Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A ja zwroce sie teraz wprost do Audiotetryka :-) Masz Technicsa RS-TR515-jak on brzmi,wart jest zachodu? Ostatnio miales z nim problem chyba.Pozdrawiam!

Aiwa AD-F910-to chyba najwyzszy model z serii? Nie wiem czy widzieliscie ostatnio na allegro-jeden gosc wystawil na licytacje 70 deckow Aiwa AD-F810-ze swojej prywatnej kolekcji.70 takich samych deckow..

Edytowane przez mariodm-74

Taaa... to nie jest żadna prywatna kolekcja. Jakieś półtora roku temu te decki były wystawiane pojedyńczo po 15zł, kupiłem 3 ;-) Pochodzą z jakiejś przegrywalni, mają dość mocno wyjechane głowice i dorobione z tyłu wejścia dla wspólnego zdalnego sterowania, podpięte pod czujnik IR od pilota. Nawet chyba omawialiśmy tę aukcję w tym wątku. Pamiętam, że było to samo zdjęcie.

Edytowane przez adamstan

Ja również zapytam w temacie AIWY. Pytanie raczej bez szansy na pozytywną odpowiedź - ale zapytam. Czy może ktoś ma (na zbyciu) ładny front panel do AIWY AD-F910. Posiadam taką idealną technicznie ale ze zniszczonym frontem. Chciałbym aby była ładna.

Myślę że masz duże szanse kupić uszkodzoną Aiwę AD-F 910 na części. One dość często pojawiają się na Allegro.

Przy tej okazji chciałbym przypomnieć, że posiadam panel przedni w bdb. stanie do Aiwy AD-M700. Jak ktoś chce to proszę pisać.

Dziękuje wszystkim za odzew w sprawie decków Onkyo Integry. Chyba będę wybierał pomiędzy TA-2570 i TA-2760. Deck będzie wyłącznie odtwarzał, ponieważ do nagrywania mam Pioneera CT-S910. Ogólnie mam zamiar skompletować cały zestaw Integry. Podoba mi się wygląd tych klocków, a podobno grają też nie najgorzej.

A ja zwroce sie teraz wprost do Audiotetryka :-) Masz Technicsa RS-TR515-jak on brzmi,wart jest zachodu? Ostatnio miales z nim problem chyba.Pozdrawiam!

Kolego, że tak nieśmiało zapytam - czyżbyś szukał jakiegoś dwu kasetowca? Może coś z Sony ES?

Pozdrawiam

Dziękuje wszystkim za odzew w sprawie decków Onkyo Integry. Chyba będę wybierał pomiędzy TA-2570 i TA-2760. Deck będzie wyłącznie odtwarzał, ponieważ do nagrywania mam Pioneera CT-S910. Ogólnie mam zamiar skompletować cały zestaw Integry. Podoba mi się wygląd tych klocków, a podobno grają też nie najgorzej.

Kolego, że tak nieśmiało zapytam - czyżbyś szukał jakiegoś dwu kasetowca? Może coś z Sony ES?

Pozdrawiam

Jeśli masz taką możliwość to kup Onkyo TA 2070 lub TA 2900 (2090). Wspomniany TA 2570 to bardzo dobry magnetofon, ale te dwa pierwsze są lepsze i najlepsze z wszystkich modeli Onkyo.

Ale Tobie chyba chodziło o nowsze modele Onkyo więc nie wiem, bo wyżej wspomniane to decki z lat 80-tych.

Jeśli masz taką możliwość to kup Onkyo TA 2070 lub TA 2900 (2090). Wspomniany TA 2570 to bardzo dobry magnetofon, ale te dwa pierwsze są lepsze i najlepsze z wszystkich modeli Onkyo.

Ale Tobie chyba chodziło o nowsze modele Onkyo więc nie wiem, bo wyżej wspomniane to decki z lat 80-tych.

Dokładnie skłaniam się ku nowszej serii choć niekoniecznie. Na pewno odpuszczę serię x8xx - tą z plastikowymi bokami (np. model TA-2870) - widać, że wtedy jakość wyraźnie spadła. Ogólnie jakbym składał cały zestaw to raczej z jednej serii modelowej. Te decki które wymieniłeś bardzo ciężko zdobyć za rozsądne pieniądze. Dosyć tani jest też TA-2360 np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie jest jakoś super wyposażony, ale ciekawe jak brzmi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Tak chce kupic jakis dwukasetowy deck,ale obawiam sie ze na serie ES to mnie nie stac niestety! Z tego co widze w internecie najwiecej jest Technicsow i to od 30zl juz mozna kupic.Deck sluzyc ma wylacznie do odtwarzania,autorevers dla wygody :-)

Onkyo Integra-tez do mnie przemawia!

Tak chce kupic jakis dwukasetowy deck,ale obawiam sie ze na serie ES to mnie nie stac niestety! Z tego co widze w internecie najwiecej jest Technicsow i to od 30zl juz mozna kupic.Deck sluzyc ma wylacznie do odtwarzania,autorevers dla wygody :-)

Onkyo Integra-tez do mnie przemawia!

Fakt. ESy stoją w cenie. Ja kupiłem Pioneera CT-W830R za 100zł z wliczoną przesyłką. Stan idealny i w pełni oryginalny. Ciężko trafić, ale naprawdę fajna maszynka i gra całkiem nieźle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro mowa o magnetofonach dwukieszeniowych to pozwolę sobie przypomnieć o Telefunkenie HC 730T.

To pewnie jeden z pierwszych decków dwukieszeniowych więc nie posiada autoreversu tylko odtwarzanie kolejno z kieszeni nr 1 i potem nr 2. Jednak jeśli komuś zależy na solidnym, ciężkim magnetofonie brzmiącym lepiej od nie jednego singla to bardzo polecam !

Fakt. ESy stoją w cenie. Ja kupiłem Pioneera CT-W830R za 100zł z wliczoną przesyłką. Stan idealny i w pełni oryginalny. Ciężko trafić, ale naprawdę fajna maszynka i gra całkiem nieźle.

Fakt rzadko spotykany model.Super Maszynka!

Telefunken rzeczywiście pancerny jak zresztą zdecydowana większość sprzętów z tamtego okresu. Wtedy decki wyglądały masywnie i tak też grały. Można się jedynie obawiać ich wieku choć dla sprawnego majsterkowicza to nie będzie wielkim problemem. Warte przypomnienia są także Yamahy KX-W900U i KX-W952. To jakby dwa osobne magnetofony w jednej obudowie. Bardzo ciekawe konstrukcje.

Ogólnie patrząc na portalach to do 100zł można coś ciekawego upolować. Ja bym szukał Technicsa, Pioneera, Sony (niekoniecznie ES), może jeszcze Yamaha i JVC (kolega ma średni model dwu kieszeniowca, a gra bardzo fajnie).

Dokładnie skłaniam się ku nowszej serii choć niekoniecznie. Na pewno odpuszczę serię x8xx - tą z plastikowymi bokami (np. model TA-2870) - widać, że wtedy jakość wyraźnie spadła. Ogólnie jakbym składał cały zestaw to raczej z jednej serii modelowej. Te decki które wymieniłeś bardzo ciężko zdobyć za rozsądne pieniądze. Dosyć tani jest też TA-2360 np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie jest jakoś super wyposażony, ale ciekawe jak brzmi.

2360 to inaczej 2058. Brzmi moim zdaniem całkiem dobrze, zarówno zapis jak i odczyt. Bardzo mi się też podoba jego wygląd :-) Automatyczna kalibracja podkładu działa sprawnie, można sobie też ręcznie poprawić. Brakuje tylko kalibracji poziomu. Mechanizm jednowałkowy, z zębatkowym napędem talerzyków, a więc dość niezawodny. Ale na tej aukcji był dość drogi, aż się dziwie że ktoś w takiej cenie kupił. No chyba że teraz ceny tak skoczyły, albo ja miałem szczęście, bo jakoś 3-4 lata temu za swój dałem na giełdzie 40 ;-) A sprzedawca nieźle naściemniał na tej aukcji - łącznie ze standardową, dawno obaloną bajeczką o "współpracy z Nakamichi" - która swoje źródło ma w tym, że od połowy lat '80 Naki też były robione na mechanizmach Sankyo. No i mówienie o trzysilnikowym napędzie jest trochę na wyrost, choć rzeczywiście trzy silniki są - Ale ten trzeci tylko przełącza funkcje. (W szufladzie też są 3, czym Diora nie omieszkała się pochwalić na froncie kieszeni ;-) ) Także 2360/2058 to fajny magnetofon, ale 250 bym nie dał. Tak do stówki - jak najbardziej.

O ile wiem jedyne kaseciaki z napędem wielosilnikowym zrealizowanym analogicznie do trzysilnikowych szpulowców (czyli osobny napęd na każdy talerzyk i użycie go do ustawiania naciągu) to wysokie modele Tandberga i Revoxa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

Dzis doszedl do mnie deck Yamaha KX-530.Zewnetrznie w stanie przyzwoitym,ma troche otarc,ale panel przedni bez wiekszych uszczerbkow.Trzeba go bylo tylko z kurzu wytrzec w srodku tez-musial stac nieuzywany jakis czas.Ale mechanika i elektronika dzialaja bez zarzutu-glowica amorficzna,w dobrym stanie,to samo rolka.A gra wysmienicie! Play Trim znakomicie sprawdza sie na wszystkich kasetach.Podoba mi sie jego brzmienie,jest gora i wystarczajacy dol.Plynny bias.podswietlenie kieszeni.Jestem zadowolony a i cena 70zl jest chyba przyzwoita.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2360 to inaczej 2058. Brzmi moim zdaniem całkiem dobrze, zarówno zapis jak i odczyt. Bardzo mi się też podoba jego wygląd :-) Automatyczna kalibracja podkładu działa sprawnie, można sobie też ręcznie poprawić. Brakuje tylko kalibracji poziomu. Mechanizm jednowałkowy, z zębatkowym napędem talerzyków, a więc dość niezawodny. Ale na tej aukcji był dość drogi, aż się dziwie że ktoś w takiej cenie kupił. No chyba że teraz ceny tak skoczyły, albo ja miałem szczęście, bo jakoś 3-4 lata temu za swój dałem na giełdzie 40 ;-) A sprzedawca nieźle naściemniał na tej aukcji - łącznie ze standardową, dawno obaloną bajeczką o "współpracy z Nakamichi" - która swoje źródło ma w tym, że od połowy lat '80 Naki też były robione na mechanizmach Sankyo. No i mówienie o trzysilnikowym napędzie jest trochę na wyrost, choć rzeczywiście trzy silniki są - Ale ten trzeci tylko przełącza funkcje. (W szufladzie też są 3, czym Diora nie omieszkała się pochwalić na froncie kieszeni ;-) ) Także 2360/2058 to fajny magnetofon, ale 250 bym nie dał. Tak do stówki - jak najbardziej.

O ile wiem jedyne kaseciaki z napędem wielosilnikowym zrealizowanym analogicznie do trzysilnikowych szpulowców (czyli osobny napęd na każdy talerzyk i użycie go do ustawiania naciągu) to wysokie modele Tandberga i Revoxa.

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Troszkę źle się wyraziłem. Podając link do aukcji chciałem przypomnieć jak wygląda ten model. Cena 250zł jest nie do przyjęcia, ale jak zauważyłeś ktoś się skusił. Według mnie maks za ten magnetofon to 150zł w stanie igła. Wygląd decka jest rzeczywiście bardzo charakterystyczny i może się podobać. Zwłaszcza ten zielony wyświetlacz. Lubię takie klimaty.

Wracając do cen to przeglądając allegro mam wrażenie, że one systematycznie rosną - dotyczy to zwłaszcza wysokich i poszukiwanych modeli. Trzeba się liczyć z tym, że będzie coraz drożej.

Dzis doszedl do mnie deck Yamaha KX-530.Zewnetrznie w stanie przyzwoitym,ma troche otarc,ale panel przedni bez wiekszych uszczerbkow.Trzeba go bylo tylko z kurzu wytrzec w srodku tez-musial stac nieuzywany jakis czas.Ale mechanika i elektronika dzialaja bez zarzutu-glowica amorficzna,w dobrym stanie,to samo rolka.A gra wysmienicie! Play Trim znakomicie sprawdza sie na wszystkich kasetach.Podoba mi sie jego brzmienie,jest gora i wystarczajacy dol.Plynny bias.podswietlenie kieszeni.Jestem zadowolony a i cena 70zl jest chyba przyzwoita.

Słuchałem u kolegi KX-670 i był naprawdę całkiem ok. Nie wiem czy 530 znacznie od niego odbiega. Widzę, że masz jeszcze Pioneera CT-S550S. Który lepszy według Ciebie?

Warto zastanowić się też nad TA-2066. Wprawdzie jeden wałek, ale ręczny accubias i... ciekawy wygląd, tyle tylko, że - podobnie jak pozostałe trzygłowicowe ONKYO - nie jest tak "uniwersalnym odtwarzaczem wszelkich kaset", jak TA-2570.

Przez Ciebie kupiłem KX-650 ;)

Podobają mi się bursztynowe wyświetlacze . Trochę czasu trzeba żeby się połapać w tych deckach . 530 ma więcej bajerów ale 650 3 głowice i ponoć amorficzne .

Zobaczymy co przyjdzie . Jeszcze nie miałem decka Yamahy ...

No i stało się ...

Kupuję regał i będę zbierał decki :)

No i stało się ...

Kupuję regał i będę zbierał decki :)

Zamów od razu dwa. Szybko się okaże, że jeden to za mało :-) Wiem co mówię....

Zamów od razu dwa. Szybko się okaże, że jeden to za mało :-) Wiem co mówię....

Nie strasz :)

Regał będzie miał jakieś 2 metry wysokości i 6 półek . Myślałem żeby w każdej złożyć sobie zestawik z innej firmy . Czyli 6 firm .

Deck , tuner , CDek , może korektor ...

Tyle tego jest że trudno się zdecydować :/

Nie strasz :)

Regał będzie miał jakieś 2 metry wysokości i 6 półek . Myślałem żeby w każdej złożyć sobie zestawik z innej firmy . Czyli 6 firm .

Deck , tuner , CDek , może korektor ...

Tyle tego jest że trudno się zdecydować :/

Myślę o tym samym. Z biegiem czasu poskładać kilka kompletnych, klasycznych zestawów. Mam zestaw Pioneera (nie najgorsze modele) od kilkunastu lat i chcę spróbować czegoś nowego. Na pierwszy ogień pójdzie Onkyo Integra albo Sony ES, choć skłaniam się ku Onkyo - tańsze :) ke_raj piękny ten deck. Ciężko będzie się zdecydować na konkretny model, ale takie problemy to sama przyjemność (chyba że się trafi zajeżdżonego trupa sic!).

Mad-man pomimo ze Pioneer CT-S550 ma 3 glowice to lepiej brzmi ta 2 glowicowa Yamaha KX-530!

Tak KX-650 to 3 glowicowiec a KX-530 ma 2,ale tez odtw./nagr, jest amorficzna.Wyswietlacz baaardzo mi sie podoba no pomocny Play Trim! Ech ja mysle tez o kompletowniu innych zestawow i tez podobaja mi sie Onkyo Integra i Sony ES.

Szkoda tylko że ceny tych popularnych i niekoniecznie najlepszych decków są tak wysokie .

Widziałem CT 93 za 2500zł . Istne wariactwo .

Chociaż CT 95 za 6000zł to już szaleństwo :)

Mad-man pomimo ze Pioneer CT-S550 ma 3 glowice to lepiej brzmi ta 2 glowicowa Yamaha KX-530!

Tak KX-650 to 3 glowicowiec a KX-530 ma 2,ale tez odtw./nagr, jest amorficzna.Wyswietlacz baaardzo mi sie podoba no pomocny Play Trim! Ech ja mysle tez o kompletowniu innych zestawow i tez podobaja mi sie Onkyo Integra i Sony ES.

Takiej odpowiedzi się spodziewałem. CT-S550S (ostatni przyzwoity deck Pioneera) jest przeciętny pomimo, że całkiem nieźle wyposażony. Niestety to nie był dobry okres dla firmy. Z tych zaokrąglonych modeli grają jedynie te z Reference Master Mechanism czyli CT-S730, CT-S830S i CT-S740S. Tego ostatniego miałem i był według mnie lepszy od Yamahy KX-670. Co do wyświetlaczy Yamahy to jak najbardziej się zgadzam. Bardzo urzekające - zwłaszcza kolor. :) Mariodm-74 jeżeli deck służy do odtwarzania to 3 głowice nie są do niczego potrzebne. A Play Trim - bardzo fajna funkcja i warto mieć decka z takim wynalazkiem. Flex Pioneera nie był aż tak dobry.

muda44 coś kojarzę CT-95 długo wiszącego na alledrogo za 2,5kzł. 6kzł to ogromna przesada. A CT-93 też ma chore ceny. Fajnie wygląda, ale wnioskując z opinii użytkowników nie gra jakoś oszałamiająco (niektórzy twierdzą, że to poziom CT-959 i CT-S910 czyli decków za 5 stówek).

Otoz to CT-S550S to przecietny deck...Tak kupilem Yamahe na odtwarzanie tylko,mam duzo roznych kaset i potrzebny jest taki deck ktory odtworzy dobrze te nagrania.Yamaha sie sprawdza.

Co do cen na alledrogo to teZ za glowe sie lapie i mysle"i kto to kupi??"

Ciekawe zbudowany ten tascam 234 okazało się dla czego nie gra wszystkie paski się posypały,trzeba będzie się zastanowić jak się do nich dostać.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-15998200-1413977639_thumb.jpg

post-19370-0-89958100-1413977652_thumb.jpg

post-19370-0-42589500-1413977671_thumb.jpg

post-19370-0-18380800-1413977696_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zafundowałem sobie taki deck Universum CT 2318. Od dłuższego czasu obserwowałem aukcje z tym modelem. Nawet kiedyś był dostępny za ok 120zł w super stanie wizualnym. Ale teraz gdy cena spadła znacząco poniżej 100zł to nie wytrzymałem i jest następny grat w chałupie. Jest to magnetofon dwugłowicowy z różnymi funkcjami typu timer, zegar i funkcje "memory" oraz inne. Jednak nie posiada nawet zewnętrznej regulacji prądu podkładu. Czyli same funkcje poprawiające komfort obsługi i ani jednej poprawiającej dźwięk :-) W prawdzie magnetofon posiada dwa systemy redukcji szumów (Dolby NR i High Com) ale ja nigdy nie korzystam z żadnego z nich. Ogólnie wiadomo że jest to produkt wytwarzany na potrzeby sieci supermarketów "Quelle", ale jego jakość wykonania jest całkiem przyzwoita. Denerwują mnie tylko ostre krawędzie blach z którego wykonana jest cała konstrukcja tego decka. Podobnie jak w Mitsubischi DT 35 na którym kiedyś porządnie rozciąłem łapę w czasie naprawy albo starszy brat tego Universuma czyli Senator. Dwa silniki, duże trafo, sporo elektroniki oraz aluminiowy panel przedni nie świadczą o dużych oszczędnościach podczas jego produkcji. Ale już na stałe wlutowany przewód DIN oraz brak gniazd RCA mówią co innego. Kiedyś dawno ktoś tu pisał, że w tym modelu ciężko jest wymienić pasek napędowy płaski. Ja poradziłem sobie z tym odkręcając dosłownie jedną śrubkę w mechanizmie. Rolka dociskowa była beczkowata ale nie twarda i nie popękana więc wykonałem szlif bez wymontowywania jej i jest OK. Głowica wyraźnie wytarta więc będę musiał wstawić Alps,a lub inną. Brzmienie całkiem przyjemne lecz bez rewelacji. Ogólnie polecam jako okaz kolekcjonerski w cenie ok.100zł można kupić jeśli stan wizualny jest bardzo dobry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

A ja zafundowałem sobie taki deck Universum CT 2318. Od dłuższego czasu obserwowałem aukcje z tym modelem. Nawet kiedyś był dostępny za ok 120zł w super stanie wizualnym. Ale teraz gdy cena spadła znacząco poniżej 100zł to nie wytrzymałem i jest następny grat w chałupie. Jest to magnetofon dwugłowicowy z różnymi funkcjami typu timer, zegar i funkcje "memory" oraz inne. Jednak nie posiada nawet zewnętrznej regulacji prądu podkładu. Czyli same funkcje poprawiające komfort obsługi i ani jednej poprawiającej dźwięk :-) W prawdzie magnetofon posiada dwa systemy redukcji szumów (Dolby NR i High Com) ale ja nigdy nie korzystam z żadnego z nich. Ogólnie wiadomo że jest to produkt wytwarzany na potrzeby sieci supermarketów "Quelle", ale jego jakość wykonania jest całkiem przyzwoita. Denerwują mnie tylko ostre krawędzie blach z którego wykonana jest cała konstrukcja tego decka. Podobnie jak w Mitsubischi DT 35 na którym kiedyś porządnie rozciąłem łapę w czasie naprawy albo starszy brat tego Universuma czyli Senator. Dwa silniki, duże trafo, sporo elektroniki oraz aluminiowy panel przedni nie świadczą o dużych oszczędnościach podczas jego produkcji. Ale już na stałe wlutowany przewód DIN oraz brak gniazd RCA mówią co innego. Kiedyś dawno ktoś tu pisał, że w tym modelu ciężko jest wymienić pasek napędowy płaski. Ja poradziłem sobie z tym odkręcając dosłownie jedną śrubkę w mechanizmie. Rolka dociskowa była beczkowata ale nie twarda i nie popękana więc wykonałem szlif bez wymontowywania jej i jest OK. Głowica wyraźnie wytarta więc będę musiał wstawić Alps,a lub inną. Brzmienie całkiem przyjemne lecz bez rewelacji. Ogólnie polecam jako okaz kolekcjonerski w cenie ok.100zł można kupić jeśli stan wizualny jest bardzo dobry.

Deck ma dużo przycisków sterujących ale są całkiem ładnie i czytelnie poukładane. Tych funkcji musi mieć sporo. Tylko ten wyświetlacz LCD jakoś nie pasuje do reszty. A reduktor szumów High-Com to jakiś indywidualny projekt firmy Universum czy na czyjejś licencji? Jakoś nie kojarzę tej nazwy.

A ten Tascam to upchany elektroniką jak dobra kasza skwarkami. Brzmienie dobre?

Edytowane przez Mad_Man

Deck ma dużo przycisków sterujących ale są całkiem ładnie i czytelnie poukładane. Tych funkcji musi mieć sporo. Tylko ten wyświetlacz LCD jakoś nie pasuje do reszty. A reduktor szumów High-Com to jakiś indywidualny projekt firmy Universum czy na czyjejś licencji? Jakoś nie kojarzę tej nazwy.

Jeśli dobrze pamiętam jest to patent firmy "Telefunken". Podobno bardzo dobry profesjonalny system redukcji szumów. Tyle że ja takich rzeczy nie używam jak już pisałem. Wyświetlacz LED jest rzeczywiście taki trochę nie pasujący, ale to dlatego że deck posiada funkcję zegara a z tyłu są dwa gniazda sieciowe więc pewnie może również pełnić funkcję timera. W magnetofonie Siemens RC 555 również jest taki duży wyświetlacz LED. Typowy bajer w sprzętach produkcji niemieckiej z początku lat 80-tych. Te duże wyświetlacze LED i wyłącznie gniazda typu DIN w tym głośnikowe...

Jeśli dobrze pamiętam jest to patent firmy "Telefunken".

Tak HighCom został opracowany przez AEG-Telfunken, jeżeli ktoś ma kasety nagrane w dolby B lub DNR to można je odtwarzać przy "HCom on".

Z tego co pamiętam oprócz niemieckich firm HCom używała Nakamichi oraz Rotel - zaprzestano jego implementacji w deckach w połowie lat 80ych

Nie całkiem. HighCom źle odtwarza kasety, nagrane w Dolby B. Dlatego np. Uher CG 344 ma HighCom do nagrywania i odtwarzania, a do odtwarzania kaset, nagranych w Dolby B ma układ D NR, jedynie dekodujący (bez możliwości kodowania przy zapisie). (nie należy tego mylić z philipsowskim DNL, to zupełnie co innego).

Praktycznie identyczny model CG 343 nie miał HighCom, ale miał za to pełne Dolby B.

Edytowane przez MaciejLK

Wszystkie, czyli dwa decki Universum które posiadam oraz dwa Telefunkeny mają również system Dolby NR więc nie ma problemu z odtwarzaniem kaset nagranych w systemie Dolby NR. Tylko nie wiem, czy w wyżej wymienionych deckach można również nagrywać w systemie Dolby NR. Nawet mnie to nie interesuje, bo i tak nie korzystam :-)

Wklejam zdjęcie wnętrza tego decka Universum CT 2318. Może kogoś zainteresuje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi