Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No widzisz gotyk1, ale jednak od tej reguły musza być wyjątki (wspomniany przeze mnie Technics). Bo jak w takim razie sklasyfikować ten przypadek? Sprzęt 17-letni, dbałość od kupna aż do chwili obecnej. Regularne zabeigi mające na celu utrzymanie czystości, stosowanie kaset wyłącznie wysokiej klasy (IEC IV bardzo sporadycznie), w 80% przypadków chromówki. Sprzęt używany regularnie ale też i nieeksploatowany do granic wytrzymałości i wszystko jest na tip-top jak w zegarku szwajcarskim tylko nie głowica.

Zatem zastosowanie określonych materiałów przy produkcji jest chyba jednak nie bez znaczenia. No ale jak to zostało wspomniane głowice Technics robił słabe.

Popularny, a do czego służył ten pasek? W moim Akai był on założony z jednej strony na ośkę odwijającą a z drugiej strony na nieobrotowe kółko. Powodowało to dziwne szmery podczas odtwarzania. W ostateczności zdjąłem ten pasek i szmery znikły.

Natomiast co do wymiany zdań dogona i discomaniaka to dogon nie był zbyt skory do kulturalnej wymiany zdań, był nawet agresywny (przeczytałem dyskusję), dla mnie też japońskie magnetofony dobrych marek zawsze były jednymi z najlepszych i stały stopień wyżej nad konkurencją

Czarek to spokojny kulturalny wątek nie róbmy gnoju

Kolego,widze ,że mieszkasz w naszej kochanej,acz zapuszczonej stolicy.

Proponuje ci się udać z paskiem,albo i też z dokładnie wymierzoną jego długoscią na wolumen,czyli targowisko niedaleko huty Warszawa.Jest tam taka budka i wewnątrz jest miły gośc ,który ma róznych pasków od groma i troche.Jest bardzo duza szansa,że dobierzesz sobie odpowiedni pasek.Powodzenia.

A ja do pasków mam takie pytanie - czy należy je jakoś specjalnie konserwować aby przedłużyć ich żywotność? JEżeli tak to jakim specyfikiem? Słyszałem że gumę dobrze konserwuje talk, czy można go użyć też do pasków?

Kasjej,czy ten kaseciak nie ma takich samych sensorów ,jak twój szpulowiec?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marku ! Tylko proszę cię.....Kasjel, nie Kasjej. A co do decka Sony, to mam podobny model "Sony TC 229SD" z identycznymi sensorami. Ten z zdjęcia, to nowszy model niż mój TC 229SD. Ale chyba wszystkie z tej serii są piękne ! Podobieństwa z szpulowcem Sony TC 765 raczej nie doszukiwał bym się.

Jeszcze chciałbym zgodzić się z "gotykiem1" i innymi, na temat trwałości głowic w deckach "Vintage". Wiadomo, że kiepskie głowice też były, o czym pisze "Radmar". Myślę, że marną głowicę montowano np. w "Optonice RT 3838". No ale takie "Feritte&Ferrite Heads" w magnetofonach Sony to poprostu ideał ! Wyglądają niczym oszlifowane diamenty i taką też twardość wydają się mieć. Mam stareńkiego "Sony TC 209SD" z taką głowicą, oraz "Sony TC 229SD" z identyczną głowicą. No i dwa szpulowce Sony z tego typu głowicami, i ani jedna nie wykazuje śladów zużycia ! Wszystkie są jak nowe !

>Przemo_sunny

Dokładnie jest tak jak piszesz. Pasek jest założony na nieobrotowe kółko, to znaczy zablokowane jest ono przy odtwarzaniu i lewy talerzyk z którego odwija się taśma się kręci przesuwając pasek lecz ten się ślizga na tym zablokowanym kółku tym samym się klinując w rowku. To kółko zablokowane jest tylko przy odtwarzaniu, natomiast przy przewijaniu jest odblokowane. Szczerze mówiąc nie odgadłem /brak czasu/ jaką rolę pełni blokowane kółko. Tak jak Ty zdjąłem pasek i magnetofon pracował normalnie, ale myślę że musi pełnić jakąś rolę, chociaż jest dziwne że pasek przy odtwarzaniu slizga się w rowku /to wbrew sztuce/ widziałem kiedyś takie rozwiązanie w b. prymitywnym kaseciaku sprzed 37 lat ale tu mnie to dziwi. Szczególnie że blokowane kółko wygląda jak sprzęgło bo składa się z dwu kółek na jednej osi z dociskiem między nimi. Chyba za prędko złożyłem tego AKAI-a trzeba było go lepiej obejrzeć. Zastanawiący jest też materiał z jakiego jest wykonany pasek, nie jest to myślę guma ale jakby plastik o konsystencji gumy /w każdym razie tak wygląda/. Może miał się trochę ślizgać na kółku a guma jest zbyt "cierna".

Pozdrawiam

Marek- zamieszczam jeszcze zdjęcie sensorów w moim Sony TC 765, abyś mógł sobie porównać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41 ma racje.Wszelkie paski a nawet nietypowe rozmiary sa na wolumenie do nabycia.Moje decki czaseto chodziły na w miare zblizonych rozmiarem i graja dalej.Byle gumka nie była za ciasna zbytnio....kaseciaki to nie wahadłowce czy inne systemy militarno-pokojowe.

Grundig High Fidelity

A dlaczego ma ci być głupio.Sam zrobiłes co mogłeś i teraz trzeba iść na żebry.Zobacz co robi Korwin.Nie ustaje w walce,choć jego uher wydawał się już całkiem zdechły.Jednak upór zwycięzył i nagrywa idealnie.Nie upadaj na duchu i do roboty.Powodzenia,trzymam za ciebie kciuki.

>Popularny

Może ten pasek nie jest rozciągnięty tylko poprostu taki jest. Mam go akurat w ręce i jak go rozciągnę to pozostanie przez chwilę rozciągnięty a potem powróci do pierwotnego rozmiaru. To kółko nie jest z niczym połączone ani mechanicznie ani elektrycznie. Jest bo jest, a po co to nie wiem.

Ponawiam me pytanie!! - czy gumowe paski należy jakoś specjalnie konserwować aby przedłużyć ich żywotność? JEżeli tak to jakim specyfikiem? Słyszałem że gumę dobrze konserwuje talk, czy można go użyć też do pasków? PRoszę odpowiedzcie gdyż wieczorem jadę do marketu i mógłbym kupić coś do tych pasków

"gotyk1"- do czyszczenia i konserwcji gumy służy "Novogum". Słyszałem jednak, że elementy gumowe można umieścić na dłuższy czas w płynie do płukania tkanin. Trzeba by to kiedyś wypróbować.

Talk to raczej po to żeby guma się nie sklejała jak długo leży. Przypomnij sobie jak kiedyś przechowywano dętki samochodowe. Guma nie może być tłusta. Jedne tłuszcze rozpuszczają gumę, a inne guma wchłania i staje się śliska.

Ja też stoję przed problemem: UHER CR 160, 210, 240, 1600, 1601,...ANTRIEBSREMEN x 4 [ 1Stk. Capstanriemen, 2Stk. Wickeln, 1 Stk. Zahlwerk muszę mieć komplety pasków jeden długi napędzający koła zamachowe

2 przenoszące napęd z kół zamachowych na sprzęgła i jeden krótki przenoszący napęd z prawego sprzęgła na kółko pasowe licznika.

Drugi to zrobienie supermikrofonu na wkładkach elektretowych 14 x 17 mm o symbolu P VAP 1 - A [W INTERNECIE NIEMA TAKIEGO NUMERU] trzy wyprowadzenia niebieski i czarny razem splecione 350 Ohm ; między czerwonym a niebieskim 700 Ohm między czarnym a czerwonym 1100 Ohm.

Pozdrawiam

Zbyszek

Aha w takim razie sprobuję kupić ten novogum w jakiejś najmniejszej buteleczce jeśli będzie. O tym że tłuszcz niszczy gumę sam się boleśnie przekonałem - ciekło mi zawieszenie z przodu w motorku i spływało po gumowych "harmonijkach" w krótkim czasie ta guma się dosłownie rozsypała. A czy ten novogum można też zastosować do rolek dociskowych?

"T-Bolt"- ja się tak męczyłem z moim "Akai GX-F80". Calutki mechanizm musiałem rozebrać i potem poskładać.

Bezpośrednio po złożeniu efekt nie był w 100% zadowalający. Jednak potem stała się dziwna rzecz ! Otóż mechanizmy chyba jakoś się dopasowały i wszystko w tej chwili działa dobrze. Pozostał jedynie problem za bardzo hałasującego sprzęgła centralnego. Ale trzeba się dobrze wsłuchać, aby to usłyszeć.

Taki siemens to w sam raz.Wystarczy dokupic kilka szaf sterujacych ze wzmacniaczami oraz preampami Klangfilm oraz kolumny Klangfilm wyniesione z jakiegos kina i Korwin moze isc nagrywac w plener....Pasek do tego sie jakis wymysli.

Grundig High Fidelity

Cześć, panowie,

NOVOGUM można najszybciej kupić od sprzedawców na allegro -- w sklepach, ani na wolumenie nie udało mi się go znaleźć. Nadaje się do czyszczenia i konserwacji rolek gumowych, bo takie jest jego najczęstsze przeznaczenie, przede wszystkim w przy serwisowaniu drukarek i kserokopiarek.

Odkrywam na nowo CT-979.Nie demagnetyzowałem go juz 2 miesiące a dźwięk nic nie stracił na szczegółowości,stopa perkusji jest nie do pobicia w dziewiątkach Pioneera masywna,potężna robi niezły kocioł. Scena precyzja dla Sony'ego ale bas tu zwycięzca jest tylko jeden-Pioneer.Wyjście słuchawkowe w Pioneer CT-979 jest tak mocne że membrany w AKG-K240 potrafią nieźle łopotać.Musze skombinować dziewiątke Sonego dla porównania i jakis pre by sprawdzić możliwości z głośników.Wyjście Pioneerów to 0,33V.To stanowczo za mało by typowa integra pokazał wszystkie szczegóły.

Do ArtPawa ^

Nigdy Ci tego nie zapomnę, że kiedy byłem naprawdę w biedzie Ty i Kilup zaofiarowaliście błyskawicznie swoją pomoc sprzęt jest naprawdę piękny, kiedyś zapewne był ozdobą jakiejś rozgłośni i jej podstawowym wyposażeniem, gdy by mnie stać było na eksploatację myślę o kilometrach taśm całkowicie by mi wystarczył mniejszy z " węgrów" MECHLABOR STM-210B [1/2 wagi STM-610] Mam guza na prawej łopatce i nawet pożyczana NAGRA IV S 7.5 kg to dla mnie nieco zbyt wiele. W domu powieszonego raczej nie mówi się o sznurze.

Sorry Mzawek to coś w sam raz dla Ciebie, jako jeszcze jeden mebel do licznej kolekcji, sąsiada poproś aby tak na wszelki przypadek podstemplował sufit, nie tak dawno nie przyjąłem w prezencie 17 kg bardzo wysokiej klasy sprzetu stacjonarnego, nie czepiam się Ciebie, więc zrób to samo i się uprzejmie ......

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi