Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Stan techniczny owszem ma znaczenie, ale klasa decka też. Są decki które dobrze grają "górą" inne mają lepszą stereofonię, detaliczność, dynamikę, itp.. Poza tym zastanawiam się nad tym, czy czasami u kolegi profanera problem są nie decki tylko zestaw ( wzmacniacz?, kolumny?).

Zgadzam się całkowicie Bardzo ważne są dobre kolumny oraz wzmacniacz,bez tego nie da się uzyskać porządnej jakości z decka.Ale też zależy od decka i wcale nie musi być jakiś wysoki model,ja sam się wiele razy przekonałem używając niskich modeli które czasem mogą nas zaskoczyć dobrym dźwiękiem.

Z waszych wypowiedzi szanowni koledzy można wysnuć dwa wnioski:

"pierwsze primo" stan magnetofonu i jego podzespołów.

To dla mnie ważny sygnał aby popróbować coś serwisować poczyścić i poregulować.

Muszę znaleźć jakieś materiały szkoleniowe i trochę poeksperymentować.

"drugie primo" reszta toru czy systemu grającego....

Wniosek odrobinę przerażający bo z waszych wypowiedzi wynika, że wzmacniacz kolumny itd może się sprawdzać w odbiorze muzyki z innych źródeł a przy słuchaniu z magnetofonu nie???

No nie do końca o to chodziło. Jeśli zrobisz prosty test: np. nagrasz sygnał ze źródła (np.CD) i stwierdzisz, że źródło jest dużo, dużo lepsze ( rozumiem, że chodzi Ci o wysokie tony) to wiadomo, że są problemy z deckiem ( jakością-klasą lub stanem technicznym decka). Jeśli sygnał ze źródła i kopia z taśmy mają podobne brzmienie ( w zakresie barwy dźwięku ,poziomu wysokich tonów- tu już ważne są oczywiście możliwości decka( czy ma możliwość regulacji BIAS)) to wiadomo, że Twój zestaw po prostu tak gra).

Tak na marginesie. Długo szukałem dobrego decka. Przetestowałem ich sporo. Krótko mówiąc: w moim zestawie został AKAI GX 75 oraz stosunkowo niedawny nabytek Nakamichi BX 300. Ten ostatni to strzał w dziesiątkę. W subiektywnej ocenie lepszy od AKAIA.

Gdyby sygnał z tunera czy CD był podobny jak ten z magnetofonu nie pisałbym tutaj....

Mam chyba problemy z wyartkułowaniem tego co mam w głowie :-)

Chociaż zmiennych jest jednak więcej np kasety itd itp.

Muszę trochę głębiej wejść w temat i potstować więcej.

Słuchałęm kaset nagranych jakiś czas temu a ostatnio trochę zmieniłem swój zestaw.

Regulacja biasu?

Chodzi nie tylko o poziom nagrywanego sygnału ale o regulację bardziej serwisowe ?

Przepraszam ale jestem zielony a już któryś raz próbuję z magnetofonem.

Dodatkowo obawiam się że niedługo stanie się hipsterskim obiektem westchnień jak gramofon.

Zle to wpływa na ceny :-)

Edytowane przez profaner

Chyba trochę poczytaj o sprzęcie nagrywającym o jego prawidłowej obsłudze, serwisowaniu. Trudno tu zrobić ci skrócony wykład / kompendium wiedzy w temacie. Ale tak jak koledzy piszą - każdy: sprawny, z czystym torem prowadzenia taśmy i głowicami, prawidłowo skalibrowany (i umiejętnie obsługiwany !!!) deck niezależnie od półki cenowej powinien nagrać i odtworzyć to co sam nagrał prawidłowo. Dalsze niuanse brzmieniowe to już sprawa klasy urządzenia, sprzętu towarzyszącego, itd. Ale na poziome spełnienia podstawowych parametrów HI-FI każdy deck ma zagrać.

Lubię kiedy gra muzyka...

profaner,

W wielkim skrócie - najczęściej, jeśli coś z magnetofonem jest nie w porządku, najszybciej tracą na tym wysokie tony (ze względu na specyfikę zapisu magnetycznego, rejestracja wysokich tonów jest problemem). Utrata wysokich tonów jest więc pierwszym sygnałem, że coś jest nie tak. Na pierwszy ogień idzie czyszczenie toru przesuwu taśmy, a przede wszystkim głowic. Kolejny punkt to zużycie głowicy - głowica zużywa się wskutek tarcia taśmy, taśma wyciera w niej rowek, a zniekształcenie szczeliny w głowicy najpierw odbija się na zapisie i odtwarzaniu wysokich tonów.

Po upływie lat mechanizm magnetofonu może się rozregulować i nie przeciągać taśmy prawidłowo przed głowicą - minimalne odchyłki idealnie prostopadłego ustawienia głowicy względem taśmy też najpierw słychać w postaci utraty wysokich.

Przez lata komponenty elektroniczne magnetofonu też tracą swoje pierwotne właściwości, zmieniają się pojemności, rezystancje, i może być potrzebna regulacja - a tym bardziej, jeśli ktoś wcześniej próbował sobie pokręcić czymś w środku.

To samo dotyczy taśm. Taśma ściera głowicę, ale sama też się ściera (stąd brud na głowicy), ściera się ta jej najbardziej powierzchniowa warstewka, a właśnie w tej części, bardzo płytko, zapisywane są wysokie tony. Tak więc praktycznie każde przejście taśmy przez magnetofon pozbawia nagranie jakiejś tam cząsteczki wysokich tonów. W przypadku starej, silnie zużytej taśmy ta utrata może być całkiem spora. Wysokie tony mogą też same "wyparować" z bardzo starej, nieużywanej taśmy, która ulega samorozmagnesowaniu, a sygnał wysokich tonów jest najsłabszy i najpłyciej zapisany, więc zaniknie najszybciej.

Do tego dochodzi jeszcze niedopasowanie taśmy i magnetofonu, w przypadku odtwarzania taśmy nagranej na innym magnetofonie, a szczególnie przy użyciu redukcji szumów: Dolby B, C, S czy dbx. Wszelkie niedopasowanie tu znów spowoduje przede wszystkim utratę wysokich tonów.

Wspomniana wcześniej regulacja bias to - w wielkim skrócie - możliwość doregulowania przez użytkownika parametrów magnetofonu do właściwości konkretnej, używanej taśmy. Taśma taśmie nierówna, bo choć są ogólne wytyczne dotyczące parametrów taśm, nie wszystkie taśmy spełniają je dokładnie. Lepsze magnetofony mają więc możliwość dodatkowej regulacji w celu poprawy jakości zapisu, a przede wszystkim - znów poprawy rejestracji wysokich tonów.

Czy ja dobrze widzę ???????

A ja ciągle takiej szukam. Widze że cena takiego urządzenia przekracza wartość każdego decka którego posiadam stąd wnioskuje, że jeszcze długo będę szukać

Wiadomo gdzie jako rarytas pojawił się znów TDK HD-30. Na wyjazd z kraju juz chyba za późno ale może warto się rozejrzeć za takim urządzeniem gdzieś za granicą - i tu pytanie do Kolegów kupujących sprzęt poza Polską - czy tam jest szansa na lepszą ofertę czy tez nie ma co szukać bo ceny są porównywalne albo i wyższe i trzeba brać to co jest na naszym podwórku (pytam z ciekawości bo poza alle nosa nie wyściubiłem)?

M.

Można poszukać na jebaju. Poza tym pamiętaj, że takie rzeczy pojawiają się falami. Długo nie ma nic, a potem zdarza się, że pojawia się kilka.

Gdy parę lat temu chciałem kupić Onkyo TA-2570, przez wiele tygodni nie było ani jednego. Gdy w końcu pojawił się i kupiłem, zaraz potem nastąpił wysyp i można było przebierać.

Można poszukać na jebaju. Poza tym pamiętaj, że takie rzeczy pojawiają się falami. Długo nie ma nic, a potem zdarza się, że pojawia się kilka.[...]

Zatem trzeba będzie porzucić lokalny patriotyzm i ruszyć na saksy. Tylko, że tego jebaja trzeba sie będzie nauczyć (dlatego pytałem o Wasze doswiadczenia) bo po wpisaniu 'magnetofon' pokazuje 2 pozycje a 'deck' 8 pozycji. Nikt z moich znajomych tego nie używa stąd nie mam kogo podpytać ale z lektury InterNetu mogę domniemywać, że nie ma jednego jebaja tylko są jebaje narodowe.

M.

Tak, ale w pole wyszukiwania wpisz np. TDK HD-30 head demagnetizer i zobacz jakie wyniki dostaniesz. Potem, trochę niżej po lewej stronie możesz zaznaczyć, jaki obszar ebaya ma być przeszukany - ebay.pl, Polska, Europa, cały świat.

Dla tekstu wpisanego w pole wyszukiwania chyba wykorzystywany jest (w jakimś zakresie) translator, bo zwracane są także wyniki np. francuskie czy niemieckie.

Zob. np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ok sorry jesli chodzilo wlasnie o ten Rarytas :)

ps:

Na poczatku roku na ebay ten sam model nowy w oryginalnym opakowaniu byl do wziecia za 32 euro :)

-=SLAYER RUL3Z =-

Tak jak pisałem wyżej, podaż używanych rzeczy na portalach aukcyjnych (Allegro, ebay, itp.) jest bardzo zmienna. Przez jakiś okres jest pusto, i jak już się coś pojawi, to bywa drogie, a potem pojawia się cała "fala" i ceny spadają. Tyle, że nie sposób przewidzieć, czy i kiedy podaż zwiększy się. Dlatego czasem chwyta się okazję do zakupu mimo wysokiej ceny, bo nie wiadomo czy i kiedy coś takiego trafi się ponownie. A potem pojawia się większa liczba ofert i człowiek pluje sobie w brodę, że nie wyczekał, i przepłacił.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

No cóż - chyba warto.

Ojej to nie 2570 ;) - Ale głupi jestem. Można posta usunąć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Te oznaczenia są mylące 2570 i 2750 - ten drugi to znacznie mniej magnetofonu w magnetofonie. Sam też się kiedyś OMC nie naciąłem.

Postu nie usunę, jako ostrzeżenie przed pomyłką.

Jakość cicho się zrobiło na forum!!!! ja jestem na etapie aranżowania pokoju stwierdziłem że czas na zmiany trzeba się trochę pozbyć sprzętu.Na tym zdjęciu są tylko niskie modele na kolejnej półce będą same wysokie modele na razie leżą w kartonach.Ostatnio przybył mi TEAC A-660ale nie do końca sprawny coś jest mechaniką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maniutek, coś mi w lewym regale jeden z kaseciaków zbytnio nie pasuje do reszty ?

Liczę, że wkleisz większe zdjęcia jak już cały pokoik ustawisz ?

Serdeczności.

Włodek.

Maniutek, coś mi w lewym regale jeden z kaseciaków zbytnio nie pasuje do reszty ?

Liczę, że wkleisz większe zdjęcia jak już cały pokoik ustawisz ?

Serdeczności.

Włodek.

Włodziu masz rację stoi tam tuner ale już nie długo będzie stał deck,jeszcze dwie półki zostaną postawione i będzie gotowe.Pozdrawiam Marian
Jakość cicho się zrobiło na forum!!!! ja jestem na etapie aranżowania pokoju stwierdziłem że czas na zmiany trzeba się trochę pozbyć sprzętu.Na tym zdjęciu są tylko niskie modele na kolejnej półce będą same wysokie modele na razie leżą w kartonach.Ostatnio przybył mi TEAC A-660ale nie do końca sprawny coś jest mechaniką.

Super rowniez czekam na kolejne modele z wyzszej polki :)

-=SLAYER RUL3Z =-

Witam Wszystkich.Jestem tu nowy i mam pytanie do Fachowców.Mam problem z Aiwa XK-007,są nie stabilne obroty silnika i po ustawieniu znowu wszystko się rozjeżdża.Czyżby to był koniec silnika?

Witam Wszystkich.Jestem tu nowy i mam pytanie do Fachowców.Mam problem z Aiwa XK-007,są nie stabilne obroty silnika i po ustawieniu znowu wszystko się rozjeżdża.Czyżby to był koniec silnika?

Może być problem z silnikiem spróbuj podmienić na inny,rozumiem że regulacje przeprowadziłeś na samym silniku.

Myślę że tak....typowe objawy. Szczotki i komutator zużyty.

Mam CT-S710 też mi słabo przewija przy końcach taśmy, muszę coś z tym zrobic? A kieszeń i gałki są plastikowe.Pozdrawiam. Sławek.

Cześć. mam CT-S710....rozbebeszony i nie moge założyc pasków....niby proste....a jakas kicha mi wychodzi....Rozebrałem cały magnet. Mam mechanizm pod ręka i nic. Czy to paski do bani czy ja....prosze o pomoc i o fotki jak te paski maja byc załozone....cholera ...leżę i kwicze. Please....

Witam wszystkich. Kto ma CT-S710 od Pioneera bardzo prosze o pomoc. Pilne bo mam rozkrecony cały magnet....i nie umiem poradzic z paskami...cos mam nie tak.

Nie wiem jak powinny być załozone....albo może i wiem ale potrzebuje potwierdzenia na fotkach dokładnych...czy ktos może pomóc...proszę

Cześć. mam CT-S710....rozbebeszony i nie moge założyc pasków....niby proste....a jakas kicha mi wychodzi....Rozebrałem cały magnet. Mam mechanizm pod ręka i nic. Czy to paski do bani czy ja....prosze o pomoc i o fotki jak te paski maja byc załozone....cholera ...leżę i kwicze. Please....

Witam wszystkich. Kto ma CT-S710 od Pioneera bardzo prosze o pomoc. Pilne bo mam rozkrecony cały magnet....i nie umiem poradzic z paskami...cos mam nie tak.

Nie wiem jak powinny być załozone....albo może i wiem ale potrzebuje potwierdzenia na fotkach dokładnych...czy ktos może pomóc...proszę

Tu masz zdjęcie z serwisówki CT-S710. Paski to nr 10, 11 (od wałków/capstanów) i 29 (od koła sterującego mechanizmem).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi