Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Marku dziękuję w imieniu Jacka cena jak na tyle takiego dobra jak CETEC AUDIO GAUSS nie wysoka, ale to jest sprzęt specjalistyczny nośnik do tego sakramencko drogi zwykła taśma 1/4" odpowiedniej klasy też do tanich nie należy.

Pacyfikujmy nowego guru zanim nas psychicznie wykończy

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin.Nie jest tak zle.Jest tam wiele kartonów z tasmami matkami,bo te cuda służyły jako zródła do nagrywania płyt.A repertuar jest taki,że jak Jacek sie zdecyduje,to będe go prosił o mozliwośc przegrania tego i owego.

I jescze jedno,one sa na tasmę 1/2cala.

Korwin.Mozna też używać 1/4 cala i po zmianie bloku głowic mieć do wyboru dwu ,lub nawet ośmiosciezkowca.Nie pracują jednak cicho,bo posiadają dośc głośny wentylator wyposażony w swój filtr.

Witajcie

Tez się przymierzam do CETEC-a AUDIO GAUSS z tym że nie wiemgdzie to postawić troche jak mała obrabiarka , i nie tak drogo jak na tyle wyposażenia pozdrawiam kochających taśmy:)

audiomagia.blogspot.com

Dzisiaj zamiast jęczeć i zapełniać do szuflady, zarejestrowałem się na forum przy stronie Seweryna K. to już ostani z żywych w Najjaśniejszej Pani Rzeczypospolitej dla których pisać jeszcze warto.Mam kilka rozgrzebanych terkstów i jeden magnetofon z tymi pierwszymi sobie jakoś poradzę, z tym ostatnim będzie gorzej

Mam nadzieję, że ten Gauss ma jakąś wajchę na Oświęcim aby korzystać z małej stacyjnej 38cm/sek po jej przerzuceniu. Istotna jest ta super cewka do kasowania taśm.

Pozdrawiam

Zbyszek

Widzę że chętnych jest wielu , myślę że warto się pokusić na doświadczenie z takim czołgiem

Ale czy ktoś może bardziej przybliżyć tą firme ??? , oczywiście pytam o Cetec-a pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Szanowni koledzy !

Piszę bo nie wytrzymałem. To co widzicie na aukcji Allegro to jest tzw. córka (slave), na którą zakładało się taśmę kasetową (0,15") i robiło na niej kopie. Korwin - osobiście, a muls przez internet mnie znają więc mam nadzieję, że potwierdzą to co piszę. Na kopiowaniu kaset znam się trochę - jest o tym w "o mnie". Zakup przez kogokolwiek z was tego sprzętu to tak jakby kupić sobie czołg, który nie jeździ - choć bogatemu wszystko wolno. Osobiście oglądałem te urządzenia i proszę mi wierzyć to są specjalistyczne rzeczy. Niestety cała ta linia produkcyjna jest już zdekompletowana, brakuje magnetofonu nagrywającego matkę (master), magnet. kontrolnego, urządzeń do konfekcjonowania, urządzeń pomiarowych, etc. Wiadomo też, że każdy towar ma swojego kupca, jest to kwestia ceny. Jeżeli ktoś chce więcej informacji prosze pisać na pw.

Pozdrawiam b.gorąco wszystkich, którzy kochają taśmę

Leszek

Panie Leszku wyciągnął nas Pan z g... podejrzewałem że to są kopiarki bo przesuw sakramencki gość wystawia to po raz n+1

Pozdrawiam

Zadzwonię dziś wieczorem

Zbyszek

Potwierdzam,że zostały już tam nedzne resztki.Co do kopiarki na tasmy do kasety to tez tam jest. Trzeba osobiscie sobie to obejrzeć ,bo łatwo mozna kupic rzeczy nie do uruchomienia.Podejrzewam,ze te magnetofony nie mają możliwości zapisu,służyły tylko jako zródła sygnału.Nie posiadaja żadnych wskazników ,tylko rozbudowany tor odczytu i zegar sterujacy.

Kukunia była na długim spacerze, i w trakcie przedspankowego obchodu śmietnika i odzedzania odbyłem komórkokonferencję z Panem Leszkiem oglądał to osobiście trzy tak zwane ćórki są zdyzelowane do granic możliwości masters czwarty podający sygnał z kasety matki chodzącej w pętle jest również w rozsypce. Jestem przez Pana Leszka upoważniony do podania Jego numeru telefonu jak by komuś odbiło i chciał się w toto ubrać

Pozdrawiam

Zbyszek

To juz wiemy na czym stoimy.Jedynie szkoda,że te tasmy matki przpadną,bo nie ma jak ich odtworzyć,a by było czego posłuchać.Nie mam niestety dostępu do szpulaka na 1/2 cala.

Mam jeszcze pytanie do Lecha59.Jak wygląda zapis na tasmach matkach,tj,czy jest przyspieszony ,czy można coś takiego prawidłowo odtworzyć na magnetofonie na tasmy 1/2 cala.Z jaką predkością z reguły były zapisywane i przez kogo?

teraz dopiero zobaczyłem te aukcję.Mozna to wziąśc na srubki.Jesli już kogoś pytać, to LECHA .Jest autorytetem w tych sprawach.Pozdrowiam serdecznie Pana Kiczke .

Do Mulsa

Witam

W czasie wczorajszej rozmowy telefonicznej z Panem Leszkiem z Jego i z mojej strony cżesto padało Twoje imię i nazwisko. Z tego co wiem, co mi utkwiło w pamięci, że w miejscu w którym znajdują się owe dobra doczesne zdekompletowane z luzami na rolkach i łożyskach panuje totalny burdel i jedyne co jeszcze jest w jakim takim porządku to około 200 taśm 1/2".

Do Marka

Jak znam życie facet tak łatwo tego nie sprzeda jest to sprzęt naprawdę specjalistyczny, ale mogą być ciekawe drobne zabawki towarzyszące, którym warto się przyjrzeć.W razie wątpliwości albo telefon albo PW do Pana Leszka

Do Jacka

Słońca pogody i wielu kolorowych pasów w Łowiczu

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin>Dziękuję za życzenia....TY masz swoje krakowskie piękne stroje i pogodę chyba także. Idę na spacer z moją psiną.Mam dzisiaj nieco luzu. Może wieczorem zobaczę dusiołka? Pozdrawiam serdecznie - Jacek

Korwin.Jak zobaczyłem te urządzenia,to byłem raczej przekonany,że za takie pieniądze to nie ma zadnego sensu.Mnie oprócz zaciekawienia konstrukcją.której nie znałem interesowały właśnie te taśmy.Ale nie wiem kto i z jaką jakością je nagrywał.Chciałbym mieć taką kolekcje płyt,ale kota w worku i to dosłownie przecież nie kupie.Miłego dnia,u ciebie jest chyba już letnia temperatura.Właśnie wybieram się z psiną na spacer.Pozdrawiam.

Szanowni,

chcę kupić magnetofon Sony TC-K 990 ES. Znalazłem 2 egzemplarze. Kłopot tylko polega na tym, że ten który jest "lepszy" wizualnie nie ma drewnianych boczków, a ten który jest gorszy te boczki posiada.

Czy orientujecie się, czy takie boczki drewniane są do zdobycia?

Przepraszam za takie lamerskie pytanie, ale moja małżonka jest "estetką" i wolałaby, żeby już deck ma się pojawić, to tylko tak, który będzie pasował do pozostałej części zestawu ES-owego.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7657-100003362 1177490631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie wiem dlaczego nie ukazał się mój wpis ok. 1,5 godz. temu - nikogo nie obrażałem, a "trochę" się napisałem. Otóz taśmy te 1/2"w/g mnie były nagrywane na 9,5 cm/s, wywnioskowałem po wielkości nawoju na krążku. Więc jest to zwykła kopia z CD lub MD, żadna rewelacja. Dlaczego na 9,5 cm bo kopiowane były 64:1. Ja kopiowałem 32:1 i mój master musiał być na 19 cm/s. , była lepsza dynamika. Tak te maszyny są skonstruowane. Magnet. odtwarzający master ma stałą prędkość tj. ok. 610 cm/s. Taśmy są żelazowe lub chromowe, powinny mieć oznaczenie "loop master" bo łączy się początek z końcem tworząc pętlę, fakt że są bardzo wytrzymałe. Nagrywa się na magnetofonie 4 - ścieżkowym, 2 x stereo, str. A to ścieżki 1 i 3, str. B to 2 i 4, wiadomo, w każdej regule są wyjątki i może być: A - ścieżki 1 i 2, B- 3 i 4. Nie wiem jak było w tym modelu. Póki co kończę, bo nie mam już siły do pisania tego samego. Jak znajdę czas będę odpisywał.

Pozdrawiam Leszek

Do "mulsa": z tymi śrubkami czy silnikami to jest problem bo to amerykańskie

Tylko Kasjel albo sam coś wymyśli albo kogoś poleci.

Do Kasjela przyszło to cudo do mnie od Ciebie są jak na mój zboczony gust prześliczne i tak niskoomowe, że już bardziej nie można poprostu 4 Ohmy, te które wyślę do Mulsa dla Ciebie TDS-6 są 8 Ohmowe a AKG-K150 200 Ohmowe,

Pozdrawiam i serdecznie Dziękuję

Zbyszek

Masz pole do popisu boczki możesz nawet zrobić z agatu ale był by piękny uff

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi