Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Moja kolekcja nie jest na sprzedarz :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-100003784 1176931903_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MAG ,tez sie nad tym zastanawialem tj. co wielcy np pioneer czy sony mogliby zaprezentowac dzisiaj?Jak daleko mogliby pojsc jeszcze, a moze juz z tego formatu wycisnieto 99%.Co do budowy wlasnymi silami to jestem sceptykiem.Trudno bedzie nawet dzisiaj przeskoczyc duze koncerny wtedy.Posiadali rzesze specjalistow i labolatoria.Dzisiaj to najwyzej mozna zrobic skladaka.Najlepszy mechanizm od tego a elektronika od tamtego itp.Ale i to moze sie nie udac.Kiedys zrobiono eksperyment.Polaczono komputerowo najladniejsze elementy roznych kobiecych twarzy,oczy nos itp.I wyszlo calkiem przecietna dziewczyna.Tak i tu moze to sie okazac ze magnetofon bedzie tylko dobry.

Marek-41> Ale mnie biorą te szpulowce. Coś niesamowitego. Marzyć nikt nie zabrania. Pozdrawiam - Jacek

Kasjel> Mamy podobne upodobania. Twoje sprzęty bardzo mi się podobają - Pozdr.

Mag>Szpulowiec DIY? Dobry pomysł. Na pewno stacyjny.Chociaż ze 100kg pięknej mechanicznej wagi. Jak najprostrza konstrukcja. Trzy silniki, trzy głowice, 38 cm/s , dwuślad, z mozliwością płynnej regulacji prędkości przesuwu taśmy. Wskaźniki analogowe.Licznik cyfrowy czerwonego lub zielonego koloru. Wymienialny cały tor głowic na taśmę VHS - do tego odpowiednie głowice.....itd. Kiedyś ktoś usiadł i wymyślił taką np. Nagrę , którą wkleił Marek-41. Od marzeń wszystko się zaczyna. Niech żyje analog!!!!!!

Słyszeliście wczoraj w głównym wydaniu wiadomości TV 1 - "renesans płyty winylowej" - aż tak, żeby w głównym wydaniu wiadomości podawać ?Musi się dobrze zaczynać dziać w świecie analogu. Może wrócą piękne czasy i zacznie ktoś robić takie dzieła sztuki, które tu wklejacie.Serdecznie wszystkich pozdrawiam - Jacek

Ja swoje m28 kupilem tylko po to aby przerobic je na lampowce. magnetofon tranzystorowy to nieporozumienie. Powodow jest kilka. Ale co ja tam bede sie wysilal, jak i tak zaraz mi jakas slome wywloka.

Imponujaca kolekcja Vintage Kasjel,wrzuć jeszcze wpółczesne audio.

AIWA XK-007 Excelia kupiec jednak się znalazł:

Ukryta Zawartość

AIWA XK-009 Excelia -zgarnął rosjanin za niezłą sumę(a mówią że u nich bieda):

Ukryta Zawartość

miałem szczery zamiar ją ustrzelić ale jak widać było więcej chetnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Cieszę się wiadomością o winylu poprostu pewnych praw fizyki i neurofizjologii nie da się przeskoczyć ot tak sobie oprócz tak zwanych głuszczców z MP3 [MP4] na tasiemce występują jeszcze sporadycznie jako tako słyszący.Patrząc na Wasze zapasy sprzętowe mogę stwierdzić jedno jest jeszcze czym nagrywać ale już nie ma kogo wszelkie konkursy pokazy ogólnopolskie i lokalne szopy utwierdzają mnie w tej opinii. Równając do tego któremu łeb nie wystaje z szeregu dojdziemy wnet do poziomu troli gnomów i krasnoludków. Otwieram telewizor i podziwiam na TVP i stacjach prywatnych tak zwany pochód talentu sukcesu itp i cosik mi się na widok tej pop cultury zaraz srana dziwnie cafa

Pozdrawiam

Zbyszek.

MAG, 18 Kwi 2007, 20:41

>Wszystko fajne Panowie i to i tamto od pewnego czasu trapi mnie pewna myśl , otóż co by to było jak

>by nadal firmy wiodące produkowały , magnetofony z prawdziwego zdarzenia kasety tez , w dobie tak

>postępującej technologii nie jestem w stanie sobie nawet wyobrazić jaki mogli by wyprodukować sprzęt

>dziwię się ze przestały czołowe firmy to robić , winyl przędzie jakoś a CC ??? , może jest tu ktoś

>na tym forum kto podjął by sie skonstruowania najlepszego magnetofonu jaki można sobie wymarzyć ,

>wiem wiem zaraz się posypie czy mi na rozum padło .

>Mamy tu paru kolegów którzy mogli by podołać takiemu wyzwaniu to było by piękne.

>Załóżmy klub tu np nazwa ..... do głosowania samorząd itd spróbować można jakieś składki itp zróbmy

>krok na przód

>

>Co Wy Drodzy Koledzy na to???

>

>Jest tylu ludzi znających się na elektronice , mechanice itp itd może coś z tego wyjdzie Proszę

>osoby które z góry zakładają że nic z tego nie wyjdzie o nie dołowanie innych :))) pozdrawiam

Pomysl niezly, sam kiedys o tym myslalem. Na razie poprzestaje na przerobkach fabrycznych uzadzen. Budujac magnetofon nalezaloby przyjac jakies zalozenia, np. czy na cc, szpule, moze na kasete VHS albo Video8 ?

Czy zapis ma byc kompatybilny ze standardami ?

Jesli chodzi o wskaznik wysterowania to niezly jest kombinowany, analogowy + diody dla wartosci szczytowych.

A co z systemami redukcji szumow ? Dolby A, B, C, S, dbx, hicom, a moze cos wlasnej konstrukcji ?

Jesli kasety cc, to bez redukcji szumow bedzie kiepsko.

Witam

Jestem zwolennikiem zapisu wzdłużnego na kasecie VHS i korzystając z jej budowy w układzie głowic omega głowica kasująca byłaby w tym samym miejscu co obecnie w magnetowidzie dwie zapisująca i odwarzająca lub tylko jedna uniwersalna do taśm 1/2" umieszczone tam gdzie obecnie znajduje zespół głowic wirujących, zapis stereo tylko w jednym kierunku przesuw przynajmniej 2 x Standart czyli kaseta 120 minut do zapisu minut 60

W wersj normalnej podsłuch przed taśmą w wersjj fanaberyjnej [monitor] po taśmie wskaźniki analogowe solidne

zasilanie dostępne w handlu akumulatory żelowe 12V jak najprostszy układ elektromechaniczny przewianie < > praca > [rec i play] pausa. licznik taśmy wejścia i wyjścia typu XLR [canon] trój i pięciopinowe waga raczej umoiarkowana nieduże gabaryty oraz coś co można by nazwać stacją dokującą kawał stołu z gniazdem do umieszczenia w nim magnetofonu z zasilaniem sieciowym będącym jednocześnie ładowarką mikserem wzmacniaczem 2 x 10 [góra 20] wat oraz z innymi zabawkami umilającymi życie

Jest to moja pokopana wersja przenośna

Pozdrawiam

Zbyszek

Reszta mojego sprzętu:

Ukryta Zawartość

post-7746-100003762 1176996294_thumb.jpg

post-7746-100003763 1176996294_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze moje szpulowce:

Ukryta Zawartość

post-7746-100003760 1176997516_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam też ciekawostkę,radzieckie Akai.Co do projektu super magnetofonu , to była juz taka próba,niestety nie udana.Upakowano bardzo dobre komponenty z różnych krajów i wyszedł koncert,niestety tragedia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41, 19 Kwi 2007, 19:54

>Mam też ciekawostkę,radzieckie Akai.Co do projektu super magnetofonu , to była juz taka

>próba,niestety nie udana.Upakowano bardzo dobre komponenty z różnych krajów i wyszedł

>koncert,niestety tragedia.

Marku

Myślę że w Polsce jest jeszcze nie jeden projektant inż , który by sobie poradził przecież nie kończy sie wszystko na legendzie Kudelskiego , przecież wiemy dlaczego wyjechał , nie miał na czym robić tych swoich pieknych maszyn , ale teraz w Polsce i nie tylko bo i na świecie wszystko można zamówić i dają jak na tacy , oczywiście cena jest odpowiednia , ale tu nie chodzi o pieniadze no chyba że się mylę . Można by wykorzystać dobry transport sprawdzony zaprojektować mechanike najwyższych lotów i obudowę oczywiście elektronika , niekoniecznie musiały by być dolby można by było stosować taki magnet z różnymi układami korekcyjnymi , lub kompensatorami zewnętrznymi .

audiomagia.blogspot.com

Witam, spójrzcie na ten vintage.

Ukryta Zawartość

A co do super-magnetofonu, to na pewno ważną rzeczą jest zasilanie. Musi być oddzielne na silniki oraz na elektronikę i solidnie uziemione. Swoją drogą wiele topowych decków nie posiada uziemienia, a szkoda, zawsze to lepiej, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Jeśli zostaniemy przy koncepcji magnetofonu stereo z nieruchomymi głowicami na bazie kaset VHS to przy prędkości 2 x standart mamy prędkość względną przesuwu 4.6 cm/sek kaseta 240 wystarcza na 2 godziny przy 4 x standart prędkość względna wynosi 9.2 cm/sek. 90% układu elektromechanicznego z magnetowidu ładowanego od góry dotyczy to wersji i stacjonarnej i przenośnej.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Jeżeli będziemy korzystać z systemu VIDEO 200 istnieje możliwość korzystania z głowic 1/4" ponieważ kaseta o taśmie 1/2" jest zapisywana dwustronnie czyli 2 x 1/4

Nalezy sobie postawic cele.Czy robimy sprzet wg.istniejacych standardow np.CC czy tworzymy nowy format.Moze sie okazac ze z samych zalozen temat jest skazany na fiasko.

Ostatnio wpadlo mi cos takiego. Zawsze mialem na niego ochote, ale byl wtedy nieosiagalny dla mnie. Bylem wtedy w posiadaniu topowego Technicsa za 6mln, zbieralem 11 baniek na Akaia, a ten dran kosztowal 20!

Teraz juz wiem, dlaczego :) Zjadl na sniadanie Pioneera CT-93 i CT-S820S. Jedynie jego mlodszy brat - 6ES jest zblizony jakoscia nagran, chociaz ma nieco inny charakter. Jednak samo wykonanie, elektronika i transport, to juz klasa sama dla siebie. Stare tasmy potrafi tak nagrac, ze szczeka opada. Wlasciwie, jakby byly nowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno najlepszy deck firmy Pioneer.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

panowie kaseciak jak sprzet grajacy? to chyba pomylka? nigdy nie slyszalem dobrego kaseciaka. A co sadzicie o przerobce mag. na lampowca? moze jeden z tych moich m28 przerobic? jeden zostanie tranzystorowy a drugi ozyje jako lampowy. I napuscic je na siebie niech sie bija i ciekawe ktory wygra? ja stawiam na lampiaka. A wy?

MAG, 19 Kwi 2007, 21:50

>ale teraz w Polsce i nie tylko bo i na świecie wszystko można zamówić i dają jak na tacy , oczywiście cena jest odpowiednia , ale tu nie chodzi o >pieniadze no chyba że się mylę

Mylisz się co do pierwszego mechanika precyzyjna w każdym razie u nas padła na amen ,jeśli sam sobie nie zrobisz to nikt Ci tego nie zrobi.Byłem kiedyś w bardzo szacownym instytucie zaniosłem rysunki i pytam czy to zrobią-pierwsze co otrzymałem cenę (w sumie nie ma się co dziwić)trochę mnie to otrzeżwiło ale mówię,no cóż róbcie. Na drugi dzień otrzymuję informację że się nie da .Pieniądze to nie wszystko !

W końcu zrobiłem gdzie indziej ale co się naszukałem to moje.dzisiaj niestety 0,1 mm to jeszcze się da zrobić i to na małej odległości- 0,01 mm to już nie bardzo a o dokładnościach kształtu to już nie wspomnę,jakieś padające firmy jeszcze czasem coś potrafią ale n.p. W Zamech Elbląg (dziś zniszczony i wykupiony przez ABB) to wam turbiny nie zrobią tylko wyślą do Szwajcarii i płaćcie za monopol.

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell

Mylisz się co do tego że nie ma takich zakładów czy ludzi , Rafael moge wszystko zamówić kiedys dałem koło pasowe które pękło miało bardzo skomplikowany wieloklin hi hi dla tych ludzi to było zadanie na popołudnie niestety nie mogę podać gdzie to robią tak to już jest najtrudniej znależć odpowiednich ludzi pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Myślałem

O naprawdę dobrym projekcie magnetofonu na kasety CC , nie na vhs nic co ma głowicę wirującą , myślę o zrobieniu jeszcze czegoś może nie lepszego od topowych modeli ale zbliżonym do nich.

Magnetofon na cc 3 głowy lub 2 tu pytanie czy lepiej jest mieć wysokiej jakosci 2 głowy czy trzy odseparowane wiadomo że tor z jedną głową rec/play może być prostszy tu teoretyzuje , no właśnie trzeba fachowca do elektroniki

Moge się zajać projektem wizualnym magnetu no właśnie a może nazwa tego czegoś , mogła by brzmieć

MAG-NET CC-00

pozdrawiam wszystkich

audiomagia.blogspot.com

Senicz,a gdzie ty teraz porządne lampy kupisz,jak ostatnie takie produkowali w 1945 i równo z końcem wojny produkcje wstrzymali,a technologia jest dalej utajniona.A po drugie to tak jak by się teraz przymierzać do budowy parowego samochodu.Oczywiście fajnie by sie tym jezdziło ,ale bez przesady.

Do Marka-41. Yogi1, Senicza i Maga. Konstrukcji na CC rewelacyjnych jest już tyle, że nie ma sensu po raz n+1 odkrywać Amerykę. Jeśli kaseta to nie CC tylko VHS albo Video 2000 i zapis wzdłużny a nie helikalny jak w DAT lub w magnetowidzie ale prędkość podwójna przynajmniej 4.6 cm/sek albo jeszcze lepiej poczwórna czyli 9.2cm/sek STEREO DWIE ŚCIEŻKI NA TAŚMIE O SZEROKOŚCI 1/2" To jest jedno rozwiązanie bardziej pracochłonne a drugie mniej pracochłonne ale wyjątkowo upierdliwe to "ELCASET" [patrz w Google] i jego przeróbka i w tym ostatnim przypadku można szaleć aż do pełnego ocipienia w pogoni za lampami [dla szerokości3.8mm ne starałbym się nawet o naftową z zakopconym szkiełkiem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin.Jesli juz coś sensownego budować to na taki typ nosnika,który jest tani i jeszcze ogólnie dostępny.Zostaje więc tylko VHS.Ale czy jest sens .Można się pobawić, tak dla samej radości tworzenia,ale mi wystarczy JVC-ERA.Jak wiesz sam nie za bardzo przepadam za kasetami CC,ale właśnie sobie takiej słucham i nic nie szkodzi pooglądać takie zabawki tu na forum,lub gdzie indziej.Najbardziej podziwiam duże studyjne szpulaki,ale nie mam warunków na trzymanie tych potworów.Powodzenia dla wszystkich.

• Pokaż nowe odpowiedzi