Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma sprawy ... przecież po to jest forum, każdy się udziela i daj co ma i mówi co wie ...

Rozrywkowo wrzucam decka, którego możecie sobie pod USB podłączyć :) ... świat stanął na krawędzi ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-100002495 1192390329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet gdybym miał pieniądze na jego zakup nie zrobiłbym tego kupię streamera który będzie mi czytał zapis audio z magnetofonu DAT zrobiony na kasetach DDS-1 [2,3,4 (te czytające 4-ki są niestety drogie)] typy i producentów maszynek mam podane przez JaroMiego, a tak między nami jaskiniowcami na samo słowo MP3 nóż mi się w kieszeni otwiera

Pozdrawiam

Zbyszek

Mnie też Korwin włosy stają... choć czasy takie nastały podobno... ostatnio dostałem od żony podgrzewacz do kawy na USB... ciekawe co jeszce wymyślą?

nikx, 15 Paź 2007, 08:44

Już wymyślili spali ci się zasilacz i kupisz nowy mocniejszy co odczujesz przy rachunkach za prad :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

I tak sie dziwie że decki jeszcze robią.A co do tego musze kupić wreszcie jakiś magnetofon na którym będe oceniał taśmy a nie ten 2kasetowy złom technikza

Witam

Mam pytanie, pod koniec roku będę kupował magnetofon, mam sporą kolekcję kaset ze starych czasów, szukam czegoś w granicach 150-200 złotych. Nie będzie to zatem Hi End, za to ma fajnie grać, pierwotnie szukałem coś z Yamahy bo chciałem to zgrać z moim obecnym zestawem, ale po dogłębnej lekturze tego wątku widzę, że najbardziej polecane są Pioneery serii 9xx i 7xx, z tym, że to przekracza mój budżet..., a może jakieś Sony???

Pozdrawiam

Dobry i tani:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Poza tym dzięki trim adjust możesz sobie na nim słuchać kaset nagrywanych na róznych deckach.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A tutaj Pionek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo niedoceniany i bardzo dobry model.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ten co sprzedaje yamahę bardzo często picuje zdjęcia klamotów - wyglądają na nich tak dobrze jak nigdy nie wyglądały nawet jako nówki... pozatym dla niego urwany przełącznik filtru MPX i jakby gwoździem rypnięty guzik do regulacji biasu to stan bdb urządzenia - np w tej jamaszce prawa przednia nóżka jest okropnie skrzywiona co sugeruje mocne zdeformowanie dolnej osłony - nie ma słowa o tym w opisie ani zbliżenia od strony tej nóżki (a od tej drugiej jest)

Chce w koncu kupic ksiażke o magnetofonach i kasetach, ale o żadnych szpulowcach tylko o tych kasetowych, pozatym chciałbym aby nie było tam informacji sprzed potopu tylko takie najpoźniej z lat 80tych i te informacje żeby były takie raczej opisane prostym językiem a nie dla elektronika, znalazłem kilka pozycji na aukcjach w internecie - które polecicie z nich?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Czy ktoś wymieniał pasek napędowy w Dualu C-844 ?

Jaki jest stopień trudności w dostępie do mechanizmu?

Wizualnie to nie wygląda zbyt ciekawie.

Na jakiej zasadzie działa w nim FADE EDIT ?

Proszę o radę.

Dziękuję i pozdrawiam

Kasław

Jak sie bierzesz za 844 to popatrz najpierw na jego flaczki wnikliwie , weż aparat do ręki i jak będziesz wykręcał kolejne śruby rób zdjęcia to pomoże a tak to co mogę powiedzieć z moim dobrym serwisantem , zajęło mi kilka godzin zanim doszedł do stanu kiedy pracuje po kilka godzin i jest ok jak coś to gdzieś mam serwisówke pisz jak będzie trzeba podeśle pozdrawiam i powodzenia

audiomagia.blogspot.com

Ta książka Hagena Jakubaschka to tłumaczenie z (chyba enerdowskiego) niemieckiego z połowy lat 70-tych - nie warto, bo opisana jest tam eksploatacja przenośnych magnetofonów bateryjnych, gatunku, który kiedyś był niemal jedynym, a obecnie już dawno wymarł. Książka jest okazem absolutnie muzealnym.

"Twój magnetofon" B. Libury to dobry wstęp dla początkujących, z podstawami zapisu magnetycznego, itd., choć niektóre zawarte tam stwierdzenia są już nieco nieaktualne. Kasetowy magnetofon stacjonarny do wieży nie jest tam typem podstawowym - przede wszystkim mówi się o szpulowcach i przenośnych kasetowcach; można odnieść wrażenie, że kasetowy do wieży jest traktowany jak wybryk natury. Ale oczywiście jak za parę złotych to warto (prawa fizyki i zapisu magnetycznego się nie zmieniły - zmieniły się szczegóły i "deforacje" i "fasady").

"Magnetofonu w pytaniach i odpowiedziach" nie znam.

Szukaj

Deonizy Maciak,Mieczyslaw Malczewski Technika Naprawy Magnetofonów WKiŁ Wwa.1970

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Pomimo, że stara z przed wielu lat warta przeczytania

gotyk1,

Kup:

Barbary Libury "Taśmy magnetyczne"; niestety, ostatnie wydanie chyba z 78 roku, więc w szczegółach nieaktualne

Barbary Iwanickiej i Edmunda Koprowskiego "Kasety magnetofonowe i magnetowidowe", WKiŁ 1988

ew.

Aleksander Witort, "Dźwięk i technika hi-fi", NOT-Sigma, 1988

Leopold B. Witkowski, "O stereo i kwadrofonii", WKiŁ, 1990

Aleksander Dąbrowski, "Mechanizmy magnetofonowe - budowa, regulacje, naprawy", WEMA 1989

Niestety, wszystko to pozycje nieco przestarzałe - ale, jak mówiłem, zmieniły się "dekoracje" a nie zasady.

No ! Panowie.....jest "Pioneer 939" do kupienia za przystępną cenę.Szkoda tylko, że to nie jest wersja "mk II".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chcialbym zwrocic uwage na co innego. Osobliwe zestawienie gdzie w Oberklasse mamy CT 939 a lider niektorych rankingow Kenwood KX 9010 (zwykle w Referenzklasse) jest w Oberklasse. Najlepszy dowod gdzie nalezy miec rankingi.

post-1457-100002254 1192633373_thumb.jpg

Nie mogę się zgodzić, że wszelkie rankingi można sobie .... , bo w sumie mogą one być bardzo użyteczne, tylko potrzeba więcej informacji.

Jeśli nie znamy szczegółowo kryteriów oceny, to do wszelkiego rodzaju rankingów trzeba podchodzić z rezerwą. Bardzo wiele zależy od sposobu testowania, czynników na które kładziony jest większy lub mniejszy nacisk, poczynionych założeń, itd. Konkretny sposób testowania i nacisk na pewne czynniki spowoduje uwydatnienie zalet w jednym urządzeniu i uwydatnienie wad w drugim. Inny test, wykonany innymi metodami, może zrobić coś dokładnie odwrotnego - uwydatnić wady pierwszego i zalety drugiego.

Warto natomiast zwrócić uwagę na to, że urządzenia pod każdym względem znakomite uzyskują szczytowe oceny w każdym teście, niezależnie od jego metodyki - po prostu, skoro urządzenia takie nie mają wad (trochę upraszczając), to żaden test, jak by go nie przeprowadzać, tych wad nie ujawni - bo ich nie ma! I odwrotnie, urządzenia obiektywnie słabe zajmą końcowe pozycje w każdym teście, bo mają wiele niedoskonałości a niewiele cech pozytywnych.

To urządzenia znakomite pod pewnymi względami, ale mające też rozmaite wady, wypadają różne w różnych rankingach, bo różne testy kładą nacisk na różne aspekty - i w takich przypadkach kolejność takich urządzeń w różnych testach będzie inna.

Stąd prosta zasada:

Jeśli dane urządzenie wypada znakomicie we wszystkich testach, to znaczy że jest ogólnie bardzo dobre.

Jeśli dane urządzenie wypada słabo we wszystkich testach, to znaczy że jest ogólnie słabe.

A jeśli dane urządzenie wypada różnie w różnych testach, to znaczy że ma swoje dobre i słabe strony, i jednemu będzie się podobało, a drugiemu nie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Gość który sprzedaje tego pionka to dobry cwaniak!WYcofuje aukcje przed czasem jak oferty ma za niskie.NIe wiem czy sprzęt pochodzi z jego zestawu stereo bo już nie jednego decka wystawiał typu(akai gx65 etc.).

Pozdrawiam

Posłużę się przykładem aby zilustrować moją tezę, że wiele zależy od założeń i podstawowych pytań jakie zadaje test:

Wyobraźmy sobie, że mamy dwa magnetofony, A i B; magnetofon A, o konstrukcji bardzo przeciętnej, skalibrowany fabrycznie do taśmy TDK SA, chyba najpopularniejszej taśmy Typu II, i magnetofon B, o konstrukcji nad wyraz wyrafinowanej, ale z jakiegoś powodu fabrycznie skalibrowany do taśmy o mniej typowych parametrach, na przykład Denon HD8, która wymaga nieco niższego prądu podkładu, ale ma też zauważalnie wyższą czułość. Dodajmy, że oba magnetofony wyposażone są w dostępne dla użytkownika regulatory prądu podkładu i czułości taśmy, ale nie mają żadnego generatora sygnału - regulacji trzeba by było dokonywać np. "na słuch".

Wyobraźmy sobie teraz, że te dwa magnetofony są testowane przez dwa czasopisma, X i Y.

Czasopismo X zakłada, że mało wymagający i niezbyt zaawansowany użytkownik będzie stosował najbardziej typowe kasety i nie będzie przeprowadzał żadnych regulacji (choćby z braku wiedzy jak to zrobić), dlatego też test obu magnetofonów będzie przeprowadzony na taśmie TDK SA bez jakichkolwiek regulacji. Nietrudno sobie wyobrazić, że mało wyrafinowany magnetofon A w takim układzie wypadnie lepiej (a przynajmniej nie gorzej) niż znacznie bardziej od niego zaawansowany magnetofon B, pracujący na taśmie do której nie jest skalibrowany.

Tymczasem czasopismo Y zakłada, że wymagający i zaawansowany użytkownik będzie posiadał odpowiednią wiedzę i zada sobie trud skalibrowania magnetofonu do taśmy, toteż testy będą poprzedzane staranną kalibracją za pomocą sygnałów testowych np. z płyty CD. W takiej sytuacji magnetofon B będzie miał szansę wykazać swoją wyższość nad magnetofonem A.

Czy zatem można powiedzieć, że metodyka testowania zastosowana przez pismo X jest błędna? Chyba nie, po prostu inne są założenia i warunki, inny odbiorca jest brany pod uwagę, i inne jest "pytanie testowe". W teście X pytanie, na które test odpowiada, brzmi: "Jak dobry jest magnetofon pod warunkiem eksploatacji na standardowych taśmach?", natomiast w teście Y pytanie jest inne: "Jak dobry jest magnetofon po dostosowaniu go do używanej taśmy?". Skoro inne są pytania, to inne też będą odpowiedzi!

Oczywiście najlepszy byłby test, stawiający jednocześnie oba te pytania i odpowiadający na nie, z użyciem kilku różnych taśm, z kalibracją i bez. Wtedy uzyskanoby pełniejszy obraz i odpowiedzi w rodzaju: "Magnetofon A brzmi zadowalająco na taśmach standardowych", i "Magnetofon B brzmi znakomicie pod warunkiem dokonania kalibracji i/lub na wybranych taśmach".

• Pokaż nowe odpowiedzi