Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Do czyszczenie stykow uzywam Deoxit, ktory usowa tlenki i rowniez co nieco smaruje. Potem uzywam cos w rodzaju Pro Gold do ostatecznego nasmarowania styku czy sciezek potencjometru. Deoxit dziala. Tym nie mniej warto obejrzec i czasami "recznie" przepolerowac styki.

Kasjel, podejrzewam, ze Sony zagra tylko trzeba bedzie rozebrac ten magnetofon, wszystko przeczyscic i przy okazji wymnienic elektrolity i niektore inne kondensatory na lepsze, opamps na lepsze, przelutowac podejrzane zlacza i na pewno zdobyc nowe rolki dociskowe i pasek. Przydadza sie niekoniecznie jako rezerwa.

Marek, dziekuje za powitanie - i jak to sie stalo, ze te tasmy Beatlesow az z Australii dostales?

A tak ogolnie jakie tasmy sa do zdobycia w Polsce i jakie sa najczesciej uzywane? Czy EBay EU jest podstawowym rynkiem dostawczym czy RMGI z Holandi?

Umyłem wnętrze Sony TC 765 spirytusem technicznym. Suszyłem 24h, potem jeszcze podsuszyłem opalarką el. w temp. 200 stopni C. Oczywiście poruszając nią nieustannie, aby niczego nie przegrzać. Ale niestety nic to nie dało. Teraz wszystko lśni jak nowe wewnątrz, ale nie chce działać :-( Za to Akai GX-F80 sprawuje się coraz to lepiej !

Kasjel - miernik w łapę i pomierz napięcia na wszystkich elementach sterowanych i sterujących stosując wszystkie możliwe kombinacje przełączników. Prześledź uważnie tor odpowiedzialny za sterowanie silnikiem/silnikami. Jeśli są napięcia to jakie, a jakie być powinny? Sporo z tym zabawy ale napewno pomoże. Gdzieś może być mała przerwa, zimny lut albo ukruszony przewód. Nawet najprostszym miernikiem można zdziałać cuda.

Miernik posiadam nawet dobry i serwisówkę, ale mam też obiecaną pomoc 'Mulsa" w przyszłym roku.

Ja chciałem tylko uzyskać spowrotem stan, w jakim znajdował się magnetofon przed użyciem przezemnie WD40 oraz Kontakt Sprayu. Cholernie mnie to "gryzie" i nie daje spokoju, że spieprzyłem sprawę :-(

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A tak właściwie to co z tym SOny konkretnie?NIe przesadzaj Kasjel,że pryskając czymś rozwaliłeś magnetofon.Widać jest coś uszkodzone skoro suszenie itd,nie pomogło.Na którymś zdjęciu pokazywałeś okopcone diody?jeżeli ich nie wymieniałeś to może jest tam coś nie tak.

A na gume używam kleju kauczukowego,zwiększa elastyczność gumy.Metoda dziwna,ale zawsze dziala.

Pzdr

V-savage- magnetofon miał tylko problem z naciągiem taśmy, dlatego uciekała ona z głowic.

A po moim czyszczeniu i użyciu chemii nie przewija, bo nie chce się odblokować hamulec przeciwnej szpuli i nie kręci przy odtwarzaniu.Sterowanie jest sprawne, ale np. "Play" odrazu się wyłącza.Zrobiłem błąd używając "Kontakt Sprayu" przeznaczonego właściwie do inst. elektrycznej w samochodach.

WD 40 spryskałem tylko przełącznik TAPE/SOURCE. Ale tych samych preparatów używałem w innych magnetofonach z bardzo dobrym skutkiem, więc już nie wiem......

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Teraz nie ma co gdybać tylko szukać przyczyny.Na odległośc cięzko powiedzieć co się popsuło,jeżeli będziesz u mulsa po nowym roku to moze nie warto dalej kombinować??

Panowie ! Jest w tej chwili do kupienia "Sony SD 229SD". Tyle tylko że nie ma drewnianych boków, ale można dorobić.Cena bardzo niska. Jako posiadacz takowego modelu bardzo polecam !!!

Ja teraz testuje sobie starego dual c 844 z dedykowanym wzmakiem cv1460.Jest coś w tym dzwięku ,co nie pozwala wracac do gównianych odtwarzaczy CD.Słucham sobie nagranych w latach 80-siątych kasetek BUDGIE ,BLACK SABBATH( jakies niemieckie i holenderskie wersje) i CD nie chce sie podłaczac mi juz.Niby z CD czysciej , dokładniej ale to mnie nie rusza.

Ten DUAL 844 to całe szczescie mechanika lepsza niz starsze modele.Wzmacniacz za to bardzo dobry i kosztował mnie 30 zł...

Lepszy na pewno od KODY i innych takich nowych złomów.Podobno to jakis DENON z lat 80...Wymieniłem niektóre elektrolity na nowe i hula az miło.

Grundig High Fidelity

Sorry ! Jeszcze jest !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

cholera kasław- to zwykłe potencjometry.trzeba prysnąc.Nie wyrzucaj tych elementów mozna to bedzie jeszcze złozyc.Dlatego facet przypuszczalnie zastapił je pot.motazowymi.Nie kontaktowały.Ale to nie moze byc przyczyna zaniku kasowania.

kasław...zle odczytałes moduł.To jest nr 2086.z kalibracji przy nagrywaniu.Te elementy sa raczej dobre, trzeba je tylko dobrze umyc.Zarówno potencjometry10 kom jak i przełaczniki.Sa zapewne szczelne a więc trzeba je rozebrac,umyc i złozyc.

Jacekk011 - a tak swoją drogą to może cykniesz kilka zdjęć swojego sprzętu (z szerszej perspektywy) trochę Ci się tego uzbierało i wygląda jak w studio:)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

panowie co to i czy cos to jest warte?

Ukryta Zawartość

Myślę, że do +/- 150-ciu złotych napewno warto.Pod warunkiem, że interesuje cię sprzęt "Vintage".

Bo jeśli wolał byś bardziej współczesny magnetofon, to widziałem kiedyś np. Aiwę AD-F880 za 130zł albo nawet Nakamichi CR3 za 150zł. Tyle, że ten drugi natychmiast został sprzedany.Wszystkie były w bdb. stanie.

Jeśli chcesz wyłysieć, osiwiec a na końcu ocipieć z kretesem to poluj i upoluj Duala, głos mają te magnetofony dobry nawet bardzo dobry ale układ elektromechaniczny to jeden porąbany złom z przekładniami zębatymi z plastiku o zębach jak u odwapnionej chorej na gruźlicę myszy, a oprócz tej istotnej wady Duale wygląd mają paskudny

pozdrawiam

Zbyszek

A ja mam tyle do powiedzenia o Dualach , mam 844 i wiem jedno że wymagał dużo pracy krew mnie zalewała ale kiedy skończyliśmy go reanimować a chodziło o gumy , przestałem sie na niego złościć ot piękny , pięknie gra i wymaga więcej niż moje pozostałe , co do innych modeli nie mam i nie miałem

Równie dobrze moglibysmy wieszać psy na Sony Pioneer Revox i innych , Panowie poczytajmy troche i nie klepmy jeden po drugim że koń kopalniany ma klapki na oczach .

Mnie on gra jak na produkcje tamtych lat fajnie .

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi