Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swojego Sony TC 209SD kupiłem za 31zł, ale w dziale "uszkodzone".

Za Sony TC 206SD można dać maksymalnie 100zł, i to pod warunkiem że jest po konserwacji.

Dla porównania podaję ceny ostatnich moich zakupów: Grundig CF 5500- 91zł, Sony TC-K81- 89zł.

Ale przy Grundigu straciłem wiele godzin i nerwów !

>>> dla mnie w bdb stanie do 70 zł - ale musiałby być lux

Ostatnio taki Sony poszedł w uszkodzoych za koło 10 zł

Obecnie tak spadły ceny tego typu sprzętu, że aż miło :)

Zobaczcie, za ile został sprzedany Dual C 819 :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ostatnio specjalnie nie wchodzę na allegro bo nie mam już miejsca na sprzęt .... czeka mnie w najbliższym czasie wielkie sprzątanie - rozdawanie sprzętu by zrobić miejsce na nowe klocki ...

Ostatnio w obserwowanych przepuściłem Technicsa RSM68 i szkoda mi go bo warto było dać te 40 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny sprzętu Vintage w ostatnim okresie faktycznie znacząco spadły. :) Pozostaje się tylko z tego cieszyć.

A to, że nam nowy serwisant rośnie, to bardzo dobrze. Nie ma to jak ktoś zaufany i sprawdzony. Kasjel liczymy na Ciebie, zwłaszcza, że masz już niemałe doświadczenie w tej kwestii. :)

Serwisant ze mnie raczej kiepski, ale muszę przyznać że trochę tych klocków już zreperowałem.

A gdy "mistrz" nie daje rady, to prosi o pomoc fachowca.....czyli JaroMi,ego lub Gardenusa :-)

PS,- Wcale nie ja spowodowałem większość usterek w Grundigu CF 5500. Owszem, pewne pęknięcia ścieżek pewnie powstały z mojej winy. Ale potencjometr przecież sam się nie odlutował, a ja go też nie urwałem. Więc wniosek z tego taki, że ktoś już musiał nieźle narywać tymi płytkami że musiało dojść do takich uszkodzeń.

Zrobiłem dziś kilka zdjęć moim ostatnim nabytkom: Sony TC-K75 i Onkyo Integra TA-2500. Niezwykle jestem zadowolony z tych zakupów, tak z dźwięku jak i wyglądu.

Sony niestety ma przepalone żarówki podświetlenia kieszeni kasety i wyświetlacza.

Ukryta Zawartość

post-17871-100003968 1223400483_thumb.jpg

post-17871-100003969 1223400483_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony w pełni sprawny. Nie liczę przepalonych żarówek, bo to nie wpływa na dźwięk.

Z Onkyo było, a właściwie jest trochę więcej problemów. Grał od początku świetnie, ale nie nagrywał. PO długich poszukiwaniach znalazłem miejsce, gdzie nie kontaktuje. Prawdopodobnie wystarczy przelutować, ale nie mam teraz czasu żeby się tym zająć.

Skoro jesteśmy przy żarówkach.

Miałem kiedyś wypaśny amplituner Marantz'a. Spalona byłą większość żarówek podświetlających panel. Na nic się zdały wędrówki po sklepach elektronicznych. To nie ten wymiar, a to napięcie inne, etc ...

Gdzie znalazłem właściwe?

W sklepie motoryzacyjnym.

>>> Ocasek, taa stary motyw, trzeba tylko uważać na ich moc - ja tak miałem kiedyś w decku akai rozmiar idealny, napięcie też ale grzały tak, że skala się "wygła" :)

Panowie.Są przecież już zarówki diodowe,a te się nie grzeją.Tak przywróciłem oryginalny wygląd swojemu JVC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście,że tak jak najbardziej.

Z tym, że dioda ma inne światło. Jeżeli nie dokonuję celowo modyfikacji to staram się zachować wszystko w miarę oryginalne.

Gardenius.Tak się bardzo nie zmieniło.Oryginalne żarówki też są niebieskie.Masz tu zdjecie katalogowe wykoname w swietle dziennym,a więc z mniejszym kontrastem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41, 7 Paź 2008, 23:15

Tak, jeżeli były żarówki z niebieskim szkłem to fakt udało się, trafiłeś diodą w dziesiątkę.

Standardowo są przeźroczyste barwy dziennej, wówczas żółta czy rzadziej spotykana dioda pomarańczowa nie dokładnie zastąpi jej światło. Można też dawać kompozycję różnych kolorów diod by przypominała światło żaróweczki ale to już zabawa.

Rafał, ładnie się prezentują obydwa te sprzęty i Sony i Onkyo mają niepowtarzalny urok. Z żarówkami nie powinno być problemu a wtedy Soniak odzyska pełny blask. :)

Marek, pomysł z diodami z JVC miałes świetny. Biorąc pod uwagę fakt, że podświetlenie w oryginale było tez niebieskie, trafiłeś w dziesiątkę montując w to miejsce niebieskie diody. Różnica jak przypuszczam jest nie duża i chyba polega jedynie na tym, że masz prawdopodobnie nieco większe nasycenie tej niebieskosci.

Zgadza się.Zobacz te dwie lampki pomiędzy wskaznikami.To stereo i dolby FM.Tam są jeszcze oryginalne zarówki,lecz już mocno wyblakłe.Gdyby były nowe,to chyba nie było by różnicy.

Marku, ta wyblakłość nie jest za mocno widoczna przynajmniej na zdjęciu. Jeśli w rzeczywistości wygląda to podobnie, to różnica musi być naprawdę nieduża. Dla mnie bynajmniej jest ona niezbyt duża.

Do^ Gardenusa

Rodzina wreszcie zaczyna mnie wypuszczać na miasto już się tak nie trzęsą, że im nagle a niespodziewanie wykituję, a muszę trochę połazić i poskładać wizyty towarzyskie różnym dewiantom, poszukuję dla znajomego mojego przyjaciela MK-121 MK-122 kasetowe mono przenośne i kasety BASF C 90 LH tej zielonej jak wykąpana w spirytusie żaba.Dla siebie poszukuję schematu do UHER-a VARIACORD SG 520 ,oraz do UHER-a ROYAL de LUXE C a pilnie mi do szczęścia jest potrzebny UHER WERKE MUNCHEN 2 SPUR STEREO KOPFTRAGER czyli wymienny dwuśladowy blok głowic, w przyszłym tygodniu trochę sobie ponagrywam na Festiwalu Piosenki Studenckiej.

Pozdrawiam i dziękuję za troskę

Zbyszek

Witam właśnie zostałem posiadaczem kolejnego klocka.rodzinka zalicytowała za mnie czy ktoś może mi powiedzieć co jest ten klocek wart.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) >Pozdrawiam Marian

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi