Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja, ale cena została ostro wyśrubowana :) Za granicą można go dostać za 1/3 tej kwoty. Z drugiej strony, są oscyloskopy i częstotliwościomierze z generatorami, które w komplecie można dostać grubo poniżej tysiąca, więc myślę, że tu chodziło o względy kolekcjonerskie.

Uwaga super okazja decki i szpulowe z diamentami!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie. Dla mnie to nadal jest dużo. Ale to nie to samo co kiedyś. Jak ktoś chciał (a wielu chciało) kupić coś porządniejszego w pewexie, to często kupował za kwotę stanowiącą równoważność jego całego rocznego (!) uposażenia. Dziś łatwiej (w skali miesięcznych pensji) uzbierać taką kwotę, tylko nie ma już tego przeświadczenia o słuszności takiego postępowania co kiedyś.

:)

W Pewexie rżneli ludzi,aż miło.Dlaczego nie było tam w ofercie szpulowych magnetofonów,a jak już jakiś się trafił ,to najtańszy np;Akai 4000D.

Podam przykład.Tandberg TCD-300 kosztował nieco ponad 300$,a w pewexie równe 700.

Nie. Dla mnie to nadal jest dużo. Ale to nie to samo co kiedyś. Jak ktoś chciał (a wielu chciało) kupić coś porządniejszego w pewexie, to często kupował za kwotę stanowiącą równoważność jego całego rocznego (!) uposażenia. Dziś łatwiej (w skali miesięcznych pensji) uzbierać taką kwotę, tylko nie ma już tego przeświadczenia o słuszności takiego postępowania co kiedyś.

:)

To się wszystko zgadza ale w Polsce zarabia 25,000złotych,jeśli są to nie liczni których nie interesuje taki sprzęt.Za tą kasę można kupić cztery lub więcej takich maszyn,ale widać że ktoś niema pojęcia w sprzedaży na Alledrogo już był taki z Poznania próbował ale o przez pół ceny jakość nie było chętnych.

Bardzo przepraszam że taki tu temat został rozkręcony,ale z tego wynika że możemy się tylko cieszyć bo mamy w domach skarby wartę pół samochodu

Witam, wracam z tematem AKAI GX 75 i GX 75 MKII. Czy te modele mają różne kolory plomb? 75 czerwone (różowe) a 75 MKII przy głowicy zielone, reszta czerwone (różowe). Czy to prawidłowo? dziękuję za info.

A'propos Saby - nagrałem niedawno taki filmik z deckiem SABA CD 450

Ukryta Zawartość

Bardzo lubię ten magnetofon.

Przy okazji polecam inne moje filmy z wnętrzami zabytków :)

Przy okazji okazji - szukam drewnianych boczków do DTC-55ES oraz brakującego mi do zestawu SONY TC-K850ES z boczkami w rozsądnej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomektoon

Ta Saba na każdym kroku przypomina magnetofony JVC, podobnie zresztą jak moja troszkę starsza CD262.

Tak to się zgadza nawet te same głowice były montowane,ma parę decków JVC i są takie same w środku.

Ma ktoś kolegów dragona?jutro ma mi gość przywieść na giełdę nawet nie wiem w jakim stanie jest i czy warto wydawać kasę.

No to mam Sabę CD 360. Jest uszkodzona. Brak zasilania płyty gł. ale sterowanie działa. Muszę poszukać uszkodzenia na płytce PCB "Power Supply". Ten deck to prawie to samo co mój BASF D 6234 HI-FI więc nie spodziewam się bardzo dobrego brzmienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to ciekawe ! Trochę przypomina mi mojego Metz,a Mecasound. Ale poza tym nic nie wiem na temat tej firmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to się zgadza nawet te same głowice były montowane,ma parę decków JVC i są takie same w środku.

Ma ktoś kolegów dragona?jutro ma mi gość przywieść na giełdę nawet nie wiem w jakim stanie jest i czy warto wydawać kasę.

Nici z Dragona gość chyba chory na głowę przywiózł nie kompletnego decka,w dodatku cały zalany jakimś płynem koloru czarnego myślał że znalazł durnia który mu da 1800złotych.Mówiłem mu że nie potrzebuje złomu to się wciekł stwierdził że pojedzie na giełdę do Kielc i z pocałowaniem ręki go sprzeda za jeszcze lepszą kasę.W takim wstanie więcej bym nie dał jak 200 lub 300złotych to i tak dużo chyba żebym potrzebował na części.

Niektórzy to maja wyobraznie i sa bezczelni! Mam na mysli tego goscia od Dragona.

Ale ja w innej sprawie.Panowie macie moze na sprzedaz jakies ciekawe decki? Coś bym kupił,najlepiej z autorewersem,najlepiej z PlayTrimem,czy Flexem.Najlepsza byłaby chyba Yamaha z autorewersem i PlayTrimem.Dla wygody odsłuchiwania.Jesli ktos mam na zbyciu jakiegoś decka to niech pisze.Może dobijemy targu.Pozdrawiam Wszystkich.

Ewentualnie proponuje zamianę.Mam Pioneera CT-S710.Potrzebna jest mała naprawa w nim,Pisałem juz o tym.Chodzi o idler przewijania.Chetnie zamieniłbym go na inny deck.

Niektórzy to maja wyobraznie i sa bezczelni! Mam na mysli tego goscia od Dragona.

Ale ja w innej sprawie.Panowie macie moze na sprzedaz jakies ciekawe decki? Coś bym kupił,najlepiej z autorewersem,najlepiej z PlayTrimem,czy Flexem.Najlepsza byłaby chyba Yamaha z autorewersem i PlayTrimem.Dla wygody odsłuchiwania.Jesli ktos mam na zbyciu jakiegoś decka to niech pisze.Może dobijemy targu.Pozdrawiam Wszystkich.

Ewentualnie proponuje zamianę.Mam Pioneera CT-S710.Potrzebna jest mała naprawa w nim,Pisałem juz o tym.Chodzi o idler przewijania.Chetnie zamieniłbym go na inny deck.

Mam Blaupunkt Artech RC 1950. W pełni sprawny i kompletny -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bogato wyposażony jak na połowę lat 80-tych. Licznik czasu, kolorowy wyświetlacz, fader (może wyciszyć nagranie pod koniec strony i po przełączeniu na drugą kontynuować z wyciszenia).

Ten deck to Yamaha brandowana Blaupunktem - Made in Japan. Nie wiem tylko, który model, ale wydaje mi się, że K-640.

Ma auto-revers, ale nie ma play trim. Nie jestem pewien, czy w jakimś decku połączono te dwie funkcje.

Ukryta Zawartość

Coś bym kupił,najlepiej z autorewersem,najlepiej z PlayTrimem,czy Flexem.Najlepsza byłaby chyba Yamaha z autorewersem i PlayTrimem.Dla wygody odsłuchiwania.

Jak tak, to może któryś z dwukasetowych Pioneerów z późnych roczników, z Flexem? Np. CT-W505, CR-W703, CT-W606DR, itp?

Co prawda mają dość beznadziejne, jednosilnikowe i głośno stukające mechanizmy, ale do ciągłego słuchania muzyki bez przekładania kaset dość dobrze się nadają. Dość głupim rozwiązaniem Pioneera jest połączenie funkcji ciągłego odtwarzania (Relay Play) z Blank Skip (przeskakiwaniem pustych miejsc) - jeśli taśma nie jest nagrana aż do samego końca, do rozbiegówki, magnetofon szaleje, próbując przeskoczyć te ciche miejsca i znaleźć nagrane. Jeśli chodzi o funkcjonalność rozwiązań Pioneera, to mam wiele zastrzeżeń (np. brak prawdziwego licznika czasowego). Natomiast Flex przeważnie pomaga uzyskać lepszy dźwięk, zwłaszcza z gorzej nagranych taśm, choć czasem efekty jego działania są, powiedzmy, dziwne...

606DR, 706DR, 806DR mają cyfrową redukcję szumów taśmy, i to naprawdę działa!

Miałem Pioneera CT-W620R...No i właśnie,słaby mechanizm szlag trafil i był głosny.Dlatego najlepsza byłaby jednak Yamaha

Przy obecnych cenach można se kupić ze trzy na zapas i wymieniać. ;-) W sumie, to nawet trzeba. Yamahę też szlag trafi, zwłaszcza, że nie wiem, jakie były mechanizmy w tych tańszych dwukasetowych z rewersem. Wcale bym się nie zdziwił. gdyby okazało się, że takie same. Lata 90-te, zwłaszcza ich koniec, to okres powszechnej unifikacji z powodu zmniejszania się liczby dostawców podzespołów.

Alpage AL-80 pojawił się właśnie wiadomo gdzie. Biorąc pod uwagę odjechane ceny reszty sprzętu tego sprzedającego, chyba się panu jedno zero zgubiło :) Kupiłbym, ale dziś przyszedł CT905 i był to drugi kupiony deck w ciągu kilku dni... wystarczy.

Ja tego Alpage AL 80 kupiłem kiedyś za 70zł na Allegro i mam do tej pory. Niestety nie jest to magnetofon wysokiej klasy i gra tak normalnie, jak wiele decków. Kiepski jednosilnikowy mechanizm i jeden capstan. Nigdy nie miałem Alpage AL 85, ale wiem że między tymi dwoma deckami jest spora przepaść. Ogólnie polecam ten magnetofon z względów kolekcjonerskich i z powodu pięknych wskaźników wysterowania. Ale nie dał bym więcej niż 200zł za bdb. stan.

A jeśli dla kogoś ważna jest jak najlepsza jakość dźwięku to może sobie darować zakup tego decka.

Edytowane przez Kasjel

Wczoraj dostałem wiadomość od admina że wątek "Magnetofon" został wybrany tematem miesiąca Maj !

Dziękuję wszystkim którzy głosowali na ten wątek :-)) To naprawdę miła niespodzianka.

Oczywiście dziękuję też sponsorowi firmie Denon.

Widzieliście?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomektoon

Widzieliście?

Ukryta Zawartość

No ładnie rozebrał całego decka na części!!!!Gość demolka.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi