Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba rozruszać wątek - ciekawy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Od konesera z pilotem i instrukcją! No i ta lśniąca klapka od komory na kasetę..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładny ten soniacz. Mam tyle magnetofonów, a nigdy jeszcze nie słuchałem decka z Dolby S.

To pewnie dlatego, że interesują mnie głównie decki "Vintage". Ale przyznam się, że trochę się tego wstydzę....

Odpuściłem sobie ostatnio fajnego Teaca, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jeden błyszczący soniacz......eh !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Miał ktoś coś do czynienia z magnetofonem Technics RS - BX626. Magnetofon niby zaawansowany technicznie, bez paskowy napęd,trzy głowice i tandetna regulacja prądu podkładu.

Nie przepadam za firmą technics ale dorwałem coś takiego i ciekawy jestem Waszych opinii.

I czy da się go pilotem wysterować, niby ma jakiś sensor, ale w instrukcji jest napisane,że trzeba podłączyć wzmacniacz, ale nie ma żadnych dodatkowych wy/wejść po za sygnałem audio.

Pozdrawiam.

P.S. uniwersalny nie steruje tym magnetofonem.

Ja mam 727, trochę bardziej zaawansowany. Wiem, że zarzucano to i owo brzmieniu tych magnetofonów, ale są niezłe jako przeciętne trzygłowicowce. 626 rzeczywiście nie ma pełnej kalibracji, tylko regulację prądu podkładu "na słuch" - szkoda.

W instrukcji chyba piszą, że można go sterować pilotem od wzmacniacza - magnetofon nie ma gniazdka zdalnego sterowania. Piloty od amplitunerów i wzmacniaczy Technicsa działają bez problemu, piloty uniwersalne też, ale trzeba wybrać właściwy kod spośród wielu. Kody do sterowania miniwież Technicsa mogą nie być odpowiednie.

Ciekawostką był 828, jedyny magnetofon dostarczany z pilotem, który obsługiwał znacznie więcej funkcji niż podstawowe. Można też było tego pilota kupić oddzielnie, np. w serwisach Technicsa. Widziałem kiedyś takiego pilota w komisie, sprzedawanego w komplecie z 727, i przerobionego - dorobiono mu dodatkowe przyciski, które praktycznie dublowały całą klawiaturę magnetofonu - na odległość można było sterować chyba wszystkim, co było włączane guzikami!

Nie mam nawet kodów do tego pilota, jedyne jakie mam to do mini wieży panasonic'a i do kilku cd technics'a, po za tym nic ciekawego tam nie ma, skąd można wziąć taki kod ?

Dzięki za wypowiedzenie się na jego temat,podoba mi się w nim dosyć cicha mechanika, mimo to że sterowana elektromagnesami, bardzo cicho się włączają funkcje i nie strzela tymi głowicami w górę jak z procy :)

Pozdrawiam!

Tu masz jakieś kody....spróbuj !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam!

Kajsel , żaden z tych kodów nie działa, z innymi markami też nie działa, wydaje mi sie że to może ma znaczenie pilot do jakiego są stosowane, ale dzięki za pomoc :)

Jeszcze umiem chodzić to sobie wstanę do magnetofonu,żeby przewinąć itp.

pozdrawiam!

Tak wygląda ten magnetofon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z magnetofonami Technicsa na pewno działają uniwersalne piloty MAK - stary MAK 2000 i nowy MAK maxim. Trzeba wybrać z instrukcji kod dla urządzeń audio z funkcją TAPE. Jest kilka takich kodów - np. jeden obsługuje pauzę a nie obsługuje zapisu, drugi odwrotnie. Ale do wszystkich dużych magnetofonów Technicsa kody są te same, niezależnie od tego, czy magnetofon ma własny czujnik, czy jest obsługiwany przez moduł zdalnego sterowania we wzmacniaczu/amplitunerze i połączony z nim kablem. Na pewno działa to z modelami RS-TR555, 515, 474, 979, BX727, 747. Jestem pewien, że z 626 też by zadziałał.

Ukryta Zawartość

Troche nie na temat ale amplituner jest znany jednej osobie tutaj bardzo dobrze.Co najlepsze mi sie podoba i zastanawiam sie ,kupować czy czekać na wyższy model ????

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Kajsel mam jakieś kody na kartce, która była dołączona do tego pilota, ale co dziwne ustawiając sterowanie magnetofonu Sony mogę sterować wzmacniaczem, kodów do wzmacniacza nie ma , wyszukiwanie automatycznie tez nie znajduje, ale jak wpiszę kod od magnetofonu to działa. To jakaś chińszczyzna.

Te kody, do których link podałeś wszystkie powyżej pierwszej cyfry 7 nie są w ogóle obsługiwane przez pilota.

Pozdrawiam!

Cyt. "mzawek mega konstrukcja z tamtych lat lepsza od KDA 33 i KDA 55 to kultowy KDA 7:

Dlaczego KD-A7 jest kultowy ?Tak poszukiwany ? dobrze gra ? czy ładnie wyglada ?

Ostatnio poszedl taki za 102 zl na allegro.

Pozdrawiam

Co sadzicie o kasetach Technics Metal?

Taśma TDK MA jest taśmą odniesienia IEC typ IV, więc jest tak bliska standardu jak to możliwe. Jest to taśma do której regulowana jest fabrycznie większość magnetofonów. W testach (np. amerykańskiego Audio) jest lepsza od np. Sony SR/XR i taśm metalowych produkcji Basfa, JVC, Denona, Memorexa, natomiast Maxell MX czy Fuji FR Metal/JP Metal zyskują bardzo podobne oceny. Lepsze od niej są taśmy TDK MA-X, MA-XG, Sony Metal S i Metal Master, i prawdopodobnie That's Suono (ale już nie wiem czy That's CD/IVF Suono Format).

Dobra taśma, będąca standardem, nieco powyżej przeciętnej dla różnych taśm metalowych.

Problem jest tylko w tym, że niektóre magnetofony, nawet wyposażone w kalibrację (np. Sony - przynajmniej niektóre modele) nie osiągają dostatecznie wysokiego prądu podkładu by uzyskać na TDK MA równomierną charakterystykę częstotliwości - w efekcie nawet przy maksymalnym prądzie podkładu podbite są wysokie tony i nieco zwiększone zniekształcenia (typowy efekt zbyt niskiego prądu podkładu).

Piszę o tych, o których wiem na pewno; o innych - czytałem czy słyszałem, ale nie chcę powtarzać niesprawdzonych wieści. Wiem, że w wielu testach, zwłaszcza tańszych, prostszych magnetofonów, wprost wytykano zastosowanie tanich głowic, nie pozwalających na osiągnięcie dostatecznie wysokiego prądu podkładu dla taśm metalowych.

Producenci (np. Technics, Sony) twierdzą że taśmy metalowe są mało wrażliwe na zmianę prądu podkładu i nawet zmiana w dużym zakresie jest mało słyszalna - i rzeczywiście jest to prawda, ale tylko wtedy, gdy prąd podkładu i tak jest za niski. Technics używał tego argumentu w instrukcjach obsługi aby uzasadnić dlaczego w wielu modelach (np. jednokasetowe B555, 565, BX404, podobno B705 i nawet "topowy" 905, dwukasetowe TR333, 515, 777 i 979) regulator prądu podkładu działa tylko dla taśm normalnych i chromowych, a nie działa w ogóle dla metalowych. Z kolei w trzygłowicowych Sony regulator działa dla taśm metalowych, ale firma ostrzega, że może to przynieść niewielki efekt. Moim zdaniem jednak jest tak dlatego, że prąd podkładu i tak jest za niski.

Nie wiem, co na ten temat pisała w instrukcjach Aiwa, ale wiele jej magnetofonów ma zaznaczone przy regulatorze Bias, że działa tylko dla taśm Normal i CrO2. Myślę, że firmy po prostu szły na skróty. Stąd może wynikać niezadowolenie użytkowników ze stosowania taśm metalowych, które teoretycznie powinny brzmieć bardzo dobrze - ale, jak się okazuje, tylko na dobrym magnetofonie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wlasnie zerknalem w moim decku na reagulator bias i na szczescie jest opisany jako normal chrom i metal. Jest to Aiwa AD-F 880 z ktorej jestem zadowolony.

Witam!

Przeglądając temat, zauważyłem że kilka miesięcy temu poruszony został temat klejenia taśm. Korzystam więc z okazji i proszę Szanownych Kolegów o jakiekolwiek info jak skleić taśmę magnetofonu szpulowego nie posiadając specjalnego zestawu do klejenia taśm? Mają Koledzy jakieś swoje sposoby?

Dzięki i pozdrawiam!

Porozum aię na Allegro ze sprzedającym KICZKA ma z całą pewnością taśmę klejącą 3M 1/2" lub patrz na aukcję {TUSIEK11} Basf Taśma klejąca do naprawy zerwanych tasm [Allegro 288278486] 19.00 Nie było ofert kupna. Można też kleić przy pomocy kleju przycinając tasmy skośnie lub prostopadle ale zbyt wiele z tym zabawy.

Pozdrawiam

Zbyszek

jascha_violin

Witam. Osobiście kleję taśmy w ten sposób, że zakładam dwa końce na siebie (jakies 2 cm) i w tym miejscu przecinam nałożone na siebie końce pod kątem około 45 stopni, nawet jesli nie bedzie to dokładnie 45, nie ma znaczenia, ponieważ poprzez nałożenie, jeden z końców tasmy dopełnia drugi, i w ten sposób jest zawsze linia styczna.Przyrząd nie jest tak bardzo potrzebny, wystarczy krawędź z uskokiem 1mm. Przykładasz tasmę do krawedzi, i paskiem około 2 cm tasmy lepiącej nakłądasz połowę na taśmę zgodnie z krawędzią, tak aby 1 cm tasmy lepiącej pozostał po za tasmą. Następnie odwracasz taśme stroną czynną do góry, przykładasz do krawędzi, wtedy wystający 1 cm tasmy lepiącej wystaje, i do niego dokładasz drugi koniec taśmy, zgodnie z krawędzią i tak aby nie było przeswitu taśmy lepiącej oraz żeby dwa odcinki taśmy nie zachodziły na siebie. Trzeba pamiętać, że przytakich operacjach czystość jest bezwzględnie wymagana.Trzeba trochę wprawy, ale nie jest to rzecz bardzo trudna.Zakładam, że oczywistym jest po której stronie ma nosnika ma być taśma lepiąca.

Pozdrawiam, Wojtek.

O co chodzi z tą kasetą?

500 Euro???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>levinson

Dzięki, zaraz zacznę się w to bawić - mam pełno króciutkiej taśmy na szpulach 10, nówki i co z tym zrobić...?Żaden kawałek który chciałbym nagrać mi się nie zmieści, a nagrywanie poniżej 19 cm/sek nie wchodzi w grę...

Jak nie uda mi się Twoim sposobem, szukam za radą Korwina taśmy Basf do klejenia i tyle...

POZDRAWIAM!

A w międzyczasie aby się nie pie...ć w nieskończoność radzę jak zwykle w takich przypadkach kiedy coś ma służyć do pracy a nie do uprawiania audiofilii Duplikakator JVC BR7000ERA najtańszy mikrofon stereofoniczny jaki tylko jest MDU-24 TONSIL słuchawki dokanałowe też tanie byleby tylko były idealnie szczelne i zacząć nagrywać. Odpytać Jackka011 i Marka41 niech dadzą świadectwo prawdzie - według mnie jeżeli mikrofony są dobrze dopasowane to przy Sp zapis HiFi VHS stereo nie ustępuje zapisowi stereo przy 38cm/sek 1/4" [R+L = 1/8+1/8].

mowa oczywiście o tym co naprawdę słyszymy zapis z duplikatora jest helikalnym zapisem analogowym

Pozdrawiam

Zbyszek

Audiofil, 12 Sty 2008, 21:25

>O co chodzi z tą kasetą?

>500 Euro???

Temat był już poruszany parę stron temu. Jest to wzorcowa kaseta z pierwotną taśmą odniesienia TDK MA, z oblewu z serii E912BH, która została uznana przez IEC za wzorzec referencyjny taśmy typu IV. Kasety te zostały wyprodukowane w niewielkiej ilości (jeden oblew) i dostępne były tylko w sprzedaży zamkniętej (np. dla instytucji badawczych, dla producentów decków i taśm). Ta konkretna ma numer 0026, co rzuca światło na ilość ogółem wyprodukowanych egzemplarzy - może ich być co najwyżej kilka tysięcy.

W chwili obecnej ma to chyba znaczenie tylko historyczne (zwłaszcza że, o ile pamiętam, wzorzec się zmienił), a cena jest chyba mocno przesadzona. Niemniej jednak kaseta jest bardzo rzadka, i należy ją traktować jako egzemplarz kolektorski, a nie taśmę do nagrywania. Co nie zmienia faktu, że cena jest obłędna.

• Pokaż nowe odpowiedzi