Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie powiem, że widziałem przez przetartą taśmę całą drogę mleczną i uliczne latarnie była to absolutna dziewica po bardzo małym przebiegu 5-10 raz SONY-CHROME CLASS UX 90 świerzo zdemagnetyzowana i umyta głowica i oczywiście CR-240 efekt był znacznie lepszy niż na nagrywarce CD Audio [mowa o dynamice i klarowności]

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin.Mój skubaniec jest wrażliwy na wszystko.Potrafi ładnie nagrać,ale aby mógł ze szpulowym konkurować to mu jeszcze daleko.New mam juz chęci szukać takiego,który mnie zadowoli,bo przerzuciłem ich już sporo i zaden nie nagrywał tak jak bym chciał.Może mam za wysokie wymagania.Sam już nie wiem.

Tylko UHER CR-240 w idealnym stanie z głowicą BOGEN-a, zawsze jednak należy się zastanowić czy gra jest warta świeczki, korzystanie z kasetowego ma swoje zalety ale również wady zaletą nr jeden jest waga maszynerii zaletą nr dwa jest prędkość załadowania lub przeładowania nośnika wadą jest cena nośnika naprawdę dobrej klasy, w przypadku szpulowego można nagrywać nawet na taśmie klozetowej podłego gatynku byle by tylko przsuw miała 19.05 cm/sek, a nagranie będzie rewelacyjne [warunek konieczny i wystarczający: UHER 4200 MONITOR]

Pozdrawiam

Zbyszek

vik

System odsłuchowy mam bardzo porządny (Meridian, McIntosh, SimAudio, Thiel i oczywiście liczne decki) i mówię co słyszę.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z ograniczeń ekstremalnych typu 16hz czy w drugą stronę 20kHz. Jednak to są tylko teorie. Teoretycznie CD to perfect sound forever tylko,że większośc woli niedoskonały winyl.

A po drugie bardzo niewiele kolumn jest w stanie przenieść 16Hz jak również pokój odsłuchowy musi być bardzo duży aby taki dźwięk został odtworzony.

Jeśli mówimy o przecietnej muzyce to nadal upieram się przy swoim, oczywiście zgadzając się ,że można znaleźć dźwięki gdzie coś na kasecie padnie.

Jeśli chodzi o demagnetyzację to mój demagnetyzer nie ma czubka w plastiku a instrukcja poleca zbliżenie demagnetyzera do głowicy, ok 1 sekundowe omiatanie powierzchni głowicy i powolne oddalenie. W zasadzie więc mamy ten sam przepis.

Cles,

Ja Ci wierze i zgadzam sie z Toba, o czym napisalem, ze nawet na dobrych kolumnach w przecietnym pokoju na przecietnym materiale dzwiekowym w zasadzie nie da sie odroznic kasety (a szczegolnie tasmy szpulowej) od CD. Ale nie jest to prawda absolutna i bezwarunkowa. Zaciekawilo mnie natomiast Twe doswiadczenie, ze latwiej odroznic kopie winylu na kasecie od orginalnego winylu niz kasetowa kopie CD od orginalnego CD. Moje ogolne wrazenia i moich znajomych z ktorymi o tym rozmawialem sa odwrotne.

Ma to nawet techniczne uzasadnienie bo winyl i tasma sa analogowe i bardziej podobne w brzmieniu. Co wiecej niemal caly winyl ciety i tloczony byl tez z analogowych master tapes. Poza niektorymi nagraniami klasycznymi chyba niemal wszystkie nagrania z ostatnich paru dekad nagrane byly na cyfrowym sprzecia a CDs od nich pochodza.

Marek,

Wszystkie dobre magnetofony kasetowe maja pasmo przenoszenia od okolo 16-18Hz do ponad 20kHz +/-xdB gdzie x jest nie wiekszy niz 3.. Tylko jest to na poziomie -20dB od poziomu ZERO albo reference. Ten poziom ZERO/albo reference to na ogol 250nWb/m. Pioneer chwali sie, ze CT-95 ma pasmo od 15Hz do 30kHz na tym poziomie na wymienionej tasmie metalowej. Sprawdzalem jak byl nowy to rzeczywiscie pod 30kHz wyciagal.

Glownym ograniczeniem mozliwosci magnetofonu jest tasma magnetyczna. Niestety nie udalo sie przekskoczyc fizycznego faktu, ze im wyzsza czestotliwosc tym szybciej/ na nizszym poziomie tasma ulega nasyceniu. Aby zwiekszyc pasmo przenoszenia na wyzszym poziomie zwieksza sie predkosc przesuwu. Najlepsze tasmy metalowe na poziomie reference czyli umownego zera na 4.75cm/s maja calkiem skromne pasmo przenoszenia. Jesli mnie pamiec nie myli to jest nie wiecej jak 13kHz.

Dla porownania rt-909 na tasmie sm900, 3M 996 czy Ampex Gold Master nagrywa 20kHz na poziomie reference (chyba 320nWb/m ale musze sprawdzic) na 19cm/s. Ale juz 1kHz mozna nagrac 12dB powyzej poziomu odniesienia na tej samej tasmie. Zmniejszajac prad podkladu mozna rozszerzyc nieco pasmo w gore ale kosztem wiekszych znieksztalcen.

Korwin,

Prawda. Nastawienie emocjonalne (jaki processor w mozgu to nastawia?) ma ogromny wplyw na to co robimy, slyszymy, widzimy i WIERZYMY. A potrafimy wierzyc chyba we wszystko a cuda najbardziej. Najmniej wierzymy niewygodnym faktom i logice. Napisano juz na ten temat sporo artykulow, na temat audio moze kilkanascie bo gdyby kontyuwano takowa “propagande” to pisma audio nie mialyby o czym pisac a tak rozpisuja sie o roznych cudownych brzmieniach, ktore obala niemal kazdy blind test wiec tych testow zaniechano bo wykazywaly, ze wiekszosc ludzi nie odroznia przenosnego odtwazacza od tego co kosztuje dziesiatki tysiecy a juz wzmacniaczy mocy czy przdwzmacniaczy prawie wogole nikt poza mlodocianymi o dobrej pamieci sluchowej i muzykami. Jedynie roznice miedzy kolumnami i sluchawkami bardziej rzucaja sie na “ucho” jak i miedzy systemem aktywnym i pasywnym.

O poziomie obecnie granego śpiewanego i zapisywanego [w 99.99999*% cyfrowo] materiału niech świadczą ostatnie koncerty sylwestrowe, nie mam najmniejszej ochoty z ich powodu rozpoczynać żadnej dżihad, ża oknem ziąb, ale słońce świeci i o jeden dzień bliżej do wiosny i słowika.

Pozdrawiam Zbyszek

PS. Obecnie noszone przenośne naszyjne budziki powodują trwałe uszkodzenia ucha wewnętrznego, rosną legiony głuszców sterowanych zdalnie

Zauważyłem, że w deckach "Siemens RC 555", "Braun C2", oraz "Metz Mecasound" jest zamontowany ten sam typ głowicy.......no, przynajmniej tej samej firmy. Cechą charakterystyczną tych głowic jest seledynowy kolor wypełnienia wokół rdzenia. I w związku z tym mam pytanie, czy są to owe sławetne głowice "Bogena" ???

Na samych głowicach nie ma nazwy producenta, więc trudno je rozpoznać. Ale zaciekawiło mnie dlaczego w trzech moich deckach produkcji niemieckiej są zamontowane identyczne albo prawie identyczne głowice ???

Akurat u mnie głowice tego kolorku nie posiadają a są to niewątpliwie głowice Bogen-owskie, tam gdie nie można straszyć ludxi nausznikami eskimosa polecam coś naprawdę gustownego i o wyjątkowo dobrych parametrach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub [ Allegro 287974136 raptem 19.90 złp + transport] naprawdę typ zamknięty mały nie wypadający z małżowiny i nie rzucający się w oczy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Kasjel, 3 Sty 2008, 16:59

Czy na pewno seledynowy ?

U mnie w OPTONICA RT 7000 i AUREX PC-E70 są raczej wpadające bardziej w niebieski .

Każda z nich oznaczona jest producentem wyrobu finalnego .

W OPTONICE typ SS a w AUREX typ SUPER AP. Wykonanie czoła (stożkowe ) trochę sie różni .

Pozdrawiam z Nowym Rokiem.

Nie wiem czy to jest mądre ale przypomnijmy sobie:

Głowice stosowane w rejestracji magnetycznej dzielimy na:

i) Kasujące

II) Zapisujące

III)Odczytujące

IV0 Uniwersalne (zapisująco odczytujące)

Inny podział : 1) Zapis i odczyt od ułamków Hz do kilkuset Hz głowice specjalne [stosowane np w holterach] 2) Głowice częstotliwości akustycznych od 30 Hz do 16000-20000 Hz. 3) Głowice wielkiej częstotliwości od 20 kHz-5MHz-10MHz..

Rdzenie głowic są wykonane: I] ze stopów metalicznych [permaloj, alfer, alsiferyt}

II] z ferytów [manganowo-cynkowe, niklowo-cynkowe

III] dwa typy metalowo ferytowych

Bogen UK100 [głowice uniwersalne]

UK200

UK205

W Niemczech produkcją głowic zajmowały się rownież Siemens, Braun, Telefunken i inni oraz instytuty badawcze przy uniwersytetach i politechnikach

Pozdrawiam.

Zbyszek

MINIFLUX SKN4

VKT4

GRUNDIG 7496086

7489066 [głowice uniwersalne]

.......poskładałem i naprawiłem totalnie rozpieprzonego "Akai GX-F80", dziś ostatecznie zlikwidowałem problem zanikającego "stereo" przy odbiorze FM w amplitunerze "Sony STR 6800SD" oraz zregenerowałem wyłącznik sieciowy w tymże odbiorniku......ale z "Sony TC 765" nie jestem w stanie zrobić NIC !!! Nawet nie mogę wrócić do stanu w jakim był przed użyciem chemii ! Dziś było piąte i ostatnie moje podejście zakończone niepowodzeniem.

Mam to gdzieś.........wolę poczekać na "Mulsa".

Jeśli chodzi o te głowice, to odczytałem symbol głowicy w Siemens,ie RC 555 i jest on taki: H571

02

Kolor wokół rdzenia jest naprawdę seledynowy.Ciekawe jaka firma je produkowała ?

Dziękuję serdecznie

4000 IC to mono [A /B szpula 13-tka (5")]

4200 to stereo dwuślad R,L lub R i L w jednym kierunku czyli 2 x mono ewentualnie mono A/B]

4400 to stereo A [R +L] / B [ R+ L]

Wszystkie 4000, 4200,4400 są dwugłowicowe [kasująca i uniwersalna]

Pozdrawiam

Zbyszek

Panowie, kasety chromowe, można (jeszcze) kupić w Lidlu.W dniu wczorajszym, zakupiłem Maxelle i Emtec.Na obydwu symbole HQ (high quality)90 position II.Emtec produkowane w Indonezji, zaś taśmy do nich w Niemczech (podobno przez Basfa).Na Maxellach, nie widnieje nazwa kraju pochodzenia.

Kasety pakowane po trzy sztuki, w cenie 3,99 zł, za taki trójpak.A więc 1,33 zł za sztukę.Cena chyba rewelacyjna, nieprawdaż?

Dziękuje za informację

Cena rewelacyjna, nawet pchli targ z minionego lata w przedbiegach odpada, mam sklep Lidl-a w stosunkowo bliskiej okolicy ale jest wyjątkowo zimno marnie się czuję i pielgrzymkę sobie odpuszczam.

Pozdrawiam

Zbyszek

W sklepie, gdzie dokonałem w/w zakupu, kasety wyłożone były przy kasie.Zgarnąłem wszystkie jakie mieli, 8x3-pack.

Panowie, mam następujące pytanie:

Do jakiego poziomu, ustawiacie sygnał nagrywania?

Do ikonki Dolby?Czy "wchodzicie" na czerwony zakres?

czarrek

deck akai ma skale i pokazuje do iludb mozna nagrać w zależności od taśmy typ I , II do +4db ,IV +6db

ale też zależy od muzyki jaką nagrywasz poważną czy rock i od samej kasety kazda jest inna ,czarrek na błędach się człowiek uczy

"czarrek"- yogi ma rację ! Najlepiej wybrać najgłośniejszy moment w płycie którą masz zamiar nagrać, i według niego ustawić maksymalną wartość VU. Należy jednak pamiętać, że różne wskaźniki różnie pracują. I same regulacje elektryczne różnią się pomimo że mogą być oryginalne, fabryczne.Dlatego właśnie sam musisz poznać swój magnetofon. No chyba że załatwił byś sobie instrukcję obsługi do tego konkretnego modelu.Ale nawet w takich instrukcjach producenci podają wartości wysterowania dla kilku tylko typów taśm tzn. kilku producentów.

A niestety inne taśmy będą wymagały innego wysterowania.

Myślę, że było to wiele różnych firm, zapewne głównie z Dalekiego Wschodu. Część - lepszych - urządzeń audio marki Universum można rozpoznać jako Samsunga, który pod koniec lat 80-tych nie miał jeszcze wyrobionej własnej marki, wydaje mi się, że część to był Goldstar (obecnie LG), ale rzeczy tańsze (np. sprzęt przenośny) pochodził z wielu różnych wytwórni, zapewnie głównie chińskich, ale także polskich, bo w katalogu z końca lat 80-tych widziałem polski radiomagnetofon, będący rozwinięciem licencyjnego Grundiga!

W sprzęcie TV/video część urządzeń można było rozpoznać jako Hitachi, o ile pamiętam.

W wielu przypadkach, jeśli dane urządzenie (np. TV, pralka, itp.) było testowane przez jakieś czasopismo pod inną marką, Quelle w katalogu zamieszczało wynik testu i adnotację "konstrukcyjnie identyczny z modelem XXX marki YYY, testowanym przez AAA w wydaniu (data)". W ten sposób można rozpoznać część urządzeń.

"Reaper"- mogą to być różne firmy. To tak jak byś dzisiaj kupił tanią wiertarkę "Toya" która będzie poskładana przez jedną firmę z części sprowadzonych zapewe z Chin. Natomiast wiertła do tejże wiertarki, sprzedawane pod nazwą "Toya" będą zrobione przez jeszcze inną firmę i diabli wiedzą gdzie......ale też pewnie w Chinach.

W tamtych czasach napewno nie importowano na taką skalę z Chin, ale sprowadzano komponenty z Taiwanu, Hong Kongu, Singapuru itp. A montowano tam, gdzie udało się podpisać umowę. Pewnie jednak najczęściej był to Grundig.

Myślę, że nie był to montaż na miejscu w Niemczech, a przynajmniej nie w większości przypadków, tylko kompletna produkcja w różnych miejscach na Dalekim Wschodzie, pod dowolną marką wybraną przez odbiorcę. Universum było (czy nadal jest) ogólną marką własną firmy Quelle, i pod tą marką sprzedawane były kasety audio i video, sprzęt audio i video, sprzęt AGD, kalkulatory, itd. - przy takim rozrzucie towarów wiadomo, że musiały one pochodzić od różnych producentów.

A że w przypadku sprzętu audio/TV/video pochodziły one od różnych producentów widać choćby po bardzo różnym wyglądzie zewnętrznym, zupełnie różne są nadajniki zdalnego sterowania, itd.

Ogólnie jednak ta marka kojarzy się z tandetą. Pamiętam gdy jeszcze w "pewexsowskich" czasch, wszyscy zchwycaliśmy się produktami firmy "Sanyo". A potem okazało się, że to producent taniej i trochę tandetnej elektroniki. No....ale wtedy wszyscy byli zachwyceni !

To prawda. W 1976 dostałem w prezencie magnetofon Sanyo, który wytrzymał zaledwie dwa lata - przyznaję, dość intensywnej eksploatacji. Ale w porównaniu do wyrobów przemysłu krajowego to i tak był ósmy cud świata - przede wszystkim pod względem wyposażenia. Polskie magnetofony kasetowe w owym czasie nie miały nawet auto-stopu, o innych funkcjach nie wspominając. I psuły się bez przerwy.

Jeżeli chodzi o polskie magnetofony/decki, to te z Kasprzaka miały absolutnie beznadziejne głowice i silniki.

Diorowskie "szuflady" były raczej niezawodne i dosyć solidne, ale pomimo głowicy "Alpsa" ciężko było z tego wyciągnąć wysokie tony.Dolby System bardzo je obcinał. Mam jeszcze MDS 442 w idealnym stanie, i to nie z "Allegro" tylko kupiłem w firmowym sklepie Diory w 1991r. Pod tym względem lepszy był wcześniejszy model 432 (wersja francuskojęzyczna) który też posiadam.Przyznam, że nigdy nie miałem do czynienia z magnetofonami firm "Radmor" oraz "Magmor"więc ich nie znam.

Sorry za mały offtop, ale nie bede rozwijal nowego wątku dla kilku pytań.

Pytałem o Universum, bo szukam jakis tanich kolumn do sluchania decków.

I na Allegro pojawiaja sie czasem takie rzeczy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają dość solidnie, tylko czy są coś warte. Czy nadająsie do sporadycznego słuchania muzyki z kaset (głównie używam słuchawek).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie do Was bo kompletnie nie znam sie na decach a zamierzam kupic sobie z sentymentu magnecik.

Zaraz pewnie mnie zjedza ludzie bo chce taki :

Ukryta Zawartość

Dlaczego ten bo mam amplituner Technicsa i pasuje wydladem i teraz pytanie czy to cos zagra?

robix

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi