Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dolby HX działa tylko przy NAGRYWANIU.

Jest to układ dynamicznie zmniejszający prąd podkładu w przypadku, gdy zapisywany sygnał zawiera duży składnik wysokich częstotliwości.

Z okazji zbliżającego się Święta życzę wszystkim użytkownikom Forum szczęśliwych, rodzinnych i przede wszystkich radosnych Świąt Wielkiej Nocy. W tym przedświątecznym rozgardiaszu nie zapominajmy o naszych zabawkach :). Od samego rana słucham kaset i całkiem inaczej się człowiek czuje w tych przygotowaniach przy ulubionej muzyce.... Wesołych Świąt dla wszystkich!

stereo-hifi com

Hm, poradzi ktoś ? bo pewnie bez gmerania dogłębnego się nie obejdzie, a nie znam się.

Aiwa 550 i mało wysokich nagrywa, ma regulacje biasu, ale nic to nie daje, kaseta którą nagrywam na 810 ma bias ustawiony w pozycji zero, a na 550 musi być w skrajnej lewej i to jeszcze jest za mało .

Próbowałem regulować na płycie głównej , ale tam podkówki są już na min ustawione i nie da się więcej skręcić.

Efekt jest taki, że na każdym rodzaju kasety FE/CR.ME - nie ma znaczenia, zawsze nagrywa mniej wysokich.

A też i ciekawy efekt mam w napędzie.

Jak włącze najpierw start a potem pauze to śmiga , a jak odwrotnie to mechanizm jakby się blokował , wystarczy lekko popchnąć koło zamachowe i jest ok , wszystkie inne funkcje działają prawidłowo, więc chyba nie przestawiłem krzywki przy wymianie paska i też nie wiem czemu .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Życzę Wszystkim Rodzinnych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych.

Panowie może ktoś by miał na odsprzedanie układ do Yamahy LC6554H - 3603

Edytowane przez Mientus111

Życzę Wszystkim Rodzinnych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych.

Panowie może ktoś by miał na odsprzedanie układ do Yamahy LC6554H - 3603

Kup sobie na Ukrainie :-) Wychodzi 15zł plus koszt przesyłki. Ja już dwukrotnie nawet z Chin sprowadzałem IC których tu nie mogłem dostać.

Wesołych Świąt Panowie !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja stałem się właścicielem perełki.

Decka HK CD 401, niedostępnego na rynku europejskim.

Tak mi napisał jego pierwszy właściciel który go przywiózł z Hong Kongu.

W Europie był sprzedawany opowiednik tego modelu HK 400 XM. Ale był bez Dolby C i wyłączanego HX Pro.

Jestem po wrażeniem solidności urządzenia i jakości dźwięku.

Działał kulawo ponieważ smar po trzydziestu paru latach stwardniał i blokował właściwe działanie mechanizmu podnoszenia mostka z głowicami.

Świetna konstrukcja.

Dwa silniki Sankyo są dużo większe niż późniejsze typowe i na wygląd już robią wrażenie bardziej solidnych. Na zespół idlera składają się dwie gumowe oponki ze świetnie zachowanej gumy, która nic się nie zestarzała.Ten idler uruchomiany jest przez silnik za pomocą szerokiego pasa. W większości późniejszych konstrukcji jest to tylko mała plastikowa tulejka z naciętymi rowkami, nasunięta na oś silnika. Niestety, z taką ślizgającą się po niej oponką pracuję już HK CD 491.

Mostek z głowicami jest podnoszony przez dwa delikatnie stukające elektromagnesy i dużego koła zamachowego na zębatce. Bardzo rozbudowana kalibracja na wszystkie taśmy łącznie z FeCr. Głowica z czarnym licem przypominająca akajowskie GX-y. Rolka gumowa bez zniekształceń i śladów zużycia.

Nie wiem czy tak ma być, ale Dolby HX jest sygnalizowane czerwoną diodą przy nagrywaniu. Jeśli dobrze pamiętam to HX działa tylko przy odtwarzaniu taśmy. A tutaj przy odtwarzaniu nic się nie zapala, obojętnie czy funkcja jest włączona czy nie.

Myślę że HK 400 XM ma taką samą konstrukcję, więc jak się pojawi to warto się nim zainteresować. Polecam.

Kwintesencją pomysłu był znakomity CD-491. harman-kardon-tu920-amp-cd491-copyright-oswiss_50556.jpg

Kup sobie na Ukrainie :-) Wychodzi 15zł plus koszt przesyłki. Ja już dwukrotnie nawet z Chin sprowadzałem IC których tu nie mogłem dostać.

Wesołych Świąt Panowie !

Ukryta Zawartość

Serdecznie dziękuje, mam nadzieje że Yamaha znów ożyje.

Ukryta Zawartość

HX PRO działa tylko przy nagrywaniu , jak widać masz super bo możesz go włączać i wyłączać, prostu bajka .

Dzięki temu możesz porównać ten system , kiedy warto go używać

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Mam pytanie odnośnie mechanizmu montowanego w Onkyo TA2500. Mechanizm po kilku sekundach wyłącza się. nie działa też licznik taśmy. Jak rozumiem padło coś co steruje licznikiem i przez to deck nie kontynuuje odtwarzania. Jest tam jakiś pasek do licznika czy coś? Na schemacie serwisowym jest mały paseczek wewnątrz mechanizmu. Czy to on zawiódł?

Mam pytanie odnośnie mechanizmu montowanego w Onkyo TA2500. Mechanizm po kilku sekundach wyłącza się. nie działa też licznik taśmy. Jak rozumiem padło coś co steruje licznikiem i przez to deck nie kontynuuje odtwarzania. Jest tam jakiś pasek do licznika czy coś? Na schemacie serwisowym jest mały paseczek wewnątrz mechanizmu. Czy to on zawiódł?

Pod talerzykami są pola odblaskowe i fotoelementy "widzące" ruch talerzyków. W jednym z decków z takim mechanizmem paseczek o którym mówisz, napędzający hamulec, rozpuścił się dosłownie i tak zapaskudził lewy fotoelement że ten oślepł i w decku licznik nie działał. Tak że jest to możliwe. W każdym razie wydarcie mechanizmu Cię czeka. Do samej wymiany paseczka w sumie nie jest niezbędne wydzieranie całości ale ja twierdze że tak najwygodniej...

Lubię kiedy gra muzyka...

Jeśli tylko fototranzystory pod talerzykami szpulek są dobre to demontaż całego mechanizmu nie będzie konieczny. Gdyby chodziło tylko o czyszczenie "szachownicy" i samych fototranzystorów to wystarczy zdjąć te podkładki z tworzywa które zabezpieczają zabieraki i całą resztę przed zsunięciem się z osi. W starych deckach w takim miejscu stosowano płytki osadcze ale w tych Onkyo rolę tą pełnią podkładki elastyczne z specjalnego tworzywa. Oczywiście tylną ściankę kieszeni trzeba będzie odkręcić.

Ja kiedyś miałem uszkodzony ten fototranzystor w Onkyo TA 2570 którego później sprzedałem. Na szczęście dostałem od forumowego kolegi całą tą płytkę PCB z fototranzystorami. One są dość nietypowe. Po wpisaniu w "Google" słowa fototranzystor nie zobaczysz nigdzie takiego. Ja chyba mam jeszcze starą tą płytkę na której myślę że jeden z tych elementów powinien być dobry. Tylko nie potrafię jeszcze przetestować takiego elementu.

Ja kiedyś miałem uszkodzony ten fototranzystor w Onkyo TA 2570 którego później sprzedałem. Na szczęście dostałem od forumowego kolegi całą tą płytkę PCB z fototranzystorami. One są dość nietypowe. Po wpisaniu w "Google" słowa fototranzystor nie zobaczysz nigdzie takiego. Ja chyba mam jeszcze starą tą płytkę na której myślę że jeden z tych elementów powinien być dobry. Tylko nie potrafię jeszcze przetestować takiego elementu.

Mozna go sprawdzic ale trzeba na kolektor dac np. 5 v a na emiter poprzez 10k do masy i potem miernikiem mierzysz napiecie na tym rezystorze wzgledem masy w jasnym i ciemnym otoczeniu, przy jasnym powinno byc napiecie a przy zaciemnione do zera.

To tak na szybko :)

Edytowane przez war3z

-=SLAYER RUL3Z =-

Może się komuś przyda info .

Wymiana silnika w magnetofonach Technics z serii M...X, np 235,

Akurat miałem niestety silniczek wyciągnięty na próbę z soniaka model 520

Ale w czym rzecz, silnik od soniaka ( standardowy na 12 V ) ma obudowie zwartą z minusem zasilania silniczka.

Niestety silniczek w Techniksie tak nie ma , wyjścia plus i minus są odizolowane od obudowy .

Nowy silniczek - należy w nim odlutować delikatnie takiego dynksa metalowego ( pod nim jest cienka ścieżka-nie urwać, bo oczywiście mi się urwała i musiałem drutować ........ ) aby nie stykało się z minusem zasilania .

Jak tego nie zrobiłem to wystąpiło zwarcie, wyświetlacz zaczął głupieć, całe szczęście trwało to ułamki sekund.

Wygląda na to iż masa mechanizmu napędowego nie jest masa - minusem zasilania silnika.

Ot taką przygodę miałem dzisiaj wieczorem, jutro kupie nowy silnik i maszyna będzie śmigała bo reszta już ustawiona w nim.

Edytowane przez Bilbo

Moja najnowsza przygoda z TA 2570.

Jakieś trzy lata temu wymieniłem silnik gł. w tym decku na zastępczy f-my bodajże Mitsumi, ponieważ oryginalny zadymił i skonał.

Ostatnio jakoś dziwnie przy odtwarzaniu dźwięk raz zwalniał a raz przyspieszał. Wyraźnie było to słyszalne na słuchawkach. Działo się to niecyklicznie, więc na pewno nie były temu winne rolki. Zresztą są one w b.dobrym stanie. Naciąg taśmy też odpowiedni.

Ma się trochę złomu w piwnicy.

Zacząłem szperać i odnalazłem silnik gł. od Onkyo TA 2080, którego kiedyś kupiłem w stanie beznadziejnym jako dawcę organów.

Okazało się że ten rasowy silnik jest identyczny jak w moim najnowszym HK CD 401. Zaryzykowałem i zamontowałem go w TA 2570. Mimo że jest dużo większy od tego marnego Mitsumi, to rozstawy śrub są identyczne.

Chodzi jak szwajcarski zegarek!!! Tylko delikatnie przyspieszyłem mu obroty.

Widać że ta stara produkcja Sankyo jest dużo lepsza od późniejszej. No i warto czasami mieć coś w zanadrzu w piwnicznej szafie.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-10815400-1459278036_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a czemu nie ? warto przecież.

Wiesz pisałem do Ciebie , ale decyzje mam że dam nowy silnik tylko muszę poczekać do soboty /niedzieli pojadę po silniczek i piękny Technics 235 będzie szalał.......

Jakoś kupiłem niedawno zupełnie ot tak kliknąłem Technicsa 233X, niegrajacego, ale mechanika sprawna .

Wypsikałem go tam gdzie trzeba , wyruszałem, włączyłem, pochodził z 2 godziny, nic go nie ruszyło, głuchy jak pień, ok se myślę, do worka z nim i do piwnicy pójdzie.

Leżał w aucie tydzień, dzisiaj - potrzebny silnik to wymontuje, włączam na sprawdzenie a tu niespodzianka, pojawił się dźwięk i obraz na wskaźniku, no i chodzi już tak sobie z 3 godzinki i wygrzewa się,.

Ale zauważyłem że musi mieć jakiś stycznik "pauza " dźwięku, bo jak ruszałem wózkiem głowicy góra dół, to dźwięk był albo znikał, więc coś gdzieś nie stykało dodatkowo.

No i następny lotniskowiec gra w kolekcji.

Problemem jest tylko teraz czołówka , przydała by się wraz z kieszenią, bo na niej jest brzydka rysa, a napisy ktoś poprzycierał chemią jakąś i poznikały częściowo.

W M45 mam inny problem, silnik jest DD, a niestety potrafi nagle spaść prędkość, sprzęt jest super, ale czy to się da zniwelować ?

aaaa szukam pokręteł do potencjometrów, pod ośke 6 mm, płaskie pod centrą, czyli pozioma na dole w pozycji o u góry, potrzeba 3 sztuki takie same, czarne, fi 10 mm max , wysokość ok 12 mm ? do Aiwy 810

Niestety wiele z obecnie sprzedawanych silniczków firm Mabuchi, Mitsubishi, Mitsumi nie nadaje się do użytku. Czasem wydaje mi się że polskie sklepy internetowe handlują jakimiś odrzutami produkcyjnymi lub może sami nie znają jakości tych silniczków i sprzedają złom nieświadomie. Jak bym tak policzył dokładnie to chyba 50% zakupionych przeze mnie silniczków była wadliwa. Albo pracują bardzo głośno, albo zmieniają co chwilę obroty. A silniki Sankyo to i owszem...są bardzo dobre. Mam jeszcze dwa nowe i też takie duże z prawymi obrotami. Łatwo można w nich zmienić obroty na lewe jednak nie zawsze taki duży silnik ma szansę zmieścić się w mechanizmie.

aaaa szukam pokręteł do potencjometrów, pod ośke 6 mm, płaskie pod centrą, czyli pozioma na dole w pozycji o u góry, potrzeba 3 sztuki takie same, czarne, fi 10 mm max , wysokość ok 12 mm ? do Aiwy 810

Mam takie z Technicsa RS-BX707. Są niższe od tych z Aiwy AD-F810 (bo tą też posiadam) ale pasują idealnie i wyglądają jeśli założy się komplet.

Masz jeszcze tą Aiwe ??? ona była opisywana chyba kilkaset postów temu ......no to pewnie będę musiał uwierzyć ze masz te 45 magnetofonów, tylko gdzie to pomieścić ?

Ok, masz takie pokrętła? na sprzedanie czy mam sobie szukać do tego modelu, albo całego złoma .

walka o dźwięk ....w M233X

Ukryta Zawartość

WP2016032_sspnper.jpg

a tu proszę, jaki sprytny montaż podświetlenia kasety, niestety trochę nietrafiony z żarówkami bo jak się patrzy z dalsza lekko z dołu to razi w oczy, albo zdemontuję, albo może diody wstawię i zamaluję czołowo aby nie raziło.

WP2016032_sspnpex.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

walka o dźwięk ....w M233X

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ja też miałem trochę porysowane brzegi panela,nie równości przejechałem frezem jest jak nowy.

WP2016032_sspnper.jpg

a tu proszę, jaki sprytny montaż podświetlenia kasety, niestety trochę nietrafiony z żarówkami bo jak się patrzy z dalsza lekko z dołu to razi w oczy, albo zdemontuję, albo może diody wstawię i zamaluję czołowo aby nie raziło.

WP2016032_sspnpex.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz jeszcze tą Aiwe ??? ona była opisywana chyba kilkaset postów temu ......no to pewnie będę musiał uwierzyć ze masz te 45 magnetofonów, tylko gdzie to pomieścić ?

Ok, masz takie pokrętła? na sprzedanie czy mam sobie szukać do tego modelu, albo całego złoma .

Od mojej Aiwy AD-F810 zaczął się ten wątek :-)

Daj adres na PW to jutro wyślę ci te gałki bo i tak wybieram się na pocztę.

manius59, problemem nie są jakieś tam zadziory, tylko niestety napisy ktoś zdarł chemia jakąś , bo stan czołówki ogólnie jest ok, także będę szukał srebrnego egzemplarza za tanie piniondze , ten kosztowł mnie ....dyche heheheh .

Na klawiszach w głębi widać niestety ślady zaśniedzenia, co sugerować może wilgoć gdzie stał, ale .......... dżwiękowo jest ok, nagrywa ładnie, odtwarza także równo, kołysania dźwięku nie ma, więc tylko czołóweczka, no może klawisze żeby było ładniej jeszcze i do gablotki .

aaaaaa

nieuwierzycie .....drugi magnetofon mi sam ożył po pobycie w aucie tygodniowym, jaki ? no ba, Nakmichi 480 !!! wypsikałem tylko "potencjometr" od pozycjonowania mechanizmu, ale mechanizm i tak działał, problemem był brak dźwięku, no i cudownie sam się pojawił, jak i podświetlanie wskaźników.

Wypas jakich mało, wersja z wachlarzami, od góry widać że idler do zmatownienia, talerzyki do umycia, pasek od podnoszenia mechanizmu do wymiany, czyli duperelki takie kosmetyczne.

Najgorsza jest czołówka, strasznie poobijana, ale na warsztacie mam papierki ścierne i pilniki to się zabawie w modelarza w wolnej chwili,

Niestety nie mam góry obudowy do niego, chętnie bym zamowił coś takiego do zrobienia , jak już reszta będzie cacy, z metalu ? może z drewna ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2016033_sspwppn.jpg WP2016033_sspwppa.jpg WP2016033_sspwphh.jpg

WP2016033_sspwphn.jpg WP2016033_sspwphe.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Wypas jakich mało, wersja z wachlarzami, od góry widać że idler do zmatownienia, talerzyki do umycia, pasek od podnoszenia mechanizmu do wymiany, czyli duperelki takie kosmetyczne....

Zaciekawiłeś mnie tymi wachlarzami. Jaką funkcję one pełnią w tym magnetofonie?

http://harelblog.pl/wp-content/uploads/stare_img/wachlarz12c.jpg

GM

schładzają silnik od capstanów, tam jest taki kanalik na przepływ powietrza, im szybciej się poruszają tym więcej powietrza tam leci, wiesz taki system wentylacji .....

Edytowane przez Bilbo

• Pokaż nowe odpowiedzi