Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Po co teoretyzujemy?

A po co wiedzione są tu jałowe teoretyczne spory o wyższości jednego decka na literę P, nad drugim deckiem na literę P?

Czy nie uważacie, że czasem jest miło pogonić króliczka, ale tak, aby go nie złapać? :-)

W każdym razie, jutro ten magnetofon, będzie prawdopodobnie u mnie w domu.

A chciałbym go godnie powitać. Chyba zasługuje na to?

Nie odpowiedzieliście mi, czy na tym Revoxie, można przewinąć taśmę z dużej szpuli, na małą?

To już nie jest teoretyzowanie.

Marek 41 napisał.

"Witam.Nie było mnie troche i rozpisaliście się ,że hej.

Czarek,tylko spokojnie i po kolei.Wejście tuner moze posiadać już wbudowany filtr obcinający wszystko powyzej 15 khz w celu pozbycia się ewentualnych zakłóceń od sygnału "pilota" stereo o częstotliwości 19 khz.Wykorzystaj ,więc dla pewności wejście aux.Na tej stronie ,którą ci podałem jest wszystko punkt po punkcie podane."

Marku, wielkie dzięki.

A czy wiesz, od czego są te dwa czerwone przyciski, przy wskażnikach wychyłowych?

I czy może rozpoznajesz wersję tego A77, tzn MkI, czy MkII?

Pozdrawiam serdecznie-Czarek

Dodam jeszcze taki przypadek.Masz wciśniete oba czerwone przyciski przy wskaznikach,a chesz nagrać tylko sygnał na lewym kanale.Musisz pokrętłami wybrać zapis na lewy kanał i koniecznie pamiętać o zwolnieniu czerwonego przycisku przy wskaznikach.Jeśli o tym zapomnisz,to co prawda nagrasz sobie coś na lewym kanale,ale równoczesnie skasujesz prawy kanał.Tak to już jest skonstrułowane.

Włączasz nimi zapis wybranego,lub obu kanałów.Choć do końca w tym modelu nie jestem pewny,czy np jak bedziesz chciał nagrać coś na np prawym kanale i nie wcisnisz tego prawego guzika,to dograsz nowy sygnał nie kasując starego.Musisz samemu tą wersje sprawdzić.Masz cały czas możliwość podsłuchu słuchawkami obydwu kanałów.Ten magnetofon ma spore możliwości,choć na to nie wygląda.

Marku 41.Jeszcze jedno pytanie, już ostatnie.

Otóż, jak wybiera się do zapisu, tylko jeden z kanałów?

Wciskając jeden z tych czerwonych przycisków.Bo w części Record (dwa prawe potencjometry), nie widzę nic, przemawiającego za ustawiem zapisu, tylko na jeden z dwóch kanałów?

To proste.Lewe pokrętło.Zewnętrzna gałka to regulacja wzmocnienia słuchawek.Ta duza pod spodem ma pozycje Stereo,wtedy nagrywasz,lub odtwarzasz stereo oba kanały.Wybór ,czy jest to odtwarzanie,czy zapis wybierasz przyciskami powyżej.Play -odtwarzanie.rec -zapis.Następnie masz dwie pozycje

kanał lewy ,lub prawy.Wtedy analogicznie odtwarzasz,lub zapisujesz wybrany kanał.Jest jeszcze pozycja mono.Wtedy słuchasz obydwu równocześnie,podobnie jak w stereo, lecz wtedy obydwa sygnały sa dodane do siebie,zmiksowane.Przy zapisie w tej pozycji,nagrywasz mono to samo na obydwu ścieżkach.Masz więc coś w rodzaju jednoślada na pełną szerokość taśmy.Dlatego zakładam,że te czerwone przyciski przy wskaznikach ,wcisnięte włączają kasowanie podczas zapisu,a zwolnione umożliwiają dogranie nowego sygnału bez kasowania starego.Myśle,że ci troche pomogłem.

Marku, teraz to już prawie wszystko jasne.

Sądziłem (a właściwie sądziliśmy), że lewa górna gałka to regulacja głośności wzmacniacza....................

To jak się reguluje wzmacniacz?

Pytanie brzmi - czy on ma wzmacniacz? Bo tego nie wiem. Jeśli ma, to moim zdaniem regulować głośność się będzie tym samym pokrętłem, nie widzę innego.

Ale widzę, że najlepiej w temacie orientuje się Marek.

Dzisiaj dotarła do mnie paczka z bokami do mojego szpulowca.Miłym dla mnie zaskoczeniem było samo wykonanie, po prostu pełen profesjonalizm.Dziękuję Ci Kasjel!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel.Piękna robota.Widać nie jesteś zakałą swojego zawodu,pełen szacunek

A wracając jeszcze do A--77.Jeśli ma wzmacniacz,to ma dwa wyjścia na głośniki typu din.Takie okragłe z płaskim i okrągłym bolcem.Jeśli tego nie ma ,to jest to wesja deck.

Dziękuję bardzo. :-)).

Paul67.

Niektóre "modernizacje", profanują sprzęt.Bądż też pod taką profanację się ocierają. Dla mnie, takim sztandarowym przykładem "ześwieczczenia" tych urządzeń, jest bardzo modne zjawisko, znane jako tuning.

Jednak zapewniam Cię Paul. Twój magnetofon, nie został sprofanowany.

Paul.Nic nie sprofanowałeś.W stanacch często można zobaczyć Revoxa -810 w wesji dla bagatych entuzjastów sprzętu studyjnego właśnie w podobnym wykończeniu jak twój tascam.

Sony TC-K770 ES stoi już u mnie w domu :)

Najpierw powiem, że jest PIĘKNY! Niby nic specjalnego, niby zwykły magnetofon, a jest zaprojektowany z takim smakiem i elegancją, że robi bardzo duże wrażenie. Błyszcząca kieszeń to rewelacyjny pomysł, do tego bardzo ładny, choć mniejszy niż myślałem wyświetlacz. Elegancki panel, wszystkie potencjometry bardzo przyjemnie chodzące, dobrze się je czuje pod palcami. Klasa. Do tego stan magnetofonu jest praktycznie idealny, poza małym, prawie niewidocznym wgnieceniem (chyba ktoś mu przywalił...) obok loga firmy, nie ma żadnych, najmniejszych ubytków. Na pierwszy rzut oka wygląda jak nieużywany.

Jeśli chodzi o dźwięk, to nie mam zastrzeżeń, gra naprawdę świetnie. Dźwięk jest głęboki, ciepły, nasycony, z szeroką sceną i świetną stereofonią. Ma znakomity bas (którego tak mi brakowało w Pioneerze CT-737) i czystą, wyraźną, ale nie męczącą górę. Trzystopniowa kalibracja pozwala zresztą wszystko bardzo precyzyjnie ustawić.

Ale jedna rzecz mnie niemile zaskoczyła - fatalnie odtwarza taśmy nagrywane na moim Pioneerze CT-737. Stłumione i "pogniecione" wysokie, w ogóle się tego nie da słuchać. A to dziwne, bo Pioneer ma z tego co widać po plombach fabryczne ustawienia głowic.

Więcej:

Ukryta Zawartość

post-1494-100009485 1216233012_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Informuję wszystkich lubiących grzebać w starych "Vintage", że jest Sony TC 229SD za 69zł. Nie ma boczków, ale zawsze można dorobić. To wspaniały deck ! Wiem, bo mam.

O! Ciekawe.

Tylko... do czego to właściwie może służyć?

Kaseciak, tak jak i maczka mam podpięte pod wzmacniacz.

Jak potrzebuję coś zdigitalizować to ustawiam na wzmaku mag1 to mag2 (gdzie mag1 to kaseciak a mag2 komputer) i włączam program nagrywajuszczij.

Próbowałem nagrywania z magnetofonem bezposrednio podłączonym do karty dźwiękowej i też idzie.

Sygnał będzie lepszy?

Laikiem elektronicznym jestem kompletnym - dlatego pytam.

Pozdrawiam

hv

Kasjel.Jeśli chodzi o grzebanie w sprzetach ,to własnie złożyłem swój JVC JR-S600.Podświetlenie skali miał na rurkowych żarówkach 12 V 150 miliamperów.Żarówki dodatkowo były niebieskie.Zastępczo były białe 12,8 V i 250 miliamperów.Było za jasno i potwornie się to grzało, dodatkowo brakowało nieco mocy i jedna para świeciła słabiej.Żarówek do skali i wskazników są cztery.Zamontowałem cztery żarówki wykonane do tuningu samochodów.12V , rurkowe z sześcioma niebieskimi diodami każda.Efekt jest powalający.Wszystko równiutko podświetlone i nic się nie grzeje.Jedyny drobny mankament to fakt,że żarówki są zasilane prądem zmiennym i światło diód leciutko pulsuje z częstotliwością 25 hz.Jest to jednak tak minimalny efekt,że trzeba się dobrze przypatrzyć.Powodzenie innym "grzebaczom " na wątku.Tylko niczego nie zepsujcie.

Ja teraz grzebię w Kenwoodzie KX 800. Ale muszę zaczekać na paski napędowe. Dziwny ten deck ! Panel przedni z bardzo grubego aluminium, górna pokrywa z grubej blachy...a dół i tył z jednego kawałka plastiku :-) Trójgłowicowy, a nie posiada funkcji "monitor". Ale głowica wygląda jak nowa, wię chyba coś z niego będzie. Stan wizualny, po wyczyszczeniu jest niemal idealny !

Kasjel,chcesz zobaczyć dziwny magnetofon.Prosze bardzo.Kiedyś kolega to miał,ale nie kompletny i daliśmy rady go uruchomić.Jest to gramofonomagnetofon.Można odtwarzać płyty,albo włożyć blok głowic i ma się magnetofon.Taśma jest przewijana z górnej szpuli na dolną.Napęd ,to talerz gramofonu,a prędkość przesuwu jest zmienna i zależy od ilości taśmy na szpuli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwszy raz w życiu widzę coś takiego !!! To bardzo ciekawe urządzenie, ale mnie takie starocie nie interesują. Ja fascynuję się sprzętem z drugiej połowy lat 70-tych. No powiedzmy, początek osiemdziesiątych.

Czy wiecie kto wymyślił szpulę magnetofonową z otworem na trzy skrzydełka ??? No i taśmę 1/4cala ?

Bo kaseta CC.....wiadomo że to wynalazek Philipsa, ale szpula ???

Marku, ale unikat wynalazłeś! Bardzo lubię takie sprzęty oglądać, chociaż tylko w charakterze ciekawostki. Ale to fascynujące co ludzie kiedyś wymyślali.

Ale jeszcze bardziej fascynujące jest to, że 30 lat temu można było zrobić sprzęt lepszy, bardziej rozbudowany od obecnych. I wcale nie mówię tu o jakimś wielkim hi-endzie. Kupiłem ostatnio sobie amplituner Diory Merkury - bo lubię takie graty. I przyznam, że zrobił na mnie wielkie wrażenie. Nie dość, że brzmienie ma do dziś świetne, to jeszcze precyzja dostrojenia stacji na trzech analogowych wskaźnikach jest daleko wyższa niż w moim stosunkowo nowym tunerze Technicsa, który podobno jest jednym z wyższych modeli serii. Już pomijam zupełnie aspekty wizualne.

A obecnie męczę mojego Sony TC-K770 ES... i zastanawiam się po co ludzie wynaleźli CD, skoro deck może grać tak dobrze? ;)

Z tyłu tego Kenwooda jest jeszcze "metryka urodzenia" :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi