Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A jednak nie wytrzymałeś :-))

Niestety nie mam takich nakładek. Zostały mi tylko dwie do Kenwooda KX 2060. Ale widzę że oryginalne nakładki są po prostu prostymi walcami więc można zlecić taką robótkę tokarzowi.

Ale nie wszystkie radzieckie grzmoty są takimi koszmarami jak z wcześniejszych linków. Japonia to to nie jest nadal - ale zdecydowanie łądniej. Z lewej cała logika i sterowanie z prawej sterowniki dla silników, dół tor m.cz. A obiekt to Olimp 005C.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1944-0-30274600-1454871730_thumb.jpg

post-1944-0-37490300-1454871734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Czy ktoś miałby na sprzedaż nakładki na przełączniki do Sony TC-K204SD? Maniuś,Kasjel,Wy macie najwięcej decków vintage,może znajdziecie takie nakładki?

Niestety nie mam tych nakładek choć bardzo często zachowuje różne części tak na wszelki wypadek jak by coś było potrzebne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - spróbujcie zliczyć ilość pr-ków wewnątrz - kalibracja tego urządzenia była czystą przyjemnością.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - silnik od pralki do napędu kaseciaka !!!

Boże, widzisz i nie grzmisz,,,, moze to jakas uboczna produkcja zakladow wojskowych :)

J.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak napisał Kasjel, prosta robota dla tokarza. Jeżeli średnica typowa to można pokusić się samemu o dorobienie z rurek aluminiowych.

W.

Myślałem też i o tym.Dobra,zobaczę jeszcze czy coś się pojawi na widoku w przystępnej cenie,jeśli nie to kupie ten deck.Akurat te nakładki to najmniejszy problem,zawsze można tez kupić coś z uszkodzonych i dopasować potem

Jak by ktoś chciał to mam na sprzedaż Teac,a A 430. Mam dwie sztuki dlatego jedną chcę sprzedać. Nie ukrywam że magnetofon który sprzedaję ma delikatne wgniecenia po lewej stronie klapki kieszeni. Technicznie obydwa są w takim samym stanie. Sprawne po wymianie pasków. Pytam zanim wystawię na aukcję. Może ktoś będzie chętny ?

Mam samoprzylepną folię tytanową której kawałek dodam do decka jeśli ktoś chciałby zakryć wgniecenia w klapce kieszeni.

Edytowane przez Kasjel

Super - niech pięknie gra. Obfotografuj jak dojdzie. Ja też czaję się na jakiegoś starego Sony - ale ja chce aby miał kalibrację. Dla mnie deck musi to mieć.

Jasne,postaram sie zrobić ładne zdjęcia.No fajniej jeszcze byłoby gdyby miał kalibracje,ale wychyłowe wskazniki i podświetlenie kieszeni rekopmensują w jakiś sposób brak kalibracji. A ponoć te decki i bez kalibracji znakomicie nagrywają

Edytowane przez mariodm-74

Jasne,postaram sie zrobić ładne zdjęcia.No fajniej jeszcze byłoby gdyby miał kalibracje,ale wychyłowe wskazniki i podświetlenie kieszeni rekopmensują w jakiś sposób brak kalibracji. A ponoć te decki i bez kalibracji znakomicie nagrywają

No tak ale na taśmach pod które zostały fabrycznie skalibrowane ;) Nie ma uniwersalnych ustawień niestety. Ale zawsze możesz zrobić kalibrację "pod maską" pod np. Maxella UR - jako jedynej dostępnej nowej i na niej nagrywać sobie. Tak w ogóle to całkiem dobra taśma jest. Nie ma wstydu. Daje się dobrze wysterować i przede wszystkim ciągle można ją kupić za 2,85zł

Edytowane przez sk-victor

Dzień dobry! Na forum nowicjusz - bywa i tak.

Poszukuję instrukcji serwisowej do Yamaha K-560. Niestety źródło Elektro Tanya w tym temacie nie ma zbyt wiele do zaoferowania.

Na początek poszukuję informacji na temat rozmiarów wszystkich elementów gumowych, w szczególności:

- 2 pasków kwadratowych (płaski pasek już zdobyłem na popularnym portalu aukcyjnym),

- idlera

- rolki.

Magnetofon w stanie śmierci technicznej, zobaczymy czy uda się reanimować.

Dzień dobry! Na forum nowicjusz - bywa i tak.

Poszukuję instrukcji serwisowej do Yamaha K-560. Niestety źródło Elektro Tanya w tym temacie nie ma zbyt wiele do zaoferowania.

Na początek poszukuję informacji na temat rozmiarów wszystkich elementów gumowych, w szczególności:

- 2 pasków kwadratowych (płaski pasek już zdobyłem na popularnym portalu aukcyjnym),

- idlera

- rolki.

Magnetofon w stanie śmierci technicznej, zobaczymy czy uda się reanimować.

Takich danych niestety nie ma w instrukcjach serwisowych. Są tylko numery katalogowe tych części. Ale to przecież nie problem bo można samemu coś dopasować lub wcześniej pomierzyć.

Takich danych niestety nie ma w instrukcjach serwisowych. Są tylko numery katalogowe tych części. Ale to przecież nie problem bo można samemu coś dopasować lub wcześniej pomierzyć.

Liczyłem, że na podstawie numerów katalogowych i z pomocą googli ustalę sobie średnicę pasków i zamówię jeszcze przed przybyciem magnetofonu. Może rzeczywiście trochę się pospieszyłem :-)

Jednak temat instrukcji serwisowej pozostaje nadal aktualny. Może ktoś ma i podrzuci skan bo to materiał z epoki przedinternetowej :-)

Kasjel ma rację, niestety. W serwisówkach nie podają wymiarów pasków, kółek, rolek, i innych gumek, a tylko nr katalogowe. Nie ma sposobu innego, jak wziąć wymiar z natury, mierząc delikwenta.

ja zakupiłem 3 różnej dł paski i dobieram do mechanizmu metodą prób , i co ciekawe jedna dł paska pasuje do większości magnetofonów, jeśli to są mechanizmy typu Sony , Kenwood i podobne .

Na allegro jest firma co sprzedaje paski , napisz do niego jak mi mówił to ma dane prawie do wszystkich magentofonów .... cudów nie ma , dł sa bardzo podobne

a tu dla ciekawskich Technics bez pasków M45 porządna maszyna jedyny pasek idzie do licznika... a jak gra ... ładnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2016021_senaaph.jpg WP2016021_senaapr.jpg WP2016021_senaapn.jpg

musze wyregulować prękość , a tu niespodzianka żeby to zrobić należy rozebrać w puder mechanizm , prace rozpoczną sie niebawem ........ale na trzeżwo tego nie ogarnę chyba .........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

A ten Sony TC-K790ES ze zdjętą jedną rolką(rozpoznaję go od razu po tej rysie na przednim panelu) zmienia kolejnego właściciela.Ciekawe, jak długo jeszcze będzie tak krążył?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ten Sony TC-K790ES ze zdjętą jedną rolką(rozpoznaję go od razu po tej rysie na przednim panelu) zmienia kolejnego właściciela.Ciekawe, jak długo jeszcze będzie tak krążył?

Ukryta Zawartość

Krążownik - a w opisie ani słówka o tej rolce.

Ukryta Zawartość

ja zakupiłem 3 różnej dł paski i dobieram do mechanizmu metodą prób , i co ciekawe jedna dł paska pasuje do większości magnetofonów, jeśli to są mechanizmy typu Sony , Kenwood i podobne .

Na allegro jest firma co sprzedaje paski , napisz do niego jak mi mówił to ma dane prawie do wszystkich magentofonów .... cudów nie ma , dł sa bardzo podobne

Może pamiętasz nazwę firmy bo trochę ich tam na allegro jest...

Chyba mam mały problem z Yamaha K-1020 (dual Capstan) , egzemplarz który reanimuje, ostatnie 12 lat był nieużywany. Po wymianie pasków, gumki idlera, oczyszczeniu potencjometrów i toru przesuwu taśmy --> ruszył elegancko i gra jak fabryka nakazała, ale chyba ma on problem z hamulcem prawej rolki :

Objawy: Jeśli nacisnę stop w trakcie przewijania w Lewo, to Prawa rolka nie zatrzymuje się natychmiast tylko wykonuje jeszcze około 1 obrotu, nawijając nieco taśmy w niewłaściwa stronę. Na szczescie, nie powoduje to pozniejszych problemow przy odtwarzaniu i nie niszczy kasety, po wcisnieciu play - mechanizm jakos "nadgania".

Sprawdziłem temat w serwisowce od KX-1200 ( bardzo podobne mechanizmy) i wedle mojej skromnej wiedzy - jest tam hamulec ktory blokuje obie rolki w momencie załączenia stop, wiec w tym K-1020 cos chyba jest nie halo...

Dodam jeszcze ze podczas zastopowania przewijania w Prawą strone jest elegancko, obie rolki zatrzymują się dokładnie w tym samym momencie i taśma pozostaje napięta.

PS.... czy ten mechanizm w czasie spoczynku, bez załączonego napięcia i bez kasety, powinien miec mozliwosc swobodnego obrotu palcami prawej rolki ? - u mnie w spoczynku chodzi ona bardzo luzno, bez oporu, Lewa natomiast jest trudna po poruszenia. Wedle serwisowki , w czasie zatrzymania hamulec powinien trzymac obie rolki utrudniajac ich obrot, u mnie blokowana jest tylko Lewa....

Nie wiem, czy mam dalej meczyc tego kaseciaka, gdyz poza powyzszym, działa bardzo ładnie. Jednak jest to sprzet mojego braciaka, i dla niego go naprawiam, chciałbym zrobic to na tip top...

Może pamiętasz nazwę firmy bo trochę ich tam na allegro jest...

Ukryta Zawartość

a te do pomiarów kupuje na giełdzie w Krakowie , moge przy okazji kupić pare i wysłać

zrób fote mechanizmu bez osłony .

w moim Denonie 800 a rolki poruszają sie , ale z odczuwalnym oporem na stopie, w obecnym M45 też tak samo , stopery dają opory na obie rolki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ukryta Zawartość

a te do pomiarów kupuje na giełdzie w Krakowie , moge przy okazji kupić pare i wysłać

U Daniela kupiłem płaski pasek. Pytałem przy okazji o dwa pozostałe ale dostałem odpowiedz, że jest problem z dotarciem do info na temat ich wymiarów. Zacząłem pytać na forach i oto koło się zamknęło :-)) Pozostaje metoda prób i błędów.

Magnetofon już podobno jest w domu. Wieczorem, jak to mówią chirurdzy, poznam jego wnętrze ;-) i wszystko będzie jasne. Kupiłem na allegro jako uszkodzony a tutaj bywa różnie: może wystarczą paski i odrobina czułości a może już ktoś przy nim grzebał i tylko stan jego pogorszył... Ach ta ruletka :-)

Ukryta Zawartość

w moim M45 grzebał , ale całe szczęście że nie narobił szkód, pewnie problemem było że idler czasem nie ciągnie i prędkość trzeba by wyrównać , bo widziałem co było ruszane, ale bardzo dawno temu bo zdążył się cały zakurzyć ponownie , lubie kupować tanio sprzęt nie sprawdzany i z uciętym kablem zasilania

Ukryta Zawartość

zrób fote mechanizmu bez osłony .

w moim Denonie 800 a rolki poruszają sie , ale z odczuwalnym oporem na stopie, w obecnym M45 też tak samo , stopery dają opory na obie rolki

Jako ze maszyne juz poskładałem i narazie wróciła do brata, załączam zdjęcia mechanizmu Yamahy K-1020 zapożyczone z audiokarma.org.

Dorzucam rowniez wyciag z serwisówki, mechanizm jest całkiem elegancko pomyslany, i z tego co widze jego rozłozenie i ewentualna naprawa nie powinna byc super skomplikowana, a przynajmniej taka mam nadzieje...

Osobiscie obstawiam uszkodzenie elementu 72 lub 77 z załączonej strony SM

post-22163-0-94333600-1455288471_thumb.jpg

post-22163-0-07467200-1455288477_thumb.jpg

post-22163-0-14337000-1455288482_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez toper-utl

w moim M45 grzebał , ale całe szczęście że nie narobił szkód, pewnie problemem było że idler czasem nie ciągnie i prędkość trzeba by wyrównać , bo widziałem co było ruszane, ale bardzo dawno temu bo zdążył się cały zakurzyć ponownie , lubie kupować tanio sprzęt nie sprawdzany i z uciętym kablem zasilania

Szczerze, z którym łatwiej sobie poradzić, z padłym z uciętym kablem czy ze sztuką zadbaną bez rys na obudowie?

J.

kwestia gustu i potrzeb

toper , to co hamuje lewą wynika z rysunku że tak samo wygląda w prawej,

części 72 wyglądają takie same , podmiana ? zamiana ? 77 nie widze

Edytowane przez Bilbo

• Pokaż nowe odpowiedzi