Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem,ze troszkę odbiegam od tematu,ale mam pytanie dotyczące konserwacji naszych "klamotów".Chętnie dowiem,się co ,czym i gdzie konserwujecie swoje decki.Jeżeli robicie to w domciu to z wielką przyjemnością przyjmę krótki instruktaż.Szczerze mówiąc to zawsze to co możliwe najlepiej robić samemu.Fachowcy różnie do tego podchodzą,kiedyś oddałem decka 20letniego (w pięknym stanie) na wymianę pasków i konserwację,a oddano mi porysowany złom,który działał,ale stracił połowę swojej wartości.Deck,który był używany sporadycznie i pracuje bez zarzutu też należy poddać konserwacji?Mam cr5 naka w gabinetowym stanie i nie wiem czy warto go otwierać-chodzi pięknie,ale czy nie smarując go nie robię mu krzywdy?Podobna sytuacja z sonką 990es ,obydwa klocki praktycznie nie używane, aczkolwiek wiekowe.

Pozdrawiam wszystkich -Akis

mzawek, posluchalbys decka za rzeczone 2000zl, to bys wiedzial, ze zagra lepiej od CD-ka za 1000zl. Poza tym, wszystko kwestia gustu. Ja, chociaz mam przyzwoite CD-ki, to jednak w wiekszosci slucham kaset, bo dla mnie lepiej brzmia. Ta analogowa atmosfera (nie mam na mysli szumow i znieksztalcen) zdecydowanie dodaje uroku kazdej muzyce. A propos znieksztalcen - nie wiem, jakich deckow sluchales, ale ja na zadnym z moich NIGDY nie slyszalem zadnych nieprawidlowosci.

Też przyłączam sie do tego pytania,czym smarujecie np.ukryte pod przednią blaszką sprzęgła,elementy ruchome itp. i ile tego trzeba nałożyć,co najczęściej trzeba przesmarować.Ostatnio otworzyłem CT-939 ok 20 letni,miał usterke którą usunąłem ale smaru było jeszcze wszędzie pełno,taki żółty na mechanizmach i czarny na drobnych elementach.Upaprałem sie tym wszystkim "po łokcie" ale naprawiłem.Jednak mogę powiedzieć że producent smaru nie pożałował,a otwierałem chyba pierwszy bo jest jak nowy i nie było żadnych sladów bytności nawet na srubkach.Za to w Onkyo TA-2570 zębatki pod klapką były wyschniete na pieprz i nie wiedziałem czym to wysmarować.Wypiszcie konkretne środki czym to najlepiej zrobić

Ten urok magnetofonów kasetowych to własnie podbicia i zniekształcenia.Brzmi lepiej,łagodniej( analogowo przy kopii z cd ???) .Skoro u ciebie gra lepiej to ciekawe jak to sie stało ...?Przecież nie jest to 100% kopia.No ale nie ma o co sie spierac w sumie...

Grundig High Fidelity

"Reaper"- fajny ten "Kenwood" ! Za 70zł, to prawie za darmo.Myślę, że będziesz zadowolony.

A co do pięciotysięcznego wpisu w moim temacie, to proponuję aby każdy z Was wypił coś za moje zdrowie !

Mam nadzieję, że w dalszym ciągu będzie przybywało fanów decków oraz magnetofonów szpulowych.No i że wszyscy oni będą chcieli korzystać z tego tematu.A póki co, to chciał bym podziękować Wam wszystkim, że przyczyniliście się do sukcesu tego wątku.Bo to dzięki Waszej wiedzy i doświadczeniu było to możliwe.

Ho,ho,ho.....ale się nagadałem, i to z taką "Pompą" :-)

Dzięki Panowie za wszystko ! To conajmniej tak, jak gdybym po raz drugi obchodził urodziny :-)

"Mzawek"- obliczyłem, że to Twój wpis był tym pięciotysięcznym.Jaką chcesz nagrodę ???

hehehe

Przypadkowo trafiłem ... W nagrode sam sobie puszczę Black Sabbath na Dualu ze smietnika.

A ja ci zycze jak najmniejszego WRMS.Coby ci sie nie slizgało za bardzo....;-)

Grundig High Fidelity

Szubrawiec, 8 Cze 2007, 21:10

Warto im poświęcić trochę czasu , coś ewentualnie dokupić i cieszyć się jak kolejne półki będą zajmowane tak już jest.

No oczywiście nagrywać to co się lubi.

Niech no ja tylko dorwe jakies mistrza, ktory uczyni moj sprzet sprawnym, a z dzika przyjemnoscia przylacze sie do grona wielbicieli tasmy. Mam nadzieje, ze to juz niebawem, choc miejscami bierze mnie zlosc i mam ochote pozbyc sie wszystkiego co zalega na polkach. Chodziaz chwilowo uwiodla mnie wizja wiezy siemensa spoczywajacej na biurku :D

Gość V-savage

(Konto usunięte)

100lat Kasjelowi!!Gdyby nie ten wątek i wszystko to co w nim się znajduje,nie przyłaczyłbym się do forum i nie posiadal większego pojęcia na temat wspaniałych ''taśmociągow''.Jest to jeden z najlepszych tematow jakie czytałem na audiostereo.To że dziś tu pisze dowodzi tylko o tym,że bedzie on wciągał ciagle nowych forumowiczów.Pozdrawiam,szczególnie Kasjela.

smary jak smary ale cza pamiętać o przeczyszczeniu wszystkich styków i regulatorów bo one mają największy wpływ na dzwięk po takim czyszczeniu jest duża rużnica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kasjel

Ten universum to ponoc telefunken rc300 nie grundig

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grundig High Fidelity

To nie jest TELEFUNKEN RC300.

Producentem może być GRUNDIG lub wspomniany TELEFUNKEN bo wzornictwo podobne do ich modeli.

Nazwa UNIWERSUM to sieć domów handlowych w Niemczech. To dla nich specjalnie produkowano pod ta nazwą . PALLADIUM też występuje w oznaczeniu sprzętu audio to też siec handlowa .

Dlaczego Telefunken czy Grundig robily sprzet pod nazwa Universum? Czy to oznacza, za Universum nie bylo osobna firmą produkującą sprzęt? Bo widzialem sporo sprzetu w latach 80-tych wlasnie pod tą nazwą.

Były jeszcze klocki produkowane przez Soundwave i Schneider, czy pod tymi nazwami tez kryły się inne firmy?

Witam

Zaraz srana zrobiłem przegląd śmietnika na Allegro , ale nie napiszę co jest SS I a co SS II Spitzen Shit lub Super Spitz podam tylko chętnemu do prac sanitarno konserwatorskich nazwę smaru jest to Castrol Olista Longtime 1

dostałem go od Rafaella i gorąco polecam, przestałem korzystać już z dodawania do wazeliny lub oliwy kostnej dwusiarczku molibdenu, maź jest rewelacyjna nie tylko zmniejsza wybitnie współczynnik tarcia ale tworzy na smarowanych powierzchniach tzw. film zabezpieczający wyjątkowo trudny do usunięcia.

Pozdrawiam

I życzę wszystkim słonecznego dnia

Zbyszek

Jak wyżej wspomniałem dla sieci handlowych robiły różne firmy. Tak dla przykładu podaję ,że nazwa TESCO występuje na wielu produktach sprzedawanych przez tą sieć i tak właśnie jest ze sprzętem min. audio.

Jeszcze raz ....dzięki Panowie za życzenia ! Piszcie tutaj.....wy, nowi forumowicze interesujący się zapisem magnetycznym.Oraz dzielcie się swoimi nowymi doświadczeniami......wy, którzy jak się to mówi "nie jednego decka już w życiu przelecieli" :-)

I nie zachęcam wcale, do korzystania z "wyszukiwarki" jak inni. Gdyby każdy korzystał tylko niej, to temat ten jak i całe to forum, stało by się tylko martwą encyklopedią wiedzy.A forum, jak sama nazwa wskazuje musi żyć !

Tak więc ciągle musi dziać się coś nowego.Czasem się ktoś pokłóci, a czasem wzajemnie pomoże.......ale zawsze coś się dzieje !

• Pokaż nowe odpowiedzi