Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla Korwina...

Panie Zbyszku, coś dla Pana. Może się przyda jako dawca części, albo jako sprzęt awaryjny (bo podobno sprawny).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziękuję serdecznie, mam ich myślę o dawcach organów trochę, mam także luzem zdobyte części, cudem dzięki pomocy Marka-41 instrukcje serwisowe nie tylko do tego modelu ale także pozostałych z serii CR- i z serii UHER REPORT [ w tym i MONITOR] a dzięki Sylwkowi Kilupowi kompletnej padniętej 240 z nietypowym układem korekty stabilizacji obrotów silnika i właśnie ona jest obecnie brana na ząb, chcę powoli a skutecznie rezygnować ze sprzętu innego niż CR-240 [ CR-134,CR-160, CR-260 - odpadają]. Cały czas jeszcze myślę peryferyjnym skrawkiem lewej półkuli o Marantzu PMD-430 ale prawej taki obłęd dziwnie nie odpowiada i co najciekawsze ma 100%-ową rację wyrzutników kaset zapasowych z demobilu mam kilka czyli tych elementów które mechanicznie w CR-ach są najsłabsze i od których zaczynają się wszystkie nieszczęścia Marantz ma tylko o jedną głowicę więcej - czyli tak zwany podsłuch po taśmie mam taki w innym swoim sprzęcie i nie lubię z niego korzystać ponieważ nagrywam wyłącznie z mikrofonu i ma możliwość nagrywania na kasecie typu metal którą mogę mieć również po przeróbce przełącznika BIAS obecnie jest Ferro FerroChrom Chrom a może być Ferro, Chrom,Metal ale

mnie dźwięk metalu nie odpowiada to co inni uzuskują stosując drogi nośnik ja uzuskuję stosując bardzo drogie

mikrofony a jak nie mam takich jakie mi są potrzebne poprostu je robię z byle czego z wkładek elektretowych o wymiarach 14 x 17 mm czy ortofonicznych o średnicy 40mm + transformator albo przedwzmacniacz za dychę na Allegro.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Kasjel, 2 Mar 2008, 20:02

Jaką dałeś głowicę zapewne na 220 ohm ALPS.

Oryginalna OPTONICA ma 270 ohm.

Jeżeli tak, to regulacje prądu podkładu w nim niezbędne ale będzie grał bardzo dobrze.

Z nudów, choć nie musiałem wymieniłem w swojej (OPTONICA RT 7000 ).

Gra teraz na głowicy SONY ( ma 230 ohm) i jest wszystko OK.

Niestety identyczny problem występował również na oryginalnej głowicy. Alps ma rzeczywiście 220 Ohm.

Stara głowica miała 240 Ohm. Ale to nie wina głowicy. Chyba jakiś kondensator jest już na wykończeniu.

Kasjel .

W takim układzie trzeba wymienić kondensatory wszystkie w torze wejściowym w lewym oraz prawym .

Trochę roboty ale na pewno to się przyda.

Różnice w głowicach niewielkie więc prawie kosmetyczna regulacja.

Do wymiany nie potrzebna instrukcja tylko trochę czasu.

W mojej na razie nie wymieniałem kondensatorów bo nie ma jeszcze takiej potrzeby.

Do ^ Gardenusa jak zwykle racja jest po Twojej stronie wymienianie jednego do końca padniętego jest bez sensu ponieważ po nim z zasady poleci następny najsłabszy a potem inne.I apel do szkotów na klasie konfensatorów nie powinno się robić oszczędności, zawsze w miejsce kalek i nieboszczyków należy wlutowywać najlepsze z dostępnych i niedostępnych.

Pozdrawiam

Zbyszek.

PS.

Część kondensatorów jakie mam i to tych najlepszych pochodzi z odzysku z demontażu sprzętu pomiarowego itp ale żaden z nich nie jest kondensatorem elektrolitycznym one nie podlegają żadnej ochronie zabytków poprostu należy je wyciepnąć [ po wylutowaniu można się bawić w ich reanimację - i jako tako odratowane trzymać do prowizorycznego montażu lub łataniny ustrojstw przed ich prawdziwym remontem.

Ponieważ co po niektórym po głowach białe króliki się kopulują polecam na przywrócenie podstawowych funkcji mózgu lekturę wstępną samej tylko tytułowej strony http:// sound.eti.pg.gda.pl/student/programy.html. zawsze przed snem się przyda obrazków niet ale tematyka interesująca.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS a jutro zaras srana na Allegro będą nowe magnetofony.

Interesujące niezwykle zajęcia prowadzi owa katedra z PG. Niedawno, na targach edukacyjnych w AGH widziałem, że oprócz kierunku międzywydziałowego Wiborakustyka, prowadzony jest także kierunek Inżynieria (elektro)akustyczna. Może niebawem więc rozpocznę drugi fakultet :).

Korwin, zaraz srana nowe magnetofony? W jakimś szczególnym sensie?

Pozdrawiam!

Witam,

Tak na rozruszanie. Właśnie się zastanawiam, jakiż to system redukcji szumów montowano dawnymi czasy w szpulowcach? Mam tu na myśli oczywiście mojego Sony, ma ktoś informacje na ten temat? Podpisany jest on jako Noise Suppress i działa... no fatalnie :) Obcina bezlitośnie górę, w ogóle modyfikuje dźwięk do postaci czegoś mocno sztucznego i przetworzonego, w ogóle się tego nie da używać.

A pytam dlatego, że w Damie Pik mam zamontowany z dawna DNL i chociaż nie ma on dobrej renomy, to wrażenia jak najlepsze. Minimalna, prawie niezauważalna strata wysokich tonów, za to sporo mniej szumu przy odtwarzaniu. W Damie zazwyczaj mam to włączone, a w Sony nigdy nie korzystam, bo naprawdę strata jest ogromna. Zresztą nie ma potrzeby, bo praktycznie szumu i tak nie słyszę.

Pozdrawiam

Niezła jazda....

D N L = Dalej Nie+będzie Lepiej.

Ruscy wymyślili niejaki system szumoponiżenia.

Żaden dolby nie jest idealny , fakt DNL przynajmniej nie partaczył nagrań w zapisie bo był tylko do odczytu.

Ale jedyne wykonanie które znam i uważam za niezłe to tylko w Uherach reporterskich.

W przypadku np. SONY WM D6 (wersja z Dolby B), system ten minimaluzje szumy znacznie, jednakże słyszalne jest oczywiście niestety ograniczenie wysokich częstotliwości. W WM D6 nigdy jednak Dolby nie sotosuję, ani przy nagrywaniu, ani przy odtwarzaniu - magnetofon ten przy zastosowaniu minimum taśmy chromowej ma szumy na poziomie do przyjęcia.

Niektórym się pieprzy zaras srana a innym s wieczora nie ma tak dobrze aby było coś za nic, zawsze jest coś za coś, dolby to podcieranie w ramach oszczędności d... papierem ściernym, prawdziwą poprawę stosunku sygnał szum daje polepszenie parametrów nagrywania czytaj podwojenie prędkości przesuwu i podwojenie szerokości ściweżki i zamienienie nośnika na naprawdę profesionalny a nie tylko z nazwy, w kasetowym prędkość podwoiłem tam gdzie na nagraniu mi szczególnie zależy i jestem na etapie poszukiwania głowic do nagrywania dwuśladowego

Pozdrawiam

Zbyszek

Jakoś przycichło na forum po huraganie Emma. Czy ktoś poniósł jakieś straty? A może to bojkot nowego właściciela tej stronki?

Ja mówię -- róbmy swoje i od razu mam małą prośbę do kolegi Andrzeja vel Gardenusa.

Nabyłem okazyjnie Sony TC-K670 i chciałbym się skonsultować z kimś mądrzejszym. Gardenusie, wiem, że masz taki sam model, więć może poradzisz mi co nieco, bo mam kłopot ze swoim. Mianowicie, wszystko niby działa OK, tylko lewy kanał nagrywa się odrobinę ciszej i dźwięk jest mniej krystaliczny i bardziej zbasowany niż w kanale prawym. Nie chodzi tu o taśmę, bo sprawdzałem na różnych. Czy bardziej może to być problem regulacji toru taśmy, np. lewej rolki dociskowej lub jej prowadnicy, czy ustawień elektroniki? Wszystko jest czyste, głowica zdemagnetyzowana i nie ruszana od nowości, wszystkie pr-ki spryskane czym trzeba. Zacząłem się zastanawiać nad zmianą ustawień REC BIAS na płycie, bo pr-ki w tej w sekcji są ustawione nierówno (lewy jest znacząco bardziej skręcony w lewo). Myślę, że deck raczej nie był grzebany, więc nie chcę w swej indolencji narobić jeszcze większego bigosu, poza tym przy pr-kach, które podejrzewam, że są od biasu nie jest to wyraźnie napisane - są tylko w sąsiedztwie sekcji BIAS OSC i określone numerami. Prosiłbym o radę, czy te dwa pr-ki na dole płyty poniżej BIAS OSC są na pewno od ustawienia prądów podkładu i czy mogło być tak, że od nowości lewy był ustawiony znacząco inaczej niż prawy, aby skompensować ułożenie taśmy na głowicy, a w miarę zużywania się toru taśmy to ustawienie przestało być właściwe. Andrzeju, trochę to długie wszystko, mam nadzieję, że zdzierżysz moją ignorancję, i pomocy!

JACKSTER, 5 Mar 2008, 17:05

Witam!

Gdy odtwarzanie jest poprawne to nie wina mechaniki.

Lewy PR od biasu ustaw w takiej pozycji jak prawy. Możesz tym PR-kiem popróbować w innych jego ustawieniach ale wróć potem do pozycji pierwotnej jeżeli nie będzie poprawy. Wtedy czeka Ciebie poszukiwanie padniętego kondensatora w torze wejściowym kanału lewego. Na razie nie zalecam wymiany totalnej kondensatorów bo jest to jeszcze zbyt młody sprzęt.

To tyle co mogę zdiagnozować na odległość .

Pozdrawiam

Dzień dobry. Przepraszam za zboczenie z tematu, ale czy wiecie może czy coniektóre osoby udzielające się w wątku magnetofon zaprzestały wspólnej dyskusji po tym jak forum zostało sprzedane?(dosłownie - SPRZEDANE). Bo nudy na pudy tutaj ostatnio nie wypłynął żaden ciekawy temat i aktywność większości znacznie zmniejszona. Szkoda tak tu siedzieć jeśli wiara już olała audiostereo

Spoko gotyk1, ja bym bardziej obstawiał "przeosłabienie" wiosenne. :) Taki okres, ale niedługo wszyscy się zbudzą i znów się zacznie.

A tak BTW, panowie w piątek odbieram Technicsa RS-615 US z doprowadzania go do ładu po tym jak go ze śmietnika wyratowałem przed marnym końcem żywota. :) Weekend zatem zapowiada się dość ciekawie.

Do ^ Gardenusa

Jutro idę do znajomego który ma dosłownie wory kondensatorów, niestety większość z nich to tak zwane olejowe ruskie, usiłuję uzbierać "kapitał " na jeszcze jednego sprawnego CR-240 z którego będzie trzeba połowę betów wyciepnąć aby można było na nim naprawdę pracować. usiłowałem się zarejestrować na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale albo mnie tam nie chcą albo coś jest jeszcze cdd.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Korwin, 5 Mar 2008, 19:03

Na razie nie widzę potrzeby przenosin.

W części jestem obstawiony bo mam dawców ( dublerów) w zapasach i mogę spać spokojnie.

Proponuję wpisać się bez konkretnego wpisu dotyczącego tego wątku traktując jako lista obecności .

Dziwny okres, mało czasu, dużo zajęć, nawet czasem nie mam kiedy posłuchać muzyki, a co dopiero grzebać w sprzęcie. Aktywność na pewno powróci, o to się nie martwię. Szczególnie, że zakupy sprzętowe nie wypaliły, ale co się odwlecze to nie uciecze. Pozdrawiam wszystkich.

Do ^Gardenusa

Ja nie mam zamiaru nigdzie się przenosić, chyba, że na cmentarz, w kazdej secesji i konfederacji jest jakiś smród ukryty przed okiem przeciętnego widza ubrany następnie w komunały i przewiązany wstążeczką . W superkabelki nie wierzę, listwa Farela jest mi dziwnie obca, MP3 i MP4 nie kolekcjonuję, nawet przed zbieraniem wtyczek DIN, CANON, JACK I CHINCH mnie cafa.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Nie przejdę obojętnie obok kubków ferrytowych od maleńkich aż po gigantyczne i pierścieni przepustowych z tego materiału, no cóz każdy z nas ma jakieś zboczenie i musi je pielęgnować

==> GARDENUS

Dziękuję za radę. Pogrzebię zatem narazie przy prądach podkładu. Jeśli to nie pomoże, to może rzeczywiście gdzieś jest jakiś wredny kondensator. Pozdrawiam prawie wiosennie -- dziś w mojej okolicy padał śnieg z deszczem :-(

• Pokaż nowe odpowiedzi