Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś już dobrego zdjęcia nie zrobię. Może jutro przy świetle dziennym.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-0-30845600-1391462923_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A z brzmieniem oryginalnych kaset jest dziwna sprawa- faktycznie są nagrane cholernie głośno i bez dynamiki. Przypuszczalnie materiał źródłowy był poddawany kompresji żeby uzyskać większy poziom zapisu. Tak sobie tylko gdybam, ale pewne jest że z hi fi to to nie ma wiele wspólnego.

Nagrywane fabrycznie kasety niekoniecznie brzmią źle. Niektóre nagrania rzeczywiście brzmią "płasko" i brakuje im dynamiki, ale niektóre (nawet z Polskich wytwórni pirackich) brzmią znacznie lepiej i bardziej dynamicznie, niż nagranie z CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To kopia nagrania z oryginalnej kasety. Dynamika jest moim zdaniem super :-)

Ukryta Zawartość

kupiłem na alledrogo onkyo ta-2035 za całe 15zł

Ukryta Zawartość

kupiłem bo jest z najlepszego rocznika - 1982-83, to tak jak pozostałem moje sprzęty.

paczka doszła, ładny, ciężki co mi się od razu spodobało. Zawsze oceniam na "wagę" :)

włączyłem, martwy.

rozkręćiłem, znalazłem w środku zębatkę ślimaka, 19mmx4mm, że to nie wypadło..

wsadziłem gdzie trzeba, deck ożył po czym slimak znalazł sie na środku pokoju. włożyłem go odwrotnie i obserowałem znowu jak leci. Po chwili poszukiwan znalazł się pod gramofonem.

Tym razem go przykleiłem, deck zaczał trzepać w kółko mechaniką. Winowajca okazał się jeden ze styczników który zsunał sie z krzywki, lub raczek ktos usiłował naprawić i przestawił.

Deck zadziałał, ale nie nawijał tasmy - idler.

Po chwili gnębienia zaczął łapać, po kilku kasetach już działa jak należy

Ustawiłem skos do swoich kaset, wyczyscilem mechanikę i gra.

Gra to nawet przyzwoicie, myślałem że będzie gorzej. Bas jest, sopran jest, dynamika też. Nie jest to klasa ta-2070, ale jest ok. Potrzebny mi deck zwykły do starych kaset, z niektórymi 3 glowice i dwa walki mają problemy, a taki zawsze zagra.

post-51116-0-42210300-1391512777_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wartości do przyjęcia. Moim zdaniem, tranzystory są sprawne. Pokaż zdjęcie tego generatora od strony elementów i druku. Zmierz rezystancję, w obydwu kierunkach, pomiędzy stykami zasilania.

GM

Dziś zdjęcia są już lepsze :-) Zmierzyłem rezystancję pomiędzy pinami zasilania generatora, czyli tym do którego prowadzi biegun dodatni kondensatora C365 i tym do którego prowadzi jeden koniec rezystora R387. Oczywiście płytka była wciągnięta z płyty głównej. Wyniosła ona 18,5 M Ohm a w drugą stronę przerwa.

Ukryta Zawartość

post-7746-0-19020100-1391522761_thumb.jpg

post-7746-0-21792400-1391522799_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nagrywane fabrycznie kasety niekoniecznie brzmią źle. Niektóre nagrania rzeczywiście brzmią "płasko" i brakuje im dynamiki, ale niektóre (nawet z Polskich wytwórni pirackich) brzmią znacznie lepiej i bardziej dynamicznie, niż nagranie z CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To kopia nagrania z oryginalnej kasety. Dynamika jest moim zdaniem super :-)

Kiedyś uważałem ten kawałek za profanację Ultravoxu. Dziś mam miłe wspomnienia. Zobaczę na płycie na ile obroty różnią się od tych z Twojej kasety.

Ukryta Zawartość

Może przez to, że zbyt szybko odtwarza? :-)

W.

Na pewno nie odtwarza za szybko, a jeśli nawet, to minimalnie. Puściłem właśnie oryginał - odtwarza tak samo. Może pomyliłeś z inną wersją - jest sporo coverów tego utworu.

Bald - mi nawet bardziej podoba się ta wersja od Ultravoxu. Może dla tego, że to pierwsza wersja tej piosenki jaką słyszałem, pamiętam ją jeszcze z czasów, kiedy miałem 8-9 lat.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziś zdjęcia są już lepsze :-) Zmierzyłem rezystancję pomiędzy pinami zasilania generatora, czyli tym do którego prowadzi biegun dodatni kondensatora C365 i tym do którego prowadzi jeden koniec rezystora R387. Oczywiście płytka była wciągnięta z płyty głównej. Wyniosła ona 18,5 M Ohm a w drugą stronę przerwa.

Ile?! 18,5 megaoma?! Skoro przez R387 płynie prąd stały o wartości 97mA, a na zaciskach generatora jest napięcie 20V, to albo pomiar, który wykonałeś jest zły, albo cały prąd płynie przez C367, a nie przez generator. Zmierzona przez Ciebie rezystancja na stykach zasilania generatora, wskazuje na przerwę w obwodzie.

Zmierz tę rezystancję jeszcze raz dla potwierdzenia, a następnie sprawdź poza układem, kondensator C367.

Chyba popełniłem gruby błąd, sugerując, że pomiar został wykonany nieprawidłowo. Jeśli generator pracuje w układzie podobnym do tego

post-3254-0-48309000-1391531397_thumb.jpg

to pomiar rezystancji pomiędzy zaciskami zasilania, jest w zasadzie pomiarem rezystancji pomiędzy kolektorami, a emiterami tranzystorów, co jak wiadomo, przy sprawnych tranzystorach, da rezystancję o bardzo dużej wartości w obydwu kierunkach.

Na wszelki jednak wypadek powtórz pomiary i sprawdź kondensator C367.

GM

Edytowane przez G.Mark

Ale ja w tej chwili mam wylutowaną tą płytkę generatora. Mierzyłem na pinach tej płytki. Na razie wlutowałem tylko z powrotem te tranzystorki. Czy mam ją wlutować do płyty głównej i następnie dokonać pomiaru ? Dotychczas płytka była wylutowana, bo przecież musiałem jakoś wyjąć te tranzystorki do pomiaru. Zmierzyć rezystancję na stykach zasilania generatora to praktycznie oznacza pomiar na C367. Czy do pomiaru rezystancji najlepiej wylutować C365 ? Albo w ogóle bzdury opowiadam ? :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ale ja w tej chwili mam wylutowaną tą płytkę generatora. Mierzyłem na pinach tej płytki. Na razie wlutowałem tylko z powrotem te tranzystorki. Czy mam ją wlutować do płyty głównej i następnie dokonać pomiaru ? Dotychczas płytka była wylutowana, bo przecież musiałem jakoś wyjąć te tranzystorki do pomiaru. Zmierzyć rezystancję na stykach zasilania generatora to praktycznie oznacza pomiar na C367. Czy do pomiaru rezystancji najlepiej wylutować C365 ? Albo w ogóle bzdury opowiadam ? :-)

1. Generator ma być kompletny.

2. Generator ma być poza układem.

3. Pomiar rezystancji na zaciskach zasilania generatora czyli na pinach wystających z płytki generatora. Podać wyniki pomiarów.

4. Nie wylutowywać kondensatora C365.

GM

Edytowane przez G.Mark

Nie widziałem tego co dodałeś do postu o nie właściwie wykonanym pomiarze, bo nie odświeżyłem strony.

Tak więc płytka generatora jest już kompletna i była przed pomiarem rezystancji i jest poza układem.

Wyniki nowych pomiarów potwierdzają poprzedni. W jednym kierunku mam 18,5 nieraz pokazuje mi 19,0 M Ohm, a w drugim kierunku jest przerwa. Kondensatora jeszcze nie sprawdziłem.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Wyniki nowych pomiarów potwierdzają poprzedni. W jednym kierunku mam 18,5 nieraz pokazuje mi 19,0 M Ohm, a w drugim kierunku jest przerwa. Kondensatora jeszcze nie sprawdziłem.

OK. Jeśli takie są wartości rezystancji pomiędzy stykami na płytce generatora, to myślę, że problem leży w C367.

GM

Edytowane przez G.Mark

To piękna maszyna ! Z początku lat 80-tych, ale solidna jak te z drugiej połowy lat 70-tych. To jeden z tych magnetofonów, które jak się już kupi, to zostają z nami do końca.......???

Kasjel tak mnie wkręciłeś w tego JVC KD-A55 że przy okazji zostałem posiadaczem czterech sztuk,dwa JVC KD-55 oraz KD-33 i KD-77. Z gościem dogadałem się i mi wysłał drugiego KD-A55 za nie wielką kasę ,jest tam jakiś problem z ponoszeniem mostka z głowicami i trochę renowacji zewnętrznej.Kolejny KD-33dostałem za szufladę unitry i ten KD-77 kupiony na licytacji.Teraz czekam kiedy walizki i obrazek o komunii wylądują na schodach a ja z nimi.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pomiar kondensatora C367 (1uF 50V) wykazał pojemność 0,997 uF więc prawie ideał :-)

Ok, czyli kondensator sprawny. To teraz ostatnie dwa pomiary rezystancji z udziałem płytki generatora i będziemy myśleć dalej.

Pomiar, w obydwu kierunkach, rezystancji pomiędzy każdym stykiem zasilania, a stykiem płytki, łączącym się z masą płyty głównej.

post-3254-0-62628400-1391536516_thumb.jpg

Przewiduję, że pomiar wykaże rezystancję na poziomie setek omów.

GM

dwa pomiary rezystancji z udziałem płytki generatora

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Mam wlutować płytkę generatora i wykonać pomiary ??? Bo tak na podanych pinach płytki generatora (wylutowanego) nie ma nic......
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Mam wlutować płytkę generatora i wykonać pomiary ??? Bo tak na podanych pinach płytki generatora (wylutowanego) nie ma nic......

Nie napisałem nigdzie, że masz wlutować płytkę generatora na płytę główną. Masz zmierzyć rezystancję pomiędzy każdym pinem zasilania płytki generatora, a pinem płytki generatora, który łączy się z masą urządzenia.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

.

Pomiędzy pinem masowym a pinami zasilania nie ma żadnej rezystancji w obu kierunkach.

To ja już nie wiem, którędy płynie prąd określony wcześniej. :-( Moim ostatnim pomysłem jest pomiar rezystancji kondensatora C367.

GM

Pomiar rezystancji wylutowanego C365 wychodzi śmiesznie, bo zaczyna się od np. 15 M Ohm i rośnie. Gdy zamienię polaryzację to też dzieje się podobnie. Ale najszybciej rośnie ta rezystancja gdy sonda czarna jest na minusie kondensatora a czerwona na plusie. Sprawdzałem czy nie pomyliłem się w wcześniejszych pomiarach, ale nie.....

Dlaczego tester obwodu daje mi sygnał, gdy przyłożę sondy do pinów J305 gdy wtyk J305 jest wyjęty a płytka generatora wlutowana ??? Jeden z pinów to masa, więc czy tak powinno być ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Dlaczego tester obwodu daje mi sygnał, gdy przyłożę sondy do pinów J305 gdy wtyk J305 jest wyjęty a płytka generatora wlutowana ??? Jeden z pinów to masa, więc czy tak powinno być ?

Kondensator jest dobry. Nie powinno być "przejścia" pomiędzy stykami złącza J305/P305 gdy wtyk P305 jest wypięty z gniazda J305, a generator wylutowany. Styk 1 tego złącza jest odcięty dla prądu stałego od reszty układu poprzez kondensatory C358 i C357. Jeśli miernik wskaże przejście pomiędzy stykami tego złącza również wtedy, gdy wypniesz wtyk P306 z gniazda J306, to zwarcie do masy jest pomiędzy złączem J305/P305, a kondensatorami C358/C357. Jeśli zwarcie zaniknie, to musisz szukać pomiędzy wtykiem P306, a potencjometrem VR308.

Obejrzyj dokładnie płytkę drukowaną w okolicach złącza J305/P305 i kondensatorów C358/C357. Może nóżka któregoś elementu połączonego ze stykiem 2 tego złącza dotyka do masy?

GM

Nie...napisałem "Gdy płytka generatora jest wlutowana". To zauważyłem już dawno, przed tym gdy pierwszy raz wylutowałem płytkę generatora. No ale domyślam się, że w takiej sytuacji to jest normalne.

Edytowane przez Kasjel

Niezły numer ! Znalazłem podobny generator w pewnym decku który mam na części. Taka sama puszka i ta sama płytka PCB, lecz parametry elektryczne na pewno inne. Postanowiłem zaryzykować i wlutować ten generator. Po włączeniu nagrywania okazało się, że magnetofon zaczął poprawnie kasować (przynajmniej taśmy żelazowe). Również nagrywa na obydwa kanały lecz jakość nagrania jest fatalna. Dźwięk jest zachrypnięty, ale dodatkowych zakłóceń nie słyszę. Ciekawe, czy sama regulacja prądu podkładu by pomogła. Właściwie jestem pewny że nie. W oryginalnym generatorze jest ten transformatorek z regulacją. W tym który wlutowałem nie ma otworu na regulację, Może w ogóle nie jest regulowany ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Niezły numer ! Znalazłem podobny generator w pewnym decku który mam na części. Taka sama puszka i ta sama płytka PCB, lecz parametry elektryczne na pewno inne. Postanowiłem zaryzykować i wlutować ten generator. Po włączeniu nagrywania okazało się, że magnetofon zaczął poprawnie kasować (przynajmniej taśmy żelazowe). Również nagrywa na obydwa kanały lecz jakość nagrania jest fatalna. Dźwięk jest zachrypnięty, ale dodatkowych zakłóceń nie słyszę. Ciekawe, czy sama regulacja prądu podkładu by pomogła. Właściwie jestem pewny że nie. W oryginalnym generatorze jest ten transformatorek z regulacją. W tym który wlutowałem nie ma otworu na regulację, Może w ogóle nie jest regulowany ?

Bardzo przepraszam za pomyłkę w sprawie „zwarcia” pinów. Niedokładnie przeczytałem Twoją wypowiedź. To co opisałeś jest prawidłowe. Piny gniazda są „zwarte” przez uzwojenie wtórne transformatora generatora.

Odnośnie zastępczego generatora…

Regulacja rdzeniem w oryginalnym generatorze ma na celu ustawienie właściwej/zadanej częśtotliwości prrądu podkładu. Generator zastępczy ma tę częstotliwość ustawioną na stałe. Niestety napięcie wyjściowe tego generatora jest zbyt niskie, stąd zniekształcenia sygnału nagrywanego.

Ponieważ masz już pewność, że problem leży w samym generatorze, proponuję sprawdzić po kolei pozostałe elementy generatora i jeśli okażą się sprawne, podstawić nowe tranzystory. Jeśli oryginalne nie będą osiągalne, można spróbować np. 2SC945 grupa wzmocnienia Q.

Moim zdaniem, uszkodzenie uzwojeń transformatora generatora jest bardzo mało prawdopodobne, ale niestety niewykluczone. Sprawdź lutowanie jego wyprowadzeń do płytki.

GM

Sprawdzałem już bardzo dokładnie płytkę generatora pod kątem "zimnych lutów" korzystając nawet z lupy (X60). Ale wszystko jest OK. Wydaje mi się, że większy sens miało by wylutowanie tego transformatorka celem zmierzenia rezystancji uzwojeń. To takie moje przeczucie nie poparte pomiarami ani wiedzą, ale sądzę że jednak uwalony będzie ten transformatorek.

No w każdym bądź razie teraz mogę kombinować z tym oryginalnym generatorkiem. Oczywiście spróbuję wlutować nowe tranzystorki i pomierzę inne elementy el.

Dziękuje za pomoc i poświęcony czas !

• Pokaż nowe odpowiedzi