Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga jeśli ktoś będzie miał problemy elektroniką magnetofonach kasetowych czy szpulowych,znalazłem bardzo dobry warsztat. Gośc siedzi w tym jusz 35 lat i naprawiał nie jednego Studera czy Aki.

witaj Zbyszku

nie jest tak żle -pamiętamy

pamiętamy i Wołyń i Orlęta

to tylko ten skusyn Kwasniewski bedąc we Lwowie w pijanym widzie pytał Siwca gdzie tu jest ten słynny cmentarz na Rossie

VSOP

WITAM

COŚ CIEKAWEGOOOO....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie dodaje zdjecie nowego nabytku AIWA XK-S7000 przyszla dzis rano.Niedługo postaram sie dodac wiecej fotek.i cos wiecej powiem na jej temat.

Ukryta Zawartość

post-11402-100009804 1215731166_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

>JanPeter, 10 Lip 2008, 14:33

>Kasjel, fakt ;). Moja wypowiedź miała być do tomektoon'a.

>Jest to Szpulowiec. Niestety na forum "Unita - Klub" co druga osoba chce na siłę coś wypisywać.

Widzę, że nie tylko ja poznałem się na Szpulowcu, znanym też jako doman30, yan505 i kto wie jak jeszcze. Serwis UnitraKlub omijam szerokim łukiem. Inicjatywa była dobra ale została skutecznie spier... przez autorów, przez co mają tam teraz poziom godny elektroda.pl. Pryszczate gówniarstwo wypisujące bzdury byle tylko punkty zdobyć potrafi zabić każdy ciekawie zapowiadający się wątek na tamtejszym forum. Ale nie o tym miałem...

Dziś dotarła do mnie Yamaha K-1000. Żal mi się jej zrobiło gdy ją zobaczyłem i kupiłem :)

Ukryta Zawartość

Spodobał mi się płaski design płyty czołowej oraz wymiary idealnie pasujące do mojego tunera Grundig T-907. Do tego 3 głowice, napęd bezpośredni, manualny bias, zero pasków i zębatek.

Jamaszka miała być w pełni sprawna i przetestowana... miała. Okazało się, że play i przewijanie zatrzymuje się po 2s, licznik stoi a wskaźnik poziomu wyświetla tylko od połowy w górę.

Okazało się, że na płytce wskaźnika jest pęknięcie, trochę lutowania i wskaźnik działa. Mechanizm i licznik ruszyły po wyczyszczeniu fotoczegośtam zliczającego obroty szpulek. Do tego mycie wszystkiego, czyszczenie, smarowanie, zmatowienie rolki i wreszcie gra. Włożyłem pierwszą lepszą kasetę z siatki tych, które niedawno zdobyłem... i już trzeci raz leci :) Zwykła Sony HF 90 po wujku, na jednej stronie Pink Floyd, na drugiej Phil Collins. Nawet nie wiem z jakich to albumów pochodzi i na jakim decku było nagrywane ale brzmi świetnie i chyba już dziś spać nie pójdę :)

Zostało mi jeszcze zrobienie podświetlenia kieszeni kasety bo oryginalne to jakiś dziwaczny wynalazek i nie działa. W planach mam też dorobienie drewnianych boczków celem dopasowania do wspomnianego Grundiga. Jutro kilka zdjęć dam.

Ukryta Zawartość

>> tomektoon, 11 Lip 2008, 04:47

>Okazało się, że play i przewijanie

>zatrzymuje się po 2s

To mi przypomniało pewną sprawę, o której chyba jeszcze nie pisałem, a ciekawi mnie.

W moim Pioneerze 737 występuje podobny problem, tzn. po wciśnięciu play lub nagrywania (bo przewija normalnie) taśma kręci się przez dwie - trzy sekundy, po czym się automatycznie zatrzymuje. Nie leci żaden dźwięk, nie chodzą wskaźniki. Trzeba poczekać aż się zatrzyma i wcisnąć play ponownie, zazwyczaj zaczyna grać gdzieś za trzecim razem i potem już jest wszystko w porządku. Początkowo zdarzało się tak tylko czasem, teraz już praktycznie zawsze. Jest to trochę irytujące i chętnie bym się tego pozbył. Macie jakiś pomysł co może być powodem takiego zachowania?

Pozdrawiam

Gość V-savage

(Konto usunięte)

tomektoon, 11 Lip 2008, 04:47

obserwowałem to yamaszke i miałem na nią ochotę, ale cena minimalna niby nie została osiągnięta:)

Cięszę, że do Ciebie trafiła. Ja ostatnio kupiłem Denona DR-M22 też mnie czekało trochę naprawiania, ale efekt końcowy jest super. Mimo, że nie jest to szczytowy model, to wykonany został bardzo dobrze i gra jak dla mnie świetnie. Pierwszej nocki też prawie nie spałem tylko go reanimowałem, a potem słuchałem.Brakuje mu wodotrysków, ale to już co kto lubi.

Pozdrawiam szczęśiwego nabywcę

Całe szczęście, że w oceanie głupoty, bezmyślości, pseudoznawstwa i tak zawnych "dzieci neozdrady" istnieje mała, ale jakże miła swego rodzaju oaza w postaci tego tematu. Gdyby nie wątek "magnetofon" i kilka pokrewnych - autorswa osób tutaj piszących - także AudioStereo omijałbym z daleka. Mimo, że ów temat nie jest doskonały, piszemy czasem 'n' razy o tym samym i pojawiają się "trolle" (jak choćby americano, który swym "występem objazdowym" skutecznie zaśmiecił temat), z przyjemnością tutaj zaglądam. Stworzyliśmy bardzo ciekawą społeczność i niech tak będzie.

Pozdrawiam serdecznie.

Całe szczęście, że w oceanie głupoty, bezmyślości, pseudoznawstwa i tak zawnych "dzieci neozdrady" istnieje mała, ale jakże miła swego rodzaju oaza w postaci tego tematu. Gdyby nie wątek "magnetofon" i kilka pokrewnych - autorswa osób tutaj piszących - także AudioStereo omijałbym z daleka. Mimo, że ów temat nie jest doskonały, piszemy czasem 'n' razy o tym samym i pojawiają się "trolle" (jak choćby americano, który swym "występem objazdowym" skutecznie zaśmiecił temat), z przyjemnością tutaj zaglądam. Stworzyliśmy bardzo ciekawą społeczność i niech tak będzie.

Pozdrawiam serdecznie.

Spowiedź dziecięcia minionego wieku

I SPENT MOST OF MY MONEY ON BEER BOOZE,+ WOMEN AND CIGARETTES, THE REST I JUST WASTED! [warning!!! małe co nieco poszło na magnetofony.

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

Manius59 >Radmar,to jest Podkarpacie a dokładnie Mielec- Przecław / rynek. Facet siedzi w tym jusjest w tym dobry, i wie oco chodzi zajmuje się z 35lat właśnie trudnymi przypadkami.

rafal996 -> Takie zachowanie decka oznacza, że element odpowiedzialny za wykrywanie ruchu szpulek (i najczęściej też sterowanie licznikiem) nie zawsze funkcjonuje. Nie wiem jak to jest w Twoim Pioneerze. W moim CT-F1250 było z tego co pamiętam kółko magnetyczne i kontaktron - jak w Diorach :)

>V-savage, 11 Lip 2008, 12:27

>tomektoon, 11 Lip 2008, 04:47

>obserwowałem to yamaszke i miałem na nią ochotę, ale cena minimalna niby nie została osiągnięta:)

Napisał, że jest gotów sprzedać za cenę, na której stanęło :) Yamaha miała jeszcze model K-2000 ale ten miał automatyczną kalibrację. Dziś dalej będę w niej grzebał, zrobię trochę zdjęć.

Dobrze, że aby zmienić ustawienia głowic, trzeba zdjąć klapkę. Dzięki temu głowice mają fabryczne ustawienia, lakier na śrubkach nienaruszony. Zdjęcie klapki to żaden problem - wystarczy pociągnąć w górę po otwarciu kieszeni. Jednak wystarczyło aby powstrzymać poprzednich właścicieli i nie kusiło jak te niesławne dziurki w Akai :)

"Rafał996"- w Pioneerze 737 wariuje chyba układ sterujący.Miałem kiedyś ten magnetofon. W moim egzemplarzu, po naciśnięciu "eject" włączało się przewijanie w tył :-))

>>> tomektoon, 11 Lip 2008, 04:47

>>Okazało się, że play i przewijanie

>>zatrzymuje się po 2s

>...

>To mi przypomniało pewną sprawę, o której chyba jeszcze nie pisałem, a ciekawi mnie.

>W moim Pioneerze 737 występuje podobny problem, tzn. po wciśnięciu play lub nagrywania (bo przewija

>normalnie) taśma kręci się przez dwie - trzy sekundy, po czym się automatycznie zatrzymuje

Cholera. Ja w moin Denonie mam to samo. Dlatego m.in. stwierdziłem, że czas na wizytę u Pana Leszka.

Oto czym się płaci za tzw. miękką mechanikę... po dziesięciu latach eksploatacji :-P

Jeezu, pamiętam jeszcze to ocenianie decków na przerwie w szkole: "ten jest fajny bo na soft taczach, tamten na twardych ale ma wyster na plazmach..."

To se ne wrati, a szkoda :-)

Technics RS-B605 to pies? To jest magnet jeśli chodzi o niezawodność.Już nie mogę się doczekać kiedy się coś zepsuje, ale widać go się czas nie ima :-)

Dla poszukujacych ELCASET:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rico1973

narazie jest pierwszy dzień i jak narazie mnie zadziwia mechaniką i budową wewnętrzną dodaje fotke na wierzchu płyta dolby dopiero pod spodem jest druga płytka na całą szerkość komory z torem audio. A dalem niecałe 100 funtów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Wnętrze Yamahy K-1000. Dałem niecałe 18 funtów ;)

Ukryta Zawartość

post-2962-100009760 1215826577_thumb.jpg

post-2962-100009761 1215826577_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta strona jak i muzyka jest dla mnie jak aparatura podtrzymująca życie.Jestem tak rozstrojony nerwowo, że tylko to mnie ratuje i pozwala odgonić myśli samobójcze...

• Pokaż nowe odpowiedzi