Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jak o Nakach to do dzieła najwyższy model nie przepuście go

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wytrzymałem nerwowo i otworzyłem nowy temat poświęcony MARANTZ-om PMD- [reporterskim ] i tak pozostanę do końca wierny UHER-om CR-240 ale takim kołem ratunkowym jak MARANTZ nie pogardzę ,zabezpieczam się jeszcze dwoma DAT-ami na wsiakij pożarnyj słuciaj i długie wywiady z wykorzystaniem kaset DDS-4 od streamera komputerowego, jak ktoś miał takiego lub jemu podobnego Marantaza niech się włączy

Pozdrawiam

Zbyszek

PS a tak między nami po cholerę mi +/- 6 % kontrol piczy i MPX filter skoro nie nagrywam z radia, i jescze jaki typ magnetofonów oprócz UHER-ów CR ma dwa ciężkie mosiężne koła zamachowe wirujące przeciwbieżnie i silnik z

trzema niezałeżnymi od siebie uzwojeniami i genialną regulację obrotów

T-Bolt napisał:

>Ciekawe jak sprawdza się system NAAC w Dragonie i jak ustawia ten skos dla każdej kasety tzn po

>czym poznaje z jakim skosem była nagrana

Przecież to proste - kupisz i się przekonasz, a może kolegów z forum nauczysz :)

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Sądziłem że w dniu wczorajszym dotrze już do mnie wylicytowany magnetofon szpulowy Telefunken 3000M hifi.

Może w poniedziałek będę się nim cieszył.

Dotarłem do archiwalnych katalogów Telefunkena (połowa lat '70) i znalazłem sporo informacji o tym magnetofonie.

Poniżej zamiszczam kilka linków do Telefunkena 3000M hifi 3002M hifi (to wersja ze wzmacniaczem 2x35 W).

Ukryta Zawartość

h

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu znajdziecie cudowne słuchawki vintage, także Telefunkena.

Ukryta Zawartość

I konstrukcję kolumn:

Ukryta Zawartość

Jestem wielkim fanem Firmy Telefunken z jej złotych lat.Moim zdanie ich ówczesne produkty stały na najwyższym światowym poziomie.A są u nas zupełnie nieznane (prawie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakieś kilkanaście stron do tyłu, podawałem link, do moim zdaniem genialnej strony, zawierającej prospekty i katalogi, chyba większości producentów audio (czy ktoś zaglądał do nich?)

Niestety i przypadku Telefunkena i Sony, nie znalazłem informacji o zalecanych impedancjach słuchawek, jakie należy stosować.A patrzyłem na konkretne, interesujące mnie amplitunery.

Jestem tym trochę zmartwiony, gdyż wylicytowałem kilka dni temu słuchawki vintage Sony DR-9.Są one 8 Ohmowe.I teraz będę miał obawy, przed ich wykorzystaniem.

Na stronie słuchawek Telefunkena (link w poprzednim moim wpisie), są podane rezystancje.I są to słuchawki wysokoohmowe, powyżej 300 Ohm.Ja jednak, codziennie podłączam do Telefunkena TR 1200, słuchawki SHP 8900 Philipsa (32 Ohmy) i jak na razie, nic się nie dzieje.Słucham ich także na Sony STR 6800SD i też jest ok.

Może te amplitunery, mają dużą tolerancję impedancyjną?

Moim zdaniem SHP 8900, to cudowne słuchawki.

Ciekawe jakie będą te Sony, no i Tonsile SD-103 (bo też zakupiłem)

Zapomniałem dodać, że Telefunken TR 1200, posiada 3 wyjścia słuchawkowe.

2 gniazda Din i 1 gniazdo na Jacka.

Szperają znalazłem trochę obrazków i informacji o amplitunerze Sony STR 6800SD.

Tu jest jego opis (na górze)

Ukryta Zawartość

A tak wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że Sony STR 6800SD, posiada też kolega Kasjel.To fenomenalny sprzęt.Najwyższy model ówcześnie produkowany.Na niczym tu nie oszczędzano.Wszystkim polecam.

Genialnie współpracuje z moimi deckami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu szpulowce Sony-ego:

Reporterski i stacjonarny:

Ukryta Zawartość

A tu coś o zapisie w kaseciakach i napędzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Kasjela, ale też innych zainteresowanych

Właśnie buszuję po Internecie i te wszystkie moje wpisy są na żywo i spontaniczne.

Znalazłem zalecaną impedancję słuchawek do STR 6800SD.

Wynosi ona 8 ohm. A więc te moje (i jeszcze nie moje), wylicytowane DR-9, są można powiedzieć, dedykowane temu amplitunerowi.

A tu wszystkie dane amplitunerów Sony serii STR XX00:(także dane o słuchawkach.)

Ukryta Zawartość

Tu ówczesne słuchawki (Cały czas '78 rok.Moje DR-9 są wcześniejsze)

Ukryta Zawartość

I produkowane w tymże roku kasety i taśmy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu z roku '78 parametry szpulowców :

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę, że jeden z nich, miał zapis kwadro.

I kaseciaków:

Ukryta Zawartość

Wynika też z tego, że cały ówczesny sprzęt Sony, wymagał niskoomowych słuchawek.Dedykowane były 8 ohmowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czarrek,

Tonsile SD-103 do szczytu techniki nie należą i rewelacji się po nich spodziewać nie można, choć grają poprawnie. Biorąc jednak pod uwagę fakt posiadania regulacji głośności dla każdego kanału, to mogą być przydatne na klockach które nie mają potencjometru głośności dla słuchawek. No i jako rezerwowe też mogą się przydać. :)

"czarrek"- skoro już posiadasz "Sony STR 6800SD" i jesteś z niego zadowolony, to radził bym ci teraz zapolować na decka "Sony TC 229SD" lub "Sony TC 209SD". Całość prezentuje się naprawdę wyśmienicie, a gra jeszcze lepiej !

Zbliżyłem się do STR 6800SD tak, iż mogłem dokonać testów organoleptycznych i nie ma tam nic o impedencji słuchawek.

A daję głowę, że nic nie jest powycierane.Amplituner jest w stanie nieomal sklepowym.

Nie dwie strony, tylko dobrych kilkanaście wpisów.

Poza tym magnetofon powinien być do czegoś podpięty (dlatego amplituner) i na czymś należy go słuchać (słuchawki).

Gdy po rejestracji na tym Forum miałem karencję w pisaniu, przeczytałem prawie cały ten temat.

I zauważyłem, że wpisy, które mało, lub wcale nie były związane z tematem, w jakiś sposób rezonowały i wracały piękną paralelą, już jak najbardziej na temat.

Takie jest prawo inspiracji.

A co powiesz o wierszach Korwina?

Wydawałoby się, że poezja (i to moim zdaniem wysokich lotów.Powinniśmy dziękować Opatrzności, że sprowadziła kogoś takiego jak Korwin, na to Forum), nie ma nic (lub prawie nic) z maszynami nagrywającymi.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

czarrek rozumiem ze opinie z porownania topowych deckow (chyba jednych z najlepszych w historii) mniej Cie interesuja od 30-letniego amplitunera i mozliwosci podpiecia do niego sluchawek za grosze zatem moze stworz sobie nowy temat zamiast off-topowac od kilkunastu wpisow. Audiofil ma racje.

"czarrek"- masz tu link do licytacji którą wygrałem. Są tam też zdjęcia z parametrami tech. tego ampli.

Dobra.....kończymy wątek słuchawkowo-amplitunerowy, chociaż nie rozumiem o co tyle szumu !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ach, to połączenie srebrnego frontu i drewnianych boczków! :) Gratuluję zakupu.

A co to offtopów, to bywały nie takie i nikt tragedii nie robił. Dyskusja sama wróci do tematu, a to się przecież wszystko jedno z drugim łączy.

Pozdrawiam wszystkich pokojowo nastawionych.

Kolego Discomaniac77.

Chodzi ci zapewne o tekst, który tu wkleiłeś z ebeya.

No i cóż to były za porównania i za opinie?Dla mnie to czysty wirtualizm.I masz rację, że w ogóle mnie to nie zainteresowało.

A że te słuchawki kupiłem za grosze, to mają być gorsze od tych za 1 tysiąc zł?

Podobne zdanie masz o kolumnach Tonsila.A dla nie jest to wyrób klasy co najmniej europejskiej.Mam na myśli te które posiadam, tj Mildton 110.

Kasjelu, też nie rozumiem o co tyle zamieszania.

Ja za swojego STR 6800SD, zapłaciłem 200 zł+koszty wysyłki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolego czarrek to jest watek o magnetofonach a nie 30-letnich amplitunerach sluchawkach za grosze i kolumnach Tonsila. Jesli Mildton to klasa europejska to wystawiles sobie niezle swiadectwo osluchania. Wez pod uwage ze takie teksty czytaja ludzie w audio niezorientowani i moga dokonac wyboru ktorego pozniej beda zalowac. Pierwsze kolumny Tonsila mialem rowno 25 lat temu. Na dzien dzisiejszy nie jestem zainteresowany ta - jak ja nazwales - klasa europejska. I nie pisz mi ze Tonsil sie zmienil itp. W latach 90-tych tez mialem Tonsila i bylem tak samo swiecie przekonany o jego klasie jak Ty. Otrzezwienie przyszlo w miare postepujacego procesu osluchania.

Po co sie kłócić jest dobrze .

Pod względem ilości wpisów mamy nie kwestionowane drugie miejsce.

Niektórzy krytykują wpisy nie na temat a pózniej sami wypowiadają się nie w temacie tego wątku.

Może chodzi im o ilość swoich wpisów na forum.

Pozdrawiam i apeluje o rozsądek.

Kolego Discomaniac.Ja nie ukrywam, żem profan habiebny.Zresztą wszyscy do których pisałem na PW, wiedzą iż miałem problemy z podstawowymi rzeczami.

Co do Tonsila, to poczytaj sobie archiwalne wpisy Korwina.Będą chyba gdzieś w połowie tego tematu.

A co do Twojego znawstwa, to przypominam sobie, że wiłeś się jak piskorz, gdy pewien forumowicz zadał Ci konkretne fachowe pytanie.To było gdzieś na początku tego tematu.

Zważ, że Twoje opinie, nie muszą być opiniami innych.

I dalej będę twierdził, że Mildtony 110, bardzo dobrymi kolumnami są.

Chłopaki ale po co se na odciski deptać. Wiadomo, że jednemu do szczęścia wystarczą Tonisile, innemu Pioneery, czy Technicsy a jeszcze innemu sprzęt używany przez NASA będzie niewystarczający. Każdy z nas ma swój gust i inne ucho w związku z czym też inny poziom percepcji słuchowej. Uszanujmy nawzajem siebie i swoje przekonania, bo nie o to chodzi żeby wytykać sobie nawzajem że Ty masz gówno a ja jeszcze większe, tylko o to, że Twój sprzęt jest świetny - dla Ciebie, a mój - dla mnie i dbajmy o to, żeby zarówno Twój jak i mój jak i każdego z nas działał niezawodnie i wiecznie bez względu na parametry, bo o to tu chodzi i to nas w kupie trzyma.

No...od czasu, do czasu muszą być jakieś zgrzyty w tym wątku. Zawsze tak było. Nie da się uniknąć konfliktu pomiędzy częścią bogatszą ,a tą biedniejszą. Która jak ja, potrafi się cieszyć z trzydziestoletniego amplitunera albo decka "Vintage" za 30zł. Tyle, że potem próbując się podzielić tym swoim "małym szczęściem", napotyka się odrazu na kontrę, no i "czar pryska".Zostaje tylko szara, smutna rzeczywistość.......

Trzeba tu poruszac inne tematy niz tor przesuwu oraz WRMS.Lub ciagle Sony Es.To juz nudne sie robi...A ja napisałem o wzmacniaczu lampowym z 67 roku( chyba pierwszy wpis o lampiaku w tym watku).I nikogo nie interesuje jak gra np.deck podpiety pod wzmacniacz lampowy.A gra całkiem fajnie ten co podpiąłem.

Grundig High Fidelity

Sprzęt niższej półki jeżeli jest dobrze utrzymany i konserwowany a czasem z mniejszym lub większym ale rozsądnym tuningiem gra niejednokrotnie lepiej od wychwalanych z górnej półki a zaniedbanego .

Posiadam sprzęt z górnej i dolnej półki więc mam porównanie.

Jestem w stanie wycisnąć wszystkie " soki " nawet z padliny .

Dla przykładu pisałem wcześniej, że posiadam deck CCCP MP 7301 o nieszczególnych parametrach 40 Hz-14kHz po moim tuningu i wymianie niezbędnych elementów osiąga 25Hz-18kHz i go nigdy nie pozbędę się.

Mam satysfakcję, że coś udało mi sie uratować, poprawić na lepsze. Owszem nie wszyscy na tym forum są w stanie dokonywać przeróbek , modyfikacji ale przynajmniej niech każdy zadba o to co ma i słucha tego co lubi.

Jedni wolą blondynki a inni brunetki.

Gdybyśmy mieli wszyscy DRAGONA, NAGRĘ, TEACA to nie byłoby o czym tu rozmawiać.

Jak dla mnie to cytat wklejony przez dyskomaniak'a71 był ciekawy. Więcej takich proszę. Powinismy wymieniać się informacjami o magnetofonach, a nie klepać o STR-... i słuchawkach przez tyle stron. Nie chodzi tu o ilość wpisów i miejsce na formu, lecz jakość i trzymanie się tematu. Wejdzie ktoś obcy i zobaczy taki bur...l.

• Pokaż nowe odpowiedzi