Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś siedząc w skupieniu słuchałem nagraj z kasety nagranej na jakiś innym deku,i zauważyłem że niech które decki technicsa gorzej odtwarzają.Wydawało się że Technics z tak zwanej z najwyższej półki powinien lepiej zagrać nic bardziej mylnego,odtwarzałem maxell XLII90 na RS-B765 i okazało się że gorzej zagrał niż jego starszy odpowiednik 615.Również sprawdziłem na drugi RS-B965 i jest to samo dość duża różnica w dźwięku,kasetę dostałem wiec nie wiem na czym była nagrana stan nośnika jest idealny.

Kaseta może być źle nagrana, i tak, jak pisze jmaciek, pewnie przestawienie skosu głowicy dałoby dużą różnicę. Przecież odsłuchiwaliśmy u mnie Twojego RS-B765, porównywaliśmy nawet z moim (na

kasecie nagranej na nim) i nie pamiętam, żebyśmy narzekali na brzmienie.

vlado,

Też mam Finezję 1 i ostatnio nawet trochę słuchałem i nagrywałem. Bardzo lubię ten magnetofon :-) Jakiś czas temu zamontowałem w nim głowicę SONY, ale dopiero ostatnio dostałem "natchnienia", żeby wziąć się za jego regulację. Efekt zadowalający :-)

Edytowane przez RS-TR373

Witam ponownie

mam duzo roznych magnetofonow w roznym stanie technicznym, generalnie wszystkie wymagaja duzo uwagi typu brak czesci, rozregulowane, zaschniete, popsute lub kosmetycznie nienajladniejsze.

Poniewaz jestem pasjonatem tego sprzetu, staram sie jak moge doprowadzic go do dobrego stanu uzywalnosci posluchac muzyki i miec satysfakcje z udanego odrestaurowania.

Juz wiele razy podchodzilem do Aiwy AD-f990 i jest coraz lepiej (magnetofon byl w oplakanym stanie). teraz szukam do niej szybki-nakladki-przykrywki na kieszen kasety. Moze ktorys z kolegow ma cos takiego na zbyciu to byloby super.

Milego dnia

Panowie, czy ktoś posiada na zbyciu podwójne koło zębate (sprzęgło) do ''szuflady" Grundiga SCF 6200?. Wymiary - 21,5 mm 41zębów i 17,5mm 34zęby. Mogą być zamienniki plastikowe bo ''gumo-plastikowe'' oryginały czasem się rozpadają.

.....

Udało mi się wymienić silnik w RS-B905, jak się okazało stary nie był zupełnie padnięty. Niemniej jednak, nowy też wydaje taki lekko świergotliwy dźwięk więc wychodzi na to, że ten typ tak ma..

Przy okazji wymieniłem prawą rolkę więc sprzęt trochę odmłodniał :)

Edytowane przez Macio4ever

Bardzo ciekawy magnetofon UHER CG-350 po renowacji,bardzo skomplikowany mechanicznie z programowaniem utworów z kasety.Naprawa trwała bardzo długo ale się opłacało, jest to mój drugi egzemplarz pierwszego kupiłem parę lat temu.Gra bardzo dobrze nie jeden Technics trzy głowicowy przy nim wysiada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-14201200-1429448805_thumb.jpg

post-19370-0-43128000-1429448832_thumb.jpg

post-19370-0-85112100-1429448860_thumb.jpg

post-19370-0-68657200-1429449017_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie szukam osoby która podjęła by się serwisu AKAI GX-650. Ma kilka mankamentów. Najlepiej z trójmiasta lub z warszawy bo tam ostatnio często bywam. Jeśli jest tu ktoś taki kto podjął by się tego zadania lub ktoś kto ma namiary na taką osobę bardzo proszę o wiadomość.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Witam Panowie ma ktoś może na zbyciu układ scalony BA 843 [F] bardzo chętnie odkupię.Pozdrawiam

Witam

tutaj masz ten uklad nowy ale nie wiem czy z koncowka F.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-=SLAYER RUL3Z =-

Witam

tutaj masz ten uklad nowy ale nie wiem czy z koncowka F.

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomoc!!!

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

To jest mój pierwszy wpis w tym wątku i na forum pod długiej nieobecności.

Jeszcze nie doczytałem do końca ten wątek, ale dzielnie walczę bo jestem na 1025 stronie i przeczytanie jest możliwe, choc wymaga samozaparcia

Z tej perspektywy wygląda on zupełnie inaczej...np dzielnej walki ze sprzętami ;-), poezji, czy też ciętego języka. Żałuję że nie będę mógł już z niektórymi porozmawiać.

Postanowiłem dołączyć do was bo z analogu nigdy nie wyrosłem, i podzielam wasze zauroczenie

Mam w mojej kolekcji kilka taśmociągów...

Technicsa RS-B405, RS-B605,

Akai Gx-95

Nakamichi CD 1

Sony TC-K990ES

które karmię taśmami z czasów Pewexów i wieczorów płytowych, przegrywalni płyt CD oraz ostatnio zgranych vinyli ( z thorensa) oraz zgranych Cd z (DAC Thety). No cóż, wielu z was zna te klimaty świecących w Pewexie sprzętów na które mozna było jedynie popatrzeć.

Zbieranie przez rok na RSB 405 kasy i późniejszy zakup wymagał wiele wyrzeczeń.

I klimaty szczególnie wieczorów płytowych i tych czwartkowych z muzyką elektroniczną.

Niektóre z tych sprzętów potrzebują oka specjalisty na co liczę (Kajsel;-)

Inne jeśli nie teraz to pewnie w przyszłości.

Kilku z was jest moimi ziomkami, pozdrawiam was wszystkich i każdego z osobna.

Witam wszystkich,

To jest mój pierwszy wpis w tym wątku i na forum pod długiej nieobecności.

Jeszcze nie doczytałem do końca ten wątek, ale dzielnie walczę bo jestem na 1025 stronie i przeczytanie jest możliwe, choc wymaga samozaparcia

Z tej perspektywy wygląda on zupełnie inaczej...np dzielnej walki ze sprzętami ;-), poezji, czy też ciętego języka. Żałuję że nie będę mógł już z niektórymi porozmawiać.

Postanowiłem dołączyć do was bo z analogu nigdy nie wyrosłem, i podzielam wasze zauroczenie

Mam w mojej kolekcji kilka taśmociągów...

Technicsa RS-B405, RS-B605,

Akai Gx-95

Nakamichi CD 1

Sony TC-K990ES

które karmię taśmami z czasów Pewexów i wieczorów płytowych, przegrywalni płyt CD oraz ostatnio zgranych vinyli ( z thorensa) oraz zgranych Cd z (DAC Thety). No cóż, wielu z was zna te klimaty świecących w Pewexie sprzętów na które mozna było jedynie popatrzeć.

Zbieranie przez rok na RSB 405 kasy i późniejszy zakup wymagał wiele wyrzeczeń.

I klimaty szczególnie wieczorów płytowych i tych czwartkowych z muzyką elektroniczną.

Niektóre z tych sprzętów potrzebują oka specjalisty na co liczę (Kajsel;-)

Inne jeśli nie teraz to pewnie w przyszłości.

Kilku z was jest moimi ziomkami, pozdrawiam was wszystkich i każdego z osobna.

Miło powitać nowego Kolegę na naszym forum!!!

Dziś kupiłem ciekawego decka AKAI GX-F37 i jestem z niego bardzo zadowolony odtwarza bardzo dobrze.Deck zachował się w bardzo ładnym wstanie,bez żadnych uszkodzeń zewnętrznych.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-46186900-1429904787_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że jak nie udało się wylicytować Pioneera CT-A7X to dorwałeś tego Akai :-))

He ! Obydwa mi się podobały, ale ten pierwszy robił się coraz droższy, a o drugim zapomniałem.

Widzę że jak nie udało się wylicytować Pioneera CT-A7X to dorwałeś tego Akai :-))

He ! Obydwa mi się podobały, ale ten pierwszy robił się coraz droższy, a o drugim zapomniałem.

Ale to chyba nie porozumienie ja nie licytowałem Pioneera CT-A7X.

A to przepraszam. Była tam jedna osoba licytująca której nick zaczynał się na literę B i kończył cyfrą 5. Jakoś tak podobnie do nicku Twojego na Allegro. Myślałem że to ty atakujesz :-)

Wreszcie po dwóch latach udało się naprawić tego Seoum sc-3200,naprawa była bardzo skomplikowana już myślałem że się nie da nic zrobić.Było parę elementów uszkodzonych deck bardzo ładnie odtwarza,ale jednego nie udało się zrobić mianowicie problem jest z wyświetlaczem.Zbyt mały sygnał jest podawany na wyświetlacz,prawdopodobnie co jest uszkodzone w samym wyświetlaczu.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-91313700-1429961008_thumb.jpg

post-19370-0-15020300-1429961256_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wreszcie po dwóch latach udało się naprawić tego Seoum sc-3200,naprawa była bardzo skomplikowana już myślałem że się nie da nic zrobić.Było parę elementów uszkodzonych deck bardzo ładnie odtwarza,ale jednego nie udało się zrobić mianowicie problem jest z wyświetlaczem.Zbyt mały sygnał jest podawany na wyświetlacz,prawdopodobnie co jest uszkodzone w samym wyświetlaczu.

Gratulacje za wytrwalosc co do wyswietlacza mozliwe ze jest faktycznie uszkodzony i obciaza mocno sygnalowke.

-=SLAYER RUL3Z =-

Gratulacje za wytrwalosc co do wyswietlacza mozliwe ze jest faktycznie uszkodzony i obciaza mocno sygnalowke.

Dzięki co do wyświetlacza to już nie mam pomysłu,wszystko co było możliwe to sprawdziłem i dalej nic.Musiałem zrobić małą kombinacje żeby mógł deck zagrać,powypinałem wszystko co było zbędne aby nie obciążać sygnału wyjściowego.

Witajcie,

Jaki był wasz pierwszy magnetofon?

Pierwszym moim zetknięciem z techniką magnetofonową był Спутник czyli skopiowany przez kopiarkę CCCP Philips EL3302. Żałuję że nie miałem wtedy wiecej kaset , bo te nagrane z glosem moich śp dziadków zostały już dawno skasowane, to byly lata 70te.

Sputnik_401_.JPG

Wnętrze magnetofonu

PB011469sputnik.JPG

Schemat

e-circuit_Sputnik_401.JPG

Panowie, czy ktoś posiada na zbyciu podwójne koło zębate (sprzęgło) do ''szuflady" Grundiga SCF 6200?. Wymiary - 21,5 mm 41zębów i 17,5mm 34zęby. Mogą być zamienniki plastikowe bo ''gumo-plastikowe'' oryginały czasem się rozpadają.

mam gdzies caly taki grundig z padnietym procesorem. jak znajde go to dam znac.

diodowy?

mk-125. Ustrojstwo to wplynelo na cale zycie moje. Psuło sie to co kilka dni, wychowalem sie na nim i nauczylem naprawiania....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś dotarł do mnie Harman Kardon Cd-491. Do kupna zachęcił mnie kolega Uszyk i dziękuję mu za to. Teraz za to będzie musiał się z nim pobawić.

Niestety brak nakładki na przycisk play i wymaga przeglądu. Słabo przewija ale działa i przy odtwarzaniu jest taki hałas jakby pracującego silniczka no i nie zawsze od razu ruszy odtwarzanie.Jakby się ślizgał.

Za to muzyka z obcych kaset rewelacja. Bardzo czysty przyjemny dźwięk. Jestem pod wrażeniem. Ciekawe jak będzie nagrywać, o ile doprowadzi się go do porządku.

Gdyby ktoś dysponował takim na części to z chęcią odkupię taką nakładkę.

Czy ktoś z kolegów też był nim zainteresowany . Wiem że po mnie było jeszcze kilka telefonów do sprzedającego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że dostanę po głowie ale i tak napiszę :-)

Mam kilka decków...

Głównie kupowanych przez przypadek na wygląd itd itp...

np.: dwa telefunkeny TC-450 jakiś Philips chyba N2543.

Nie gra to jakoś spektakularnie - chyba rosna mi wymagania.

Przez wątek przebijam się już kilka lat.

Zawsze po kilkanaście stron, zazdroszczę wiedzy, zapału obycia.

Mam wrażenie że muzyka z kasety u mnie brzmi jakby mi ktoś kolmny nakrył kocem.

Czy da się coś wydobyć z tych decków?

Czy szukać czegoś innego?

Jeżeli innego to prosiłbym o poradę jaki sprzęt na początek.

Wiem, że dragony, pionieery akai w wątku są wielbione ale szukam czegoś budżetowego.

Tak żeby poczuć magię albo definitywnie stwierdzić no to jednak nie moja bajka.

Postanowiłem jeszcze raz spróbować z magnetofonem bo jestem jednak zakochany w analogu :-)

Może to wina kaset, że jakoś to nie bangla :-)

Wiem, że piszę ogólnikami wiem że dużo oczekuje wiem że wygląda to tak jakbym prosił o to że ktoś zdecyduje za mnie.

Ostatnio wpadłem w niemieckie audio, uwielbiam Siemensa RS444 czy coś z decków tej firmy jest godne polecenia?

Bez wahania można mnie ukamieniować.

Pozdrawiam

Mam kilka decków...

Wiem, że dragony, pionieery akai w wątku są wielbione ale szukam czegoś budżetowego.

Postanowiłem jeszcze raz spróbować z magnetofonem bo jestem jednak zakochany w analogu :-)

Wiem, że piszę ogólnikami wiem że dużo oczekuje wiem że wygląda to tak jakbym prosił o to że ktoś zdecyduje za mnie.

Ostatnio wpadłem w niemieckie audio, uwielbiam Siemensa RS444 czy coś z decków tej firmy jest godne polecenia?

Pozdrawiam

Kolego każdy deck który jest w dobrym stanie technicznym może cię miło zaskoczyć,pod warunkiem że głowica oraz cały tor prowadzenia taśmy czysty.I nie ważne jakiej firmy będzie deck każdy powinien grać poprawnie.

Mam kilka decków...

Pozdrawiam

Kolego każdy deck który jest w dobrym stanie technicznym może cię miło zaskoczyć,pod warunkiem że głowica oraz cały tor prowadzenia taśmy czysty.I nie ważne jakiej firmy będzie deck każdy powinien grać poprawnie.

Nie kupuj tego Siemensa RS444. Jeśli podoba ci się taki design to zainwestuj w Siemensa RS555. Pamiętam czasy gdy nikt nie chciał go kupić za 30zł w super stanie wizualnym. Ale i teraz można kupić go nie drogo. To bardzo porządnie wykonany magnetofon. Taki wręcz luksusowy ale to deck dwugłowicowy. Ma sporo funkcji ułatwiających użytkowanie, ale ani jednej mającej wpływ na jakość dźwięku np. zewnętrzna regulacja prądu podkładu. Nie wiem dlaczego wszystkie Twoje magnetofony brzmią nie tak jak byś chciał. Należy zająć się ich stanem technicznym. A kupić to można wiele, wiele magnetofonów które pozwolą zdjąć ten koc z Twoich kolumn :-)) Edytowane przez Kasjel

Wczoraj jadąc przez jedną z gmin w Małopolsce była zorganizowana wystawka sprzętu wielkogabarytowego AGD.Zobaczcie co dostałem o żuli za mamrota dwie godziny czyszczenia,oraz wymiana bezpiecznika to coś zagrało gałka od stronienia jest uszkodzona głośniki wysoko tonowe chyba spalone.Magnetofon ma problemy nie ciągnie prawy napęd,brak podświetlenia kasety pozostałem funkcje sprawne.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-71698600-1430486803_thumb.jpg

post-19370-0-06423200-1430486829_thumb.jpg

post-19370-0-06364200-1430486847_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak piszą Koledzy - najważniejszy jest stan techniczny. Miej na uwadze, że decki mają po 30-35 lat. Oferowany na portalach sprzedażowych sprzęt w większości przypadków jest w fatalnym stanie : rozkalibrowany, niewłaściwie serwisowany, np wymieniane paski o nieodpowiednich rozmiarach itd. O stanie głowic nie wspominając. Kup magnetofon od zaufanej osoby, która zagwarantuje Ci pełnosprawny sprzęt. Wybierz magnetofon trzygłowicowy z pełną ręczną kalibracją taśmy - da Ci to pełną kontrolę nad jakością nagrania i niezłą frajdę. Używaj kaset z taśmą o wysokiej jakości i w niepogorszonym stanie ( maja już 25-40 lat) i nagrywaj z wysokiej jakości źródła. I będzie dobrze.

Stan techniczny owszem ma znaczenie, ale klasa decka też. Są decki które dobrze grają "górą" inne mają lepszą stereofonię, detaliczność, dynamikę, itp.. Poza tym zastanawiam się nad tym, czy czasami u kolegi profanera problem są nie decki tylko zestaw ( wzmacniacz?, kolumny?).

• Pokaż nowe odpowiedzi