Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jedynie do tyspozycji IRRADIO AM/FM CASSETTE RECORDER TRIPPER 723 Czyli walmena stereo z funkcją nagrywania z radia lub beznadziejnego wbudowanego mikrofonu, mam prośbę podaj mi dokładne pasmo trójki może wyciągne jeszcze z szafy coś porządnego i podepnę albo DAT-a albo UHER-a

Pozdrawiam

Zbyszek

Nagrało sie rewelacyjnie, koncercik brzmiał świetnie, może gdyby wszystko nie było tak "na środku", byłoby genialnie....

Ale dlaczego jakaś ........ wpierdzieliła się ze swoją gadką na końcu! Skoro tak bardzo zależało im na nieruszeniu ramówki, mogli chociaż wyciszyć bez żadnych chorych wstawek. Bez sensu. Tak pięknie a na koniec takie wk...nie... :/

Co się denerwujesz, żona teraz wrzuciła M Buble i jest ślicznie co i innym radzę stare standardy w nowym wykonaniu przez młodego człowieka który czuje klimat tamtych lat

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>> Korwin - wybacz, ale już mnie nie było

a swoją drogą co do pytania o pasmo, to trochę nietego, gdyż my tu w internecie, a skąd wiadomo kto, gdzie w eterze (czyli pasmo w zależności od zamieszkania :).

POMOCY!! Jak najprościej można w DECk'u ustawić optymalny prąd podkładu?? Mam płyte testową która z CD będzie pracować jako gen. sygnałowy, ale jako miernik ustawionego prądu podkładu bedą pracowały moje uszy i miernik wysterowania w magnetofonie. Zna ktoś jakąś prostą metode ustawiania tego prądu podkładu?? Magnetofon Technics RS-B405 po wymianie głowicy na stożkową ALPS'a. Z góry dzięki za pomoc

>> rafalelektronik - jakiś czas temu sam zadałem to pytanie, przy ustawianiu na słuch to wygląda tak (wpisy w tym wątku, podaję daty):

moje pytanie - 27 Paź 2007, 21:51

odpowiedź I - 27 Paź 2007, 22:13

odpowiedź II - 27 Paź 2007, 22:29

Ogólnie wprowadzane regulacje biasu słychać całkiem nieźle.

Jest opisana ale nie regulacja BIAS'u wewnątrz magnetofonu. Tam jest opisana reg. prądu podkładu pokrętłem wyprowadzonym na zewnatrz i to reguluje BIAS w niewielkich granicach. A ja takiego pokrętełka nie mam i musze wyregulować prąd podkładu pr-kami w środku. I to najlepiej tak jak był fabrycznie choc bez przyrządów wydaje mi się to niemożliwe

Może zarzuć problem do zakładki DIY, tylko dokładnie opisz o co Ci chodzi, to po pierwszym Twoim poście do głowy mi przeszyło, że chodzi Ci o regulacje w bebechach

Zobaczcie, co ustrzeliłem na "Allegro" !!! Osłona głowic do renowacji, ale tak pozatym......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel.Zobacz na priw u siebie.Miałem też cheć,ale coś mnie powstrzymało.Piekny magnetofon i mam nadzieje,że w dobrym stanie.Cena była więcej niż zachecająca.Zycze wszystkim wiecej podobnych okazji.Zanim Kasjel bedzie miał mozliwości zamieścić zdjęcia swojego egzemplarza pozwole zrobic to sam.

Eingänge: Mikrofon: 0,2 mV - Line: 60 mV (100 K-Ohm)

Ausgänge: DIN: < 10 K-Ohm - Line: 0,775 V (1000 K-Ohm)

Kopfhörer: 8 Ohm

Aussteuerungsanzeige: 2 VU-Meter

Gesamtfrequenzgang :

bei 9,5 cm/sec: 30-18 000 Hz

bei 19 cm/sec: 30-25 000 Hz

Übersprechdämpfung bei 1 kHz im Stereobetrieb: 56 dB

Gleichlaufschwankungen:

bei 9,5 cm/sec: +/- 0,08 %

bei 19 cm/sec: +/- 0,04 %

Fremdspannungsabstand bei Vollaussteuerung: 61 dB

Max. Abweichung der mittleren Geschwindigkeit:

bei 19 cm/sec: +/-

Löschdämpfung:

bei 19 cm/sec:

Vormagnetisierung und Löschfrequenz: 160 kHz

Abmessungen (BxHxT in mm): 446x525x235 mm

Gewicht: ca. 27 Kg

Ladenpreis: ca. 1900,-- DM (1979), 2300,-- DM / TC-766-2 ca. 2600,-- DM (1980)

Besonderheiten: Fernbedienbar mit Kabelfernbedienung

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.Ten ,którego zdjecie teraz zamieściłem jest konstrukcyjnie bardzo podobny,ale zobacz na cene.Obydwa sa sterowne sensorami.W tamtych latach zajmmowałem sie produkcją telewizorów Thomson i własnie panel sterowania na osmiu sensorach to była moja działka.W magnetofonie ma to te niedogodność ,że nie można w oczekiwaniu na zapis trzymać palca na przycisku,ale poza tym wspaniałe i niestety juz zapomniane rozwiązanie.Mam jednak do niego duży sentyment.Mam nadzieje,że niedługo opiszesz swoje wrażenia nowym nabytkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę się starał doprowadzić go do bardzo dobrego stanu technicznego i wizualnego. Ale gdyby nawet wystąpiły trudności z ewentualną naprawą, to.....najwyżej będzie tylko ozdobą mojej kolekcji. Za te pieniądze, to myślę że nie było sensu się zastanawiać.

W poprzednim wpisie zapomniałem dodac parametry.

Eingänge: Mikrofon: 0,2 mV - Line: 60 mV (100 K-Ohm)

Ausgänge: Line: 0,435 V (100 K-Ohm)

Kopfhörer: 8 Ohm

Aussteuerungsanzeige: 2 VU-Meter

Gesamtfrequenzgang :

bei 19 cm/sec: 25-25 000 Hz bei Low Noise-Band

bei 38 cm/sec: 25-35 000 Hz bei Low Noise-Band

Übersprechdämpfung bei 1 kHz im Stereobetrieb: 55 dB

Geräuschspannungsabstand nach NAB:

62 dB bei Low Noise-Band, 65 dB bei Ferry-Chrome-Band

Klirrfaktor:

bei 19 cm/sec: 0,5% bei Ferry-Chrome-Band und "0" dB

Gleichlaufschwankungen:

bei 19 cm/sec: +/- 0,04 % nach DIN

bei 38 cm/sec: +/- 0,03 % nach DIN

bei 19 cm/sec: +/- 0,03 % nach NAB

bei 38 cm/sec: +/- 0,02 % nach NAB

Fremdspannungsabstand bei Vollaussteuerung:

Übersprechdämpfung bei 1 kHz im Stereobetrieb: 55 dB

Max. Abweichung der mittleren Geschwindigkeit:

bei 19 cm/sec: +/- 0,1%

Löschdämpfung:

bei 19 cm/sec:

Vormagnetisierung und Löschfrequenz: 160 kHz

Abmessungen (BxHxT in mm): 465x515x265 mm

Gewicht: ca. 36,5 Kg

Ladenpreis: ca. 7000,-- DM

Ale masakra nikt nie wie, albo się nie chce napisać bo paru się tu chwaliło takimi deckami niedawno...

Tak wogóle to piszę z następnym pytaniem

- wypożyczyłem kilka książek o magnetofonach, w tym pani Libury, w której jest napisane, że magnetofony 3 głowicowe oraz odsłuch po taśmie podczas nagrywania dotyczą raczej pracy w studiach i raczej nie występują w domowych zestawach. Rok wydania książki 1986. Wydaje mi się że wtedy już 3 głowice były standartem w wyższej klasie domowego sprzętu pioneera czy sony. Czy w polsce naprawde było tak ciężko dostać dobre decki wtedy?

Pozatym widziałem ciekawy demagnetyzer (tzn narysowany w jednej z tych książek) - mechaniczny, ale z regulacją pochylenia magnesu nad głowicą, podczas playa im mniej taśmy było na lewym kółku tym wirujący magnesik coraz bardziej się oddalał od głowicy - czyli do góry. Kilka demagnetyzserów mechanicznych które widziałem niestety miały osadzone na stałe magnesy w obudowie.

Pojawił się wreszcie "Braun C2" na "Allegro".Bardzo ładny stan, tylko że pokrywy cholera brakuje.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamieszczam zdjęcie tego szpulowca "Sony" którego kupiłem za 150zł. Osłona głowic wygląda tragicznie.

Tak więc będę musiał pobawić się w renowację.Reszta wygląda nawet dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gotyk.Nie łatwo było w tamtym czasie coś dobrego kupić z prostego powodu,zarabiało sie mało ,a dobry sprzęt był tylko w pewexie.A książki wydawano z dużym opóznieniem,stad takie kwiatki.

Kasjel.Masz pewnośc co dokładnie kupiłeś.Mam na myśli ,czy ten twój nowy sony jest cztero,czy dwuścieżkowy?

gotyk1

Peak Level Calibration System w pioneerze to najprościej dokładne ustawienie pozycji level za pomocą przycisku hold mode ( w modelu ct-910 jest przycisk P L C S ) i pojawia się na wyświetlaczu peak hold

Znalazłem darmowy "User Manual" do tego szpulowca :-) To magnetofon czterościeżkowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj jest zdjęcie wysokiej jakości tego szpulaka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi