach jest to niedozwolone.

Czy kieszeń zamyka się także wtedy, gdy po jej otwarciu, wyciągniesz wtyczkę z gniazda sieciowego?

Jeśli nie, to problem jest rozwiązany.

... Radiator dość ciepły. Odłączałem układy kolejno i okazało się że po odłączeniu przewodu z gniazdka oznaczonego na płycie jako W11 piszczenie znikło, deck sie włącza ale oczywiście nie gra. Myślałem że to ten regulator kończy życie, ale podmiana na inny nic nie daje: wpięcie układu w gniazdko W11 powoduje piszczenie. Tak więc proszę Kolegów o pomoc w zlokalizowaniu elementu powodującego ten pisk, szczególnie Kolegę G.Marka bo czytałem, że kiedyś reanimował model 880 D. Póki co założyłem dodatkowy radiator na ta listwę, ale to tak na wszelki wypadek. Poniżej kilka fotek.

Ponieważ konstrukcja magnetofonu została celowo zniszczona

post-3254-0-83748100-1389170269_thumb.jpg

nie będę mógł pomóc w zlokalizowaniu usterki. Dodatkowy radiator jest całkowicie zbędny, a dociskanie płytki Dolby i wyginanie uchwytów, nie było konieczne.

GM

Edytowane przez G.Mark

Dziękuje za odpowiedzi Panowie :)

I musze zadac jeszcze jedno pytanie: Demagnetyzer firmy Wamat przyniósl mi Mikołaj 2 tyg.temu-pytanie brzmi: Czy demagnetyzer jest gotowy do demagnetyzacji od razu po właczeniu go do prądu,czy nalezy odczekac jakis czas? I jak dlugo demagnetyzowac? bo na opakowaniu jest napisane,ze 1 sekunde tylko

Głowic i pozostałych elementów toru przesuwu taśmy, nie powinno się demagnetyzować przy włączonym magnetofonie. W niektórych przypadkach jest to niedozwolone.

Czy w przypadku użycia elektronicznej kasety demagnetyzującej (produkcji TDK) też nie można demagnetyzować przy włączonym magnetofonie? Znasz może tę kasetę demagnetyzującą, model TDK HD-30?

Pozdro,

Yul

Czy w przypadku użycia elektronicznej kasety demagnetyzującej (produkcji TDK) też nie można demagnetyzować przy włączonym magnetofonie?

Ciężko byłoby ją użyć, nie włączając magnetofonu :-)

Ciężko byłoby ją użyć, nie włączając magnetofonu :-)

No właśnie, może zatem lepiej jej nie używać. O to pytam, bo odpowiedź G. Marka dotyczyła demagnetyzera Wamat'u, który to demagnetyzer nie jest kasetą. A jak to jest z demagnetyzerami kasetowymi? Używać czy nie używać z włączonym deckiem?

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul
  • Pokaż nowe odpowiedzi