Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MaciejLK

1 Lip 2008, 16:08

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 335 / 551 / 0

757 mam, ale jest "rozjechany" mechanicznie i elektrycznie też, więc pełni raczej rolę eksponatu. Nie mogę sobie dać rady z silnikiem napędzającym sprzęgło centralne. Na ile jednak mogłem go posłuchać, uważam że dźwięk jest niezły, zrównoważony, poprawny. Ale nie mam złotego ucha...

Nikt nie ma zlotego ucha. Moj jest w stanie absolutnie idealnym. Kupiony od forumowicza o nicku Dibunia. Seba pozdrawiam i dziekuje:)

discomaniac71 wstaw zdjęcie wnetrza CT-757,miałem CT-737 zastanawia mnie jak duże róznice są w stosunku do tego modelu.Ale zastanawiajacy jest ten model bo 939 Mk II miło wspominam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pierwsza podstawowa roznica miedzy 737 a 757 to wbudowany generator i inna kalibracja. Mniej wiecej taka sama jak w Akai GX 75. 737 (sila rzeczy) musi byc gorszy od 939. Tutaj 939mkII nie ma startu. No ale to moze byc tylko moja opinia.

"discomaniac71"- Aiwa AD-F880 dużo lepsza od Onkyo TA 2570 ??? Nigdy nie miałem AD-F880, ale mam AD-F810. I jeżeli to co piszesz miało by być prawdą, to różnica pomiędzy AD-F810, a AD-F880 musi być jakaś ogromna !!!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kasjel juz Ci mowie. Nie chce tutaj bynajmniej ferowac jakichkolwiek wyrokow. Przeciwnie. To sa tylko moje spostrzezenia. Onkyo gra fenomenalna srednica przestrzenia i ladnym basem. Ma jednak automatyczny uklad kalibracji (dlatego nie chcialem Pioneera CT 777 a wybralem 757)bez mozliwosci recznej korekcji. Aiwa potrafi skalibrowac kazda kasete. Nie ma problemow z najwyzszymi tonami nawet na kiepskich normalach. Reszta pasma jest bardzo poprawna. Pioneer gra bardzo podobnie. Jest w idealnym stanie mam do niego manuala i dlatego zostaje. Celowo nie napisalem ze zmiotl Aiwe bo to nie jest prawda.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zauwazylem ze im lepszy tasmociag tym mniejsze znaczenie ma jakosc tasm. Pamietam jak do mojego Technicsa RS-M 24 z pieczolowitoscia dobieralem tasmy... Od jakiegos czasu przykladam do tego mniejsza wage. Uwielbiam TDK AD-X i Basf Metal Maxima TP IV.

Taśmy TDK AD-X są rzeczywiście znakomite ! Tych drugich nie znam.

A ja zauważyłem, że jeżeli deck jest naprawdę dobry, to nie potrzebne są trzy głowice, dwa wałki i kalibracja. Mam na myśli solidne modele Vintage, takie jak mój Sony TC 229SD, Sony TC 209SD.

To fakt, że podczas nagrywania przydała by się chociaż regulacja biasu w tych modelach.

A w jakości odtwarzania te magnetofony są poprostu fantastyczne !

Ten wyświetlacz faktycznie jest marny. W ogóle Pioneer miał nieprzyjemną skłonność do stosowania wskaźników poziomu z niewielką liczbą segmentów, a więc o niewielkiej rozdzielczości, i to jeszcze nie połączonych ze sobą w ciągłą linijkę, tylko każdy segment jest oddzielny. Tylko w najwyższych modelach segmentów było więcej i były ciągle. A im później, tym gorzej, np. niższe modele serii x10, x20, x30, x40 - w niektórych było raptem 10 segmentów czy nawet mniej. Nie ułatwiało to precyzyjnego ustawienia poziomu. Za to w niektórych większość wyświetlacza zajmowały te przepiękne zielone falki wskaźnika Auto BLE! ;-)

I zgadzam się z Discomaniakiem71 - na ogół im lepszy magnetofon, tym lepiej sobie radzi z różnymi taśmami. Można by było niemal zaryzykować stwierdzenie, że dla dobrego magnetofonu nie ma złych taśm (choć to nie do końca prawda).

yogi1, 1 Lip 2008, 19:54

>MaciejLK

>pioneer moze miał brzydki wyświetlacz ale był bardzo precyzyjny bo mozna było go przestawić na co 1

>db

Tak, to prawda - ale i tak mi się nie podoba!

yogi1>>>pioneer moze miał brzydki wyświetlacz ale był bardzo precyzyjny bo mozna było go przestawić na co 1 db

To prawda była taka funkcja (Meter Mode, Range) i mieliśmy od poniżej "0" aż do końca skali wypunktowane co do jednego DB, strasznie to było pomocne - nie lubię magnetofonów które od +3 zaczynają punktować co 2 DB

MaciejLK>>>I zgadzam się z Discomaniakiem71 - na ogół im lepszy magnetofon, tym lepiej sobie radzi z różnymi taśmami. Można by było niemal zaryzykować stwierdzenie, że dla dobrego magnetofonu nie ma złych taśm

Zdecydowanie są na rynku kiepskie taśmy najniższej klasy, z których już się nic nie wyciśnie, nawet na niewiadomo jakim decku, można by przytoczyć kilka przykładów

Napisałem: "Można by było niemal zaryzykować stwierdzenie..." - co miało sugerować, że się od niego trochę dystansuję.

Oczywiście, że są podłe taśmy które nie trzymają jakichkolwiek norm, i których nie daje się nawet w przybliżeniu skalibrować ani w magnetofonach z kalibracją automatyczną, ani półautomatyczną - z taką taśmą żaden magnetofon sobie nie poradzi.

T-Bolt, 1 Lip 2008, 21:49

>też robie teraz składanke ale na taśmie Sony UX-S 90

U mnie 12 takich taśm leży zafoliowanych i muszę się ostro wziąć do roboty:-)

Takie kabelki sobie skręciłem i ładnie mi to gra...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

z Machalicą wpadliśmy na pomysł aby na tascama nagrać coś z jakiegoś dobrego źródła najlepiej materiał w wysokiej rozdzielczości - np SACD - i to porównać np z warstwą CD - jestem Ciekaw czy fakt przegrania materiału w wysokiej rozdzielczości + topowy magnetofon dadzą lepszy efekt niż słuchanie z płyty - teoretycznie - pomijając jakieś szumy powinno być lepiej... Tym bardziej że niby ten tascam ma "pełne" pasmo. Ale to tylko teoria:) Niestety nie mamy dostępu tu w jeleniej górze do dobrego źródła SACD:(

A może ktoś zainteresowany jest na dolnym ślasku taką zabawą? i posiada przypadkiem dobre źródełko cyfrowe SACAD?:)

oto kilka wyswietlaczy pioneera

1 ct-959 ,2 ct-979 , 3 ct-910

Ukryta Zawartość

post-3492-100000390 1214943310_thumb.jpg

post-3492-100000391 1214943310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paul_67>Witaj.Fajnie zrobiłeś kabelki.Ja mam identyczne końcówki tylko kierunki pozaznaczałem mniej czytelnie.Ja teraz myślę o zakupie nowego boxu Dead Can Dance w SACD i mam zamiar pobawić się z tym na taśmach.Pozdrawiam - Jacek

CT-777 ma wyświetlacz jak 979, a 757 - jak 959. Poniżej jeszcze trzy, od góry: 737, 449, 676.

Uwielbiam te zielone falki...! ;-

Ukryta Zawartość

post-16389-100000384 1214946740_thumb.jpg

post-16389-100000385 1214946740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym się Kolegów poradzić w pewnej sprawie.

Rzecz, nie dotyczy magnetofonu.Jednak wśród moich znajomych, nie mam nikogo, kto by potrafił mi pomóc.Dlatego te pytanie kieruję do Was.

O co chodzi?

Otóż wczoraj, dojechała do mnie wieża Brauna Atelier.

Nie miałem czasu jej porządnie przetestować.Jednak zauważyłem coś, co mnie zaniepokoiło.

Chodzi o wzmacniacz A2.

Otóż, już po około 15 minutach grania i to takiego dość cichego, robi on się na górze dość gorący.

Żaden z moich amplitunerów tak się nie grzeje.Mają one raczej temperaturę pokojową.

Czy to normalne zjawisko w przypadku tego wzmacniacza? Czy inne wzmacniacze, również tak się grzeją?

Dotarłem do katalogów Brauna i wynika z nich, że ten A2, ma moc muzyczną 180/140 W przy 4/8 Ohmach i moc sinus 120/90 Wat przy 4/8 Ochmach.

Może to jego grzanie wynika z tej dość dużej mocy upakowanej w niewielkich gabarytach (tylko 7 cm wysokości).

Druga sprawa, którą chciałbym Was zapytać dotyczy dniazd na ściance tylnej.

Jest tam między innymi para gniazd oznaczona jako:

PRE out i Main in.

Domyślam się, żę w przypadku PRE out chodzi o wyjści na przedwzmacniacz.Ale co to jest Main?

I czy to PRE i Main powinny być może zwarte jakąś zworą? (obecnie nie są)

Dość mocno grzeje się także odtwarzacz CD3. No ale on ma z tyłu dośc spory radiator.A więc może powinien się grzać?

Bardzo proszę kolegów o pomoc w powyższych kwestiach. (Może być na PW) .

Jednocześnie przepraszam za zaśmiecenie wątku.

Są to gniazda do których możesz podłączyć przedwzmacniacz lub korektor. Zworki nie są potrzebne, jeżeli na płycie czołowej wzmaka jest przełącznik EXT ADPT (różnie może się on nazywać).

A co do grzania się, to chyba normalne zważywszy na temperaturę jaką teraz mamy. Nie stawiaj na nim innych elementów wieży.

Kasjel.

W tym wzmacniaczu, nie ma takiego przełącznika.

Niedawno był licytowany R4 Brauna (amplituner) i tam gniazda Pre i Main, były z sobą zwarte.

I stąd to moje pytanie. Kusi mnie, aby w ramach "eksperymentu", zewrzeć te gniazda, ale boję się, że coś mogę schrzanić.

Dlatego proszę Was Koledzy, doradżcie mi w tej kwestii

A co do grzania, to ten wzmacniacz nie jest letni. Można suszyć na nim skarpetki. Prawie jak piecyk.(No, może trochę przesadziłem).

W zestawie jest też magnetofon C3.Na razie zauważyłem, że nie rozpoznaje on rodzaju włożonej kasety.Trzeba samemu wybrać nośnik. Nie wiem czy to wada, czy zaleta? Dla mnie jest to uciążliwe, bo trzeba o tym pamiętać.

Dziś po południu poczyszczę głowice i tor przesuwu i spróbuję coś nagrać. Może "Duke'a" Genesis?

Magnetofon ma dwie prędkości.

Co do wieży, to obudowy na górze są trochę porysowane. Ale fronty, tyły i środki są bardzo ładne.

A jak to gra?

Chyba jeszcze za wcześnie na ocenę.

• Pokaż nowe odpowiedzi