Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

to nie problem z głowicą akai ma tylko z mechaniką wyjechane , zabrudzone sprzęgiełko brak odpowiedniego naciągu taśmy i to są efekty to jest czuła mechanika i nie kazdy serwis z tym se da rade

czarrek, ale powiedzieć muszę, że ten zestaw Brauna robi wrażenie, oj robi. Mam nadzieję, że grać będzie tak samo świetnie jak świetnie się prezentuje. Jak już dotrze do Ciebie i go wstepnie przetestujesz, podziel się wrażeniami. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu jest ciekawy wątek o GXach AKAI wielu jak widać ma z nimi problemy

Ukryta Zawartość

Kasjel .Firma teac produkowała obydwa typy.Masz zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000678 1214510637_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewien gość z Allegro chce mi sprzedać za 200zł naby Teaca. Ale jeszcze nie wiem jak one wyglądają.

Znalazłem fajny sklepik w Australii :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.Według mnie za drogo i to o przynajmniej 50 zeta i to pod warunkiem,że są fabrycznie nowe.Spokojnie ,naby zdobędziesz,tylko musisz poczekać.Na pewno sie trafią.Ja za akai zapłaciłem 50 zeta,a za revoxa 127.Ty też trafisz na okazje.A swoją drogą,to fajny sklepik,tylko szkoda,że tak daleko.

Kasjel,kupisz,tylko się nie spiesz.Tutaj pośpiech nie jest wskazany,bo jak się zorientują,że ci bardzo na nich zależy,to i cena będzie odpowiednia.Tak dużo chętnych na szpulaki wcale nie ma i większość już naby posiada.Uwierz mi.Będziesz miał swoje naby i duże szpulki też się będą u ciebie kręcić.Ja na swojego N-4450 czekam już trzy lata.Marzyłem o posiadaniu tego modelu od lat trzydziestu,więc dodatkowe trzy też przeżyje.

Radmar, 26 Cze 2008, 19:57

>czarrek, ale powiedzieć muszę, że ten zestaw Brauna robi wrażenie, oj robi. Mam nadzieję, że grać

>będzie tak samo świetnie jak świetnie się prezentuje. Jak już dotrze do Ciebie i go wstepnie

>przetestujesz, podziel się wrażeniami. :)

Oczywiście, podzielę się wrażeniami.

Małe sprostowanie, do mojego wpisu z poprzedniej strony.Seria Braun Atelier, to nie lata '70, ale oczywiście połowa lat '80

Do ^ Kasjela zbij do ceny w miarę normalnej 140 - 150 złp i poproś o zdjęcia jeśli to tylko zwykłe prymitywne przejściówki z naba na filmówkę to nie warto.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nove Nab Adaptery Revox

Ukryta Zawartość

Cena bardziej niż qurevska

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Dzięki za dobrą radę Jacekk011! Wykonałem sobie komplet kabli do szpulowca z przewodu mikrofonowego.Dałem do tego porządne metalowe wtyki i gra to lepiej niż myślałem.Jestem mile zaskoczony!

Głupie chore zmanierowane i pazerne sq....syny, stówa za takie gówno to już jest zdzierstwo. Dobrze, że nie mam giganta i z uporem maniaka dążę do tego aby dosłownie wszystko mieć na 13-tkach a tam gdzie trzynastek zabraknie na talerzykach z płytek CD wchodzi na niedokładnie 360-370 metrów taśmy,

magazynowanie idealne po 8 sztuk w pojemniku na 50 sztuk CD. Powoli pozbędę się nadmiaru sprzętu, ciężkiego zastępując go tam gdzie tylko można czymś lżejszym np SONY WM-D6C waży raptem 550gramów i można z takim obciążeniem nawet dwukrotnie większym gonić spokojnie nawet przez połowę dnia.Była u mnie dzisiaj Nagra IV-S przed nagraniami sobotnioniedzielnymi pożyczyłem znajomemu słuchawki i mikrofon od UHER-a [uHER-M640 (stereo 2 x 600 Ohm). Cudo absolutne ale już nie dla mnie 7.5 kg żywej wagi.

Ciąć mnie będą jak dobrze pójdzie w drugiej połowie lipca

Pozdrawiam

Zbyszek

Czy znacie już tą stronkę ? Ciekawa nawet...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie najbardziej zaskakujące są aukcje, gdzie ludzie sprzedają szpulowce po ok. 2000zł, dodając w opisie, że naby i szpule nie są w komplecie !?

Rozumiem w magnetofonach za 100-200zł. takie szpule, czy naby stanowią dość pokaźny % całej kwoty, ale w sprzęcie powyżej 1000zł. nie dodawać szpul wartych 50zł.? Pomimo że jestem z Poznania (a wiadomo jacy "oszczędni" są poznaniacy)wzbudza to moje zdziwienie i zniesmaczenie w takim sprzedawcy.

Niedługo zamieszczę fotki mojego nowego nabytku - TESLA B115 , którego zrobiło mi się żal i przywróciłem go do życia.

Całkiem ciekawa maszynka z 3 głowicami i tylko jednym silnikiem :( .

Gratis dostałem taśmę na szpuli Tesli z niemieckimi piosenkami biesiadnymi (na szczęćie taśma krótka).

Pozdr.

Elektrycznie jest bardzo podobna konstrukcja do polskiego sprzętu.

Mechanicznie trochę bardziej skomplikowana maszyna.

Ukryta Zawartość

Jeśli się nie mylę był czeski magnetofon na szpule 26,5 , ale chyba tylko dla studia, domowego nie widziałem.

Ukryta Zawartość

paul_67>Witaj.Ja też dzisiaj robiłem jeden komplet takich kabli ale do JVC ERA. Pomału trzeba wszystko jakoś poukładać. Cieszę się , że jesteś zadowolony z własnych kabelków. Jest to całkiem dobre połączenie , szczególnie jeżeli masz więcej sprzętu w domu i tych kabli potrzebujesz np 100 m.Finansowo i jakościowo - do przeżycia. Ja prawie wcale nie kupuję kabelków gotowych - tylko robię na miarę - jak garnitur,tak samo z planowaniem i ustawianiem sprzętu - wszystko robię pod konkretne urządzenie. Oprócz wielkiej frajdy - sprawdza się po prostu.Jak używasz sprzętu codziennie - to jest bardzo ważna sprawa - dostępność, bliskość, stabilność, brak wibracji i tak dalej.Jak tam pierwsze nagrania na prędkości 38cm/s?????Niesamowite prawda? Jak ja zrobiłem swoje pierwsze nagranie na dwuśladzie z tą prędkością - po prostu oniemiałem.Niech żyją szpulowce.Serdecznie pozdrawiam Ciebie i wszystkich przyjaciół z tego wspaniałego wątku - Jacek

Witajcie

38cm/sek mogę co prawda obecnie jedynie sobie namalować ale miło jest usłyszeć, że duch w Narodzie nie ginie [ z ciężkich kompleksów leczy mnie tylko jedno 9.5cm/sek na typowej CC < w zapisie stereo>

Miłego dnia dla Wszystkich

Zbyszek

Witam i mam pytanie do wszystkich posiadaczy szpulowców,a szczególnie firmy philips.Pan Leszek naprawiający między innymi mojego N-7125 zauważył,że głowica nagrywajaca posiada wgłebienie szerokości taśmy.Ponieważ ta głowica ma za sobą około 500 godzin pracy,to nie wydaje mi się,aby mogła być zużyta.

Mam więc zapytanie,czy jest możliwe,że to wgłębienie jest fabrycznym prowadzeniem taśmy.Na głowicy odczytującej nie ma czegoś takiego.Jak ktoś posiada philipsy z serii N-4xxx,to był bym wdzęczny,gdyby zobaczył jak jest w jego egzemplarzu.

Rzeczywiście nagrania z predkością 38 to niesamowite przeżycie!Szkoda tylko,że taśma tak szybko zostaje pożarta:-)Podoba mi się brzmienie.Wszystko jest poukładane w odpowiednich proporcjach i nic nie wyrywa się przed szereg.Obcujemy z prawdziwym masywnym dźwiękiem.Słucha się tego z uśmiechniętą gębą!

Witam serdecznie

Na wstępie chcę serdecznie pozdrowić starych wyjadaczy tematu jak i nowych członków klanu , zawsze czytam i traktuję ten temat jak dobrej klasy poradnik , jak żyć w zgodzie z potrzebami , wracam za kilka dni na ziemię polską , najpierw zaciągane sie nadmorską bryzą Trójmiasta a potem kierunek na łódź i dalej.

Tęskni się bardzo za wszystkim i Wam drodzy przyjaciele zazdroszczę tego co macie ale w pozytywnym słowa tego znaczeniu , to mój wybór i w zasadzie słuszny ,im dalej i dłużej poza krajem tym bardziej tęskno do wspaniałych miejsc ehh:)

Cieszę sie ze jako tako wszyscy mamy się w zdrowiu dobrze oby tak dalej .

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Wielu pisało ze magnetofon to przeżytek itp jakoś to do mnie nie przemówiło:) ja się trzymam szpul , kaset i tego dziadostwa bo to piękne

audiomagia.blogspot.com

MAG - Witaj!!!!!A już myślałem , że popłynąłeś gdzieś jako Wiking i usłyszymy Cię za sto lat.Dobrze ,że jesteś. Norwegia - miejsce do kontemplacji życia - czy to prawda? Marku tęsknisz za rodzinnym Grajdołem, a tu jak zwykle dobro miesza się ze złem , a mądrość z głupotą, szkoda tylko, że w niewłaściwych proporcjach.Jakoś żyjemy.Jak widzisz wspieramy się w dobrych i złych chwilach.Tutaj naprawdę można liczyć na prawdziwych przyjaciół, a wszystko przez magnetofony - kto by pomyślał. W każdym razie, świetnie , że sie odezwałeś. Ja dzisiaj nagrywam na JVC ERA. Robię to dla terapii antynerwowej i antystresowej.Przemeblowałem także trochę piaskownicę i bawię się dalej.Zauważyłeś Marku, że mamy nowych- podobnych do nas kolegów? - To fascynujące.Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Witam

Po długiej przerwie spowodowanej wyjazdem za granicę, ponawiam pytanie dotyczącego mojego magnetofonu Sony TC-K950ES, w piątek otrzymałem telefon z serwisu że odstępują od naprawy ze względu na brak części, a dzwoniłem wcześniej do Sony Poland czy wspierają jeszcze serwisowo ten model odpowiedz oczywiście tak. Dziś odebrałem i mając trochę czasu postanowiłem sprawdzić co w nim piszczy tym bardziej że po wielu perypetiach udało mi się kupić serwisówkę do niego - dzięki Kasjel.

Jak zwykle standard pasek napędowy już mocno naciągnięty i brudny, szybkie czyszczenie wałków i paska ponowne podłączenie i lalunia przemówiła jeszcze dziś wieczorem będę się z nim bawił aktualnie dziecko mi ciągle pomaga a to może być śmiertelne dla magnetofonu.

Aktualnie mam dość proste pytanie może ktoś wie jaki pasek musze kupić i gdzie.

Pozdrawiam

Jacek

Ps. załączam Fotkę mojego cudeńka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi