Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję serwisówki do Grundiga CT-905, może ktoś z kolegów posiada pdf, będę wdzięczny za pomoc.

Daj swojego maila na priv.

Lubię kiedy gra muzyka...

Poszukuję serwisówki do Grundiga CT-905, może ktoś z kolegów posiada pdf, będę wdzięczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-=SLAYER RUL3Z =-

To ja przeczytałem lepszy tekst :

"sprawny głowica w idealnym stanie aluminium made in japan.najlepiej osobiście-jestem elektronokiem."

:D

Jeeezu, brak słów do komentarza.....

Zdarzają się aukcje ludzi młodych, którzy magnetofon to widzieli w internecie lub w ogóle i piszą dziwne rzeczy, ale TO? Elektronok, jakaś bakteria czy co? No tak, to ona zżera rynek handlarzy. Co dobrze widać na podanych przez Ciebie przykładach.

A co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Nie testowany? Ta, na pewno. Trochę się tutaj naczytałem, ile jest problemów z kalibracją tej maszyny. Do "nie tykanych" się to cudo z tej aukcji nie zalicza. Lepiej napisać - "nie sprawdzany". Może znajdzie się wtedy chętny....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

dziękuję, ale to do wzmacniaczy

Ukryta Zawartość

Pochwale się, że "naprawiłem" TD420. Na razie wyszło, że nie łączyły dwie śruby skręcające masę płyty drukowanej z obudową,

Po dokręceniu jak ręką odjął i żadne stukanie w druk i w czincze już mu nie szkodzi, nic mu się nie wzbudza.

Lekki szok przy otwieraniu, wygląda to dwa razy solidniej niż się spodziewałem, 13 (!) potencjometrów, 5regulowanych cewek

a dolby B i tak prosto z fabryki kompletnie rozregulowane ;)

J.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Nie testowany? Ta, na pewno. Trochę się tutaj naczytałem, ile jest problemów z kalibracją tej maszyny. Do "nie tykanych" się to cudo z tej aukcji nie zalicza. Lepiej napisać - "nie sprawdzany". Może znajdzie się wtedy chętny....

Przynajmniej zdjęcia wykonał w sposób nie ukrywający uszkodzeń zewnętrznych. Zastanawiam się czy walenie młotkiem ciesielskim w obudowę to sposób na wypędzanie stada mysz czy współczesna wersja opukiwania sprzętów lampowych :) Jak by nie bał się prądu to dwie izolowane igły w końcówkę uciętego kabla i przynajmniej pokazałby działający wyświetlacz i z grubsza sprawdziłby czy "toto" jakoś działa. Cena na obecną chwilę to jedynie "pod nóż" albo wkrętak jak kto woli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta sama "firma" od słynnej rozklejonej głowicy z TC229SD :)

Ukryta Zawartość

"Magnetofon pochodzi z mojego prywatnego zestawu Hi-Fi.

Był przechowywany w mieszkaniu.

Wszystko sprawne i w świetnym stanie."

a ja twierdzę, że z tej aukcji :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (charakterystyczna rysa w prawym, górnym rogu panelu :)

i z opisem: "Sprawny technicznie sprawdziłem nagrywanie odtwarzanie przewijanie wszystko działa ,lecz wygląd zewnętrzny niezbyt jak widać na foto trzeba go odnowić wyczyścić ,dlatego dałem na uszkodzone żeby nie było pretensji."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (charakterystyczna rysa w prawym, górnym rogu panelu :)

i z opisem: "Sprawny technicznie sprawdziłem nagrywanie odtwarzanie przewijanie wszystko działa ,lecz wygląd zewnętrzny niezbyt jak widać na foto trzeba go odnowić wyczyścić ,dlatego dałem na uszkodzone żeby nie było pretensji."

Ale żeby dla "całych" 9 zł takie rzeczy wyprawiać

Chciałbym jeszcze coś dodać ale mi słów zabrakło...

zresztą ten sprzedawca dość dobrze znany jest z takich praktyk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nawet wyczyścić się nie chciało, tylko nowe zdjęcia, wystawić i do przodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dokładnie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 99 złotych robimy :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) złotych

te same defekty i ten sam wzór śladu po naklejce na tylnym panelu. Opis to jak epopeja :)

A komentarze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Nie mam nic przeciw zarabianiu w taki sposób, jak ktoś lubi złom kupować i liczy, że sprzeda drożej, jego sprawa.

Pod warunkiem, że wszystko ma ręce i nogi i nie odsprzedaje później tego jako przysłowiowego "g...." w papierku.

"Dobry bajer - pół roboty" i bez kiwnięcia palcem wpada parę groszy do kieszeni.

Swoją drogą ciekawe, że elektrośmieci z Zachodu dostają w Polsce drugie życie, przez tyle rąk przechodzą i każdy po drodze coś zarabia na nich.

Nie mam nic przeciw zarabianiu w taki sposób, jak ktoś lubi złom kupować i liczy, że sprzeda drożej, jego sprawa.

Pod warunkiem, że wszystko ma ręce i nogi i nie odsprzedaje później tego jako przysłowiowego "g...." w papierku.

"Dobry bajer - pół roboty" i bez kiwnięcia palcem wpada parę groszy do kieszeni.

Swoją drogą ciekawe, że elektrośmieci z Zachodu dostają w Polsce drugie życie, przez tyle rąk przechodzą i każdy po drodze coś zarabia na nich.

Osobiście jestem innego zdania i jestem przeciwny takiemu łatwemu sposobowi na życie: czyli kupno złomu, czasem podpicowanie do sesji zdjęciowej i okraszenie poezją (często zwyczajnym kłamstwem w opisie nie mającym żadnych absolutnie racjonalnych podstaw do zawartych twierdzeń) plus dołożenie 200% do ceny. Co innego kupno złomu, włożenie wysiłku, umiejętności i serca w przywrócenie do życia i wycena swoich umiejętności plus cena zakupu decka, części i zużytych surowców. Tylko trzeba o tym napisać i to pokazać.

Słyszałem, że Polacy są najlepszymi mechanikami samochodowymi na świecie. Teraz wnioskuję, że i najlepszymi restauratorami audio.

Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Nie zrozumieliśmy się - także jestem przeciw i nie pochwalam procederu.

Napisałem to samo, nieco innymi słowami. "dobry bajer - pół roboty" to właśnie okraszanie poezją, o którym piszesz. To trochę za mało, by bezczelnie windować ceny złomu.

Jeśli ktoś okazyjnie kupi uszkodzony sprzęt, naprawi i odświeży, proszę niech sprzedaje z zyskiem, należy się jemu i od niego warto kupić.

Tylko te elektrośmieci zachodnie są dużo lepszym wstanie niż u nas,bardzo często uszkodzenia których tam nikt nie będzie naprawial bo się nie opłaca.Druga sprawa czego można się spodziewać po trzydziestoletnim sprzęcie,zawsze będzie coś do zrobienia.

Widziałem filmik na FB o tym, że rząd Szwecji ma wprowadzić ulgi podatkowe związane z naprawianiem sprzętu AGD, RTV, rowerów, itd., żeby zachęcić ludzi do napraw zamiast wymiany na nowe. W ten sposób chcą zmniejszyć zaśmiecenie środowiska wyrzucanymi urządzeniami, i ożywić lokalny rynek napraw, dając pracę ludziom.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem filmik na FB o tym, że rząd Szwecji ma wprowadzić ulgi podatkowe związane z naprawianiem sprzętu AGD, RTV, rowerów, itd., żeby zachęcić ludzi do napraw zamiast wymiany na nowe. W ten sposób chcą zmniejszyć zaśmiecenie środowiska wyrzucanymi urządzeniami, i ożywić lokalny rynek napraw, dając pracę ludziom.

Ukryta Zawartość

U nas tym najczęściej zajmują się hobbyści, lub przypadkowe osoby. Sam poszukuję dobrego fachowca do przejrzenia i ewentualnej poprawy swojego sprzętu i takich ludzi jak na lekarstwo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można? Jak się chce to ludzie potrafią wymyślić coś sensownego. U mnie w okolicy nie ma żadnego punktu napraw sprzętu RTV. Był ZURiT, ale już dawno go nie ma. Co mieli naprawiać? Na starych telewizorach wyżyć się nie da. Znam ludzi, którzy chętnie by się tym zajmowali, ale po prostu się nie opłaca. Ciekawe co Szwedom wyjdzie z tego pomysłu. Ulgi podatkowe są bardzo skuteczną metodą wpływania na społeczeństwo :).

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Ja mam trochę mniej radykalne zdanie, choć jestem "kupowaczem" decków, nie "sprzedawaczem". To się może zmienić niebawem, bo brakuje mi miejsca, ale do rzeczy.

Sam się oburzam na nieuczciwość sprzedawców. Zwłaszcza kiedy sprzęt posiada wady, które ewidentnie zataili. Jednak jeśli ktoś pisze, że sprzęt pochodzi z jego prywatnej kolekcji np. to trudno jest zarzucić oszukaństwo, bo może to prawda i deck przez 2 tygodnie w tej "kolekcji" był ;). Oczywiście sam w to nie wierzę, bo kolekcja, w powszechnym znaczeniu kojarzy się raczej z długotrwałym zbieraniem. Jednak to raczej nierzetelność i może budzić wątpliwości, ale nie świadczy o ewidentnej nieuczciwości. W moim mniemaniu nie dyskwalifikuje sprzedawcy, ale karze patrzeć z rezerwą. Sprzęt może być sprawny i nie posiadać żadnych wad. A że cena wyższa...

Uważam, że cena może być i z kosmosu, ale jeśli znajdzie się kupiec to co mi do tego? Sam muszę dbać, by nie przepłacić. I tu widzę szansę na dodatkową rolę naszego forum. Jeśli ktoś z nas dostrzeże jakieś aukcje sprzętu o niepewnej jakości, pochodzeniu lub nierzetelnego, albo nieuczciwego sprzedawcę to piszmy o tym. Jeśli handlarze czytają to forum, żeby móc windować ceny, to trafią też na (być może) nieprzychylne opinie o swoich aukcjach i to ich trochę przystopuje.

Jarozi

"Jeśli handlarze czytają to forum, żeby móc windować ceny, to trafią też na (być może) nieprzychylne opinie o swoich aukcjach i to ich trochę przystopuje." Oby jak najszybciej.

Cena powinna podążać za jakością, a nie za widzimisię sprzedawcy. Chcę dać za dobry sprzęt 500zł to dam, ale nie za złom, który został odpicowany i ubrany w poematy. Ktoś wcześniej pisał, że widząc nagłówki typu: "hi-end", "kultowy" to od razu go odrzuca. Teraz trzeba dodać do tego "100% sprawny", bo jak pisał Manius59 - "Druga sprawa czego można się spodziewać po trzydziestoletnim sprzęcie, zawsze będzie coś do zrobienia." Każdy sprzęt jaki kupiłem na Allegro miał jakąś wadę. Jestem świadomy ułomności 30-letnich konstrukcji i sprzętu nie zwracałem. Dlaczego? Żaden ze sprzedających nie napisał, że są w 100% sprawne. Po prostu nie może być to prawdą. Zawsze znajdzie się "coś".

stereo-hifi com

Jeśli handlarze czytają to forum, żeby móc windować ceny, to trafią też na (być może) nieprzychylne opinie o swoich aukcjach i to ich trochę przystopuje.

Nie zaszkodziło by założenie wątku o nieuczciwych sprzedających. Jeżeli parę osób wskazuje na danego, który tak postępuje, następni będą bardziej wyczuleni na transakcje z nim, lub nie będą u niego kupować.

Dlaczego? Żaden ze sprzedających nie napisał, że są w 100% sprawne. Po prostu nie może być to prawdą.

Ja kupiłem w podobny sposób, lecz okazało się że sprzęt nie był do końca sprawny. Zgłosiłem to sprzedającemu. Na początku trochę upierał się przy swoim, ale gdy powiedziałem mu co jest niesprawne, zwrócił mi połowę kwoty jaką zapłaciłem. Chylę czoła przed takim rozwiązaniem.:-)

jarozi,

trafnie wszystko ująłeś.

Mnie najbardziej irytuje celowe maskowanie mankamentów w zewnętrznym stanie urządzenia na zdjęciach, może dlatego, że kilka dni temu przyszedł do mnie taki "cukierek". Na dodatek sprzedawca w opisie zarzekał się, że celowo zrobił dokładne zdjęcia, bo może pochwalić się znakomitym stanem urządzenia. Co ciekawe kiedyś kupiłem u tego samego człowieka inny sprzęt i wszystko było zgodne z opisem, co zachęciło mnie do kolejnego zakupu.

Druga sprawa to zamieszczanie informacji o braku możliwości sprawdzenia sprzętu np. z powodu braku kasety, kabla etc. co jednoznacznie sugeruje, że sprzęt nie jest sprawny, czego dotyczy usterka nie wiadomo. Oczywiście sprzedający nie przyjmuje zwrotów, negatywów etc. Nie chce też porządnie przetestować sprzętu, bo nie ma czasu, nie zna się etc. Typowe kupowanie kota w worku.

Kolejnym przykładem jest niedokładne, pobieżne sprawdzanie sprzętu, co skutkuje opisaniem jako sprawny, a przypadłości pozostają w ukryciu. Może to wynikać z pośpiechu, rytyny, nieznajomości obsługi i specyfiki działania urządzenia, nonszalancji etc. Nie są to z reguły działania w złej wierze, bo każdemu z nas może się przydarzyć. Cierpią jednak kupujący, bo "przecież u mnie wszystko działało".

Tak właśnie pojechałem po szpulaka kawał drogi w Polskę, bo sprzedawca, był kompletnym laikiem i zarzekał się, że wszystko działa jak fabryka przykazała. Tak też kupiłem magnetofon od kolegi z forum, przepłacając za rzekomo idealny stan, bo od pewnego sprzedawcy miał być.

Edytowane przez artekk

"Tylko prawda nas wyzwoli" :D Na serio, jeśli kupuję sprzęt i wiem co w nim jest nie tak, to jest moja sprawa. Z wieloma usterkami sobie poradzę. Jest jednak wielu, którzy chcą kupić sprawne urządzenie w dobrym stanie a tu trafią na oszukańca. Rysy i ogólny wygląd od razu da się ocenić. Stanu technicznego nie zawsze, zwłaszcza gdy ktoś jest laikiem. Stąd biorą się opinie o źle grających magnetofonach. Dobrze skalibrowana maszyna zagra przynajmniej przyzwoicie. Oczywiście porównując do sprzętów podobnej klasy.

stereo-hifi com

"Tylko prawda nas wyzwoli" :D Na serio, jeśli kupuję sprzęt i wiem co w nim jest nie tak, to jest moja sprawa. Z wieloma usterkami sobie poradzę. Jest jednak wielu, którzy chcą kupić sprawne urządzenie w dobrym stanie a tu trafią na oszukańca. Rysy i ogólny wygląd od razu da się ocenić. Stanu technicznego nie zawsze, zwłaszcza gdy ktoś jest laikiem. Stąd biorą się opinie o źle grających magnetofonach. Dobrze skalibrowana maszyna zagra przynajmniej przyzwoicie. Oczywiście porównując do sprzętów podobnej klasy.

Bardzo fajne też są aukcje gdzie sprzedawca pisze u usterce.

I czy to o braku odtwarzania, przewijaniu, wciąganiu taśmy czy jeszcze innej duperelce, od razu nadmieniają że paski do wymiany. I cena minimalnie niższa od sprawnego.

Jak się kiedyś spytałem takiego sprzedawcy czy kiedykolwiek wymieniał albo widział jak się wymienia takie paski to odpowiedział że nie widział, ale to tylko gumka którą się zakłada i po sprawie.

Życzę każdemu, który tak pisze, żeby spróbował wymienić paski w decku Pioneer'a CT-F850.

Niech spróbuje w jakimkolwiek wymienić

To nie jest prosta sprawa jak się każdemu wydaje

W wielu przypadkach należy rozbierać mechanizm i powinno się potem wykonać potrzebne regulacje

Edytowane przez upiorek77

Panowie już lepiej nie będzie sprzęty mają różną historię,my staramy się je przywrócić do dawnej świetności.Ceny niestety pójdę w górę nawet za uszkodzone, bo już sie nie produkuje takich sprzętów.Proszę popatrzeć jak kupują stare auta czy motory w jakim wstanie,często złomy nie nadające się do niczego.

Panowie już lepiej nie będzie sprzęty mają różną historię,my staramy się je przywrócić do dawnej świetności.Ceny niestety pójdę w górę nawet za uszkodzone, bo już sie nie produkuje takich sprzętów.Proszę popatrzeć jak kupują stare auta czy motory w jakim wstanie,często złomy nie nadające się do niczego.

Prawda, stare auta strasznie podrożały. Stały się modne. Jak oni to nazywają - "hipsterowskie" czy jakoś tak. Nasze sprzęty też są za takie uważane. Kaseciaki stają się coraz bardziej poszukiwane. A to oznacza coraz droższe. Ostatnio robi się moda zwłaszcza na przenośne sprzęty - boomboxy i walkmany. Handlarze zwietrzyli interes i działają. Wystarczy porównać ilość magnetofonów sprzedawanych dziś z okresem choćby 5,6 lat temu. Jest tego znacznie więcej.

stereo-hifi com

Prawda, stare auta strasznie podrożały. Stały się modne.

Pocieszyłeś mnie :-)... jestem modny, jeżdżę 28 letnim jeździdłem, słucham z ponad 30 - 40 letniego sprzętu.:-). Niektórzy śmiali się ze mnie.

Teraz już poważnie. Dla jednych jest to moda, ale są tacy, którzy doceniają solidność wykonania starych sprzętów i ta grupa się powiększa, co wykorzystują nieuczciwi handlarze.

no własnie,,,,,dzisiaj kupiłem 2 walkmany Soniaki plastykowe ale takich jeszcze w kolekcji nie miałem, ale daję za nie mało bo kupuję bezpośrednio z busa no i w ciemno.

Ostatnio linkowałem Wam Marantza 63 i ??? pisze do sprzedawcy o cenę za wysyłkę 2 sprzętów i cisza, nie odpowiada,

Tak samo koszty wysyłek, uważam że za magnetofon max 20 zł poczta czy kurier i nie bójmy się w ocenie podczas wystawiania komentarzy walić 0 pkt za komunikacje czy koszty wysyłki.

Jak się pojawi że ma zamiast 5ma dwóje za koszty czy kontakt to się zastanowią że nie tylko kasa w łape i won .

Inna sprawa że należy zgłaszać sprzedawce jak ma w opisie że nie przyjmuje zwrotów czy negatywów - to zapisy niezgodne z polityka Allegro bo mamy prawo do jednego i drugiego.

To że ktoś wystawia prywatnie nie upoważnia go do tego typu wpisu, sugerującego odgórnie co mamy zrobić ?śmieszne nie ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Tu bym się nie zgodził co do cen za wysyłkę,za 20zł kurierem będzie ciężko chyba sprzęt będzie nie zabezpieczony.Każda paczka aby dotarła nie uszkodzona trzeba sporo włożyć w karton, inaczej przyjedzie kupa złomu.Oczywiście są handlarze którzy kombinują jakby dorobić sobie ale nie wszyscy.

2645zapłać se iler chcesz a i tak przyjedzie w takim stanie jakbyś miał zapłacić 20 zl. paczki kurierskie są skopane, i rzucane na paki, wysyłając jako firma wysyłają realny koszt ok 16 zł , reszta to dodatkowy zysk, grosz do grosza 20 wysyłek i stówka prawie jest.

Temat znany zawyżania kosztów realnych.

Rzadko kto pisze ze paczka będzie z napisem " uwaga szkło", albo "ostrożnie ", praktycznie prawie nikt tego nie robi.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

• Pokaż nowe odpowiedzi