Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,kupiłem Onkyo TA-2570.Problem z nim polega na tym,że przy odtwarzaniu i nagrywaniu faluje,drży dzwięk.Deck stał długo nieużywany,był zakurzony nieco,ale głowice są w stanie idealnym np.Wyczyściłem rolki,odkurzyłem go,wszystko działa,kalibracja,przewijanie,wszystkie funkcje,ale te drżenie dzwięku...Zamówiłem nowe paski do niego,czekam na nie.Czy wymiana pasków pomoże? Jeśli nie,to jaka jest przyczyna tej usterki? I jeszcze jedno-Jak w wymienić w nim paski? Trzeba dużo rozbierać mechanizm? Po za tym to bardzo podoba mi sie jego brzmienie no i wyglad.

Wymiana pasków jest łatwa. Pasek od lewego sprzęgła możesz wymienić tylko po zdjęciu klapki kieszeni i odkręceniu dwóch śrubek mocujących tylną ściankę kieszeni. Natomiast aby wymienić pasek napędowy płaski musisz odkręcić ten blaszany moduł z silnikiem gł. Tam po lewej stronie mechanizmu, z boku jest wiele śrubek i pamiętam że trudno się połapać które należy wykręcić by cały moduł z silnikiem można było zdjąć. Ale ogólnie można powiedzieć że nie ma problemu z wymianą pasków w tym decku.

Falowanie dźwięku to raczej wina zużytych pasków, ale drżenie to już może być spowodowane zużytym silnikiem gł.

sk-victor ma jeszcze pół wiaderka idealnie pasujących silników, więc w razie czego pogadaj z nim :-)

Czy któryś z kolegów z Warszawy mieszka w miarę blisko ul. Dokerów 22 ???

Miałbym pewną sprawę. Proszę o ew. kontakt na PW.

Edytowane przez MaciejLK
orto

Pół roku zbierałem się za renowację tego sprzętu ale było warto. Jest to zarazem mój pierwszy wintydż - oto protoplasta wszelkich dragonów - Philips EL3301. Ten model jest uznawany za pierwszy wielkoseryjny magnetofon kasetowy (przed nim był EL3300). Trafiłem na sprawny egzemplarz a najwięcej pracy poświęciłem na wyczyszczenie wnętrza mechanizmu z czarnej mazi jaka powstała po rozpuszczeniu się pasków (rok produkcji wg tabliczki znamionowej to 1965). Paski jakie zastosowałem to fi70mm i fi20mm o przekroju kwadratowym. Po złożeniu magnetofon pracuje poprawnie - można się przenieść w czasie delektując się dźwiękami z epoki o paśmie przenoszenia dwukrotnie przewyższającym jakość rozmowy telefonicznej. Trochę ciekawych informacji znajduje się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . A pytanie o dedykowaną kasetę zadam w wątku temu poświęconym.

Pozdrawiam,

Maciek

post-18580-0-27984800-1440750310_thumb.jpg

post-18580-0-33382000-1440750328_thumb.jpg

post-18580-0-90018100-1440750340_thumb.jpg

post-18580-0-50028100-1440750352_thumb.jpg

post-18580-0-44443700-1440750365_thumb.jpg

post-18580-0-08699500-1440750373_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj dostałem w prezencie ślicznego duala c812 czasem się cuda zdarzają,bardzo ciekawe ma rozwiązany mechanizm stopu.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-73950800-1440770407_thumb.jpg

post-19370-0-78895700-1440770426_thumb.jpg

post-19370-0-47083600-1440770520_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje Panowie za odpowiedzi. Mam nadzieje,że wymiana pasków pomoże.

Maniuś. Który to już Twój deck? Szczerze napisze, że zazdroszczę Ci tej kolekcji decków w stylu vintage. Jeśli chciałbyś kiedyś któregoś sprzedać (bo planuję w przyszłości taki deck zakupić), to daj znać. Pozdrawiam

Edytowane przez MaciejLK

Dziękuje Panowie za odpowiedzi.Mam nadzieje,że wymiana pasków pomoże.

Maniuś.Który to już Twój deck? Szczerze napisze że zazdroszcze Ci tej kolekcji decków w stylu vintage.Jesli chcialbys kiedys któregos sprzedac(bo planuje w przyszlosci taki deck zakupic),to daj znac.Pozdrawiam

Będę mia na uwadze na pewno muszę zrobić przewietrzenie w kolekcji bo już się nie mieszczę!!!

Jeszcze koło 15 decków czeka na naprawę,trzeba będzie zbudować kolejną półkę,i będzie pas zostanie tylko wymiana na ciekawsze modele.

Kurde ! Maniutek ! Tracisz normalnie panowanie nad sytuacją :-)) Ja już nie napalam się na decki tej klasy co ten Dual.

Ostatnio nie musiałem się nawet w sposób szczególny powstrzymywać bo nie trafiały mi się tzw. "okazje" na Allegro.

A i tak mi przybyło tego dobra bo przecież nie mogłem przepuścić Roadstara w super stanie wizualnym za 30zł albo Sony TC 229SD za 170zł. Z kolei piękną Sabę CD 360 wylicytowałem za 40zł co też nie stanowi majątku. Miejsca już nie mam więc coś muszę sprzedać. Mam takie decki które nie przypadły mi do gustu i nie będzie mi ich żal. Ale jak sobie pomyślę o tym pakowaniu i wysyłce sprzętu i czasem sprzedaży za grosze to mi się odechciewa. Trzeba będzie się zmusić i coś w końcu sprzedać :-)

Edytowane przez Kasjel

To prawda że czasem człowiek nie może się powstrzymać,ja ostatnio mam jakieś szczęście do decków ten dual może nic szczególnego ale prezentu się nie odmawia he he he.Kasjel uważasz że tej klasy deck nie jest wart uwagi?

Tu nie chodzi o to że deck nie jest wart uwagi. Po prostu tego dobra jest zbyt wiele ! Ja pomimo tego że nigdy nie przepłacałem i sprzedałem już kiedyś wiele niższych modeli decków, to i tak mam ich za dużo ! Chcąc ratować magnetofony takie jak ten Dual pakujesz się w kłopoty. Decydując się na kupno lub przyjmowanie takich prezentów zwiększasz swój stan posiadania. I tu powstaje pytanie....co będzie dalej ? Bo ja już się stukam w czółko i zastanawiam co w ogóle robię ?

I nie chodzi mi o to by zrezygnować z tego hobby i wysprzedawać kolekcję. Muszę tylko ograniczyć się do jakiejś określonej liczby by nie wpaść w szaleństwo ! :-)) Tak sobie myślę, że niższe modele powinni kupować początkujący. Z czasem w ich ręce będą trafiać lepsze modele a te niższe znowu znajdą młodszych nabywców.....

Kasjel masz stuprocentową rację!!!! ja już mam problem gdzie pomieścić tyle gratów,nie chciałbym aby pokój wyglądał jak jakiś magazyn.Mam znajomego kolekcjonera który zbiera radia lampowe gość ma 80lat radia u niego są wszędzie upakowane po prostu masakra.

Problem w tym, że początkujący chcą najwyższe modele :)

Jeśli mają kasę to nie widzę problemu. Wychodzę z założenia że jak młody to go nie stać na te "wysokie" :-))

Panowie jak często włączacie swoje decki mając sporą kolekcję? dlaczego pytam bo dziś odpaliłem decka którego nikt nie używał od 20lat. Deck zagrał jak by był codziennie używany, ale tak dobrze nie było z pozostałymi część włącza się ale ma problem z odtwarzanie i trzeba trochę po kombinować aby zaczęły odtwarzać.

Ukryta Zawartość

Widzicie jaki kultowy ??? Legendarny normalnie.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Mam pewien problem. Po dłuższej przerwie tak mnie coś naszło na używanie kaset. Miłą niespodzianką było to, że da się nagrywać na moich prawie 30-sto letnich kasetach (Basf LH-E1) z jakością w miarę dobrą sygnał z tunera lub CD. Natomiast w przypadku winyla jest już gorzej. Mam decka ZRK przerobionego na trójgłowicowca, więc mam bezpośredni podsłuch podczas nagrywania - w przypadku dwóch pierwszych wymienionych źródeł dźwięku praktycznie nie ma różnicy podczas przełączania wejście/taśma i to nawet przy dość wysokim poziomie zapisu (mignie +3/+5 dB na wskaźnikach). Przy winylu nawet zejście o kilka dB niżej niewiele daje - problem jest z "górą". Tak w ogóle to deck ma skłonność do podbijania wyższych częstotliwości (mimo zwiększenia wartości prądu podkładu) - może to głowica (Canon 36001). Myślę o zastosowaniu na wejściu filtra tłumiącego najwyższe częstotliwości (teraz nagrywam przez korektor i "16kHz" w dół). Jak jest u was z porównaniem nagrywania tych trzech źródeł dźwięku?

Edytowane przez MaciejLK
orto

Ukryta Zawartość

Widzicie jaki kultowy ??? Legendarny normalnie.

Jego bliski kuzyn na dziewiątym miejscu tego rankingu;)

Ukryta Zawartość

czyli nie w kij dmuchał:)

Ciekawe czemu ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) długo chyba już nie może znaleźć chętnego - wydaje się, że jest zadbany a i cena nie zniechęca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pat_69

Można się nieźle uśmiać gdy w co drugiej aukcji można przeczytać że sprzedawany przedmiot jest kultowy, luksusowy, flagowiec lub że to najwyższa półka. A w rzeczywistości mamy do czynienia z co najwyżej przeciętnym produktem. Jest taki jeden sprzedawca z Allegro który wystawia uszkodzone chińskie np. mikro wieże TCM z opisem "Profesjonalna wieża" :-))

Ja rozumiem że każdy chce zarobić bo przecież z czegoś trzeba żyć. Ale takie opisy zwykłej najgorszej tandety są po prostu śmieszne, niepoważne. Moim zdaniem ci ludzie robią z siebie idiotów i nic poza tym....

Edytowane przez MaciejLK
orto

Ale jest szansa, że ktoś uwierzy...

Co można sądzić o ludziach, którzy wystawiają aukcje z nieprawidłowym tytułem (np. "sprzedam radio na taśmy" itp.), do tego w złej kategorii, bez żadnego opisu, bez podania marki ani modelu, i z jednym ciemnym i nieostrym zdjęciem z komórki, na którym nic nie widać i trudno poznać, czy to buty, czy betoniarka?

Ja bym powiedział, że taka osoba nie jest szczególnie bystra, by nie powiedzieć więcej.

Skoro są tacy sprzedający, to, statystycznie, muszą też być tacy mało rozgarnięci kupujący, w odpowiednich proporcjach, więc nic dziwnego, że ludzie dają się złapać na teksty o profesjonalnych urządzeniach, itd.

Panowie ja jeszcze raz dopytam o wymianę pasków w Onkyo TA-2570. Żeby dokonać wymiany muszę wyciągnąć cały mechanizm, czy tylko odkręcić kilka śrubek?

Edytowane przez MaciejLK

Panowie ja jeszcze raz dopytam o wymiane pasków w Onkyo TA-2570.Żeby dokonac wymiany musze wyciągnąc cały mechanizm,czy tylko odkręcic kilka srubek?

Oczywiście że musisz wyjąć cały mechanizm !!!

Odkręcić kilka śrubek, tak żeby zdjąć blaszkę do której jest zamocowany silnik.

No patrze właśnie na tenże mechanizm - może i faktycznie wykonalne ale wg mnie marny to pomysł.

No patrze właśnie na tenże mechanizm - może i faktycznie wykonalne ale wg mnie marny to pomysł.

To najprostszy sposób. Wierz mi :-)

To najprostszy sposób. Wierz mi :-)

Robiłem to już i to nie jeden raz ale zawsze każdą taką zabawę (z wszelkimi mechanizmami) rozpoczynam od jego wymontowania. Czyszczenie, smarowanie i cały rytuał sprawia że nawet do głowy mi taka gimnastyka nie przychodzi ;) Cóż wprowadziłem w błąd - przepraszam ;)

Nie ma problemu.Najpierw wykręce srubki i zobacze,czy to wystarczy.Na razie jeszcze nie mam nowych pasków,zapewne jutro dotrą,a jutro ide do pracy na całą noc,więc pewnie we wtorek wezmę sie za wymiane.

Edytowane przez mariodm-74
  • Pokaż nowe odpowiedzi