Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Złomek gra i to bardzo ładnie aż mnie zaskoczył niby nic szczególnego jak na taki niski model.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich w tą gorącą noc!!!tak się zastanawiam jak reaguje elektronika na te wysokie temperatury dziś był u gościa w bloku miał chyba 30stopni.

Ja w te upały miałem chyba więcej niż 30' w pokoju, nie dało się wysiedzieć. Sprzęt aż parzył, a kasety wyjmowane z magnetowidu aż parzyły ;-) Nie wydaje mi się, żeby elektronice to szkodziło, bardziej chyba cierpią gumowe elementy.

Najbardziej cierpi użyszkodnik - w te upały mózg mi się "lansował" ;-) , a ciało odmówiło wszelkiej współpracy.

A bardziej serio - unikałem nawet włączania elektroniki, bo podnosiła temperaturę w pokoju (> 30); jeśli już, to korzystałem z mało energożernych urządzeń przenośnych.

Witam. Koledzy, poszukuję do mojego magnetofonu kasetowego Onkyo K-622, paska (a nawet dwóch - będę miał zapas) do otwierania kieszeni magnetofonu. Niestety, ten w moim magnetofonie już się za bardzo "wypracował" i niestety nie domyka kieszeni do końca. Muszę palcem dopychać kieszeń a to trochę nie jest w moim stylu. Czy ktoś widział, ktoś wie?? Dziękuje z góry na informacje.

Klima klima klima. Założyłem sobie w tym roku. Z montażem z 1800zł. Coś wspaniałego ;)

Rachunki za prund też wspaniałe. Poza tym, trochę trudno w wieżowcu - nie można niczego montować na elewacji zewnętrznej.

Konkurs na Wątek Miesiąca.

Ukryta Zawartość

Kasjel został nagrodozny za ten wątek. Gratulujemy.

Ukryta Zawartość

Recenzje płyt, konkursy, wejściówki, wydarzenia, newsy:
Magazyn Kulturalny Audiostereo zaprasza!

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Witam. Koledzy, poszukuję do mojego magnetofonu kasetowego Onkyo K-622, paska (a nawet dwóch - będę miał zapas) do otwierania kieszeni magnetofonu. Niestety, ten w moim magnetofonie już się za bardzo "wypracował" i niestety nie domyka kieszeni do końca. Muszę palcem dopychać kieszeń a to trochę nie jest w moim stylu. Czy ktoś widział, ktoś wie?? Dziękuje z góry na informacje.

Musisz wymontować ten pasek i go zmierzyć. Podaj wymiary to poszukamy tu i ówdzie....

Kupiłem Yamahe KX-W492.Tak jak chciałem,z autoreversem i play trimem.W związku z tym chcę sprzedac Yamahe KX-530 RS.Decka kupilem jesienią i od tamtej pory sprawuje się bez zarzutu.Jesli ktoś jest zainteresowany prosze pisac.Wystawilem go na Olx.

Witam Kolegów,

ostatnio nagrywałem trochę kaset na CT-757 i wczoraj spotkała mnie przykra niespodzianka: podczas odsłuchu stwierdziłem na ostatniej taśmie zniekształcenia (szum i trzaski) w lewym kanale. Pomyślałem, że zabrudziły się głowice lub uszkodzona taśma. Głowice wyczyściłem, ale podczas kalibracji innej 100% sprawnej kasety zauważyłem że regulacja bias przestała działać prawidłowo. Wskazuje maksymalną wartość, nie reaguje na zmniejszanie pokrętłem. Drugi regulator, Level działa prawidłowo. Nagrałem fragment taśmy próbując ręcznie zmniejszyć prąd podkładu, ale o ile poziom sygnału daje się regulować to kręcenie biasem nie daje efektu. Dźwięk głowica rejestruje prawidłowo, ale w lewym kanale charakterystyczny szum i trzaski. Stwierdziłem, że zakłócenia zapisu pojawiły się w połowie nagrywanej trzeciej taśmy z rzędu.Wcześniej nagrane kasety magnetofon odtwarza prawidłowo. Decka wyłączyłem, po godzinie sprawdziłem ponownie. Tym razem kalibracja udała się bez problemu. Nagrania czyste bez zniekształceń, brak szumu, w obu kanałach dźwięk bez zastrzeżeń. Najwyraźniej kończy życie jakiś element w torze zapisu lub regulacji bias. Proszę o wskazówki naprowadzające na przyczynę powstałego incydentalnego uszkodzenia zapisu.

Zacznij od czynności podstawowych. Jeśli szum i trzaski znowu się pojawią to zobacz czy słychać je również w pozycji "source" przełącznika "monitor". Sprawdź potencjometry montażowe "Rec.Level" oraz "Bias osc." Możesz trochę postukać po nich patyczkiem drewnianym lub plastikowym zwracając uwagę na to czy ma to wpływ na występujące szumy i trzaski. Daj po kropli "Kontaktu PR" na każdy potencjometr montażowy. Poszukaj zimnych lutów, czyli obmacaj, obstukaj płytę gł. i elementy wzmacniacza zapisu oczywiście zwracając uwagę, czy ma to wpływ na występujące zakłócenia.

Efekt trzasków spowodowany jest bardzo często obecnością "zimnego lutu" bądź uszkodzonego potencjometru montażowego.

Dzięki Kasjel za cenne wskazówki. Trzaski nie występowały po przełączeniu na "źródło". Jutro wieczorem profilaktycznie "zakroplę" te potencjometry i zobaczymy.

Kasjel, masz konto na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ja kiedyś miałem, ale nie wchodziłem i mi wywalili. Teraz nie można założyć konta, tylko na zaproszenie... :(

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nigdy nie byłem zarejestrowany na stronie "Elektrotanya". Chciałem to zrobić by w ramach rewanżu podesłać im kilka serwisówek które ja kiedyś kupiłem. Ostatecznie jednak zrezygnowałem z tego a serwisówki podarowałem "Elektrodzie". Moja instrukcja obsługi do Akai GX 95 w języku polskim robi prawdziwą furorę :-) Mam ją ponieważ Akai GX 95 którego posiadam kupiłem razem z kompletem papierów i instrukcją pl. To zwykły maszynopis ale zawsze to jednak instrukcja w języku ojczystym :-))

Rachunki za prund też wspaniałe.

Oj tam oj tam - coś za coś. Ale tak naprawdę to wcale nie ma tragedii - klima nie pracuje przecież 24h na dobę na full - ochłodzi a potem delikatnie utrzymuje temp. W pracy zamontowałem dwa lata temu i po rachunkach jakoś nie dało się nawet zauważyć że przybył jakiś odbiornik.

Lubię kiedy gra muzyka...

LOL! Instrukcja po polsku i to do najwyższego GX`a? :) Gratulacjonen!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Złomek gra i to bardzo ładnie

Gratulacje, staruszek, ale potrafi zadziwić.

Czasem można się zablokować, a szczególnie, gdy sytuacja jest beznadziejna, a jest co ratować.

Mój staruszek Sharp RT-1155 jest pierwszym tak wiekowym magnetofonem, który mam. Dźwięk jest niesamowity, ale również doskonale nagrywa, może nawet lepiej niż wysoki model Kenwooda KX-9010 z końca lat 80'. Magnetofon z lat 70' nie ma Dolby C itd.

Staruszek został zaleczony, bo gumowy element 20150801_172302_resized.jpg

jest nie do kupienia. Nawet znalazłem nr części katalogowej, ale co z tego, skoro tego już nigdzie nie ma, aż dziw, że w Chinach nie robią takich rzeczy. Zastanawiałem się, czy nie dorobić gdzieś na zamówienie uszczelki.

Zaleczony, bo zdjąłem gumkę, założyłem kawałek przewodu paliwowego takiego jak na obrazku poniżej, obok gumki, w konfiguracji z kołem zamachowym. 20150801_172608_resized.jpg

Przewód na oko jest dość równy i dość elastyczny. Ważne, że idler jest w stanie odebrać odpowiednią ilość energii, by przekazać na szpulkę i się nie ślizgać 20150801_173116_resized.jpg.

W tym decku niestety nie pomyślano też o naciągu taśmy.

Nie zgodzę się, może twój egzemplarz jest uszkodzony, albo nie zauważyłeś, bo dość niemrawo to działa. Pod szpulką jest taki element plastikowy pod którym jest sprężynka, jak nacisnąć palcem na szpulkę to się będzie uginać. Pod płytką osadczą były trzy podkładki, a pod samą szpulką była też gumowa podkładka i to w pod dwoma szpulkami. Niestety gumka pod lewą szpulką również była stopiona. Prawdopodobnie ktoś próbował reanimować magnetofon i czymś popsikał, stąd też problemy. Właściwie cały mechanizm rozebrałem i przesmarowałem, więc wiem, gdzie co jest. Jedynie pod głowicą się nie dobierałem, bo tam są takie kuleczki i mogłoby to być trudne do złożenia.

Pojawił się następny problem, czyli zdarta głowica 20150801_173340_resized.jpg.

Zjechana jest konkretnie, myślałem, czy nie zamienić głowicy z jakiegoś nowszego magnetofonu. Mam decka Kenwood KX-550HX, który może pójść na części, ale się waham. Również kupiłem nową głowicę TEAC na portalu aukcyjnym, ale to są jakieś krzywo zeszlifowane odpady, lepszy rydz niż nic. Myślałem, o szlifowaniu, nawet znalazłem taki wątek, ale nie jestem pewny, czy to ma sens? Tyle, że nie będzie taśmy zgniatać. Nie chcę stracić dźwięku, nie chcę rozregulować tego, bo nawet nie mam kasety kalibracyjnej, testowej i tu jest następny problem, bo nie mam pojęcia jak to wyregulować, żadnego schematu, nic.

Jako ciekawostkę mogę dodać, iż pokaźnych rozmiarów radiomagnetofon przenośny GF-9595 miał bardzo podobny mechanizm i nie gorszy dźwięk.

Dzięki za wsparcie, bo inaczej utknąłbym na dobre, a tak się zawziąłem i działa.

Pod szpulką jest taki element plastikowy pod którym jest sprężynka, jak nacisnąć palcem na szpulkę to się będzie uginać

Chyba nie masz na myśli sprężynki która jest pod zabierakiem lewej szpulki ? Bo ona nie ma nic wspólnego z naciągiem taśmy. Ja mojego mechanizmu nie rozbierałem, ale pamiętam że po zdjęciu płytki osadczej z lewej osi cała kompletna lewa szpulka swobodnie przesuwa się wzdłuż osi. Nie wyczułem absolutnie obecności sprężynki pod tą szpulką.

W ogóle dość szybko zniechęciłem się do renowacji tego decka, bo tam jest niestety problem z demontażem mechanizmu.

Pomimo to deck działa prawidłowo choć ja z jakości nagrywania nie byłem zadowolony. Jeśli to nie tajemnica to zdradź choć trzy podstawowe kroki dotyczące demontażu mechanizmu. Z tego co pamiętam to tam chyba trzeba rozebrać wszystko co związane jest z przednim panelem aby dostać się do mechanizmu.

Ja miałem przede wszystkim problem z oponką na tym białym kółku ciernym. Element gumowy na osi koła zamachowego pewnie też mam w tragicznym stanie, tylko że tego nawet nie widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wewnątrz "wiatr hula" ale brzmi chyba nieźle.

Znany nam dobrze allegrowicz "Audio extasa" wystawia w tej chwili całe mnóstwo gałek do potencjometrów. Niektóre komplety są dość drogie ale myślę że mógł byś coś dopasować do tego decka Nordmende.

Wewnątrz "wiatr hula" ale brzmi chyba nieźle.

Znany nam dobrze allegrowicz "Audio extasa" wystawia w tej chwili całe mnóstwo gałek do potencjometrów. Niektóre komplety są dość drogie ale myślę że mógł byś coś dopasować do tego decka Nordmende.

Racja przeciąg w tym decku ale fajnie brzmi no i to co ja lubię ładny wygląd zewnętrzny niema żadnych uszkodzeń ,co do tych gałek to może coś się uda skombinować nie chciałbym dużej kasy inwestować bo sam deck jest z średniej półki.

Z tego co pamiętam to tam chyba trzeba rozebrać wszystko co związane jest z przednim panelem aby dostać się do mechanizmu.

Założę jakiegoś bloga i dokładnie opiszę ze zdjęciami jak należy wyjąć mechanizm z Sharpa, bo chyba jednak na forum jest to za dużo tekstu.

Jest trochę pracy, przedniego panelu ściągać nie trzeba ale za to śrubek trzeba wiele wykręcić, bo przy wyciąganiu trzeba go trochę odchylić. Należy zdjąć sprężynkę z mechanizmu przy przełączniku od nagrywania na płycie głównej, odkleić od panelu kontaktron i zapamiętać, gdzie są wpięte kabelki.

Przy samym mechanizmie jest płytka z pięcioma przełącznikami i przy składaniu należy na to zwrócić uwagę.

Nie jest lekko, ale można.

Ciekawią mnie kondensatory i korci, aby kilka wyjąć i zobaczyć, czy można to tak zostawić. Niby wszystko działa, ale korci. Na naszym portalu magnetofon ten całkiem sporo kosztuje.

Nie testowałem jak magnetofon nagrywa na dobrych chromowych taśmach, ale na zwykłych (np. Maxell UR) robi to wyśmienicie i czym gorsza taśma tym lepiej się spisuje. Mam takie śmieciowe kasety, które w ogóle nie grają, ale daje radę, dźwięk jest po prostu rewelacyjny.

Wciąż intryguje mnie sprawa głowicy. Nie wiem, co mam zrobić, czy wymiana to dobry pomysł? Brak mi doświadczenia, bo po dłuższej przerwie wróciłem na łaskę magnetofonów, a Sharp to mój szósty, więc się uczę.

Edytowane przez realkrzysiek

Mam głowicę w niemal idealnym stanie z Pioneera CT 850. Po delikatnym szlifie będzie jak nowa. Jak chcesz to mogę ci ją dać. Zmierz tylko rezystancję oryginalnej głowicy. Wystarczy że wypniesz wielowtyk z płyty gł. (o ile jest ?) i zmierzysz na pinach wielowtyku.

No to nic z tego :-( Ta moja ma 304 Ohm....

Nie szkodzi, zresztą spodziewałem się. Dziś zdobyłem kilka głowic, jakiś ALPSów i będę próbował coś z tym zrobić. ALPS ma 200 omów, trochę więcej, a najbardziej w tym momencie potrzebuję kasety do skalibrowania magnetofonu.

Edytowane przez realkrzysiek

"Pół wieku kasety" - artykuł z onetu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Kasjelowi dość dawno temu nabyłem wspaniały magnetofon Aiwa 3800.Nagrywa wspaniale,lecz ostatnio ma problemy z przewijaniem.Wiem,że problemem jest tzw oponka na skaczącym kółku .Guma nie jest zniszczona,lecz prawdopodobnie już nieco starta.Macie jakiś pomysł?

Ukryta Zawartość

post-15150-0-66344700-1438700300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Kasjelowi dość dawno temu nabyłem wspaniały magnetofon Aiwa 3800.Nagrywa wspaniale,lecz ostatnio ma problemy z przewijaniem.Wiem,że problemem jest tzw oponka na skaczącym kółku .Guma nie jest zniszczona,lecz prawdopodobnie już nieco starta.Macie jakiś pomysł?

Zmatuj tą oponkę na idlerze papierem ściernym gradacji ok.220. Potem umyj wszystko tzn. oponkę i talerzyki szpulek. Zobacz jaki będzie efekt. Jeśli kiepski to nasącz dodatkowo oponkę na idlerze preparatem "Boll" do konserwacji pasków klinowych bądź innym do konserwacji gumy. Zaczekaj do następnego dnia i ewentualnie zetrzyj na sucho nadmiar preparatu. To zawsze skutkuje ale możliwe że trzeba będzie nasączyć oponkę znowu po kilku miesiącach.

Z tym stwierdzeniem: "mało estetycznego kawałka plastiku" zupełnie nie mogę się zgodzić. Niektóre kasety to arcydzieła sztuki wzorniczej.

To ciekawe co dla nich jest piękne ? Płyty CD to też kawałek plastiku i w dodatku wiele z nich ma beznadziejną szatę graficzną. A nośniki typu pen drive,y itp. to już w ogóle nie rozumiem co może się w nich podobać. To narzekanie na złą jakość dźwięku i nietrwałość nośnika ? Jak ktoś nigdy nie miał w miarę dobrego decka i nie potrafił zadbać o jego stan techniczny to niech głupot nie wypisuje ! Ja posiadam dwa całkiem dobre odtwarzacze CD i mimo to wciąż zaskakują mnie jakością dźwięku magnetofony które posiadam, bo często uwierzyć nie można że kopia jest równie dobra co oryginał na CD.
  • Pokaż nowe odpowiedzi