Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak kolego nie przelicza się sprzętu użytkowego dla siebie.

Kup auto 20 letnie i jak wymienisz to co trzeba i zainwestujesz to pośmigasz i co z tego że za ceną amortyzatorów, opon, wymiany olejów, pompy paliwa itd kupisz inne auto ? ale do niego też musisz dołożyć, więc tak nie przeliczaj kosztów, Ty inwestujesz w reinkarnacje sprzętu do dalszego użytkowania dla siebie i nie jest to stratą

Co innego jak na handel, tutaj koszty wrzuca siew cenę końcową i tak to sobie leci.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

miałem na końcu języka analogię, do stosowania zamienników zamiast oryginalnych części w samochodach, ale ugryzłem się w język.

Lubię to hobby i w każdym hobby jest mniej, czy więcej szaleństwa. Dlatego rozumiem włożenie kilku stówek w Dragona, Revoxa, czy ponownie wymienię Harmana CD-491, ale nie 200zł w Pioneera wartego 250-300zł, mimo mojego szacunku i sympatii dla bardzo udanej serii magnetofonów tego producenta. Takie jest moje zdanie i nie każdy musi się zgodzić.

Jest wśród nas kolega, który kupił uszkodzonego 680ZX, dla idealnej płyty czołowej, bo nie mógł żyć z rysą na posiadanym egzemplarzu. Szacunek dla kolegi. Gdy trafił się złoty Harman TD-4200, dla nakładki na kieszeń do TD-4800 też długo nie myślałem nad zakupem.

Co innego jak na handel powiadasz.... Chyba każdy tutaj grzebie dla siebie, nie znam osób z tego forum, które majstrują w swych deckach, by odpicować je tylko na handel.

Edytowane przez artekk

Manius59

Nie wierzę, że złapałeś taką okazję na znanym portalu. Może zdradzisz gdzie można polować na takie magnetofony? Skoro podałem, że to okazja to i cena pewnie adekwatna (czyli normalna). Oczywiście, jeśli nie chcesz zdradzać "źródełka" doskonale to zrozumiem :).

Żadna to tajemnica dałem za niego 160zł i nie na portalu, tylko na wyprzedaży mienia wojskowego.

Przy takich cenach to mogłeś dopłacić 100zł i wyjechać stamtąd czołgiem..

J.

Niestety ale już wszystkie czołgi wykupione he he he,był jeszcze sprzęt nagłaśniający ale nic szczególnego.

miałem na końcu języka analogię, do stosowania zamienników zamiast oryginalnych części w samochodach, ale ugryzłem się w język.

Lubię to hobby i w każdym hobby jest mniej, czy więcej szaleństwa. Dlatego rozumiem włożenie kilku stówek w Dragona, Revoxa, czy ponownie wymienię Harmana CD-491, ale nie 200zł w Pioneera wartego 250-300zł, mimo mojego szacunku i sympatii dla bardzo udanej serii magnetofonów tego producenta. Takie jest moje zdanie i nie każdy musi się zgodzić.

Jest wśród nas kolega, który kupił uszkodzonego 680ZX, dla idealnej płyty czołowej, bo nie mógł żyć z rysą na posiadanym egzemplarzu. Szacunek dla kolegi. Gdy trafił się złoty Harman TD-4200, dla nakładki na kieszeń do TD-4800 też długo nie myślałem nad zakupem.

Co innego jak na handel powiadasz.... Chyba każdy tutaj grzebie dla siebie, nie znam osób z tego forum, które majstrują w swych deckach, by odpicować je tylko na handel.

Niestety wymieniamy sprzet na lepszy jak się trafi i ten "gorszy" trzeba gdzies dać w świat i nie ma tu żadnej tajemnicy , wszyscy tak robią, Ja zmieniłem swoja kolekcje na max 10 sztuk a reszta niech idzie w świat, czasami ważniejsze jest być niż mieć ....jak miejsca nie ma i kasa sie przyda jakakolwiek.

Niejednokrotnie takie zmiany są spowodowane testami i ....wybieramy co lepsze ? kultowe ? jednostkowe? rarytaski.

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Manius59

Gratuluję. Skoro jest w idealnym stanie to warto łapać okazję, pomimo że to drugi taki sam.

Mientus111Ten rzeczywiście jest wart tej ceny,ten pierwszy był dużo w gorszym wstanie.

Już zapisałem w "zakładkach". Dzięki! Przyda się na pewno.

Wyzromek

Zdarza się każdemu. Na przyszłość już będziesz pamiętał.

Wiem że decki z autoreversem nie cieszą się takim powodzeniem jak te z trzema głowicami ale Akai GX-R35 za 250zł wraz z kosztem wysyłki to chyba dobra cena ? Jest taki w bardzo dobrym stanie na znanym portalu aukcyjnym.....

Żadna to tajemnica dałem za niego 160zł i nie na portalu, tylko na wyprzedaży mienia wojskowego.

Chylę czoła za taki fart. W sumie to wyszedłeś z czołgiem, bo ten magnetofon jest tak zbudowany. Jeszcze tylko aby elektrycznie było z nim wszystko w porządku. Jeszcze raz gratulacje.

stereo-hifi com

Ja też mam dwie sztuki Sony TC 229SD i nie potrafię się rozstać z żadnym z nich. A obiecałem naszemu forumowemu koledze że upoluję dla niego TC 229SD w rozsądnej cenie. Niestety jak do tej pory nie udało mi się to :-(

Ja też mam dwie sztuki Sony TC 229SD i nie potrafię się rozstać z żadnym z nich. A obiecałem naszemu forumowemu koledze że upoluję dla niego TC 229SD w rozsądnej cenie. Niestety jak do tej pory nie udało mi się to :-(

Kasjel masz swojej kolecji TC-K7B lub EL-5 pytam bo chciałbym wiedzieć czym one się różnią.

Kasjel, posiadasz Sony EL-5? Dobrze zrozumiałem? Jak sprawuje się dźwiękowo ten format. W teorii powinien lepiej grać, ale nie znam kogoś kto posiada taką maszynę i mógłby coś na ten temat powiedzieć. Format to grubo niszowy i bardzo mało sprzętów na rynku.

stereo-hifi com

Mam Sony TC-K7BII. Pomiędzy nim a TC 229SD różnica jest niewielka. Natomiast EL-5 to jak wiadomo jest inny format kaset tzw. "Elcasette"

Tak to wiem ze inny format ale mi bardziej chodziło walory dźwiękowe,a jeśli chodzi o TC-K7B to warto mieć?Pytam bo może mi się uda zdobyć.

Po tym co pokazuje TCK6B mogę śmiało powiedzieć, że warto wziąć 7B. Oczywiście w rozsądnej cenie. Jeśli nie chcesz używać taśm metalowych, to bardzo dobry wybór. Dla kogoś kto lubi kawał starej dobrej elektroniki ;).

stereo-hifi com

Po tym co pokazuje TCK6B mogę śmiało powiedzieć, że warto wziąć 7B. Oczywiście w rozsądnej cenie. Jeśli nie chcesz używać taśm metalowych, to bardzo dobry wybór. Dla kogoś kto lubi kawał starej dobrej elektroniki ;).

Nie zamierzam przepłacać ale czy różni się dźwiękiem tak bardzo od 229? tego właśnie nie wiem.A co do tych deckow to uwielbiam te klimaty.

Oj Panowie ! A gdzie ja napisałem że posiadam EL-5 ??? :-))

A Sony TC-K7BII polecam jak najbardziej Wam wszystkim. Różnica między nim a TC 229SD jest niewielka. Brzmieniowo są raczej identyczne. Ale TC-K7BII jest jeszcze solidniej wykonany dosłownie taka wersja "de luxe" modelu TC 229 SD. Nie będę przynudzał o konieczności dokręcenia drewnianych boczków ale tylko o tym wspominam :-)

Sony TC-K7BII był produkowanym chyba tylko w Japonii i ma lepszej jakości potencjometry montażowe tak więc nie występuję problem jak w koreańskich wersjach Sony TC 229SD.

Oczywiście taka cena jaką ostatnio mogliśmy obserwować na Allegro za Sony TC-K7BII czyli nie całe 1500zł jest absolutnie abstrakcyjna. Jednak myślę że uwzględniając obecnie rosnące ceny to za model w bardzo dobrym stanie i z drewnianymi bokami można by zapłacić nawet 500zł. Ktoś kto by tyle wydał to po otrzymaniu tego cacka nie żałował by nawet jednej wydanej złotówki. Tego jestem pewny !

Niestety, nie mam 229SD. TCK6B ma bardzo ładną scenę i wokale. Wysokie tony pasują do reszty, są wyraźne, ale nie wybijają się przed szereg. Mało szumi, więc używanie Dolby mija się z celem. Nie zauważyłem obcinania wysokich tonów, ale mniej obwodów w torze to dla mnie lepiej. Co do basu, jest bardzo dobry. Dla mnie ma mniej ''mięcha" od np. Revoxa B710, ale też nie na każdym kawałku to słychać. Ogólnie wszystkie zakresy do siebie pasują i to jest chyba najważniejsze. Dla mnie gra równo, dokładnie, wszystko do siebie pasuje. Ma swój czar, ale nie jest to do określenia. Wrzucam kasetę i chce mi się go słuchać godzinami, więc na pewno nie męczy i lubię go słuchać. Ktoś inny może mieć inne odczucia. Ilu ludzi tyle może być opinii. Może jeszcze ktoś się wypowie.

Kasjelu, przepraszam. Z wypowiedzi Maniusia59 jakby tak wynikało. Piszesz o abstrakcyjności ceny z All... TCK7B, ale spójrz na EL-5. Ja wiem, że to bardzo rzadko spotykany model, ale jednak na aż tak kolekcjonerskie zapędy mnie nie stać ;(.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Oj Panowie ! A gdzie ja napisałem że posiadam EL-5 ??? :-))

A Sony TC-K7BII polecam jak najbardziej Wam wszystkim. Różnica między nim a TC 229SD jest niewielka. Brzmieniowo są raczej identyczne. Ale TC-K7BII jest jeszcze solidniej wykonany dosłownie taka wersja "de luxe" modelu TC 229 SD. Nie będę przynudzał o konieczności dokręcenia drewnianych boczków ale tylko o tym wspominam :-)

Sony TC-K7BII był produkowanym chyba tylko w Japonii i ma lepszej jakości potencjometry montażowe tak więc nie występuję problem jak w koreańskich wersjach Sony TC 229SD.

Oczywiście taka cena jaką ostatnio mogliśmy obserwować na Allegro za Sony TC-K7BII czyli nie całe 1500zł jest absolutnie abstrakcyjna. Jednak myślę że uwzględniając obecnie rosnące ceny to za model w bardzo dobrym stanie i z drewnianymi bokami można by zapłacić nawet 500zł. Ktoś kto by tyle wydał to po otrzymaniu tego cacka nie żałował by nawet jednej wydanej złotówki. Tego jestem pewny !

I to chciałem usłyszeć a co do boczkow drewnianych to napewno kiedyś dorobie,a jak już jesteśmy w temacie boków to jaki materiał byś polecic?

I to chciałem usłyszeć a co do boczkow drewnianych to napewno kiedyś dorobie,a jak już jesteśmy w temacie boków to jaki materiał byś polecic?

Oryginalnie stosowano płytę wiórową w dodatku laminowaną sztuczną okleiną. Nie upieram się absolutnie że muszą być dębowe, orzechowe czy z innego drewna litego. Może to być jak najbardziej płyta wiórowa lecz ważny był by jej kolor i gatunek drewna jaki "udaje". A nie wiem jaki udaje. Chyba jakiś gatunek orzecha ale nie wiem jaki bo są ich setki.

Mówię Wam ! Z takim Sony TC-K7BII to można by chodzić spać wkładając go pod poduszkę :-) Dobrze że jest taki duży i w związku z tym jest to niemożliwe bo pewnie sam bym tak robił :-))))))

Edytowane przez Kasjel

Mnie poraziło wykonanie szczegółów frontu i ogólnie postura. On jest wielki. Może nie w głąb, ale front ma ogromny i znakomicie wykonany. Napisy wszystkie wklęsłe, wszystkie gałki i przełączniki metalowe. Kto widział to wie jak są wykonane gałki od rec level oraz line out. Mistrzostwo. Dźwiękowo też jest super i nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na mojego TCK6B.

stereo-hifi com

Oryginalnie stosowano płytę wiórową w dodatku laminowaną sztuczną okleiną. Nie upieram się absolutnie że muszą być dębowe, orzechowe czy z innego drewna litego. Może to być jak najbardziej płyta wiórowa lecz ważny był by jej kolor i gatunek drewna jaki "udaje". A nie wiem jaki udaje. Chyba jakiś gatunek orzecha ale nie wiem jaki bo są ich setki.

Mówię Wam ! Z takim Sony TC-K7BII to można by chodzić spać wkładając go pod poduszkę :-) Dobrze że jest taki duży i w związku z tym jest to niemożliwe bo pewnie sam bym tak robił :-))))))

Dzięki Kasjel już nie będę chyba spał tak podkreciles emocje tym Sony TC-K7B.

Sony TC-K7BII za 3kzł pewnie jeszcze w tym tygodniu pojawi się w tle ze świecami i poduszką na pewnym ukochanym portalu na a, który oglądam tuż po przebudzeniu, na chwilę przed zaśnięciem o 2.00 nad ranem i ze 150 razy w ciągu dnia pracowitego...

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Tu akurat nie masz racji. Wiele było zarzutów że ten wątek kreuje ceny na Allegro. Dlatego jeśli tak jest w rzeczywistości to piszmy jasno i wyraźnie ile co jest warte. Ja to przed chwilą zrobiłem. Napisałem jaka cena za TC -K7BII jest astronomiczna i ile warto NAWET dać za ten model w idealnym stanie.

na pewnym ukochanym portalu na a, który oglądam tuż po przebudzeniu, na chwilę przed zaśnięciem o 2.00 nad ranem i ze 150 razy w ciągu dnia pracowitego...

Tak trzymaj. Ja zaczynam o 2 nad ranem to razem pełnimy dyżur całodobowy.

już nie będę chyba spał tak podkreciles emocje tym Sony TC-K7B.

Sony TC-K7BII pewnie jeszcze w tym tygodniu pojawi się w tle ze świecami i poduszką

To chyba lepiej nie pisać, że na widok tego decka odczuwam niezdrowe podniecenie? :)

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Tak trzymaj. Ja zaczynam o 2 nad ranem to razem pełnimy dyżur całodobowy.

Już wiem kto "wymiata" najlepsze sprzęty z portali ;D.

Dobra, na serio to chyba mało śpicie? Ja niestety mam pracę w terenie i nawet ta bzdurna aplikacja na smartfona nie ułatwia mi zbytnio sprawy. Raz, że jest dla mnie niestrawna, dwa i tak nie mam czasu w pracy na wiskanie ogłoszeń. Dopiero po robocie mam chwilę. I tak do nocy-tu i portale. Żona mnie przynajmniej nie gania, że gram w jakieś bzdurne gierki. He he

Jeśli chodzi o Sony-niech sobie ktoś wystawia za ile chce. Tylko ogłoszenie będzie wisiało rok, dwa jak wszystko np. Nomos'a z All... Ten to dopiero ma ceny....

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Pamiętacie tą nędzną Toschibę którą sprzedający próbował sprzedać za 650zł chyba przez dwa lata ? To był bardzo prosty model z tylną ścianką wykonaną z płyty pilśniowej. Nie opuścił ceny nawet o 50zł a deck nie był wart 100zł. Stracił tylko niezłą sumkę na ponowne wystawianie aukcji i tyle....

Tu akurat nie masz racji. Wiele było zarzutów że ten wątek kreuje ceny na Allegro. Dlatego jeśli tak jest w rzeczywistości to piszmy jasno i wyraźnie ile co jest warte. Ja to przed chwilą zrobiłem. Napisałem jaka cena za TC -K7BII jest astronomiczna i ile warto NAWET dać za ten model w idealnym stanie.

Wiem, wiem, że ty "real value" starasz się podać ale cóż z tego. Trendy się liczą. Ssanie się liczy. Parcie się liczy. A wtedy limes ceny dąży do nieskończoności i z rzeczywistością nie ma już nic wspólnego. Cena w obecnych czasach nie określa wartości. Chiński zegarek kosztuje 2zł a kawałek druta kosztuje 20000zł. Sorry taki mamy klimat.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Pamiętacie tą nędzną Toschibę którą sprzedający próbował sprzedać za 650zł chyba przez dwa lata ? To był bardzo prosty model z tylną ścianką wykonaną z płyty pilśniowej. Nie opuścił ceny nawet o 50zł a deck nie był wart 100zł. Stracił tylko niezłą sumkę na ponowne wystawianie aukcji i tyle....

Można się tylko spytać o sens takiego wystawiania. Po tak długim czasie już same opłaty idą w setki złotych i sens całej operacji sprzedaży jest znikomy. Nie wiem, z czego ci handlarze żyją, co tak zawyżają ceny?

Sk-victor

Mówisz kawałek druta. Chyba pręta ze szlachetnego metalu ;D. Trendy, ciśnienie, parcie i ssanie jak mówisz nie powinno odbierać ludziom odrobiny rozsądku. Wystarczy cierpliwie poszukać i znajdzie się to czego chcemy. No właśnie, wielu brakuje i jednego i drugiego-rozsądku i cierpliwości. Do tego jak mają dużo kasy to karuzela się kręci z ceną aż ręce opadają momentami.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Sony TC-K 81 za ponad 1200zł !!! Kpina !

Jestem przekonany że gdybym miał jeszcze swój egzemplarz i wystawił go teraz za 400zł to wątpię aby ktoś kupił tak szybko jeśli w ogóle.....

• Pokaż nowe odpowiedzi