Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wartość strumienia nWb/n jakim głowica przenika nośnik ma bezpośredni wpływ na parametry taśmy.

W magnetofonach kasetowych górna wartość tego strumienia wynosi 250, istnieją większe wartości, ale w magnetofonach szpulowych studyjnych - nawet do okolic 500 i niektóre posiadają stosowny przełącznik do wyboru siły strumienia, co wiąże się z charakterystyką toru odczytu, lub inaczej w jakim stopniu układ korekcji odczytu musi korygować zapis na nośniku, aby uzyskać na wyjściu charakterystykę równą z sygnałem wejściowym. W zależności od wartości tego strumienia zmienia się pasmo przenoszenia nośnika, jego wrazliwość na jego max wysterowanie, lub jak kto woli dynamikę dopuszczalną, powyżej której poziom zniekształceń jest już niedopuszczalny. Zero na skali będzie inną wartością bezwzględną dla magnetofonu o strumieniu wyższym, niż w magnetofonie o strumieniu nizszym. Inaczej mówiąc czym większa wartośc strumienia, tym więcej można "wycisnąć" z nośnika.

Jeżeli nagramy na danym decku sygnał testowy z wysterowaniem 0db, to nie koniecznie na innym wskaźnik będzie pokazywał ten sam poziom. Nie jest to spowodowane wadą któregoś z magnetofonów, ale inną charakterystyką odczytu a co za tym idzie różnym poziomem odczytu danej częstotliwości.

przy sprawnie działającym decku z silniejszą wartością strumienia, zapis do poziomu dajmy na to 0dB, powinien być odczytywany silniej na decku o strumieniu słabszym i odwrotnie.

Dlatego czasem taśmy testowe posiadają opis, do jakiej wartości strumienia zostały przystosowane dla kalibracji układu odczytu.

Analogiczną sytuacją mamy przy zmianie nośnika z Fe2O3 na Cro2 lub metal.

Może któryś z kolegów może wyjaśnić to lepiej, nie jestem elektronikiem, ale ogólnie rzecz biorąc do tego się to sprowadza.

Pozdrawiam wszystkich.

Rozumiem tak, wartość nWb/m jest różna w szpulowcach, bo mamy różne prędkości przesuwu. Im szybciej, tym większy strumień muszę przyłożyć do taśmy. Wartość strumienia czyli poziom sygnału wpływa na parametry zapisu tj. zniekształcenia, pasmo itd. Nie potrafię zrozumieć, że w magnetofonach górną wartość stanowi 250nWb/m, dlatego, że kiedy skalibruję na 0dB to niestety będą problemy z poziomami ponad 0dB, a magnetofony te przecież sobie radzą z poziomami +3dB jak i +6dB (owszem kosztem zniekształceń i pasma). Nie zgadzam się również z twierdzeniem (może się mylę bo jeszcze nie kumam) że im większy strumień tym więcej można wycisnąć z taśmy. Załączam paramatry przypadkowej taśmy, które tego nie potwierdzają. Może nie poprawnie je interpretuje, stąd podaję linka do kompletu info producenta. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Przepraszam za upierdliwość i pewną dozę tępoty, ale nie daje mi to spokoju.

post-21950-100004885 1233713675_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Mimo to też nie daje spokoju. też tu czegoś nie rozumiem.

Levinson czy zwiększając wyster zwiększam wartość strmmienia?

Bo żeby zwiększyć poziom zapisu na taśmie to mi się wydaje, że trzeba zwiększyć wartość strumienia- mówiąć doraźnie bardziej namagnesować taśmę.

DO dokładnego wyjaśnienia tego zjawiska to mniej elektronik a bardziej potrzebny ktoś kto uczył się teorii pola:D.

I ostatnie z tym, że różne taśmy mogą mieć różny wyster na różnych magnetofonach mimo, że deck jest dobrze ustawiony, zgadzam się w 100%, bo każdy deck tak jak to ująłeś ma inną charakterystykę. Jak każdy wie to całe górne pasmo to jeden wielki korektor wyciskający z taśmy 7poty.

Z tym całym strmieniem to klucz tkwi chyba w biasie. Bo im mamy wyższą częstotliwość biasu tym silniej zapisujemy na taśmie.

Z opisów zamieszczonych w necie zasad dzialania zapisu na taśmie magnetycznej wynika, że strumien indukcji magnetycznej jest skorelowany z prądem m.cz., ale niestety nie jest to liniowa charakterystyka, stąd wprowadzono technikę prądu podkładu (z uwagi na zniekształcenia też).

Zatem skalibrowanie fabryczne magnetofonów na 0dB przy 250nWb/m daje nam tylko to, że mamy najbardziej rozpowszechniony standard, który stosowany jest również przy określanieu charakterystyk nośników przez ich producentów. Może być jeszcze jeden pozytyw. Nie wspomniano do tej pory o referencyjnej głowicy z daną szczeliną. Magnetofony wymienione mają taką głowicę tzn. szerokość szczeliny. Umożliwia nam to, o ile znamy charakterystyki nośników precyzyjne wyciśnięcie maksa. Konkludując moim zdaniem 250nWb/m przy 0dB nie jest granicznym strumieniem indukcji magnetycznej wynikającym z konstrukcji głowicy.

Dosłownie, chodzi mi tylko o tę technologię, bardziej zaawansowaną od Dragona, ale wspominałem wcześniej już co znalezłem na ten temat po niemiecku. Co do jakości się nie wypowiem, bo chociaż nam SD-930 to nie mam systemu aby porównać z Dragonem. Jestem tylko fanem dobrych starych sprzętów. Mogę natomiast potwierdzić, że ten patent zawsze działa tzn. na wszystkich kasetach i to w ułamku sekundy. Szczerze zastanawiałem się już jakby mógł wypaść, ale może się w końcu z kimś dogadam na małe co nieco. Technicznie jest w środku wypełniony po brzegi to może gdyby zrobić testy na sugerowanych przez producenta nośnikach to wypadłby calkiem nieźle w stosunku do Dragona. Może znasz jakiś link na stronie z porównaniem?

Ukryta Zawartość

post-21950-100004806 1233791054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze mała tajemnica, nie ma dual capstan, bo mieć nie musi. Precyzja wykonania mechaniki (co zresztą Japońcy sami chwalili) zapewnia kołysanie i drżenie dzwięku na poziomie właśnie konstrukcji z dual capstanem - 0.025% (WRMS)

witam serdecznie.

Dlugo mnie nie bylo ale jestem zpowrotem :) male problemy z kompem nastapila wymiana komputera i jest juz wszystko ok.

Czy ktos z was cos slyszal na temat Pioneer-a CT-A1 ?

bo jak dobrze pojdzie to ...kto wie...moze sie uda go zdobyc. czy warto inwestowac w ten sprzet bo magnetofon jest w stanie uszkodzonym mianowicie nie dziala przewijanie w obie strony aczkolwieg odtwarza znakomicie widzialem na wlasne oczy....

wiec prosze o jakies odpowiedzi na temat tego sprzetu....

pozdrawiam serdecznie Wojtek. :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

RAF, 4 Lut 2009, 22:32

>Czy mógłby ktoś się poświęcić i wkleić tu fotki bebechów GX-67/69 ? POZDRAWIAM:)

Proszę bardzo!

Ukryta Zawartość

post-16389-100004803 1233794862_thumb.jpg

post-16389-100004804 1233794862_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem ze jest pozno....

ale ja musze juto podjac decyzje na temat tego Pioneer-a.....

jak pojde do pracy to spotkam sie z gosciem odrazu popracy i musze dac mu odpowiedz.

pomozcie prosze. nigdy nikogo o nic nie prosilem.jestem w kropce.hehe

sprzet raczej nie pierwszej mlodosci w bardzo dobrym stanie jak juz pisalem nie przewija wcale brak reakcji na naciskanie klawiszy. po zalaczeniu stary odtwarzanie pracuje normalnie i co dziwne nagrywa wysmienicie.dziwny temat.

prosze o jakies wskazowki...

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja bym bral bez zastanowienia:) Nad Alpine tez wiele nie myslalem. Skutek? Kaset mi przybywa w zastraszajacym tempie. Mam kolo 2000 plyt CD i drugie tyle winyli wiec jest z czego robic skladanki:)

Audiotone,

Trudno tak na odległość przypuścić co mu jest. Ale ponieważ to piękny magnetofon, a, jak piszesz, odtwarzanie i zapis działają bez problemu, to usterka chyba nie jest bardzo poważna, a nawet jeśli, to zostaniesz z i tak pięknym magnetofonem który jedynie nie przewija... ;-)

Kiedyś od kogoś słyszałem, że w tych starych Pioneerach (co prawda dotyczyło to modeli takich jak F-950, F-1250, itp. - ale to ten sam okres) szwankują mikrowyłączniki sterowania. Może więc to jest przyczyną? Ale przyczyn może być wiele - awaria elektroniki sterującej, albo awaria mechanizmu, np. jakiegoś elektromagnesu, a może zerwanie paska napędu przewijania (on chyba przewijanie ma rozwiązane paskami, ale nie dam głowy)? Póki nie obejrzysz będzie to zgadywanie.

Ale daj proszę znać, na czym stanęło. To piękny magnetofon i szkoda żeby się zmarnował.

Czarosław Łapiuk, 4 Lut 2009, 23:58

>moim zdaniem 250nWb/m przy 0dB nie jest granicznym strumieniem indukcji magnetycznej

>wynikającym z konstrukcji głowicy.

Oczywiście, że nie. 250 nWb/m to strumień przyjęty przyjęty przez IEC jako poziom odniesienia 0dB.

Barbara Libura w swojej książce "Taśmy magnetyczne" z 76 roku podała tabelkę granicznych strumieni powodujących nasycenie taśmy, prawdopodobnie dla ówczesnych taśm BASF. Np. dla taśmy szpulowej DP 26 LH strumień nasycenia wynosił 1100 nWb/m, dla taśmy kasetowej C-60 - 580 nWb/m, a dla taśmy chromowej C-60 - 770 nWb/m. W obecnych nowoczesnych taśmach strumienie te na pewno są większe.

MaciejLK, 5 Lut 2009, 01:47

>RAF, 4 Lut 2009, 22:32

>

>>Czy mógłby ktoś się poświęcić i wkleić tu fotki bebechów GX-67/69 ? POZDRAWIAM:)

>

>Proszę bardzo!

Dziękuję za zdjęcia Budowa tego modelu przypomina trochę GX-32. Dzisiaj spróbuje zrobić zdjęcia do porównania. POZDRAWIAM:)

Dopiero jak się dokładnie przyjrzałem mojemu zdjęciu napędu w GX67 zauważyłem, że płytka elektroniki ma niewykorzystane miejsca do zamontowania, obok czujnika taśmy chromowej, detektora włożenia kasety (GX67 go nie ma - napęd można włączyć bez kasety, i bardzo dobrze!), a także miejsce na czujnik zabezpieczenia przed skasowaniem dla przeciwnej strony. Widocznie ta sama płytka elektroniki była też używana w magnetofonach z autorewersem.

Praktycznie ten sam mechanizm był stosowany w magnetofonie Yamaha KX-930 (i być może innych) - praktycznie różni się tym, że w Yamasze otwieranie kieszeni jest mechaniczne, a w GX67 - elektryczne, no i GX67 ma głowice GX. Również bardzo podobny jest mechanizm w Kenwoodzie KX-9050 - z tą różnicą, że Kenwood ma silnik napędu bezpośredniego (DD). Jednak zasadnicza część mechanizmu, z przekładniami, napędem szpulek, itd, jest praktycznie taka sama, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Mechanizmy są chyba produkcji Sankyo.

discomaniac71, 5 Lut 2009, 01:29

>Mam nadzieje ze sie nie obraziles za Czeska:) Jak dzwiekowo wyglada ten deck?

Nie ma sprawy, na drugie mam Czesio:)

Nie potrafię powiedzieć nic rzetelnie o jego muzykalności. Do tej pory nagrałem jedną kasetę Sony FE i różnice w górnych rejestrach są zauważalne, talerze brzmią jakby krócej. Nie będe zachwalał, ganił ani usprawiedliwiał. Latem będę trochę wolny to możemy się zgadać i zrobić prawdziwe testy. Mam też z tego okresu model niżej SD-820 to porównanie może być również ciekawe.

MaciejLK

widze że jesteś bardzo obeznany w budowie mechanizmu w deckach , mam pytanie czy da się zastąpić innym mechanizmem w drugim decku np. w akai gx75 jakiś mniej awaryjny , pioneer sony czy jest taka możliwość ?

trochę z innej beczki, ale w/g mnie godne uwagi

Ukryta Zawartość

tylko ta cena

Ukryta Zawartość

yogi1, 5 Lut 2009, 21:01

>MaciejLK

>widze że jesteś bardzo obeznany w budowie mechanizmu w deckach ,

Oj, nie aż tak! Po prostu oglądam sobie różne magnetofony, porównuję, i stwierdzam, że w różnych magnetofonach są te same albo prawie te same mechanizmy. Po prostu wielu producentów magnetofonów zamiast samemu kombinować wolało najwidoczniej kupić gotowy mechanizm od wyspecjalizowanego producenta, jak Alps, Mitsumi czy Sankyo, co najwyżej żądając jakichś modyfikacji.

Ale absolutnie nie mam się za specjalistę czy znawcę!

> mam pytanie czy da się zastąpić

>innym mechanizmem w drugim decku np. w akai gx75 jakiś mniej awaryjny , pioneer sony czy jest taka

>możliwość ?

Myślę, że raczej nie. Na pewno będą przeszkody zarówno mechaniczne (mocowanie, odległości, otwory na śruby, wielkość, mechanizm kieszeni kasety, itd.) jak i elektryczne (inne sterowanie, inne zasilanie, itp.). Może prędzej dałoby się podmienić mechanizmy pochodzące "z jednej stajni", np. wersję jednowałkową na dwuwałkową lub odwrotnie, wersję z napędem paskowym na DD, itp., choć i tu na pewno byłyby problemy. Na przykład mechanizmy magnetofonów Nakamichi CR-4, Kenwood KX-1100G/HX i Onkyo TA-2570 oparte są na tej samej części zasadniczej, ale też różnią się wieloma elementami - Nak i Kenwood mają napęd DD, Onkyo zwykły napęd paskowy. Inne są mechanizmy otwierania kieszeni. Nak ma ręczny wybór typu taśmy, więc nie ma mikroprzełączników, trochę inne jest mocowanie w magnetofonie, itd. Ale przypuszczam, że np. w przypadku awarii i braku części zamiennych, być może udałoby się, wykorzystując elementy z mechanizmu uszkodzonego, zaadaptować podobny mechanizm z innego modelu, wymieniając elementy różniące się. Natomiast w zaadaptowanie zupełnie innego mechanizmu - nie wierzę.

Poniżej - jako ciekawostka - zdjęcia mechanizmów

- na górze - Akai GX-67,

- w środku - Yamaha KX-930,

- na dole - Kenwood KX-9050S

dałoby się podmienić mechanizm na inny

Ukryta Zawartość

post-16389-100004728 1233870651_thumb.jpg

post-16389-100004729 1233870651_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jeśli mogę to wtrące 2 zdania. Podmiana mechanizmu z np pioneera do akai jest ogólnie rzecz biorąc nie możliwa. Największy problem to byłoby sterowanie w każdym decku jest inne, pomijam już rozmiary mechanizmów, no i do tego rózne parametry głowic... utopia.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jeśli mogę to wtrące 2 zdania. Podmiana mechanizmu z np pioneera do akai jest ogólnie rzecz biorąc nie możliwa. Największy problem to byłoby sterowanie w każdym decku jest inne, pomijam już rozmiary mechanizmów, no i do tego rózne parametry głowic... utopia.

Podmiana samego mechanizmu teoretycznie jest możliwa, ale... Kompatybilność sterowania zapewnisz przez układ sprzęgający nowy mechanizm ze starym sterowaniem. Same komendy polegające na włączeniu lub wyłączeniu to pryszcz, tylko należy zapewnić zgodność "logiki" oraz "poziomów" komend sterujących. W sterowaniu bardziej "skomplikowanym" np po jakimś busie będziesz musiał poznać standard wymiany danych. Schody zaczną się i to poważne, kiedy trzeba "przetłumaczyć" dane z czujników. Najprostrzy przypadek, fotodioda i koło z prześwitem umiejscowionym w odległości innej jak w pierwowzorze (inny promień) da ci częstotliwość inną aniżeli była. Twój układ sprzęgający będzie musiał ją przeliczyć i przekazać do starego procesora. Takich zabaw będzie więcej, napęd DD to już kosmos. Owszem, jeżeli masz czas i wiedzę stosując jakiś mikrokontroler, to sobie poradzisz, ale bez dokumentacji serwisowej, a i sprzetu pomiarowego nie ruszysz z miejsca. W zasadzie to jest taka mała praca konstrukcyjna. Zmiany związane z innymi głowicami to odrębny temat, ale łatwiejszy od układów serwokontroli. Powiem tak, im bardziej prymitywny magnetofon tym prościej wprowadzć w nim zmiany. Drugim rozwiązaniem znacznie łatwiejszym w realizacji jest podmiana mechaniki z całym sterowaniem i serworegulacją. W obydwu przypadkach twój nowy magnetofon nie będzie już przypominał z zewnątrz poprzednika. Pracy jest i szczerze to wziąłbym sie za to tylko przy konstruowaniu nowego magnetofonu.

Widzę, że przewinął się ostatnio problemu dostępu do toru przesuwu w Technicsach. Faktycznie, w nich jest tak jak to Maciej wspomniał, że klapka jest ściągana w bardzo prosty sposób, poprzez jej wysunięcie (oczywiście z odpowiednim wyczuciem) do góry. Trzyma się ona na ramce kieszeni kasety na zaczepach po jednej i drugiej stronie. Pomiędzy poszczególnymi modelami zachodzą drobne różnice, ale ogólna zasada jest podobna. Zaczepy i małe plastikowe rowki służące jako prowadnice przy ponownym zakładaniu nakładki pozwalają bez problemu zdjąć i założyć nakładkę. Trzeba tylko faktycznie podejść do tego z odpowiednim wyczuciem. Niestety zdarza się, że przy niezbyt umiejętnym traktowaniu zaczepy ulegają wyłamaniu, zatem kwestia wyczucia i opanowania. Przy dość częstym ściąganiu i zakładaniu do czyszczenia nabędzie się wprawy. Druga sprawa, że z czasem przy takich zabiegach zaczey lekko się wyrabiają i zaczynają nieco łatwiej puszczać. Są jednak na tyle wytrzymałe, że trzymają nakładkę bez problemu.

Powiem szczerze, robiłem to na początku dość często, z czasem jednak opanowałem zabieg czyszczenia toru przesuwu taśmy na tyle, że przestałem ściągać kieszeń kasety. Pomagałem sobie drugą ręką oszukując czujnik położenia kasety i rozpoznawania rodzaju taśmy, co pozwalało na włączenie funkcji Play przy ptwartej kieszeni kasety. Czyszczenie bardzo łatwe i szybkie. Trzeba tylko opanować drżenie ręki. :) Maciek wspomniał również o dość istotnej sprawie, mianowicie o tym że przy uruchomieniu Play przy otwartej kieszeni trzeba uważać aby nie przytrzasnąć palców, bo kieszeń kasety się zamyka automatycznie. Tak, to prawda, ale w modelach, które nie mają elektrycznego zamykania kieszeni to nie grozi, a tak jest właśnie w całej serii RS-B. Elektryczne zamykanie kieszeni zaczęło wchodzić w pierwszej serii RS-BX np. RS-BX808/828 i tutaj faktycznie trzeba na paluchy uważać.

Na marginesie dodam, że swego rodzaju ciekawostką i znacznym ułatwieniem jest prostota przy jednoczesnym ogromnym zaawansowaniu modelu RS-B100. W jego przypadku nie ma czujnika położenia kasety i funkcja Play pozwala się włączyć bez żadnych kombinacji przy otwartej kieszeni. Po prostu otwieramy kieszeń, wciskamy Play i czyścimy cały tor. Jak widać, jak się chce, to można uprościć użytkownikowi życie.

RedKoral,

witam i ja na forum choć nieco później i życzę Ci żeby zawsze wszystko działało i sie nie psuło. Dziękuję za pozdrowienia. Tomek (seniortelefono) napisał stronę wcześniej, że wiem bardzo dużo na temat Technicsów. Trochę Tomek przesadziłeś z tym stwierdzeniem. :) No fakt, coś nie coś może i wiem, to prawda, ale nie aż tak bardzo dużo. :) Moja znajomość Technicsów wynika jedynie z zamiłowania do tej marki i obcowania z tym sprzętem od ponad 18 lat. Jak coś będę w stanie pomóc to zawsze chętnie w miarę możliwości. :)

ke_raj,

Dzięki za namiary na Yamahę KX-1020. Przeszła mi koło nosa, bo miałem głowę czym innym zaprzątniętą i nie miałem chwilowo czasu na swoje hobby. Trzeba przyznać że warta była grzechu za tą cenę, za którą poszła, a paski bez problemu by się wymieniło. Jednak i tak bym się na nią akurat chyba nie zdecydował, z jednego i to bardzo błahego powodu (albo raczej z własnego "widzi mi się") - była srebrna. :) Cholera no mam w głowie nasrane, ale muszę mieć czarny kolor i srebrnego bym nie kupił.

Mimo to dzięki, i przyznaję, gdyby była czarna to bym brał bez chwili namysłu. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi