Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem okazji do porównywania Espritów z Pioneerem,ale jeżeli faktycznie pionek jest lepszy to dobrze dla kupujących-można go nabyć sporo taniej od sonki:)Kolega miał wysoki model pioneera i występowały w nim problemy z kalibracją,mówił,że to nagminne w pionkach.W sony (szczegolnie 808es)b.często trafiały się egzemplarze z "pływającym "dżwiękiem-producent zapomniał włożyć jakiejś sprężynki..

"mzawek"- nie przyjmuję Twojej dymisji (jak by się ktoś pytał) !!! A że pogoda wredna i wszyscy mamy małą deprechę, to wcale nie oznacza że tak już będzie zawsze.Głowa do góry ! Zrób sobie małą przerwę i wracaj !

Yogi1, masz rację. Kalibracja w 959 jest full manual. Jednak w 910-tce istnieje możliwośc ręcznej regulacji prądu podkładu. Szkoda, że tylko w sposób skokowy, a nie płynny. Reszta ustawiana jest autoamtycznie.

Witam wszystkich! miało być Rubin714, ale czwórka coś u kumpla w laptopie nie trybi. Przebrnąłem z zainteresowniem przez całe 150 stron i zatęskniłem do moich zabawek: Akai GX-F91 oraz M2405S. Niestety trochę do nich daleko (jestem w Szkocji) i dopiero na święta... Chciałbym dorzucić coś w temacie naprawy kasetowców Kasprzaka. Otóż wspominano tu o silniku, który zwalnia, by po kilku minutach przyspieszyć. Było to nagminne, a najtaniej było wstawić silnik od złomowanego jamnika (taki na 9...12V). Wbrew pozorom silniczki te były dość dobre.

Druga sprawa to nagrywanie przez wejście DIN. Jak wiadomo, norma przewiduje niski poziom sygnału wejścioiwego. Stąd też we wzmacniaczu zanajduje się dzielnik napięcia, redukujący sygnał z poziomu kilkuset mV. Pociąga to za sobą konieczność ponownego wzmocnienia i zarazem dodania szumów. Niektóre magnetofony, za którymi "wlókł" się DIN miały przełącznik DINCINCH (DIORA szuflada). Proponuję drobną przeróbkę magnetofonu, polegającą na wpięciu się sygnałem o wyższym poziomie (CINCH) bezpośrednio na potencjomert poziomu zapisu. W ambitniejszej wersji można dodać przełącznik dincinch, nie tracimy wtedy możliwości nagrywania z mikrofonu. Rzecz została przetrenowana w deckach kasetowych Kasprzaka i M2405S. W M9018 trzeba przekrosować potencjometr poziomu zapisu - w oryginale sygnał wchodzi na suwak i jeśli wzmacniacz nie ma rezystorów na wyjściu rec, możemy być zdziwieni, czemu nam przycichło...

Pozdrowienia Maciej

a propos przeróbek.Miałem kiedyś mini decka M8010 z CNRS .Przerobiłem w nim mechanizm dodając dodatkowy silnik do szybkiego przewijania taśmy z płynną regulacją prędkości.C-60 przewijał w pół minuty:)

Tak..zdecydowanie CT-959 to także klasa,strawiłem sporo czasu na porównania CT-959 z CT-979.Pokusa była duża dawno chciałem je porównać. Ale Sony ES to też klasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

CT-959 od środka :),nie widze jednak dwóch dużych opłaszczonych miedzią kondensatotów z tyłu.Są w CT-979.Również transformator jest w 979 typu BANDO a nie Reference Casted Power Transformer zabudowany.W brzmieniu jest różnica w tych modelach.CT-959 ma sięgającą bardzo wysoko góre.Czasem robi się bajzel i zapiaszczenie w górnych rejestrach.CT-979 jest bardziej poukładany.Mam wrażenie że dżwięk z 959 ma charakter paraboli skierowanej ramionami ku górze.979 jest bardziej neutralny.W 959 jesteśmy skazani na Hx Pro.Oczywiście 959 to doskonały deck to są tylko moje subiektywne wrażenia odsłuchowe.W porównaniu z CT-939 Mk II CT-959 to bardzo duży krok do przodu.

Ja licytuję coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Mam nadzieję, że cena nie będzie zbyt wysoka pod koniec aukcji. To ciekawy okaz kolekcjonerski !

Ukryta Zawartość

Popieram yogi -ego w nocy jak zapuszczam po kolei moje zabawki to Pionka pawie nie słychać czy to przy przewijaniu czy wyszukiwaniu , zaleta mechanizmu jest naprawde dobry

audiomagia.blogspot.com

Ale, jak miałem okazję przekonać się niedawno, przekładnie cierne w Reference Master Mechanism potrafią przysporzyć nieco "atrakcji" jeśli mechanizm jest już nieco zużyty czy choćby przybrudzony.

Moje Akai przeciągnęły kilometry taśm. Kłopotu z nimi nigdy nie miałem. Poza jednym przypadkiem niedomykania kieszeni. Natomiast rzecz której nie toleruję w GX 75/95 to kretyńsko długie połaczenia między blokami magnetofonu. Dotyczy to zwłaszcza przewodów sygnałowych głowica-płyta.

Brak DD w CT to zapewne przesłanka ekonomiczna i chęć unifikacji mechanizmów.

Panowie nie klasyfikujcie na podstawie czy dany magnetofon posiada napęd A lub B bo to niczego nie dowodzi mam do czynieina z napędem DD jak i Reference Master i ten pierwszy jest naprawdę dobry ale czy w takim napędzie oby nic nie ulega zużyciu ??? choćby??? tu o wypowiedż poproszę nie amatorów a zawodowców pozdrawiam

Dodam tylko że ani jeden ani drugi napęd nie mają w opisie Perpetuum mobile

Pozwolę sobie zacytować z Wikipedia

Perpetuum mobile (z łac. wiecznie ruchome) – hipotetyczna maszyna, której zasada działania, wbrew prawom fizyki, umożliwiałaby jej pracę w nieskończoność.

audiomagia.blogspot.com

(..)Szkoda, że Pioneer w tak wysokich modelach nie stosował napędu Direct drive. (..)

Ale w Akai GX 75/95 są paski na kołach zamachowych więc to nie jest tak do końca DD.Przez DD rozumiem napęd będący przedłużeniem osi silnika.Na ebay są nawet gotowe zestawy naprawcze z tymi paskami do GX 75/95

T-Bolt

Napisałem żeby nie generalizować , o oby zabrali w tej kwestii głos nie jakby posiadacze i zbieracze , czy jak kto woli hobbyści kolekcjonerzy ,

Tylko osoby związane na co dzień z serwisem itp

audiomagia.blogspot.com

No tego Akai DX 49 jeszcze nie mam w domu.

Po niedzieli go odbiorę.

Kosztował mnie 40 zł, więc chyba się opłacało.

Jest 2 głowicowy. Ciekawe jak się spisuje w nim autokalibracja?

Ale on ma mi służyć głównie jako źródło do przegrywania z kaset na kasety.

Ciekawe jak będzie odtwarzałkasety nagrane na moim Kenwoodzie KX-7030 i odwrotnie?

Jak potestuję to napiszę co i jak.

T-Bolt, skoro jedna oś capstanu jest w napędzie bezpośrednim to lepiej niż 100% napędu za pomocą rozciągliwego, nieprecyzyjnego i zmiennego pod wpływem temperatury paska. O stabilizacji obrotów nie wspomnę. Zgodze się natomiast, że zastosowanie tego lub innego rozwiązania nie świadczy o klasie magnetofonu. Pineery z dziewiatką napoczątku są niezłe. Als skoro mamy miec dobre zabawki to niech będą z full option. DD w wyższych modelach to standard. Podobnie jak klimatyzacja w segmencie aut C.

• Pokaż nowe odpowiedzi