Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów.

Potrzebuję klawisz pokazany na fotkach do decka Yamachy.

Klawisz (od przewijania) jest aluminiowy o wym.:2,8 cm X 1,3 cm.

Może być czarny lub z tworzywa.

Zapłacę.

Info proszę kierować do komunikatora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26861-0-91920300-1442928858_thumb.jpg

post-26861-0-03734500-1442928867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ Kasjel

dzięki bardzo. Sprzedający zapewnia, że nie grzebał w decku i że stan pasków i rolek jest OK. Jeśli dobrze pójdzie jeszcze dziś nacieszę oczy tym ONKYO:)

Te silniki, o których Pan wspomniał często padają? Można w razie czego kupić nowy czy potrzebny będzie dawca?

Deck nie jest stary, produkowany chyba od 89, więc może będę miał szczęście. Wygląda na zadbany i pochodzi od kolekcjonera, więc tu zapowiada się chyba dobrze. Mam dwa GX-65 i już nie mogę doczekać się porównania.

Trochę ciężko zdobyć instrukcję po angielsku, niemiecka jest do znalezienia w sieci, więc w razie czego będę pytał co i z czym się je:)

Pozdrawiam pozostając na razie w dobrym humorze:)

@ Kasjel

dzięki bardzo. Sprzedający zapewnia, że nie grzebał w decku i że stan pasków i rolek jest OK. Jeśli dobrze pójdzie jeszcze dziś nacieszę oczy tym ONKYO:)

Te silniki, o których Pan wspomniał często padają? Można w razie czego kupić nowy czy potrzebny będzie dawca?

Deck nie jest stary, produkowany chyba od 89, więc może będę miał szczęście. Wygląda na zadbany i pochodzi od kolekcjonera, więc tu zapowiada się chyba dobrze. Mam dwa GX-65 i już nie mogę doczekać się porównania.

Trochę ciężko zdobyć instrukcję po angielsku, niemiecka jest do znalezienia w sieci, więc w razie czego będę pytał co i z czym się je:)

Pozdrawiam pozostając na razie w dobrym humorze:)

Tu masz serwisówkę i instrukcję obsługi do Onkyo TA 2800. To takie same decki lub prawie takie same. Możesz śmiało korzystać z instrukcji obsługi.

Ukryta Zawartość

Musisz się tylko zarejestrować.

PS,- Na forum nie zwracamy się do siebie per "Pan" :-))

Ukryta Zawartość

Chcę sobie kupić fajnego walkmana i mam takie pytanie - czy istnieje "walkman" z podświetlaniem kasety?

Prawdopodobnie za dużo wymagam od przenośnego sprzętu ale kto pyta ..... :-)

Pod wplywem impulsu i z ciekawosci kupilem dzisiaj magnetofon z NRD model RFT HMK-D100

myslalem, ze to lata 70' a okazuje sie ze 1985 rok.

Pasek od capstana byl przerwany i dla odmiany zamiast mazi zrobil sie twardy i sztywny. Czy ktos moze wymienial ten pasek i jak trudne to bedzie?

No i pytanie zasadnicze jak z brzmieniem tego magnetofonu?

pozdrawiam

Edytowane przez helloradio

Chcę sobie kupić fajnego walkmana i mam takie pytanie - czy istnieje "walkman" z podświetlaniem kasety?

Prawdopodobnie za dużo wymagam od przenośnego sprzętu ale kto pyta ..... :-)

Nie wiem ale sądzę że nie. To ze względu na oszczędność energii, bo przecież zasilanie jest z baterii a diód SMD wówczas jeszcze nie było.

Tu masz serwisówkę i instrukcję obsługi do Onkyo TA 2800. To takie same decki lub prawie takie same. Możesz śmiało korzystać z instrukcji obsługi.

Ukryta Zawartość

Musisz się tylko zarejestrować.

PS,- Na forum nie zwracamy się do siebie per "Pan" :-))

Znowu dzięki:)

Z tym per Pan, to tak przez szacunek.

Ukryta Zawartość

Takie mam pytanie - dlaczego tę samą kasetę na jednym magnetofonie odtwarza się normalnie, a na drugim z takim samym mechanizmem zaczyna miąć na początku?; żeby było ciekawiej, to strona A odtwarzana jest bez problemu, natomiast strona B już nie; temat dotyczy kaset TDK A90 i BASF Ferro Maxima I 90; w tym drugim przypadku tylko jednej kasety, bo pozostałe tego typu "idą" poprawnie; magnetofony to decki ZRK M9109 (to ten mój trógłowicowiec - na nim są problemy), zaś drugi to M9010 (tutaj wszystko jest ok)

Edytowane przez geelo07

Takie mam pytanie - dlaczego tę samą kasetę na jednym magnetofonie odtwarza się normalnie, a na drugim z takim samym mechanizmem zaczyna miąć na początku?; żeby było ciekawiej, to strona A odtwarzana jest bez problemu, natomiast strona B już nie; temat dotyczy kaset TDK A90 i BASF Ferro Maxima I 90; w tym drugim przypadku tylko jednej kasety, bo pozostałe tego typu "idą" poprawnie; magnetofony to decki ZRK M9109 (to ten mój trógłowicowiec - na nim są problemy), zaś drugi to M9010 (tutaj wszystko jest ok)

Ten który mieli to będzie mielić bez względu na stronę kasety. Zasada jest taka że mieli to przede wszystkim na początku taśmy gdy naciąg jest zbyt mały. A przyczyną są zwykłe prawa fizyki. Duża ilość nawiniętej na lewą szpulkę taśmy oznacza większą średnicę, większy promień (ramię). A im dłuższe ramię tym mniejsza siła potrzebna do pokonania oporu w tym przypadku oporu lewej szpulki w magnetofonie. A przecież ten opór jest pożądany by naciąg taśmy był możliwy. Może on być wystarczający gdy taśma jest w połowie swojej długości bądź pod koniec. Ale na początku będzie znikomy dlatego taśma "pływa" jak chce co kończy się jej zniszczeniem. Edytowane przez Kasjel

Ale na początku będzie znikomy dlatego taśma "pływa" jak chce co kończy się jej zniszczeniem.

dokładnie tak jest, bo jak przytrzymam rolkę odwijaną, to taśma wraca; pytanie dlaczego "mieli" tylko po jednej stronie i tylko dwie z 30-stu kaset, wszystkie to 90-tki

dokładnie tak jest, bo jak przytrzymam rolkę odwijaną, to taśma wraca; pytanie dlaczego "mieli" tylko po jednej stronie i tylko dwie z 30-stu kaset, wszystkie to 90-tki

To już musi być wada fabryczna tych dwóch kaset. Ale nie wykluczone, że po zwiększeniu naciągu taśmy nawet te dwie były by OK. To wyraźny sygnał, że jednak masz troszkę za mały naciąg.

To wyraźny sygnał, że jednak masz troszkę za mały naciąg.

nie wiem, czy w tych mechanizmach jest możliwość regulacji naciągu taśmy; cały czas zastanawia mnie fakt, dlaczego mieli tylko jedną stronę; ta sama kaseta włożona do drugiego magnetofonu "idzie" poprawnie, nawet jak wcześniej była "nadszarpnięta"; może znaczenie ma "głębokość" wejścia głowicy w kasetę, czyli ciut większy docisk do "filcu" stożka Alpsa niż głowicy dual (Alps jest ciut "wyższy"); tylko dlaczego druga strona na poczatku nie jest "mielona"? ta sama kaseta i ten sam docisk głowicy do "filcu"

myslalem, ze to lata 70' a okazuje sie ze 1985 rok.

Tak to było z produktami z demoludów - były zacofane o lata.

Jak będzie brzmiał - nie do przewidzenia, ale nie spodziewałbym się cudów.

żeby było ciekawiej, to strona A odtwarzana jest bez problemu, natomiast strona B już nie

To nie jest odosobniony defekt kasety, a charakterystyczna cecha niektórych kaset ze źle zaprojektowaną obudową. Np. jest to dość typowe dla kaset Sony Metal XR/SR pierwszej serii i wszystkich innych w takiej obudowie. Gdy mój magnetofon miął je na jednej stronie, a na drugiej nie, myślałem, że to odosobniona sprawa. Ale potem w teście kaset w amerykańskim Audio wyczytałem, że musieli jeden egzemplarz z trzech testowanych w ogóle odrzucić, a pozostałe dwa wykazywały istotne różnice w pomiarach pomiędzy stronami A i B, co oznacza inne prowadzenie taśmy w obu kierunkach. To błąd projektu kasety.

W mniejszym stopniu miałem ten problem z TDK MA-X - na jednej stronie miął, na drugiej nie. Kasety nie są ściśle symetryczne.

Ostatnimi czasy, jakoś nie bardzo mi się chciało dłubać w magnetofonach i tak odwlekałem to w czasie, co trwało blisko dwa lata. :-) No ale skoro kupiłem dwa lata temu magnetofon, to wypadało go w końcu chociaż podłączyć i przetestować, :-) Mimo, że okazał się sprawny, to zdecydowałem się na mały krok serwisowy i rozebrałem go aż do podstawy antywibracyjnej (faktycznie mały krok serwisowy, hehe).

Zdecydowałem się na całkowity demontaż, bo jestem raczej z tych przesadnie dokładnych i nie uznaję półśrodków. Zdecydowałem się więc na całkowitą renowację (jeśli tak to można nazwać). Oprócz standardowego czyszczenia i konserwacji, zdecydowałem się na usunięcie starych smarów i położenie nowych, czyszczenie styków (tam gdzie było to możliwe - mechaniczne czyszczenie), regenerację sprzęgieł talerzyków, wymianę elementów gumowych (tylko rolka, paska nie ma bo to napęd DirectDrive) i wymianę filtra wyświetlacza, gdyż stary zmatowiał w takim stopniu, że na wyświetlaczu nie można było praktycznie niczego dostrzec. Ta ostatnia czynność wiązała się niestety z koniecznością rozklejenia szybki wyświetlacza z obudową i ponownym jej idealnym spasowaniem z obudową i wklejeniem. Ostatecznie wszystkie założone czynności się udały. A po fazie wstępnych testów bezwzględnie konieczna okazała się jeszcze regulacja azymutu głowicy (przed rozbiórką zresztą wiedziałem, że będzie mnie to czekać). Po ustawieniu toru prowadzenia taśmy okazało się, że magnetofon gra tak, że zjada na śniadanie większość fabrycznie ustawionych i wyregulowanych Technicsów. Powiem może trochę niezbyt skromnie, ale fabryka po mnie nie poprawi.

I jeszcze na koniec słowo podsumowania. Magnetofon to niezbyt wygórowany model Technicsa, bo zaledwie dwugłowicowy RS-B665. Ale możecie mi wierzyć, że po wykonaniu regulacji toru prowadzenia taśmy, to naprawdę potrafi zagrać perfekcyjnie! Nagrywanie również nie pozostawia złudzeń, że to magnetofon klasy HiFi. Ponieważ to nie pierwszy już Technics, którego miałem na warsztacie, nigdy nie zgodzę się z twierdzeniami osób, które mówią, że każdy Technics "gra jak z dupy". Guzik prawda. Wystarczy je tylko dobrze ustawić, co szczególnie po wielu latach eksploatacji może być po prostu konieczne.

A oto efekt popołudniowej dłubaniny z ostatnich trzech dni:

Ukryta Zawartość

post-18407-0-27831900-1443030992_thumb.jpg

post-18407-0-70878100-1443030997_thumb.jpg

post-18407-0-86672400-1443031001_thumb.jpg

post-18407-0-17627000-1443031006_thumb.jpg

post-18407-0-42507600-1443031010_thumb.jpg

post-18407-0-35109700-1443031015_thumb.jpg

post-18407-0-11946600-1443031021_thumb.jpg

post-18407-0-32074200-1443031026_thumb.jpg

post-18407-0-92739800-1443031031_thumb.jpg

post-18407-0-46803500-1443031052_thumb.jpg

post-18407-0-30300700-1443031059_thumb.jpg

post-18407-0-46872600-1443031066_thumb.jpg

post-18407-0-54445200-1443031169_thumb.jpg

post-18407-0-64222800-1443031235_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar

I napisał to ten, co dwa lata temu jeszcze bał się, że śrubokręt go ugryzie... ;-)

A dodać trzeba, że B665 był ostatnim najwyższym magnetofonem dwugłowicowym Technicsa. Wszystkie późniejsze modele dwugłowicowe miały niższą specyfikację i prostszą konstrukcję.

Witam Was przygnębiony i poważnie rozgoryczony .

A przyczyna jest taka oto , dziś odmówił mi współpracy mój flagowiec , Sony tc k 611 s .

Objaw jest taki : Przy włączeniu play głowice i rolka podnoszą się do góry i rozlega się dźwięk a właściwie pisk tarcia

gumowej rolki ? paska ?

Sama rolka nie kręci się i nie napędza taśmy . Przewija bez problemu w obie strony , koło zamachowe obraca się .

Oba dodatkowe silniki pracują także . Ratujcie co robić z tym bo mnie ta miłość do magnetofonów coraz więcej nerwów kosztuje ...

O kasie nie wspomnę bo to tak bardzo nie boli .

Teraz rolę flagowca przejął tc k 590 ...

W związku z tym naszła mnię taka smutna refleksja , bliski jest dzień kiedy moje i Wasze też , ukochane kasetowce staną się tylko kupą martwego złomu , paski i rolki zestarzeją się , tworzywa stracą swoje właściwości , wyświetlacze zmatowieją ...

A mnie zostanie tylko korzystanie z cyfrowych nośników , ale co to za przyjemność ?

I jeszcze jedna refleksja natury ogólnej , mam kilka starych , końcówka lat 70 , pierwsza połowa 80 tych , magnetofonów , one jakoś nie odczuwają upływu czasu . Akai cs m 3 , Sony tc k 61 czy taki Technics M 14 do młodzieniaszków nie należą a jednak wytrwale pokonują czas .

Martwią mnie te nowsze właśnie . Tak jest z tymi nowymi wspaniałymi o wielkich możliwościach . Ściema i tyle !

Czy mam sam się zabierać za naprawę czy jest ona skomplikowana , czy jest w Krakowie jeszcze jakiś fachman od techniki kasetowej ?

Ostatnimi czasy, jakoś nie bardzo mi się chciało dłubać w magnetofonach i tak odwlekałem to w czasie, co trwało blisko dwa lata. :-) No ale skoro kupiłem dwa lata temu magnetofon, to wypadało go w końcu chociaż podłączyć i przetestować, :-) Mimo, że okazał się sprawny, to zdecydowałem się na mały krok serwisowy i rozebrałem go aż do podstawy antywibracyjnej (faktycznie mały krok serwisowy, hehe).

.....

Hehe każdy mój deck przechodzi/ł taką procedurę - to podstawa po każdym zakupie.

Lubię kiedy gra muzyka...

To nie jest odosobniony defekt kasety, a charakterystyczna cecha niektórych kaset ze źle zaprojektowaną obudową.

sprawdziłem jeszcze dwie TDK A90 - jest o.k.; tak więc podobnie jak w Basfie, miele tylko jedną z kilku tego samego typu i po jednej stronie; wszystkie są podobnie "wyciuchane", kupione pod koniec lat 80-tych

I napisał to ten, co dwa lata temu jeszcze bał się, że śrubokręt go ugryzie... ;-)

Hehe, wiedziałem! Byłem pewien, że mi to wytkniesz. No ale co, teraz to się mogę z tego pośmiać chociaż, choć tych parę lat do tyłu faktycznie przerażenie mnie ogarniało, że miałem wziąć do ręki wkrętak i zdjąć górną obudowę. :-) Wszystkiego jednak można się nauczyć, choć czasem na własnych błędach.

Radmar.Gratulacje! Jak ja bym chciał umieć robić takie rzeczy...Pozdrawiam

Dzięki. Pozwól, że Cię zacytuję - "Jak ja bym chciał umieć robić takie rzeczy" - możesz mi wierzyć, że kilka lat temu to były dokładnie moje słowa. Maciek, to potwierdzi. Zresztą jak słusznie zauważył, kiedyś bałem się, że jak wezmę do ręki śrubokręt, to mnie on ugryzie. ;-) Z drugiej jednak strony, wiedząc, że fachowców już nie ma, musiałem się tego nauczyć. Nie jest to takie straszne szczerze mówiąc jak się wydaje. Co prawda, nauczyłem się na własnych błędach, kupując do tego celu lekko niesprawny egzemplarz RS-B565 i próbując wszystkich czynności serwisowych właśnie na nim. Nie powiem, pierwsze kroki najłatwiejsze nie były, ale dużo pomogły same instrukcje serwisowe, a jeśli czegoś w nich nie było, to rady chłopaków z naszego wątku były bezcenne. No i tak to się zaczęło i trwa nadal. :-) Spróbuj na jakimś specjalnie do tego celu zakupionym (może być nawet niesprawny) magnetofonie, na pewno dasz radę. Nawet jak coś się urwie, pęknie czy połamie, to będziesz wiedział na zaś potem, że trzeba to robić inaczej. Trzymam kciuki.

A w kolejny weekend być może rozgrzebię dwukaseciaka jeśli czas pozwoli. Tam będzie trudniej, bo ciaśniej i chyba czekać mnie będzie też wymiana plastikowych kółek zębatych w mechanizmach. Mam bowiem nieodparte wrażenie, że kółka pogubiły część ząbków.

Hehe każdy mój deck przechodzi/ł taką procedurę - to podstawa po każdym zakupie.

Od pewnego czasu też tą zasadę stosuję, aczkolwiek z jednym wyjątkiem - nie dotykam się do mechanizmów z napędem dwuwałkowym. To przerasta moje możliwości bez sprzętu pomiarowego, a takowym niestety nie dysponuję.

Edytowane przez Radmar

Witam Was przygnębiony i poważnie rozgoryczony .

A przyczyna jest taka oto , dziś odmówił mi współpracy mój flagowiec , Sony tc k 611 s .

Objaw jest taki : Przy włączeniu play głowice i rolka podnoszą się do góry i rozlega się dźwięk a właściwie pisk tarcia

gumowej rolki ? paska ?

Sama rolka nie kręci się i nie napędza taśmy . Przewija bez problemu w obie strony , koło zamachowe obraca się .

Oba dodatkowe silniki pracują także . Ratujcie co robić z tym bo mnie ta miłość do magnetofonów coraz więcej nerwów kosztuje ...

O kasie nie wspomnę bo to tak bardzo nie boli .

Teraz rolę flagowca przejął tc k 590 ...

W związku z tym naszła mnię taka smutna refleksja , bliski jest dzień kiedy moje i Wasze też , ukochane kasetowce staną się tylko kupą martwego złomu , paski i rolki zestarzeją się , tworzywa stracą swoje właściwości , wyświetlacze zmatowieją ...

A mnie zostanie tylko korzystanie z cyfrowych nośników , ale co to za przyjemność ?

I jeszcze jedna refleksja natury ogólnej , mam kilka starych , końcówka lat 70 , pierwsza połowa 80 tych , magnetofonów , one jakoś nie odczuwają upływu czasu . Akai cs m 3 , Sony tc k 61 czy taki Technics M 14 do młodzieniaszków nie należą a jednak wytrwale pokonują czas .

Martwią mnie te nowsze właśnie . Tak jest z tymi nowymi wspaniałymi o wielkich możliwościach . Ściema i tyle !

Czy mam sam się zabierać za naprawę czy jest ona skomplikowana , czy jest w Krakowie jeszcze jakiś fachman od techniki kasetowej ?

Nie "czarnowidz"! ;-) Z mechanizmami zawsze można sobie jakoś poradzić (dopóki są dostępne części zamienne), a starsze wyświetlacze są bardzo wytrzymałe. Często robi się na nich osad, który sprawia wrażenia zmatowienia i po jego wyczyszczeniu wyświetlacz wygląda jak nowy.

No dobrze , ale jednak chciałbym wiedzieć co mu się stało i czy mogę to SAM zaserwisować .

Piałem kiedyś że te mechanizmy są dobre pod tym względem że stosunkowo łatwo je wymontować , tylko co potem ?

Z wyświetlaczami bywa bardzo różnie. Wyświetlacze magnetofonów Pioneera z II połowy lat 90-tych są naprawdę bardzo, bardzo mało wytrzymałe w porównaniu z innymi i szybko się wypalają. I żadne usuwanie kurzu nie pomaga - po prostu elementy, które świecą stale, świecą słabo i już.

Zajrzałem dziś do dawno nieodwiedzanego bliźniaczego wątku na sąsiednim forum AH i stwierdziłem, że on cały czas żyje. Ba, mało tego sporo jest tam opisów wraz ze zdjęciami serwisowymi. Szkoda, że nie da się tego jakoś razem połączyć. Zaglądacie tam jeszcze czasami?

Zajrzałem dziś do dawno nieodwiedzanego bliźniaczego wątku na sąsiednim forum AH i stwierdziłem, że on cały czas żyje. Ba, mało tego sporo jest tam opisów wraz ze zdjęciami serwisowymi. Szkoda, że nie da się tego jakoś razem połączyć. Zaglądacie tam jeszcze czasami?

Ja zaglądam ale bardzo, bardzo trudno mi się go czyta, większości treści i tak muszę się domyślać - brak składni, interpunkcji, itd. Ogólnie wygląda to niechlujnie i zniechęca do czytania, szkoda.

Odnośnie Twojej akcji serwisowej - skąd pozyskałeś rolkę do RS-B665? Oryginalna czy też dobierana?

jmaciek, w magnetofonie był zamontowany zamiennik i pomimo, że prawidłowo prowadziła taśmy i ich nie niszczyła, to zdecydowałem się ją wymienić bo była twarda jak kamień. Ta, którą zamontowałem (z pomarańczowym środkiem) jest oryginalna. Pochodzi z demontażu niesprawnego RSB-565, którego kiedyś kupiłem do nauki dłubania. Rolka oczywiście nowa nie była, ale ją zregenerowałem. Kilkukrotne wielogodzinne moczenie w wodzie z płynem do mycia naczyń i zastosowanie środka do konserwacji rolek gumowych w drukarkach dało taki efekt, że rolka stała się ponownie sprężysta a z jej powierzchni zniknęły wszystkie ślady używalności. Teraz mi się akurat przydała i pewnie posłuży długi czas.

Posiadam też jednak zapas około 20 rolek, które kupiłem z założeniem do Technicsów. Co prawda nie są to rolki oryginalne, ale średnica rolki, szerokość oraz wielkość otworu centrującego jest dokładnie taka jak u Technicsa.

Edytowane przez Radmar

Dzięki Radmar za informacje! Patrząc na zdjęcia to byłem przekonany, że wyrzucasz starą 'pomarańczową' rolkę a montujesz nową 'białą'. Czy możesz podać wymiary rolek Technicsa: średnica rolki, szerokość oraz wielkość otworu centrującego - jakbym na nie trafił to zrobiłbym podobnie jak Ty zapas. Chyba, że pamiętasz gdzie je nabyłeś i możesz to zdradzić?

Nie trafiłeś. :-) Biała rolka to właśnie ten zamiennik, którego mam około 20 sztuk. Zastanawiałem się czy włożyć nowy zamiennik, czy regenerowany "używalnik" i wybrałem "używalnik". Stara rolka była czarna i leży obok. Zerknij jeszcze raz, jest mniej widoczna. Wymiary rolki do Technicsów jednowałkowych RS-B, RS-BX i dwuwałkowych RS-TR to:

13,0 mm - średnica rolki,

8,0 mm - szerokość,

2,0 mm - wielkość otworu.

Oczywiście, to żadna tajemnica - rolki kupowałem w sklepie LEDMAR -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale było to ze trzy lata temu. Jeśli już nie będą mieli, to mogę Ci taką rolkę przesłać przecież. Koledze w potrzebie miałbym odmówić? W życiu!

Czarna rolka w żółtym kwadracie leży. :-)

post-18407-0-27657300-1443124778_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar

Tej czarnej rolki to w ogóle nie zauważyłem na zdjęciach :-). A dlaczego zdecydowałeś się na regenerację starej rolki mając nowe zamienniki w zapasie?

• Pokaż nowe odpowiedzi