Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jakie są zabezpieczenia tego FORUM ale są one widocznie wyjątkowo marne, pytanie drugie bardziej istotne skąd taki procent paranoików pieniaczy.Z naszego podwórka odzyskałem kilkanaście taśm

Ampex-a kiedyś dawno temu przez Tonsil sprowadzonego do Polski, mam Tonsil/Tonsil i Tonsil/AGFA GEVAERT LICENCE, Mam: Schneidera, Maxella, Scotcha, EMI [od Marka] BASF-a cały dosłownie ikonostas na ścianie płaczu tuż nad komputerem. Dochodzę i fizycznie i psychicznie do siebie, dziękuję Wszystkim za pomoc i wsparcie słonecznego dnia

Zbyszek

Licytuję właśnie ręczny demagnetyzer.Mam nadzieję,że nikt mi nie wejdzie w parade:-) Uprosiłem gościa abu go wystawił bo nie chciał sprzedać od ręki.Też uważam,że taki jest lepszy.Kaseta jest raczej do dwugłowicowych a i tak wszystkiego nie rozmagnesujemy.W Akai przy tej polskiej kasecie zapala się zielona dioda i nic, PIONEER reaguje normalnie...

Widziałem, widziałem :-) Trochę drogi. Już wszyscy się zorientowali, że można na czymś takim zarobić. Tak normalnie to powinny kosztować max.20zł.Za 50,60 zł to można Aiwę AD-F810 albo niezłego Technicsa kupić !

W niektórych trójgłowicowych można zniszczyć i mechanizm magnetofonu i samej kasety. Mam MAGNAVOX ELECTRONIC DEMAGNETIZER (Z RUCHOMĄ CZĘŚCIĄ SRODKOWĄ ODSUWANYM I PRZYSUWANYM NA KORBOWODZIE MAGNESEM), Mmożesz być więcej niż pewien, że Ci nie podbiję ceny ani nie podkupię, nawet różnicą złotówki [1 +29 =30] pozdrawiam

Zbyszek

A ja w żaden sposób nie mogę kupić dużych szpul 26,5 taniej.Licytowałem już 100zł za jedną z taśmą, i zostałem przelicytowany :-(

Korwin - jak już będziesz "na chodzie" i będziesz spacerował "po śmietnikach" to pamiętaj, że mój Sony TC 765 pragnie dużych szpul oraz bobinek ! Jakby co, to bierz ! Ja zapłacę za wszystko !

Wiem i jest to demagnetyzer naprawdę uniwersalny można nim demagnetyzować i szpulowe i kasetowe , jedne z najlepszych i najtańszych były produkowane w Polsce przez Unitrę, mam obecnie skrajny prymityw cewka od zaworu elektrycznego na 220V zdjęta z maszynerii krotki odcinek śruby 12 dwie nakrętki i dwie kontr nakrętki dwa kawałki w miarę grubego drutu z elektrody spawalniczej odległość pomiędzy ich nieprzykręconymi końcówkami 6-8 mm i pole magnetyczne między nimi sakramenckie.

Ostatnio mam jednak inne problemy wedłyg zasady oko za oko, ząb za ząb,dupa za pieniądze, a szpula za szpulę chcę wymienić wszystkie od 15-tek włącznie i w gorę na 13-tki.

Pozdrawiam

Zbyszek

paul_67,

Tylko nie daj się zwariować za wszelką cenę dla tego demagnetyzera. Fakt, że sprzedający się zorientowali co po ile chodzi i podbijają ceny. Ale czasami jest to naprawdę niesmaczne. :( A demagnetyzery na szczęście co jakiś czas się pojawiają. Ale cena 100 czy 200 zł tak jak to już też widziałem kiedyś to już gruba przesada.

Nie mniej Pawle, powodzenia. Może się uda.

Rico1973,

jeśli o mnie chodzi, to moja dbałość o rolki ogranicza się wyłącznie do czyszczenia okresowego razem z całym torem przesuwu taśmy. Czyszczę za pomocą zwykłego czystego spirytusu (łatwy do dostania w monopolowym :) ). Żadnych innych środków do konserwacji rolek nie używam. Ja stosuję zupełnie inną metodę jeśli chodzi o rolki i inne elementy gumowe. Mam zwyczaj serwisowania swoich decków raz na rok, co polega na przeglądzie, czyszczeniu, konserwacji i ewentualnej regulacji jeśli coś tego potrzebuje. Natomiast co drugi przegląd, czyli raz na dwa lata, dokonuję wymiany wszystkich elementów gumowych typu paski czy rolki.

Wiem być może powiedziecie, że po co tak często. Ale guma jednak z czasem się starzeje, zwłaszcza jak nie jest używana. Dlatego, żeby nie mieć kiedyś niespodzianki, robię to co dwa lata. A nie są to aż tak wielkie pieniądze żeby na tym oszczędzać.

Tak więc czyszczenie zwykłym spirytusem, wymiana co dwa lata i żadnych problemów. :)

Kurcze ! No, dlaczego nie trafiłem na tą aukcję !:-((]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gotyk1,

miło Cię widzieć spowrotem. :) Tutaj zaczęliśmy to i tutaj skończymy, tylko, że koniec jeszcze uuuuuuu..... albo i dalej. :)

gotyk1, słuchasz Italo na słuchawkach bo się wstydzisz? :) Powiem Ci szczerze, że znane mi jest to zjawisko. A ja wręcz przeciwnie, wszędzie gdzie mogę tam Italo dudni. W domu, w samochodzie, nawet w pracy tak daje, że na korytarzu słychać z za zamkniętych drzwi. :) A w pracy właśnie daję radio Top80 z tym, że według mnie ładnie gra, nie zauważyłem tego basu, o którym wspominasz, ale to pewnie kwestia upodobania.

A ogólnie muzyka słuchana o połowę ciszej niż zwykle, traci połowę na swojej wartości.

Takie zdanie gdzieś kiedyś przeczytałem. :D

Kasjel, 25 Maj 2008, 10:55

>Kurcze ! No, dlaczego nie trafiłem na tą aukcję !:-((]

>

>

Ukryta Zawartość

Kasjel, ale myślę, że to jeszcze nic straconego, zauważ, że do sprzedaży było wystawionych 10 sztuk, a sprzedało się łącznie 8 sztuk. Napisz maila do gościa, że chcesz jeszcze kupić te pozostałe bo nie zdążyłeś i problem z głowy. Ja czasem tak robię i najczęściej się zgadzają. :)

Ukryta Zawartość

Kasjel, uda się na pewno bo Ty będziesz miał to czego szukałeś a sprzedający się tego wyzbędzie. Zadowolenie dla obu stron. :) A fakt, trzeba przyznać, że ładne są.

Kasjel,za ile poszła ta szpula sony?Masz już redukcje nab?Bobin raczej bym nie szukał.Są drogie i raczej do studyjnych dwuśladów.Twój sony może nie lubić takich taśm,zresztą zamknięte szpule fajniej wyglądają.Co do tych szpul Scotch,to mam taką.Jest łatwo rozkrecalna,ale ma jedną wadę.Jest stosunkowo mało sztywna i łatwo się deformuje,co może powodować ocieranie jej brzegów o pokrywe magnetofonu.Swoją musiałem rozebrać i dokładnie wyprostować.Powodzenia w polowaniu i jak ci pisałem na priw,więcej spokoju i cierpliwości ,a w końcu się uda.Dodatkowo wpadnij na czeskie allegro.Jest tam sporo sprzętu,a często znacznie taniej i łatwo tam kupić potrzebne wyposażenie.

(..)Gdy słucham Heavy metalu słucham głośno - na kolumnach, gdy Italo disco to w skryciu przed resztą domowników, na słuchawkach(..)

hehe no te dwa rodzaje muzyki absolutnie nie idą w parze,samej muzyki Italo Disco się nawet przyjemnie słucha tylko powycinałbym część wokalną bo doprowadza mnie do mdłości.

Radmar

Nie masz problemu z dostaniem nowych rolek? Co prawda jeszcze nie sprawdzałem ale obawiam się, że może być problem z kupnem nowych rolek do Akai GX 75 mkII. Może ktoś wie, gdzie można by je dostać? Chętnie bym też kupił do moich pozostałych decków.

Kasjel,nie masz za co przepraszać.Szkoda,że ci się z tą szpulą sony nie udało.Była to dokładnie taka jaką dodawano przy zakupie tego magnetofonu.Ale na pewno się pojawi znowu inna.Sprawdz na czeskim allegro,warto.

Rico1973,

Powiem Ci szczerze, że żadnego problemu z tym nie mam. Ostatni raz wymieniałem rolki akurat w lutym tego roku i bez najmniejszego problemu. W zasadzie można powiedzieć, że od ręki były bo już na drugi dzień (wymiana w Technicsach RS-BX 606 i RS-B 205). W marcu natomiast mój znajomy zmieniał w Pioneerku zdaje się, że w 939 czy 959 i też bez problemu.

Wydaje mi się, że z rolkami jednak nie powinno być problemu, bo zawsze można dopasować. Gorzej by było wymienić rolkę razem ze sprzęgiełkiem, ale samą rolkę to myślę, że dostaniesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi