Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sony TC-K390 czyli prymityw absolutny. :-)

Zaaplikowałem mu dzisiaj nowego ALPS'a leżącego bezczynnie w szufladzie. Odczyściłem i nasmarowałem we właściwych miejscach mechanizm. Wyczyściłem paski i rolkę dociskową, która nadaje się zresztą do wymiany ze względu na skandaliczne wyoblenie i wybłyszczenie. Mam na szczęście nową.

Jak widać na zdjęciach, w środku nie ma praktycznie nic. Zmieściłby się tam drugi magnetofon zapewne.

Próby nagrywania robiłem z wykorzystaniem jedynie regulatora BIAS na przednim panelu i zmieniałem ustawienie potencjometrów "REC Level". Wykorzystałem nowe TDK CDing2 Cr, TDK DJ2 Cr [sic] i ponad dwudziestoletnie TDK AD90.

Najlepsze wyniki uzyskałem dla AD90 przy BIAS ustawionym na "godz. 11" i TDK DJ2 przy BIAS na "godz. 9". W obydwu przypadkach z włączonym Dolby C. Szczególnie przyjemnie zabrzmiały nagrania z płyty winylowej. "Źródłem" była AT110E. Przy nagrywaniu z CD, nie mogłem utrafić w poziom wysterowania taśmy. Albo nagranie było przesterowane, albo mało dynamiczne. Ale i tu również najlepiej brzmiało nagranie na AD90.

Mam dwa pytania dot. tego "magnetofonu":

- jaką rolę pełnią dwa potencjometry montażowe, umiejscowione na mechanizmie magnetofonu?

- to samo pytanie w odniesieniu do dwóch potencjometrów na płycie głównej, w sekcji oznaczonej jako REC Level? Przypuszczam, że służą do ustawienia czułości nagrywania, gdyż zmiana ich położenia nie wpływa na poziom sygnału przy odsłuchu sygnału do nagrania, ale widać zmiany przy odtwarzaniu już nagranego sygnału.

GM

post-3254-100007997 1230839677_thumb.jpg

post-3254-100007998 1230839677_thumb.jpg

post-3254-100007999 1230839677_thumb.jpg

Jarek9. :)

Ładne zdjęcie, a raczej to co na nim. Będziesz zadowolony z niego. Gratulacje. Ja do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że potrafili coś tak solidnego zrobić. :)

Mam dwa pytania dot. tego "magnetofonu":

- jaką rolę pełnią dwa potencjometry montażowe, umiejscowione na mechanizmie magnetofonu?

- to samo pytanie w odniesieniu do dwóch potencjometrów na płycie głównej, w sekcji oznaczonej jako REC Level? Przypuszczam, że służą do ustawienia czułości nagrywania, gdyż zmiana ich położenia nie wpływa na poziom sygnału przy odsłuchu sygnału do nagrania, ale widać zmiany przy odtwarzaniu już nagranego sygnału.

Potencjometry na mechanizmie służą do regulacji obrotów silników.

REC LEVEL - poziom nagrywania.

PB LEVEL - poziom odtwarzania.

We wszystkich powyższych przypadkach nie kręcić, chyba, że ktoś przed nami kręcił i chcemy przywrócić magnetofon do stanu zbliżonego do pierwotnego. POZDRAWIAM:)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pięknie dziękuję za odpowiedź.

Na płycie głównej nie ma potencjometrów montażowych oznaczonych "PB Level".

Regulacja prędkości obrotowej silnika, odpowiedzialnego za przesuw taśmy, odbywa się za pomocą potencjometru ukrytego w obudowie silnika. Klasyczne rozwiązanie z "gumką" zakrywającą otwór pod śrubokręt.

Potencjometry umieszczone na bloku mechanizmu, o które pytałem, są oznaczone na płytce drukowanej "Rch" i "Lch".

Pozdrawiam.

GM

Czołem,

Mieliście może kontakt z AKAI GX-R35? Pojawił się ostatnio na allegro, a jako że zatęskniłem za taśmą, szukam czegoś za nieduże pieniądze. Co o nim sądzicie?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

G.Mark, 2 Sty 2009, 11:44

Zaznaczone przez Ciebie potencjometry na mechanizmie to prawdopodobnie PB level. SOny robił takie wynalazki wtanich magnetofonach. Częśc płyty głównej mieści się na mechanizmie i tak jest kilka PR'ek właśnie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ryzyk fizyk jak to mówią. :-) Zrobiłem próbę i te dwa potencjometry na mechanizmie, to jest regulacja prądu podkładu. Przy odtwarzaniu nie mają one wpływu na reprodukowany dźwięk.

GM

Przeglądam co jakiś czas Allegro i nuda totalna. Non stop te same klocki, wciąż od nowa wystawiane. Na może poza tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale cena zaporowa, a i zdjęcia nie najlepsze. W kontekście tego, co tam jest wystawiane, mam pytanie. Czy na forum jest gdzieś porównanie magnetofonu DAT wysokiej klasy z jakimś świetnym brzmieniowo deck'iem analogowym, bo nie mogę znaleźć. Chodzi mi oczywiście o porównanie jakości odczytu nagrań na kasetach CC. Nigdy nie miałem okazji posłuchać DAT-a...

Ukryta Zawartość

Nie tylko ta sonówka jest ok na allegro .... wygrzebałem też AIWkę XKS7000

Ukryta Zawartość

Cena też zaporowa .... dobra jest to wiem bo mam identyczną na półce :)

Ukryta Zawartość

Simonello, 2 Sty 2009, 12:08

>Czołem,

>Mieliście może kontakt z AKAI GX-R35?

Miałem okazję słyszeć ten model. Bardzo przyzwoita maszyna, porównałbym go do GX-65, gra bardzo podobnie. Dodatkową zaletą jest niewątpliwa wygoda użytkowania dzięki reversowi. Jak na ceny, które osiąga, to moim zdaniem warto się nim zainteresować.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Aby zakończyć temat PR'ków w mechanizmie TC-K390...

Patrząc od tyłu mechanizmu:

- dwa górne potencjometry to regulacja prądu podkładu,

- dwa środkowe, po lewej stronie silnika przesuwu taśmy, to regulacja zakresu stabilizacji prędkości obrotowej tego silnika. Daną prędkość ustawia się pod "gumką" na silniku.

- dwa dolne potencjometry to PB Level.

GM

Mały konkursik w nowym roku ... co to jest za deck? ;)

Ostatni wpadł mi amplituner tej firmy i byłem zaskoczony solidnością jego wykonania ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100007796 1230998379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż patrząc na wskaźniki wysterowania, to może Kenwood. No dobra, ja już wiem, teraz robią sprzęt biurowy... Mam rację? Na razie nie piszę, co to za model, niech inni się pomęczą... W symbolu deck'a jest literka "D", żeby nie było, że ściemniam.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie ma ryzyka, nie ma zabawy. :-) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=520846457

Pewnie niedługo będę klął na luzy osi koła zamachowego, hałasujący w agonii silnik, niedziałające przełączniki, etc., itp.

I przy okazji zagadka kolejna.

Jak źle musi być wykonana głowica do magnetofonu kasetowego, aby przy odtwarzaniu strony A, było słychać zapis prawej ścieżki strony B? Słabo, bo słabo, ale słychać.

GM

G.Mark - to źle ustawiona prowadnica przy głowicy, lub wysokość samej głowicy ew.nachylenie.

Zresztą nie wiem, czy chodzi o głowicę z zespoloną prowadnicą, czy osobną...

• Pokaż nowe odpowiedzi