Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Extra dokładnie to "Scientific Audio Electronics" czyli SAE :)

link do jednej ze stron fascynatów ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ciekawe skąd wzieli bebechy bo nie wierzę by sami zrobili tego decka ... !?

Mając błogosławieństwo Kasjela zarządzam co następuje :)

1. MAG zadaje następne pytanie!

2. Do czasu potwierdzenia przez MAGa prawidłowej odpowiedzi nie zadajemy nowych pytań!

3. Następnym zadającym jest ten, kto odpowie na pytanie MAGa

PS.

1. MAG Rozwiąż już ten konkurs Dragonowy ;)

2. seniortelefono - jeżeli chcesz rozwiązać konkurs lub dać pytanie pomocnicze to dawaj ....

Ale się wczułem w rolę nie ...... ;)

Apropo jakby ktoś chciał kupić Nakamichi 1000 to proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

popatrzcie na ostatnią fotkę z aukcji - zazdrość zrzera ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod jaka inna nazwą sprzedawany był JVC KD 85 to było pytanie wczorajsze

Odpowiedzi brak

Następne bez odpowiedzi pozostało pytanie o koligacje Dragona z inną firmą i co ta firma stosowała wspólnego z rozwiązaniami w Dragonie ?

Brak odpowiedzi

Dzisiaj coś łatwiejszego na jakim przykładzie był zbudowany , lub na czym wzorowała się firma Phase Linear , chodzi oczywiście o model

Phase Linear Modell 7000 Serie II

Czekam na odpowiedzi po prostu zabawa jest przednia a i uczymy się nawzajem dlatego odpowiedzi nie udzielę ,ja też musiałem trochę czasu i wysiłku włożyć w te zagadki więc koledzy do dzieła

Możecie pisać do mnie na priv i pytać jak ktoś będzie pierwszy z poprawna odpowiedzią powiadomię niezwłocznie , takich zagadek można tysiące układać pozdrawiam was serdecznie i aby było na temat to szpulaki odpoczywaja a ja męcze Pioniera CT979 miłego szukania odpowiedzi

MAG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Widzę, że wskaźniki wysterowania ma takie jak seria Pioneera CT-F***. Gdzieś w tym wątku jest nawet zdjęcie takiego Pioneera, bardzo podobnego do tego "Phase Linear". Ale model ten był dostępny tylko w Japonii.

No to oczywiście na bazie Pioneera CT A1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Chyba można postrzelać ???

- co do JVC - pamiętam kiedyś miałem w rękach podobnego (???) Grundiga z podobnnym sparowanym lustrzanie wysterowaniem ... w tym samym okresie Grundig eksperymentował z kasetą po prawej stronie ... więc może to oni ??? Jeżeli nie podpowiedz proszę, czy dec o który pytasz był kopią tego JVC czy używał tylko podzespołów?

- co do Nakamichi ... czytałeś moją "odpowiedź" na poprzedniej stronie (?) coś mi mówi, że to harman/kardon ....

idę sobie zrobić herbatkę ....

apropo tego Phase-Lineara ... nie uwieżysz właśnie o niego miałem zpytać zadając swoje pytanie deckowe ;) Nawet sobie fotki przygotowałem i zmniejszyłem ... :)

nikx

Pod jaka inna nazwą sprzedawany był JVC KD 85 tylko nazwą pytanie jest jasne wygląd decka jest identyczny

z Nakamichi niestety pudło dalej czekam na prawidłową odpowiedż

A propo następnych zagadek mam już kilka nowych też ciekawe

Też piję herbatkę miłego wieczoru

tymczasem zobaczcie moje szpulaki na you tube

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Zastanawiam się, czy to urządzenie można by wykorzystać jako "tape selector". Wiem, że służy ono do podłączania magetowidów, ale przecież sam sygnał audio też można by podłączyć. Brakuje mi gniazd w wzmaciaczu i EQ do podłączania wszystkich moich magnetofonów, stąd to pytanie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czy kiedykolwiek powstała konstrukcja magnetofonu oparta o rozwiazania zawarte w Nakamichi Dragon?"

- a dokładnie MAG co masz na myśli?

NAAC?

Autoreverse?

Dual Direct Drive?

Pozdrawiam,

Witam.

szanowni Panowie.

otrzebuje pomocy .

Kaseciak Sony Tc K501R nie ciagnie kasety Zdjąlem obudowe na gorze calego mechaniznu jest pstrykacz ktory uruchmia napęd kasety .przyciskajac go reka rolki kręca normalnie -w obie strony . Po wlożeniu kasety rolka czy prawa czy lewa -jest w tym klocku cos jak autorewers -nie ciągnie . Widac że walek napedowy ciągnie tasme ,ale rolka zwijająca nie ciągnie .Ma ktos pomysł co jest grane

Wlasciwie aby byc precyzyjnym to rolka zwijająca wykonuje początek ruch i staje ,po czy zmienia sie kierunek i to samo jest w drugą strone .Wyrażnie słychac że glowica sie przekręca o 180 stopni .Robi tak sam z siebie . Bez kasety ,przy ręcznym naciśnięciu włacznika kręci normalnie w obie strony . Rolki dobrze przylegaja do walków napędowych ,czuc że ciągna prawidlowo . Tylko z kaseta nie idzie Zaraz cykne kilka fotek,moze sie przydadza

ke_raj, 5 Sty 2009, 12:37

Pośrodku kieszeni -z tyłu -jest silniczek od przewijania ,ale jest zabudowany i nie widac czy jest pasek ,czy zebatki . Chyba trzeba by to rozebrac .Chciaz lekko grzechcocze jakby były żebatki.

No musisz rozebrać. Jak są zębatki to i pewnie sprzęgiełka na rolkach zwijających. Ale skoro pisesz, że w obie strony nie ciągnie, to raczej stawiam na zębatkę bądź sam silnik pomocniczy - dwa sprzęgiełka naraz się nie blokują... ;-)

Bez rozkręcenia osłony mechanizmu możemy tylko gdybać. Może kółko zębate poluzowało się na ośce i kręci rolką (wałkiem) nawijającą, ale tylko bez obciążenia. Spróbuj dotknąć palcem tę rolkę przy otwartej kieszeni i sprawdź, jak silny opór ją zatrzymuje. Jesli niewielkie dotknięcie, to poprostu dobierz się do tych kółeczek i sprawdź, co jest nie tak. Sprawdż też, czy ta rolka odwijająca w tym czasie luźno się kręci, czy coś ją blokuje (i tym samym może hamować taśmę).

Witam.

Prośba do techników-serwisantów.

Może ktoś zdiagnozuje mi przyczynę problemu z magnetofonem (Technics 616):podczas nagrywania spada poziom wysterowania prawego kanału. Widać to na wskaźniku. Odtwarza w zasadzie dobrze, choć niekiedy zdarza się nagłe przesterowanie (widać jak wskaźnik prawego kanału wychyla się maksymalnie w prawo)co objawia się piskiem zamiast dźwięku. Lewy kanał w tym momencie pracuje bez zarzutu. Pomaga wtedy tylko naciśnięcie stop.

Pozdrawiam serdecznie, z góry dzięki za pomoc i sugestie.

yogi1

Brawo gratulacje pytanie niby trudne ale wystarczyło się skupić cóż ma w sobie taki dragon nie powtarzalnego i po sprawie Nakamichi Auto Azimuth Corect i Marantz Auto Azimuth Corect

Chodziło mi o coś co jest stosowane w Dragonie

Jeszcze raz gratuluje yogi1

Co do pytania o JVC nadal czekam na odpowiedż pod jaką nazwą był sprzedawany ? nawet nie konkretnie 85 tka większość produkcji sprzedawali pod ta marką

pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi