Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

"ależ proszę Pana, nie było o tym mowy w aukcji". Miałem podobny przebój i wolę kogoś uprzedzić. DK

Słusznie. Ja też kiedyś otrzymałem odpowiedź, wobec wątpliwości, które skierowałem do sprzedawcy. "Przecież w opisie aukcji nie jest napisane, że zdjęcia przedstawiają licytowany przedmiot". Ręce mi opadły, tym bardziej, że chodziło o używany element, a nie nowy...

Kojarzy mi się to tylko z frytkami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Od dawna , gdy zainteresuję się którąś aukcją (mam zamiar wziąć udział), to dokładnie czytam opis. Zanim podejmę próbę licytacji, w razie jakichkolwiek wątpliwości, piszę do sprzedawcy. Dzwonię rzadko, wolę mieć podkładkę w mailu. W razie braku odpowiedzi lub treści wymijającej-odpuszczam. Wystarczająco dużo mam problemów typowo życiowych, żeby jeszcze dokładać sobie dodatkowych. Nie wszystko złoto co się świeci :).

"Chłopaki nie paczą". He he Aż mnie naszło, żeby po raz iluś-dziesiąty obejrzeć ten film. Uwielbiam go :D.

Kasjel, zajrzyj na PW. Może Ci się przyda.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

OK. To ja może nie dopatrzyłem. Proszę spojrzeć w inną aukcję tego sprzedawcy, to znajdzie się ta osłona. Czyżby miał mieć dwie? Nie wiem. Potencjalnym licytującym polecam "zadaj pytanie sprzedającemu". Wygląda to dziwnie, a w opisie aukcji nie ma słowa o osłonie. Czepiam się, bo cena już grubo powyżej pół tysiąca, może ktoś z naszych też licytuje i lepiej zwrócić uwagę, żeby później nie było niedomówień: "ależ proszę Pana, nie było o tym mowy w aukcji". Miałem podobny przebój i wolę kogoś uprzedzić. DK

Nie musi o tym pisać, taki jak na foto masz dostać, jeśli czegoś nie będzie to towar jest niezgodny z opisem, a opisem są też fotografie.

Osłona jest integracyjną częścią magnetofonu, w komplecie była sprzedawana, jeśli jej nie będzie musi to zaznaczyć w aukcji.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

To już zobaczy przyszły właściciel Sansui.

Jakiś zastój na Forum. Każdy zajęty swoimi maszynami :). Może dziś spróbuję zajrzeć do Telefunkena. Ściągnąłem instrukcje z innych jednokasetowych modeli i sbie poczytam. Posprawdzam napięcia w sekcji zasilania. Od czegoś muszę zacząć. Pierwszy raz mam taką usterkę-magnetofon włącza się, słychać stuk przekaźnika, ale nic nie świeci i na nic nie reaguje. Jak będzie trzeba, to czeka mnie śledzenie ścieżek. Upierdliwe, ale czasami inaczej się nie da (bez serwisówki).

stereo-hifi com

Z mojego myślenia na razie nie za wiele wychodzi :). Zacznę chyba wreszcie działać, ale to chyba jutro, bo w razie wtopy, nie chciałbym tak zaczynać tygodnia. :D

stereo-hifi com

Ja tam się nie nudzę ..........

Dostałem w piatek, dzisiaj przytargałem .....

Ukryta Zawartość

Ten na górze wywalczyłem .......... choć jest bardzo rzadkim modelem to niekoniecznie chciałem go kupić, wiem że licytacja była ostra,.

Ten egzemplarz po wstępnym obglądzie bardzo ładny jest, czołówka bez skazy, grać, gra, wg moich kase testowych przydała by się malutka korekcja poziomu tam jakiś 1 db, ale nie jest to jakoś przeszkadzające, mam 14 dni na sprawdzenie......nagrywanie całkiem porządnie, myslałem że bedzie gorzej, Kraftwerk " Trans Europa Express" przełknął na kiepskiej kasecie ładnie jak to mówią ..analogowo.

No i te wskaźniki wychyłowe hipnotyzujące.........

Nada 6340 kupiłem ze złomu, wraz z innym modelem jeszcze 6325,

Sprzedawca kombinator ile wlezie, jakies sreberka powsadzał pod pokrętła, zamiast oryginalnych śrub w mechaniźmie to jakieś wkręty z Obi.

Już go doprowadziłem do stanu oryginalnego, pasek zmieniony, szpulki przesmarowane, sruby wymieniona na oryginalne, czołówka prawie bez skazy, brakuje dwóch nasadek ...sie znajdzie na szpejowisku jakieś .

Z drugim Nad-em gorzej, urwany zaczep do mechanizmu, bedzie klejenie, trzeba się postarać bo on tez bezryskowy jest, ładnie się prezentuje.

Co do dźwieku ....znam Nady, grają świetnie, jak Nakamichi z serii BX .

Ciekawostka........ taki prawie sam mechanizm jak Nad ma Acoustic Research i ...Dual 3 head, proste te mechanizmy sa okrutnie, no i może na tym to polega.

I kto tu mówi że nic sie nie robi ......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Sony TC206SD wiadomo gdzie. Proszę się spieszyć, bo już bym go wziął, ale muszę się powstrzymać. Brak jednej nóżki to pikuś. Wygląda w miarę, ale za tę cenę.....

Onkyo jest bardzo ładne. Nawet, gdyby grało przeciętnie, zostawiłbym go dla samego wyglądu. Jest super. Z Nadami trochę gorzej. Przyznam się, że jeszcze nie widziałem pochlebnej opinii o ich wyglądzie. Nie zmienia to nic, bo jak piszesz dobrze grają i mają proste mechanizmy. Łatwo naprawić w razie co i nie ma za bardzo co się psuć, tak myślę.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Czy ktoś z Was wie (może już wymieniał) jaki jest rozmiar pasków z Kenwood'a KX-9010? Za nic nie mogę znaleźć, a jak już będę rozbierał mechanizm, to od razu zabieg i muszę go poskładać.

Być może ktoś wymieniał i ma wymiary, ale jeśli nikt się nie odnajdzie to trzeba samemu zmierzyć długość np. sznurkiem, nitką (co będzie najwygodniejsze) i odjąć ze dwa, trzy milimetry. Podpieram się dawnymi wpisami z tego wątku. Inni mają kilkanaście różnych pasków i po prostu dopasowują. Instrukcje na temat długości pasków nie mówią nic i trzeba sobie radzić chałupniczo czasami. Można również szukać zestawów opisywanych, że są dotego modelu, ale zawsze wychodzi drożej, niż kupowanie pojedyczo z wymiarami przez siebie zmierzonymi.

Bilbo, ja też co nieco grzebałem w weekend. Magnetofon śmiga aż miło, ale radia nie naprawiłem. Muszę o tym poczytać. Serwisówkę mam do tego modelu, ale nie grzebałem w tunerach jeszcze i muszę trochę teorii zażyć :). Parę fotek:

Sony już "poleciał" :). Klapka pod kieszenią odpadła w momencie odbioru urządzenia i odbiorę ją na dniach. Jak na tyle lat, JVC naprawdę wygląda ładnie. Małe korekty w mechanizmie (brak przewijania do przodu) i poprawienie kilku zimnych lutów (okrutnie buczał), wyczyszczenie głowicy, rolki i teraz odtwarza czyściutko. na słuchawkach jest naprawdę super. Na głośnikach można imprezę w starym stylu robić :D.

Ukryta Zawartość

post-58791-0-37454100-1484602231_thumb.jpg

post-58791-0-00011200-1484602246_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Jeszcze do poczytania na noc lub ranek:

Ukryta Zawartość

"Jeszcze kaseta nie zginęła, póki...." :)

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Być może ktoś wymieniał i ma wymiary, ale jeśli nikt się nie odnajdzie to trzeba samemu zmierzyć długość np. sznurkiem, nitką (co będzie najwygodniejsze) i odjąć ze dwa, trzy milimetry. Podpieram się dawnymi wpisami z tego wątku. Inni mają kilkanaście różnych pasków i po prostu dopasowują. Instrukcje na temat długości pasków nie mówią nic i trzeba sobie radzić chałupniczo czasami. Można również szukać zestawów opisywanych, że są dotego modelu, ale zawsze wychodzi drożej, niż kupowanie pojedyczo z wymiarami przez siebie zmierzonymi.

Ha! To ja wiem, że samemu można zmierzyć. Pisałem z nadzieją, że ktoś już to w tym Kenwoodzie przećwiczył. Jak wspomniałem, w chwili obecnej z powodu braku miejsca, gdzie rozłożony magnetofon czekałby z tydzień na paski, muszę zrobić taki zabieg "od strzału". Rozkręcam, wymieniam, skręcam. Mój warsztat pracy na dziś to stół w pokoju dziennym, a najbardziej przeszkadza niski WAF.

zamów sobie u ELEKTRONIK DK na allegro i z głowy tam jest szeroki pasek chyba 6 mm ale takiego zamiennika nie dostaniesz

Co prawda to magnetofon cyfrowy, ale chodzi o sposób naprawienia. Znalazłem zastępstwo dla małych pasków, np od liczników itp. W tym przypadku zadziało w przypadku ważnego paska ładowania napędu. Są gumki ortodontyczne do naciągania aparatów nazębnych. Bardzo wytrzymałe i rozciągliwe. 100szt kosztuje kilka złotych. Jeden pasek do Tascama to z wysyłką kilkanaście Euro. Ciesze się naprawionym sprzętem, który kosztował 400 zł i jest w doskonałym stanie zewnętrznym.

Ukryta Zawartość

post-5130-0-55176100-1484667471_thumb.jpg

post-5130-0-91913400-1484667580_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co prawda to magnetofon cyfrowy, ale chodzi o sposób naprawienia. Znalazłem zastępstwo dla małych pasków, np od liczników itp. W tym przypadku zadziało w przypadku ważnego paska ładowania napędu. Są gumki ortodontyczne do naciągania aparatów nazębnych. Bardzo wytrzymałe i rozciągliwe. 100szt kosztuje kilka złotych. Jeden pasek do Tascama to z wysyłką kilkanaście Euro. Ciesze się naprawionym sprzętem, który kosztował 400 zł i jest w doskonałym stanie zewnętrznym.

Fajny. Lubie DAT-y. MD też lubię ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

To jest dla mnie ostatni hit cenowy!

Ukryta Zawartość

Zapewniam, iż nie chcę urazić sprzedającego, ale tak mnie to rozbawiło, że nie mogłem sobie odmówić zamieszczenia tego na forum.

Ukryta Zawartość

Sam nie wiem, czy warto...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale przynajmniej cena rozsądna chyba:)

Ukryta Zawartość

A mnie zaś dopadło... po ponad dwóch latach powstrzymywania się znowu kupiłem magnetofon. Ku uciesze żony... (po co ci kolejny grat...). Ale nie o tym chciałem napisać. Przygarnąłem za free stary wzmiacniacz Diory WSH 110. Ma ci on we/wy DIN tylko. No to rusz szukać (bo dawno takich złączy nie wykorzystywałem) przejściówek RCA-DIN. I...

Ukryta Zawartość

Jasny gwint! Ile stracili Ci, którzy już umarli a nie skorzystali z takich wynalazków. Chyba do takiej Diory by podpasował...

Ukryta Zawartość

Ke_raj

Spoko, a powietrze dostajesz w gratisie. I tak nic nie waży :D.

Tutaj inna rewelacja. Co ma w sobie ten magnetofon poza sentymentem? Oceńcie sami. Trzeba oddać sprzedawcy dobre słowo-wszystko opisane, dużo zdjęć, nic dodać. Znalazło się kilku i cena poszybowałaaaaa.... :

Ukryta Zawartość

Zajęty jestem w pracy i po niej i miałem przez dni zero czasu na grzebaninę. Jedynie na słuchanie w czasie obowiązków. Oczywiście kaset :).

Wyzromek

"Chyba do takiej Diory by podpasował..." Tak, jak pięść do nosa. Chyba, że okleisz tą Diorę złotą folią, to może się trochę zbliży. Oczywiście to głupi żart. Ciekawe ile waży taki kabel. A pisali gdzieś, że substancje promieniotwórcze są jednymi z najdroższych substancji na świecie, a tu na All.... mamy coś droższego. Niesamowite.... :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

A tak przy okazji, możecie polecić jakieś DIN - RCA w normalnej cenie? Boję się trochę tych najtańszych - kiedyś kupiłem RCA-RCA w jakimś supermarkecie za nieduże pieniądze (potrzebne były do zrobienia przejściówki) i miały dosłownie po dwa cieniutkie kiepskiej jakości przewody w każdej z żył. Takich bym nie chciał.

A tak przy okazji, możecie polecić jakieś DIN - RCA w normalnej cenie? Boję się trochę tych najtańszych - kiedyś kupiłem RCA-RCA w jakimś supermarkecie za nieduże pieniądze (potrzebne były do zrobienia przejściówki) i miały dosłownie po dwa cieniutkie kiepskiej jakości przewody w każdej z żył. Takich bym nie chciał.

Ja kupowałem już kilka razy u tego i byłem zadowolony. Sam robi wszystko.

Ukryta Zawartość

Staram się nie stosować przejściówek, ale doraźnie to zawsze coś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez henjot

Tu masz dwie opcje-tańszą i droższą. Szukałem tylko na All... W sklepach internetowych jest tego znacznie więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Dziękuję.

Myślałem raczej nie nad przejściówką, a kalbem DIN-RCA. Widzę, że też ma takowe.

Nie lepiej zrobić taki przewód samemu ? Wtedy mamy długość jaką chcemy, porządne przewody i porządne wtyki, oczywiście wszystko cenowo w granicach rozsądku :)

Nie lepiej zrobić taki przewód samemu ?

Jasne, ale chciałem na szybko sprawdzić jak to gra... tyle, że w tym wzmacniaczu "starodawne" jest też podłączenie kolumn...

Ale ... damy radę, jak mawia Bob Budowniczy (kto ma małe dzieci ten wie :)).

Jasne, ale chciałem na szybko sprawdzić jak to gra... tyle, że w tym wzmacniaczu "starodawne" jest też podłączenie kolumn...

W swoich sprzętach też mam starodawne złącza i nie narzekam wbrew pozorom. Kolumny są z 61 roku, ale to brzmienie.:-))

Się parę lat temu naoglądałem z dzieciakami tej bajeczki, swoją drogą całkiem, całkiem :)

Z innej beczki, walkman WM-2013, nie gra jeden kanał, podejrzewam uszkodzenie LA 4570, brak sygnału na wyjściu kanału prawego /nóżka 10/. Aby się jednak upewnić potrzebował bym schemat a takowego nie mogę nigdzie znaleźć, może ktoś posiada takowy, lub ma jakieś sugestie co do potencjalnego uszkodzenia ?

• Pokaż nowe odpowiedzi