Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie wszystko ok nagrywa dobrze, na tym zdjęciu z linka od ke_raj-a tez widać tak jakby rysy w poprzek, w necie tez widziałem kilka zdjęć z podobnym efektem...

musze się tylko do licznika dobrać bo cos ciężko mu idzie przy zerach, czy moge tam czymś psiknac np

kontaktem PR? czy trzeba rozebrać? licznik jest mechaniczny

Do takich rzeczy proponował bym olej silikonowy. Kosztuje grosze a przydaje się często.

Z ust mi to wyjąłeś Kasjel :). Też stosuję go do takich rzeczy. Nie zauważyłem aby "czepiał" się do niego kurz.

Nakamichi CR-1 chyba ma mechanizm Sankyo, który.... Nie lubi długiej bezczynności. Mojego BX-100 używam min raz na dwa tygodnie. Silnik pomocniczy mechanizmu jeszcze ani razu mi się nie zaciął odkąd przywróciłem magnetofon do życia. Było kilka wpisów dawniej, że po dłuższej przerwie w używaniu magnetofonów z mechanizmami Sankyo dochodziło do blokowania się mechanizmu. Magnetofon musi w miarę często być używany. "Lepsze wrogiem dobrego"-skoro dobrze odtwarza i nagrywa nie ma co kombinować, tylko go używać. DK

stereo-hifi com

Ja taki olejek używam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Też miałem olejek wazelinowy więc trochę posmarowałem, lepiej to ogólnie zamocowałem bo był problem chyba nie wracającego do końca przycisku reset.... który blokował, teraz licznik chodzi jak nowy :) aż się muszę pochwalić, do moich Atolli chyba bardziej pasujący wizuanie deck nie istnieje, no chyba, że CR-3 na którego poluję, jak się uda złapać to CR-1 raczej sprzedam, mam jeszcze Aiwa AD-F880 - tego sie nigdy nie pozbędę bo to świetny deck - pomimo tych swoich światełek rodem z epoki disco :)

chyba jednak Aiwa gra minimalnie lepiej niz CR-1 na kasetach nagranych przez siebie, zobaczymy jak będzie z kasetą nagraną na CR-1 - podejrzewam że odwrotnie... bo chyba tak mają decki, że wolą "swoje"

taśmy... No ale nie uprzedzajmy faktów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yesther

Ładnie wygląda Twój zestawik. Naprawdę zacnie. Zamiast Naka CR-3 proponuję CR-4. Będzie bardziej pasował do reszty (wyższy i podobno lepiej brzmiący-czytałem w internecie). Najlepszy byłby CR-7, ale ich ceny są.... mało zachęcające. Innych modeli nie ma co proponować. Wizualnie jednak do reszty zestawu nie podpasują.

U mnie oczywiście bez ładu i składu. Szpulkami kręcą: Revox, Kenwood i Sony oraz kilka innych niższych modeli. Na wzmocnieniu Nakamichi. Nic do siebie nie pasuje, ale mnie się podoba :))

Oferta dnia, niech to... :

Ukryta Zawartość

Na początku myślałem, że jedno zero moja mózgownica sobie dopisała. Jednak to sprzedawca.... :D

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Tak, tylko u Nomosa to normalne. Kurdę, mają ładnego Marantza i to 2 stówy taniej od tego Duala. W tytule aukcji jest "stan idealny". Nie istnieje coś takiego w tak starym sprzęcie. Gdyby był prosto z fabryki to tak, ale nie w tym przypadku. Teraz to nawet, gdy jest napisane "sprawny", to trzeba brać rezerwę, bo nie każdy potrafi wszystko sprawdzić i przetestować.

stereo-hifi com

Oferta dnia, niech to... :

Ukryta Zawartość

Na początku myślałem, że jedno zero moja mózgownica sobie dopisała. Jednak to sprzedawca.... :D

Za jedno zero mniej byłbym skłonny go przygarnąć bo pasowałby do c846 a od dawna szukam jedno kasetowego egzemplarza z autoreversem :)

Sedno sprawy stanowi jednak to dodatkowe zero.

A propos wcześniejszego wątku o kx-2060 - czy egzemplarz z aukcji znalazł nowego właściciela wśród jednego z naszych forumowiczów? Pytam z czystej ciekawości bo chyba jakaś informacja o tym konkretnym egzemplarzu z Oświęcimia mi umknęła. Zdaje się, ze już kiedyś go na Allegro widziałem i byłem/jestem ciekaw czy był/jest w takim dobrym stanie jak był opisywany.

Jarek

Ukryta Zawartość

Zamiast Naka CR-3 proponuję CR-4

Mnie się CR-4 nie podobał i zmienił właściciela. Jest bardzo dobry technicznie, ale muzyki to on nie gra. Wolę tańszego BX-300.

Nomosa mam blisko moge cos komuś sprawdzić jeśli zajdzie potrzeba. Jednak ja tam byłem kilka razy i sprzęt który już chciałem kupować okazał się w rzeczywistości nieatrakcyjny wizualnie, plus zawsze jakies mankamenty techniczne, nie jakies wielkie ale zawsze, im sprzęt trochę stoi na polkach, a to jednak musi chodzić.... no i te ceny... Mój CR-1 mnoży problemy, cos jest nie tak z dźwigienka od nagrywania, nie jest napięta i zawsze jest zwarte i można nagrać nawet kasetę z wyłamanym ząbkiem, co oczywiście przez przypadek się stało... tak jakby to było zle zlozone, bo nie widzę aby czegoś brakowało albo było ulamane jednak aby do tego dojść trzeba wymontować sporo.... kurcze z tym używanym sprzętem różnie bywa, moja Aiwa jest w stanie 100% oryginalnym bez skaz, a kosztowała 200zl rok temu, ten CR1 chyba jednak wróci jeśli tylko złapie CR3... niestety CR4 na ebay na razie brak, ale przypilnuję tematu ;)

Tylko, że CR-4 pasuje wizualnie do tamtego zestawu a może spodoba się dźwiękowo Yestherowi. Wiadomo, to kwestia gustu i systemu w jakim sprzęt pracuje.

stereo-hifi com

A ja kupiłem na eBay u gx75 akai stan mint. Z moim luxmanem gra świetnie. 250f ale warto było.dałbym foto ale koty mi maca zalany woda z kwiatów został tylko tablet więc sorry za literówki i błędy.

www.cichykot.com

Yaroos

Tak, to ten egzemplarz jaki był wcześniej. Nie, to nie ja nabyłem. Drugi mi nie potrzebny :).

Akurat Ciebie nie podejrzewałem :)

Ale gdyby mi kiedyś przyszło do głowy kupić drugi dla siebie, to wolałbym być świadomy jego historii.

KX-1060 jakiś czas temu prawie kupiłem (aukcja bez rozstrzygnięcia - zbyt późno ja zobaczyłem i próbowałem poza portalem się porozumieć). Prawie bo zostałem poinformowany, że jestem drugi w kolejce i w związku z tym mogę się targować z pierwszym w kolejce. Odpuściłem temat, ale KX-1060 po jakimś czasie (dłuższym) wrócił na aukcję u tego samego sprzedawcy z identycznym opisem i chyba tej samej cenie. Niestety nie doczekałem sie wyjaśnień dlaczego tak się stało i nie licytowałem ponownie, czego teraz trochę żałuję.

Jarek

O zakupach raczej teraz nie myślę, ale zrobiłem coś, co dawniej było swoistym rytuałem - przynajmniej dal mnie. Rozfoliowałem nową, "zachodnią" kasetę BASF...

Teraz to już nie to samo, ale w latach młodości otwierać żółte BASF-y LH, czy TDK serii A? :)

Piękne to... było. ;)

Choć, co do zakupów, może jednak zmienię zdanie?

Ukryta Zawartość

Łapy opadają. No i te wpisy o francuskiej wersji... Chciałbym zobaczyć jakąkolwiek szufladę z pierwszych serii 417, 418, 430 czy 432 z polskimi opisami funkcji... Z tego, co wiem, to pojawiły się dopiero od serii 440.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Ke_raj

Jak to mówią: "Dobry kit nie jest zły". No tak, w tamtych czasach Francuzi nie mieli dostępu do sprzętów z krajów "bloku zachodniego" i musieli brać od nas. Oczywiście, jasne, nie znam się, ja tu tylko sprzątam :DDD

Yaroos

Trafi się kolejny KX-1060. Trzeba być cierpliwym. Coraz więcej pojawia się ciekawostek u sprzedawców ze Szczecina (ostatnio np. Alpage) i może wystawią kolejnego Kenwooda. Zobaczymy.

stereo-hifi com

No tak, w tamtych czasach Francuzi nie mieli dostępu do sprzętów z krajów "bloku zachodniego" i musieli brać od nas.

Czego by oni słuchali, czym by jeździli:

Ukryta Zawartość

Że już o ślimakach winniczkach nie wspomnę! :D

"Dobry kit nie jest zły"

Chyba tylko o to chodzi.;)

Ukryta Zawartość

Tylko, że CR-4 pasuje wizualnie do tamtego zestawu a może spodoba się dźwiękowo Yestherowi. Wiadomo, to kwestia gustu i systemu w jakim sprzęt pracuje.

co do CR-4 znam cztery osoby, które go nie pokochały, udzielają się na tym i bliźniaczym forum. Jak sądzisz, przypadek ?

Nie ma przypadków, tylko zbiegi okoliczności :). Na serio, coś w tym jest skoro tyle osób wyraża taką opinię. Skoro tak to oznacza, że Nakamichi schrzaniło ten model o co nie posądzałbym tego producenta. Cóż, w sumie każdemu się zdarza a Yesther może rozglądać się w serii BX. Mój najprostszy model 100 zaskoczył mnie dźwiękiem. Wyższych z tej linii nie miałem i nie słuchałem.

stereo-hifi com

Są sprzęty, które już przy pierwszym odsłuchu mnie zniechęcają. Nie wnikam w szczegóły, nie mam ucha audiofila. Po prostu dźwięk musi być spójny i nie denerwować. Nie ma znaczenia, czy oddaje dźwięk bardzo dokładnie (Revox B710), czy co nieco ubarwia (Nakamichi BX-100). Oba grają ładnie, nie męczą i muzyki z nich można słuchać godzinami. Ceny odzwierciedlają różnice w realiźmie przekazu, ale muzyka z nich po prostu płynie. Chyba o takiej duszy pisałeś. Jeśli CR-4 jej nie ma to szkoda, bo jednak maszynka ładna. Dzięki za "korektę" przekonań.

stereo-hifi com

MamutDK, najlepiej samemu posłuchać, ale w tym przypadku pewne cechy magnetofonu są tak wyraźnie zaznaczone, że użytkownicy wychwycili je na różnych systemach. Natomiast jest wg mnie CR-4 pod pewnym względem wybitny - prezentacji przestrzeni. W przekazie jest dużo powietrza, na scenie panuje porządek, lokalizacja jest punktowa, głębia ładnie zaznaczona, co kaseciakom nieczęsto się udaje. Ot taki dobry cedek na kasety.

jak ktos ma ochote to jest komplet, deck, pudełko i instrukcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ot taki dobry cedek na kasety.

To już wiem o co chodzi. Mam 2 odtwarzacze CD. Jednego słucham (rzadko) a drugi to rezerwa. Gdyby CD miałoby dla mnie duszę, nie miałbym tylu magnetofonów ile mam i na pewno nie wydałbym na nie tyle kasy. Ich brzmienie dla mnie to coś co pozwala mi słuchać muzyki a nie ją oceniać.

Gebels

Ładna maszyna, ale poza zasięgiem. Nie ma jak u nas - AL85 za 4300. Trochę już leży na aukcjach....

stereo-hifi com

Czy któryś z Kolegów ma może zbyteczny pierścień ozdobny (obrączkę) na gniazdo słuchawkowe? Najlepiej w kolorze złotym ale każdy inny też będzie dobry. Moi dawcy nieposiadają takowego a pozyskać go pewnie można z byle niesprawnego decka, cd czy wzmacniacza...

To już wiem o co chodzi. Mam 2 odtwarzacze CD. Jednego słucham (rzadko) a drugi to rezerwa. Gdyby CD miałoby dla mnie duszę, nie miałbym tylu magnetofonów ile mam i na pewno nie wydałbym na nie tyle kasy. Ich brzmienie dla mnie to coś co pozwala mi słuchać muzyki a nie ją oceniać.

Gebels

Ładna maszyna, ale poza zasięgiem. Nie ma jak u nas - AL85 za 4300. Trochę już leży na aukcjach....

sam bym go wziął ale też nie ten budżet :-(

generalnie szukam takiego ale nie w tej cenie

jak ktos ma ochote to jest komplet, deck, pudełko i instrukcja

Ukryta Zawartość

To piękna machina do kaset , wskaźniki dosłownie zachwycają !

Podobnie jak i cena . Ale co zrobić .

Ukryta Zawartość

Mam tego Alpage AL-80. Kupiłem kiedyś na Allegro za 80zł. To ładny deck ale nie ma się czym zachwycać. To fakt że wskaźniki wysterowania są piękne ale mechanizm jedno silnikowy i w ogóle to nie jest zbyt solidny magnetofon. Podobno między AL-80 a AL-85 jest przepaść. Nigdy nie miałem i nawet nie dotykałem AL-85 ale ja w to wierzę...

Mam tego Alpage AL-80. Kupiłem kiedyś na Allegro za 80zł. To ładny deck ale nie ma się czym zachwycać. To fakt że wskaźniki wysterowania są piękne ale mechanizm jedno silnikowy i w ogóle to nie jest zbyt solidny magnetofon. Podobno między AL-80 a AL-85 jest przepaść. Nigdy nie miałem i nawet nie dotykałem AL-85 ale ja w to wierzę...

a nie chcesz tego Al 80 sprzedac ?

Witam z rańca.

Mam małe pytanie. Czy ktoś z tego Forum przygarnął Nakamichi ZX-9 z OLX? Człowiek jak zwykle mieszka nie tam gdzie trzeba.... Jeśli trafił do handlarza a nie pasjonata, to niech to wszystko diabli wezmą... Będę z tydzień chodził struty. Ech......

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi