Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

"Yogi"- nie na "słuch", tylko raczej na "stoper".Zmierzyłem poprostu czas między dwoma charakterystycznymi momemtami w nagraniu, który wynosi 6m29s. Pomiaru dokonałem na dwóch "nie ruszanych" moich deckach (Aiwa AD-F810 oraz Onkyo TA-2570") oraz na Technics,sie z "Qartz Control" mojego znajomego.W wszystkich tych deckach czas był niemal identyczny (różnica max 1s).

I według tego fragmentu nagrania ustawiam prędkość przesuwu we wszystkich moich deckach.

Kiedyś nawet policzyłem jaki byłby to procent gdybym pomylił się o 2s. No i tzw. odchylenie od standardu 4,76cm/s wyszło mi bardzo małe. A np. w polskich MDS 442 podawano aż 1.5 %max !

Oooo! I to nawet chodziło o +/-1,5% !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Panowie.

To ma być środek tej słynnej gx75-tki, jakoś tak skromnie to wygląda:/

Mam gx52 i jest tam wielka płyta główna. Ale dużo nie znaczy dobrze widać.

A co do tego wolnego miejsca w gx95 to chyba tutaj gdzieś już ktoś o tym pisał.

W 75 było wolne ale w 95 byly tam elementy, więcej nie wiem. Nie posiadałem tgo decka:).

V-savage, 2 Maj 2008, 00:29

>Panowie.

>To ma być środek tej słynnej gx75-tki, jakoś tak skromnie to wygląda:/

>Mam gx52 i jest tam wielka płyta główna. Ale dużo nie znaczy dobrze widać.

>A co do tego wolnego miejsca w gx95 to chyba tutaj gdzieś już ktoś o tym pisał.

>W 75 było wolne ale w 95 byly tam elementy, więcej nie wiem. Nie posiadałem tgo decka:).

Widzisz, jak zdejmiesz pokrywę z GX52 to juz widzisz całą elektronikę umieszczoną na jednej dużej płycie tuż nad "podłogą" decka. A jak zdejmiesz pokrywę z GX75/95 to co widzisz? Zaledwie wierzchołek góry lodowej, bo ten magnetofon ma piętrowe chassis, i pod tymi blachami na których są umieszczone te płytki które widać, są kolejne płytki.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

McGyver, 2 Maj 2008, 00:54

Aha więc to jest przedzielone blachą, dzięki za uświadomienie:).

Muszę znaleźć fotki rozebranej 75 ,a najlepiej kupić samemu.

Pozdrawiam

Przepiękne i niesamowite magnetofony są do obejrzenia na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Do Korwina:

Wśród przenośnych z owej strony, moją uwagę zwrócił szczególnie nieznany mi wcześniej SONY TC-2860. Nie jestem pewien, czy jest to magnetofon reporterski, czy po prostu wysokiej klasy deck przenośny, jednakże niezależnie do pzeznaczenia jest ciekawym urządzeniem.

Również starsze Nakiamichi serii 700 oraz model 1000 TriTracer są wyjątkowo zachwycające. Myślę, że sprawują się równie ciekawie, jak wyglądają. Firmy Lo-D nie znałem.

Pozdrawiam.

Do ^ JanaPetera

Przy tych SONY [reporterskim Technicsie i JVC- były takie nie tak znowu dawno na Allegro i eBay] Marantze to jedno wielkie cholernie drogie nieporozumienie.Mnie wzięło na UHER-y CR-240 UHER-a REPORT 4200 Monitor i dwa DATY które odpalę jak będzie mnie stać na Pana Doktora aby je wyleczył.Robię porządek w taśmach,mam już serdecznie dość ale wyciągam nagrania, które dosłownie są skarbami.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Przewinąć jeśli jest taka potrzeba pokleić i oczyścić, odsłuchać, opisać skopiować 1/1 na nowy nośnik aszpula/szpula [szpula/kaseta] kaseta/kaseta; skopiować zbiorczo według typu reportaż, wywiady, muzyka itp.

Pozdrawiam

Zbyszek

Znacie może jakąś dobrą pastę polerską do tworzyw sztucznych i plexiglasu ??? Muszę coś kupić przedewszystkim do wypolerowania pokrywy gramofonu. Przepraszam, że nie na temat ale w renowacji sprzętów Vintage coś takiego się przydaje.

Witam .manius59

Bardzo dobrą paste można kupić w mieszalniach lakierniczych,jeśli bedziesz miał problem to ci pomoge. Sam polerowałem pokrywe do magnetofonu i jest jak nowa. POZDRAWIAM

Kasjel.tylko nie używaj do polerowania urządzeń mechanicznych,bo plexi łatwo przegrzać i podtopić.W dziale 'Analog" poszukaj tematu o polerowaniu pokryw gramofonu.Skorzystałem z tej wiedzy i uratowałem pokrywe od szpulaka N-4450 i pieknie usunąłem głęboką ryse na kieszeni kasetowej aiwy.Powodzenia.

Witam serdecznie wszystkich kolegów z tasiemkowego forum po długiej wędrówce nareszcze chyba juz zakończyłem tułaczkę po świecie i chyba znalazłem miejsce dla siebie teraz szkocja moze na dłużej...Moze teraz już częściej bede sie pojawiał na tym wątku.po jakiejś rocznej przerwie mam duzo do nadrobienia pozmieniały sie nieco klocki ale o tym następnym razem.

Pozdrowienia dla wszystkich a w szczególności dla Korwina i założyciela tego wspaniałego wątku oczywiście Kasiela.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

yogi1

W tych zdjeciach z linku widać wszystkie płytki 75?

Czyli dolną kremową płytkę i górna brązową płytkę.

To i tak mnie to jakoś nie powala muszę przyznać:). Ale na 75 i tak mam ochotę.

Kasjel zaraz się wkurzy pewnie za "Kasiela" :D hehe

Pozdrawiam

"V Savage"- wkurza mnie mój szef i sąsiadka, wy jesteście "spoko" :-))

Co do polerowania, to ja wiem jak to zrobić.Chodzi mi tylko, aby ktoś polecił mi konkretną pastę polerską. I wkleił jakiś link z Allegro, lub innego sklepu. Również wiem, że nie należy używać szlifierek elektrycznych.Czy pasty o których mowa w wątku dotyczącym polerowania są bardzo drogie ???

Wczoraj przetestowałem mojego najstarszego decka "Technics 676" z 74r. Wyniki testu były jak najbardziej pozytywne.Prawdę mówiąc ten magnetofon jest już po moich regulacjach i konserwacji, ale za każdy razem gdy go podłączam do wzmaka "odkrywam go na nowo" :-) Nagrania dokonałem na zwykłej nowej TDK-D i okazało się, że słupek 16kHz w EQ podskakiwał równie ochoczo przy odtwarzaniu jak podczas nagrywania oryginału.Zadziwiające jest to, że mimo upływu lat ta maszynka gra wciąż bardzo fajnie.Jego konstrukcja jest prawdziwie "czołgowa", ale przecież kondensatory powinny być już kiepskie i pogarszać znacznie jakość dźwięku. A tak się nie dzieje, ponieważ ten deck nie odstaje aż tak bardzo od najlepszych moich magnetofonów "Onkyo TA 2570" i "Akai GX 95".

Kasjel.Te stare kondensatory ,jakoś nie chcą tak szybko padać,jak te nowe.W moim dwudziestosiedmioletnim tandbergu pan Leszek wymienił,tylko jeden kondensator i to też tak na wszelki wypadek.Dlatego tamten okres nazywa się złotą erą sprzetu audio.Nie bez przyczyny.

Witam Szanowne Taśmowe Forum po dość długiej przerwie (w pisaniu) bo zagladać oczywiście zagladałem.

Oto mój świeży nabytek, SANSUI SC-5330,w zasadzie jeszcze go testuje, ale wszystko wskazuje na to ,że będzie mój. Zadziwiająco dobra jakość nagrywanych kopi (co ciekawe niczym nie ustepuje flagowej maszynie w moich "zbiorach" czyli Sony TC-K870ES)Trzeba nadmienić ,że Sansui jest 2-głowicowy, choć w owym,1980 roku chyba najwyższy model tego producenta.

p.s.kasetka na zdjęciach oczywiście jest tylko w celach prezentacyjnych, nie nagrywam na niej bo się chyba już nie da ;-)

Ukryta Zawartość

post-5039-100003685 1209807364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, myślałem że kupiłeś ten egzemplarz......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do ^Gardenusa, JaroMiego,Mulsa i innych.Dogrzebałem się do rewelacyjnych nagrań ale obroty M2405S są zbyt dla nich wysokie przyspieszony przesuw nagrane na innym złomie mają przesuw zbyt wolny,chcę zrobić najprostszy jaki tylko może być falownik jednofazowy [30W ~230] tylko obsługujący silnik

Pozdrawiam

Zbyszek

Wiem, że takie sprawy załatwia się przy pomocy karty np Prodigy HD2 za 350żłp [Kup teraz] + transport ale to przekracza moje możliwości

Do Korwina

A może spróbować zmienić rolkę na osi silnika (na większą)i w ten sposób wyregulować prędkość.

Po nagraniach można by powrócić do oryginalnej rolki.

Ale to tylko taki pomysł na co mi na szybko wpadł do glowy bez głębszej analizy :).

• Pokaż nowe odpowiedzi