Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A może po nagrywaniu na taśmę płyt CD wystarczy jedynie zapodać lepszy nośnik , zdemagnetyzować głowicę i dobrze skalibrować i jazda mamy kopie nieodbiegające od oryginałów nawet na odrobinę niższym sprzęcie

Do MariuszaH

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wydziwiaj jest to metoda najprostsza i sprawdzona; Ci którzy z niej zaczęli korzystać nie chcą słyszeć już o żadnej innej. Aby mieć pełną swobodę w nagrywaniu i przegrywaniu wystarczy kupić dwa za cenę, za którą nie kupisz nawet jako tako sprawnego decka, demagnetyzacja głowicy i traktowanie jej izopropanolem jest zabiegiem takim jak robienie kupki myciem rączek itp, zmiana nośnika mile na lepszy mile widziana ale cudów się po niej spodziewać nie należy. Chyba, że masz czas magnetofon szpulowy dwuślad to jest stereo na pełnej szerokości taśmy od lewej i prawej z przesuwem 19.05cm/sek i dostęp do tanich bardzo dobrych taśm albo opracowaną metodę cięcia VHS na 1/2.

Zaraz srana.

Życzę wszystkim słonecznego dnia

Zbyszek

U mnie Cosik udaje, że świeci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam Pioneera CT-S740S nie przewiduję zmiany oraz 2 x CT-S450S i do śmierci muszą mi wystarczyć nabytków w najbliższej przyszłości nie przewiduję bo i za co no i po co jak lud dookoła mówi. Przy przegrywaniu winyli polecam jednak inny sprzęt albo duplikator JVC zapis helikalny przy standartowym przesuwie Sp albo UHER REPORT 4200 MONITOR bardzo dobra taśma i przesuw 19.05cm/sek.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Byłem już na pchlim targu kasety drogie brudne i nieciekawe a sprzęt ..jowy i w stanie agonalnopogrzebowym

KORWIN.

Mam sporo kaset wideo z nagraniami rodzinnymi. Niektóre są dość stare.

Czy ten duplikator może z nich wycisnąć coś więcej niż zwykły magnetowid?

Czy jest on trudny w obłudze?

Skoro to jest duplikator to znaczy, że jest to urządzenie 2 kasetowe??

Do Reaper-a

Jest to urządzenie jednokasetowe były do tego konkretnego modelu przystawki magazynki na kilka kaset jedną nagrał a następnie nagrywał następną i tak o ile pamiętam od 1 - 5. Konstrukcja wyjątkowo solidna normalny magnetowid przy nim to tandeta smród i ubóstwo.

Odpytaj Rafała, Jacka i Marka Oni korzystają z tego ustrojstwa non stop. Ja osobiście zawiesiłem działalność kulturalno rozrywkową i nie bawię się w archiwizowanie tylko nagrane opisane kasety kładę na kupę, która coraz bardziej rośnie ale i tak samych czystych chromów mam grubo ponad 120 kaset, czyli jeszcze spieszyć się nie muszę zwlaszcza, że co pewien czas albo z szmaciarni nowe dziadowstwo przynoszę przeszło 90% tego co nagrywam to tak zwane słowo mówione czyli nośnik którego używam jest znacznie lepszy niż potrzeba pozdrawiam

Zbyszek

Powiedzmy, że jak uda mi się go kupić niedrogo, to spróbuję z ciekawości. Jednak poki co i tak ciekawy jestem jeszcze Waszym opinii nt. charakteru brzmienia poszczególnych modeli magnetofonów. Już wiem, że NR-4 jest bardzo neutralny, być może idealnie nadałby sie do winyli, że 2070 nieco ociepla, tak więc do cd jak znalazł, podobnie jak Ct9x. A jak to wygląda np w przypadku Akai GX?

MariuszH

Zapomnij o duplikatorze JVC .Nie nadaje sie do zadnej archiwizacji muzyki.Wyrównuje wszelkie niedoskonałosci nagrania i działa jak gówniany ekłalizer...;-) Kup porzadny deck ( nakamichi na ten przykład lub cos innego)..

Grundig High Fidelity

Rzeczywiście powinienem sprostować kwestię tego Denona - ma zamontowanego Stelmacha, brzmienie z niego jest zasadniczo inne od oryginalnego "miękkiego" denonowskiego...

Braun C2 nie gra miekko i łagodnie.To inna bajka .Natomiast dual 844 to własnie przyjemny ,ciepławy ale nawet dynamiczny dzwiek.To Braunów brakuje mu jedna klase ..

Grundig High Fidelity

yogi, ok, ale ja jestem bardziej ciekaw nie tyle ogólnych opinii, ktore magnetofony są dobre, bo wnioski z lektury forum można wysunąć dość łatwo. Mi chodzi bardziej o opis charakteru brzmienia poszczególnych modeli - z tej właśnie pólki. Bo przeciez CT-939 i CR-4z tego co zdąrzylem się zorientować brzmią bardzo różnie.

Chyba że ująłeś to w odpowiedzi, polecając CT-939 do CD i CR-4 do winyli... To ok. :)

Wreszcie wymieniłem głowicę w "Optonice RT 3838" ! Poprawa jakości dźwięku jest wyraźna, jednak problem który występował wcześniej niestety nie zniknął.Mianowicie magnetofon wciąż kiepsko nagrywa.Chodzi o to, że lewy kanał jest jak gdyby przesterowany.Dźwięk jest jakiś taki "niespokojny", jak gdyby coś nie kontaktowało...niewiem.Nie regulowałem jeszcze prądu podkładu, ale to napewno nie chodzi o to.Na starej głowicy było to samo.Oglądałem kondensatory, i nie zauwżyłem żadnych wybrzuszeń lub wycieków.Preparatami typu "Kontakt" czyściłem już wiele razy, ale nic to nie pomogło.To dziwne, że magnetofon który tak wspaniale odtwarza......nagrywa beznadziejnie :-(

Gardenus - mierzyłem oporoność tych głowic.Stara głowica ma powyżej 250 Ohm, a "Alps" równe 220 Ohm.

Kasjel, 16 Wrz 2007, 14:21

Trzeba sprawdzić jednak kondensatory w obwodzie wejściowym. To, że nic nie widać jeszcze nic nie znaczy. Mogą być wyschnięte. Ew. regulacja wskazana. Może też ktoś wcześniej pokręcił filtrem.

Pozdrawiam.

Do Mariusza H.moim zdaniem pomysł archiwizowania winili na kasecie compact,to jakby wrzócać perły miedzy wieprze.Jak chcesz zachowac jakośc winyla zapisując na tasmie 1/8 cala z prędkością 4,75 cm/se?.Dodatkowo nawet jak kupisz nawet dragona,to przywrócenie go do poprawnego stanu zajmie ci sporo czasu i pieniędzy.

Masz dwa wyjścia,albo wydac duzo kasy na szpulowca dwuscieszkowego z prędkością 38 cm/sek,lub zaiwestować kiladziesiąt złotych w JVC-ERA.Wydaje się to niemożliwe,jak można porównywać te urządzenia jeśli tak bardzo różnią się ceną.jednak można,tylko Mzawkowi coś nie pasuje,ale jest jedyną taką osobą.Ja oczekuje od magnetofonu ,aby sygnał wyjsciowy jak najmniej różnił się od wejściowego i na razie JVC _ERA jest najbliższy ideałowi.Zapisuje na taśmie 1/2 cala ,wykorzystując prawie całą jej powierzchnie,a prędkośc zapisu wynosi około 400 metrów na sekunde.Ma jeszcze i jedną zalete.Nigdy nie straciłem zadnego nagrania z powodu zniszczenia kasety vhs,a straciłem juz sporo z powodu problemów z kasetą compact.Zapisuje płyty na JVC -ERA i dopiero robie sobie składanki na taśmach szpulowych.Jakośc jest taka,jak bym nagrywał bezpośrednio z winila.Oczywiście to ty musisz zdecydować co wybierzesz,ale najpierw przeczytaj wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,a dopiero podejmij ostateczną decyzje.Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Raper,zgadzam sie,tylko nie zawsze nagrywam swoje płyty.Jak bym ich nie zapisał na JVC,to słuchał bym ich tylko jak odwiedze własciciela płytoteki,a on nie zawsze ma czas.

Marek, na pewno sprobuję pomacać Ere, zachęcacie wystarczająco :)

Z tezą, że zgrywanie na kasetę za pomocą dobrego magnetofonu pozbawione jest sensu, chyba jednak nie do końca mogę się zgodzić. Nie do końca, bo jeszcze prób z dobrej klasy magnetofonem takim jak 2070 czy CR-x, nie robiłem. Próbowałem jedynie ze słabiutkim sd40 marantza i wyniki są moim zdaniem bardzo zachęcające. Być może zawiode sie na tych magnetofonach, być może Era właśnie jest tym, o co chodzi - mam nadzieję wkrótce się o tym przekonać :)

Reaper - sęk w tym, że winyli nie da się sluchać w nieskończoność, a nagranie - czy to na dobrym magnetofonie, czy to na Erze, nie zrobi im krzywdy, przynajmniej takiej, jaką robi digitalizacja materiału. To jest dopiero poroniony pomysł, digitalizacja winyli...

A probując uporządkować odpowiedzi na moją prośbę -

2070, CT-939 - lekkie ocieplenie

CR-4 - neutralność.

A jak, powiedzcie proszę, znajduje się w tym towarzystwie GX-75? Jak można byłoby określić charakter tego magnetofonu?

pozdr.

Witajcie!Reaper> to prawda co piszesz, ale nagrywałeś kiedyś winyle na szpulowce? Ja mam podobne zdanie do Ciebie, ale nagrywałem też winyle na co najmniej cztery szpulowce ( w o mnie) i w każdym wypadku nagranie z taśmy lepiej brzmi niż na winylu. Niektórzy mi tłumaczą, że to przez zniekształcenia jakie dają szpulowce, ale mnie jest wszystko jedno - wiem co słyszę i kopia winyla na dobrym szpulowcu lepiej brzmi i koniec. Natomiast co innego koszty - po prostu tutaj jest d..a zbita. Kosztuje to sporo i taśm nie ma i dlatego nie ma sensu archiwizować winyli na szpulowcu z predkością 38 cm i dwoma śladami. Chyba,że ktoś ma full taśm. Ja sobie robię po prostu święta i nagrywam różne płyty winylowe , które w danym momencie życia bardzo często chcą być słuchane i słucham, kasuję i nagrywam następne i słucham. Natomiast podpisuję się całkowicie pod wpisem Marka-41 - Era JVC duplikator - to jest urządzenie do archiwizacji jak ktoś chce. Kasety VHS póki co jeszcze są i to bardzo tanie, sam duplikator - koszty żadne, a urządzenie zacne. To już nie przelewki. Mam cztery sztuki działające w różnych warunkach już od dłuższego czasu i mimo ich wieku - są bezawaryjne - naprawdę to był najlepszy zakup jaki zrobiłem do nagrywania na taśmie( mimo,że kocham szpulowce jak nie jeden z piszących w tym wątku). Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich taśmaików - Jacek

MariuszH

ogulnie l

moim zdaniem lepszy od pioneera ct-939 ale nie dla ciebie brzmienie tego tecka jest rozjaśnienie wysokich tonów i analityczny dzwięk a raczej tego nie szukasz druga rzecz trudno trafić na decka w bardzo dobrym stanie

widze ze nastepny audiofil bedzie słuchał muzyki na magnetowidzie VHS i to hifi...To jest gorsze od digitalizacji i z analogiem nie ma nic wspólnego.

Grundig High Fidelity

Jakis GX75 wlasnie przed chwilą zniknął z allegro za niecałe 250zl... :)

Ale chcialbym coś wyjaśnić. Często niełatwo jest zdefiniować jakies brzmienie, określając je najwymyślniejszymi słowami.. :) Być może określenie "ocieplone" nie mówi dokładnie o tym, czego oczekuję. Może lepszym słowem jest "złagodzone", lekko "zaokrąglone"... To właśnie odczuwam sluchając teraz swojego magnetofonu. Zniknęła gdzies zupełnie szorstkość, słuchać się teraz chce nieprzerwanie... :) Mimo że nagrałem z cd... Zniknęła też oczywiscie pewna część informacji, odpowiedzialnej za przestrzeń, jakies superdetale itd, mimo to chyba jestem gotowy zapłacić taką cenę za to brzmienie. A szukając wśród wyższej klasy magnetofonów, mam po prostu nadzieję, że znajde taki, w którym ta cena będzie niższa, a łagodne, przyjemne brzmienie pozostanie... :)

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi