Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

śpieszę donieść że nie będe tutaj sam dzisiaj dotarł do mnie jak nowy Pionek 979 istna kopia 93 bez dolby s hmm no to sie zacznie teraz jest troszke kaset , smutki precz nagrywam coś z radia na próbę pozdrawiam Jacka ,Korwina,Yogiego ,Marka ,Lecha59, Mzawka i wszystkich pozostałych

audiomagia.blogspot.com

Yogi, oczywiscie, przerabiam to teraz, ten sd40 mimo znikomej raczej "renomy" :) ma regulowany bias, dolby b, c, hx-pro, tak więc jest sie czym bawić :)

Natomiast co do regulacji biasu, razem z większą ilością wysokich, odczuwam też niestety ubytek niskich, staram się więc metodą prób i błędow znaleźć jakies optimum. Dobrze byłoby miec odsluch "po taśmie"...

W deckach przydałaby sie takze płynna regulacja predkosci odtwarzania.Lub skokowa obejmujaca predkosci stosowane przez róznych producentów.Chyba cos podobnego miał dual 839

Grundig High Fidelity

mzawek

Onkyo 2090-2900 to następca 2070.Poprzednik jest bez DBX ale konstrukcja bardzo podobna i grają prawie tak samo!Mają ten sam mechanizm z silnikiem DC.

Taką regulacje ma kilka konstrukcji np;philips N-5781,ale co z tego jak ogólnie wymienialnośc kaset compakt jest problematyczna.I nie piszcie,że ten ,czy inny typ ma taki,lub inny dzwięk.Taki,czy inny ma ten konkretny egzemplarz.Pamietajmy ,że mówimy o sprzęcie,który już swoje przeszedł,a nierzadko ktoś w nim grzebał i nie musiał byc to fachowiec.Spokojnej nocy.

Marek-41, 16 Wrz 2007, 21

Tutaj zgadzam sie całkowicie.

Ja nagrywam i odtwarzam we własnym zakresie.

Tak wiec problem zgodności standardów nie jest mi aż tak istotny.

Wszystkie moje magnetofony mam "ustawione " na Grundiga CF 5500 bo nie był grzebany przed zakupem.

Owszem , sprawdziłem na nim taśmy testowe oraz nagrane firmowe taśmy i on najlepiej je odtwarzał.

Dodam, że po dogłębnych regulacjach i ustawieniach równych prędkości na każdym przyjąłem jako standard prędkość 4,8 m/s (1-7/8 ips) nie mam problemów z odtwarzaniem i nagrywaniem na większości rodzajów taśm na moich "zabawkach".

Pozdrawiam i dobrej nocy.

witam towarzystwo. Dotarł do mnie złom decka pioneera (kupiony dla znaczka i podnóżków). Jego złomowatość polega na urwanej klapce kieszeni oraz na tym, że nie chce przewijać (odtwarza na playu). Chciałbym troszkę przy nim pogrzebać - chciałbym zrobić to przewijanie - gdzie powinienem zacząć szukać przyczyny - jak narazie jestem zielony od strony technicznej ale eksperymenty przy tym złomie mają to zmienić.

gotyk1 opisz cos wiecej jaki to model, moze jakies zdjecia uda ci sie zrobic, ja w karcie albo dwoch wczesniej prosilem o pomoc w sprawie wlasnie przewijania i odtwazania w jedna strone, podpowiedzi byly konstruktywne i pouczajace, udalo mi sie naprawic swojego i smiga jak nowy, wymaga jeszcze tylko regulacji nagrywania i odtwarzania.

witam. Chodzi mi o podstawowego pioneera ct-229, zdjęcia zamieszczę we środę lub w piątek (bo teraz jestem poza domem a tam to mam). Po naprawie zamierzam rozkręcic decka na części pierwsze, potrzebne mi elementy zostawić sobie a resztę części opchnąć na aukcji - smutny koniec decka :(

gotyk

jeżeli CT-229 był już maszyną 3-silnikową to za przewijanie będzie odpowiedzialny osobny silnik,funkcja play powinna mieć oddzielny.Niewykluczone że padł ten od przewijania.Tam szukaj przyczyny,może też styki gdzieś zaśniedziały więc uzbroić się musisz w Kontakt IP i..cierpliwość.

Właśnie skończyłem regulację elektryczną w "Optonice RT 3838". Jakość odtwarzania jest wręcz fantastyczna.Niestety jeżeli chodzi o nagrywanie, to niewiele udało mi się zrobić.Teraz nagrywa równiutko obydwa kanały, ale lewy kanał nadal jakby lekko charczał.Dzieje się tak na wszystkich rodzajach taśm.Trudno, więcej nie jestem w stanie zrobić :-(

T bolt narazie nie mogę nic spraqdzić bo jestem poza domem, gdy się w nim znajdę to zajrze tam do środka decka, i zobacze ilo silnikowe to jest - o wszystkim będę informował na bierząco będę także dołączał zdjęcia - juz się nie mogę doczekać tej grzebaniny

Kasjel, 17 Wrz 2007, 21:25

Wymień elektrolity w obwodach wejściowych na dwóch kanałach.

Sprzęt wiekowy należy to zrobić . Na pewno nie zaszkodzi.

Czy po regulacji masz równo ustawione PR-ki?

• Pokaż nowe odpowiedzi