Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Moim kolejnym nabytkiem będzie prawdopodobnie deck Teac'a. Obstawiam V-970x, V-900x lub V-7010.

Miałem R-919x, to V-970x z reversem, zapamiętałem go jako nie wyróżniającego się średniaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawostka w sumie za niewielkie pieniądze . 3 głowice i wypas przełaczników .

Przyznać się kto kupił Akaia 80 ? od tego sprzedawcy niech się pochwali później jak to gra, bo za stówke taki sprzęt to jak za lody na patyku.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Miałem R-919x, to V-970x z reversem, zapamiętałem go jako nie wyróżniającego się średniaka.

U mnie już taki jeden średniak stoi. Nawet gorzej niż średniak: RS-BX707 czyli absolutny low-end wśród decków. Odtwarza i nagrywa znakomicie. Myślę, że nawet wiem dlaczego miał takie niskie oceny i muszę się z nimi zgodzić. Tyle że ja zawsze koryguję pewne ustawienia. W efekcie niemal bez względu na nośnik różnic pomiędzy źródłem a zapisem nie ma. No ale nie każdemu musi się podobać i właśnie o to chodzi.

Rozglądam się za Teac'em i chętnie wyrobię sobie zdanie na jego temat. Najchętniej R-999x ;-) No dobrze, może być V-7010. Chyba że po drodze pojawi się Revox B-710. V-970x ma za mały wyświetlacz a V-900x auto-kalibrację. V-800 i V-700 tylko regulację biasu. Tak, wiem jest jeszcze Z-7000 ale zejdźmy na ziemię ;-)

Przyznać się kto kupił Akaia 80 ? od tego sprzedawcy niech się pochwali później jak to gra, bo za stówke taki sprzęt to jak za lody na patyku.

trochę wisiał, od razu nikt się na niego nie rzucił. Dziwnie wykastrowany magnetofon.

Kasjel narobił jemu trochę czarnego PR na forum :)

Edytowane przez artekk

trochę wisiał, od razu nikt się na niego nie rzucił. Dziwnie wykastrowany magnetofon.

Kasjel narobił jemu trochę czarnego PR na forum :)

Gdyby Akai GX-F80 był dobrym magnetofonem to sam bym go kupił ponieważ tak jak piszesz trochę wisiał na aukcji. A przede wszystkim nie sprzedawał bym swojego srebrnego egzemplarza którego też nabyłem kiedyś za równą stówkę. To bardzo solidnie zbudowany deck lecz niestety kiepsko gra.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kasjel, trzeba też pamiętać że są różne systemy. Różne gusta itp. Dla mnie w/w Akai odpada bo nie znalazłem tam żadnej kalibracji zapisu mimo 3 głowic i dual capstan.

Ja o tym wszystkim pamiętam i o niczym nie zapomniałem. Ale jak deck jest kiepski to jest kiepski i koniec. Istnieje ogromna różnica pomiędzy takimi deckami jak Akai GX-F80, Akai GXC 750D a chociażby Akai GXC 740D. Siedemset pięćdziesiątka jest przepiękna szczególnie w wersji srebrnej ale brzmi słabo. Niższe modele takie jak Akai GXC 706D oraz GXC 709D również brzmią słabiutko. Natomiast GXC 740D i prawdopodobnie GXC 760D są jak gdyby z nie tej samej fabryki. Mam tylko GXC 740D bo GXC 760D zawsze był drogi na Allegro, ale jest to jeden z tych decków "Vintage" których brzmienie przypomina brzmienie magnetofonu szpulowego. Znakomita przestrzeń jest głównym atutem tego magnetofonu.

Posiadam AKAI GXC-760D, ale chyba jest rozregulowany, albo kondy już do niczego, bo kompletnie nie gra. Dźwięk jak zza koca. Przy nagrywaniu szybko przesterowuje.

Z vintage decków Hitachi D900 i Kenwood KX-2060 miażdżą go w każdym aspekcie brzmienia.

Edytowane przez artekk

artekk - też mam HITACHI D-900 (srebrny). Piękny magnetofon :-)

Zapraszam na wystawę sprzętu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zachowaj głupie komentarze dla siebie...

co ci nie pasi ? wżal sie mamie.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Zachowaj głupie komentarze dla siebie...

Nie zwracaj uwagi, widać, że gość jest prymitywny i chamowaty, albo po prostu potrzebuje dobrego terapeuty.

piękna inicjatywa, szacunek. Może się uda zajrzeć przy powrocie z Tatr, muszę tylko spacyfikować rodzinkę :)

Dzięki! :) Jakbyś się nie zmieścił w danych godzinach, to daj znać na priv - dogadamy się.

To będą tylko polskie sprzęty z tamtych lat?

Oczywiście nie tylko Polskie :-)

Byłem na poprzedniej wystawie w Wojniczu,warto się pojawić fajnie jest to zorganizowane.

Racja, tam się poznaliśmy :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ostatnio nagrywam na deckach testowo muzykę Schillera, to muzyka trudna do połknięcia przez taśmę, ale jak to mówią po 2 piwach nie słychać różnicy .......

Mam całą dyskografię Schillera plus dwie płyty w duecie z Bluechelem. Zdumiewająco dobrze z tą trudną muzyką radzi sobie RS-BX707. Podobnie jak z płytą Touch Yello.

a to pewnie pokażesz nam .......do posłuchania oczywiście.

znalazłem, kupiłem , prosto ze śmietnika .....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2016061_sqhxqxh.jpg

Nie lubie forteianów, ale ciekawy rewers ma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co w tej muzyce jest trudnego? Przecież to czysta dyskoteka;)

chyba raczej nie, zwłaszcza że facet robi często koncerty akustyczne np z udziałem Midge Ure czy innych wykonawców.

dyskoteka i orkiestra na smyczkach ????? już nie wspomnę, że to jedne z najciekawszych wykonań "Vienny"

Bardziej wpada to w Trance Dance czasami w łagodnym odcieniu

Ja tam nie widzę żeby wszyscy tańcowali i tupali nogami np ....

poza tym każdy lubi co lubi , a niektóre jego płyty są ciekawe do posłuchania np wieczorem

Jedno nagranie "Ruhe" nie określa całego dorobku artysty

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A co w tej muzyce jest trudnego? Przecież to czysta dyskoteka;)

Nie do końca dyskoteka. Christopher von Deylen odkąd samodzielnie odpowiada za projekt często inspiruje się muzyką poważną. Jego ostatnie wydawnictwa nie mają nic wspólnego z tanecznymi rytmami z dawnych czasów. Już na płycie Bi Polar z 2004 roku pokazał kilka transkrypcji klasycznej kompozycji Gymnopedie Erika Satie.

https://www.youtube.com/watch?v=tbv7jK7NanY

Zresztą na płycie jest więcej takich kompozycji.

Inspiracja Czajkowskim:

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ultravox to jedna z moich ulubionych kapel do których nie mam i nigdy nie będę miał dystansu. Współpraca Midge Ure'a z Schillerem dała najlepsze wykonanie Vienny jakie znam. Choć solowa kariera solisty Ultravoxu nie zrobiła na mnie tak ogromnego wrażenia jak dokonania z zespołem. Pamiętam jak dowiedziałem się że Currie Cann Cross i Ure znów koncertują razem wtedy pojawiła się mała nadzieja na nowy album. Płyty Brillant słuchałem z wypiekami na twarzy. Fantastyczny album z nowymi aranżacjami w starym stylu. Nowy materiał w niczym nie odstawał od tego co grupa pokazała przed laty. Osobiście uważam że Midge Ure'a powinien nagrać całą płytę z Chrostopherem von Deylenem właśnie z takimi orkiestrowymi aranżacjami starych kawałków Ultravoxu. Po raz pierwszy o zespole usłyszałem w 1984 roku kiedy na listach przebojów pojawił się słynny utwór Dancing with tears in my eyes. Nagrałem go wtedy na kasecie TDK SA-X (1982) MDS-410S Etiuda z tunera AS-206S Faust w wersji eksportowej przez wzmacniacz WS 301S Trawiata sluchając na kolumnach Altus 75 ;-) Potem był Beksiński i album Vienna w całości na kasecie TDK A-60 (musiałem zmieniać strony ale innej nie miałem;-)) i Lament na "mydelniczce" TDK AR. W końcu własny odtwarzacz i komplet albumów kupiony w Niemczech. Schillera po raz pierwszy znalazłem na jakiejś składance milenijnej (Ein Schoner Tag). Potem było radio i gdzieś w drodze zasłyszane I Feel You. Box z pierwszymi albumami i z czasem kolejne płyty.

Powiedzmy łagodnie, że moda na nagrania z orkiestrą symfoniczną nie gwarantuje sukcesu. Pan von Deylen to nie Keith Emerson.

Tylko że von Deylen ani nigdy nie próbował się porównywać do Emersona ani nie uprawia nawet podobnego gatunku muzycznego. Mimo wszystko reprezentuje muzykę lekką, łatwą i przyjemną jak mawia Jerzy Rowiński z Polskiego Radia. Moim zdaniem wymyka się z jakichkolwiek schematów. Jest po trochę jak Jarre, Vangelis, Oldfield, i Paul van Dyk w jednym. Keith Emerson to legenda. Najlepszy klawiszowiec jakiego znam ale związany z pewnym typem muzyki. Można go porównać np do Wakemana czy Patricka Moraza.

A tak w ogóle to nie było to szczególnie nagłośnione i być może wiele osób nie wie, że Keith Emerson zmarł w marcu tego roku. Popełnił samobójstwo. Powodem podobno była depresja związana z chorobą zwyrodnieniową ręki - nie mógł grać...

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A tak w ogóle to nie było to szczególnie nagłośnione i być może wiele osób nie wie, że Keith Emerson zmarł w marcu tego roku. Popełnił samobójstwo. Powodem podobno była depresja związana z chorobą zwyrodnieniową ręki - nie mógł grać...

Wiemy, wiemy :-(

Już miałem zamawiac w ebay.de deka ale patrze a w tle fotografii magnetofonu WD-40 ;)

Nasi już tam dotarli... ? :)

Do czego może służyć WD-40 w magnetofonie, szczególnie takim nierozkręconym ;) ;) ;)

J.

Edytowane przez jasch
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Już miałem zamawiac w ebay.de deka ale patrze a w tle fotografii magnetofonu WD-40 ;)

Nasi już tam dotarli... ? :)

Do czego może służyć WD-40 w magnetofonie, szczególnie takim nierozkręconym ;) ;) ;)

J.

A może, wkrótce były właściciel deczka, był właśnie naprawiał kłódkę lub innesz żelastwo w trakcie robienia zdjęcia deka? Ha, ha, ha, ha, hłe, hłe, hłe, rotfl, lol, błuachachacha.

Podaj linka to pośmiejemy się jeszcze bardziej.

GM

Edytowane przez G.Mark
  • Pokaż nowe odpowiedzi