Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dluga historia, ale popierwsze - tak moje i brakuje mi tylko kilku do posiadania calej "srebrnej" linii, lubie JVC za wspanialy wyglad, i za to ze chodza po tylu latach jak nowe, no i ten "SuperANRS", ktory tak fajnie udaje ze nie ma szumow.

Zdjecia moge zrobic, choc nie lubie sie chwalic - nie ma czym - zbieram to co lubie i co mi sie podoba, a nie to co ktos ocenil za lepsze, drozsze itp..itd.

Znam ludzi tu w Ontario (Kanada) ktorzy naprawde maja takie kolekcje ze szkoda gadac, no ale oni maja mase kasy i nie ma problemu zeby dac kolo za nowiutki deck z lat 80tych.

KD-55 jest ladny (klawiszowy) potem KD-A5 i KD-A55 kazdy w swoim stylu, pozniej AKAI GX 8 w fajnym wrzosowym metaliku i kilka kaset.

Dwu albo trzygłowicowy deck (?) naprawde sprawa gustu, 3 głowice daja tylko besposredni podsluch przy nagrywaniu i ma to sens jesli mozna regulowac bias. Z biasem tez jest ciekawie - dla tych co dopiero wchodza w temat - ma pozycje + - , przyczym minus wbrew logice dodaje wysokich tonow (albo ujmuje niskich)-dla mnie to pierwsze jakos bardziej pasuje, i mozna czasami niemalze cuda zrobic z taniej kasety nawet bez dolby. [CDN]

Pozdrowienia

Wojtek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16802-100001316 1236447766_thumb.jpg

post-16802-100001317 1236447766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szkoda ze rezolucja zdjec jest tak ograniczona, musze chyba zrobic sobie strone....

gx 8

Ukryta Zawartość

post-16802-100001312 1236448145_thumb.jpg

post-16802-100001313 1236448145_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze raz gx 8...

Ukryta Zawartość

post-16802-100001309 1236448277_thumb.jpg

post-16802-100001310 1236448277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kasetki plus fajny JVC...

Ukryta Zawartość

post-16802-100001306 1236448490_thumb.jpg

post-16802-100001307 1236448490_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RAF

A to zastosować przed jakimkolwiek lutowaniem? Czy spróbować zamiast lutowania? Znam jeszcze Kontakt PCC ale czy to nie za bardzo agresywne środki? Napisane jest, że rozpuszczają topnik tzn. cze lutu nie rozpuszczą? Pozdrawiam

wojteks, piękna kolekcja. To nie jest tak, że Ty się chwalisz. My jesteśmy tylko ciekawi jak to się u Ciebie prezentuje. I trzeba przyznać, że fantastycznie

Mi najbardziej Akai się podoba, ale to dlatego, że ten design mnie powala na kolana. GX-6, GX-8 po prostu są cudne (moim skromnym zdaniem). :)

RAF

A skoro już piszemy o preparatach Kontakt to czy Video 90 tego samego producenta można bez obawy użyć do czyszczenia głowicy w magnetofonie? Jeśli jest taki dobry jak napisał producent do głowic wizyjnych to powinien być także skuteczny i bezpieczny dla głowicy audio czy nie?

DIBUNIA, 7 Mar 2009, 19:03

>RAF

>

>A to zastosować przed jakimkolwiek lutowaniem? Czy spróbować zamiast lutowania? Znam jeszcze Kontakt

>PCC ale czy to nie za bardzo agresywne środki? Napisane jest, że rozpuszczają topnik tzn. cze lutu

>nie rozpuszczą? Pozdrawiam

Tak, zastosuj przed lutowaniem. Użyj środka, który poleciłem bo jest sprawdzony przez dużo starszego kolegę z którym pracowałem w serwisie. Przetestował on wiele środków i ostatnio ten jest na topie. Sam go używałem i naprawdę robi co trzeba. Pozostałości topnika oddziałują negatywnie na luty. Ten preparat nic Ci nie zniszczy, ręczę za to. POZDRAWIAM:)

DIBUNIA, 7 Mar 2009, 19:11

>RAF

>

>A skoro już piszemy o preparatach Kontakt to czy Video 90 tego samego producenta można bez obawy

>użyć do czyszczenia głowicy w magnetofonie? Jeśli jest taki dobry jak napisał producent do głowic

>wizyjnych to powinien być także skuteczny i bezpieczny dla głowicy audio czy nie?

Video 90 używa się do głowic wideo i audio, tak jak zresztą jest napisane na pojemniku. Używałem go i używam dalej, bo jest naprawdę skuteczny. POZDRAWIAM:)

DIBUNIA, 7 Mar 2009, 21:55

>RAF

>A czy VIDEO 90 nie szkodzi jak coś się dostanie na rolkę czy pozostałe elementy toru prowadzenia

>taśmy?

Ja video90 używam także do oczyszczania wałków capstana. Prawdopodobnie ma on też własności demagnetyzacyjne. Gdzieś o tym czytałem ale nie pamiętam gdzie. Sam video 90 odparowuje po paru sekundach bez śladu. Właśnie video 90 rozwiązał problem jaki miałem w Akai GX-32 odnośnie różnicy poziomów zapisu i odczytu taśmy po jej nagraniu. Nie proponował bym rozwiązań których sam nie sprawdziłem. POZDRAWIAM:)

DIBUNIA, 8 Mar 2009, 01:26

>RAF

>Dzięki. Spróbuję jak polecasz. Jak nie starczy mi cirpliwości to jak będziesz mieć chęć to wyślę Ci

>Sony do zabawy. Pozdrawiam

Spokojnie, dasz radę. Po czyszczeniu mógłbyś pokazać zdjęcia do oceny efektu końcowego. POZDRAWIAM:)

Witam, czy ktoś może napisać, czy Akai GX-52 i Mitsubishi M-T7100 to te same maszynki tylko w innym opakowaniu ? Zakupiłem Mitsubihi i poszukuję do niego schematów i instrukcji, tak użytkownika jak i serwisowej. W necie nic nie ma, ani do Mitsubihi ani do Akai.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 8 Mar 2009, 09:44

>Witam, czy ktoś może napisać, czy Akai GX-52 i Mitsubishi M-T7100 to te same maszynki tylko w innym

>opakowaniu ? Zakupiłem Mitsubihi i poszukuję do niego schematów i instrukcji, tak użytkownika jak i

>serwisowej. W necie nic nie ma, ani do Mitsubihi ani do Akai.

>Pozdrawiam

>Wojtek

Nie znam Mitsubishi M-T7100, ale Akai GX-52 to praktycznie to samo co GX-32. Różnica między nimi to funkcje dodatkowe, czyli kosmetyka. Zdjęcia GX-32 masz w wątku, możesz porównać, ewentualnie wrzucić tu bebechy tego Mitsubishi. W internecie są instrukcje użytkownika i serwisowe do Akai. Napisz może jaki masz problem z Twoim Mitsubishi. POZDRAWIAM:)

Panowie ! Czy ktoś z Was ma może w swoich rupieciach śrubkę dociskową, do koła zamachowego ? To taka plastikowa śrubka z drobnozwojowym gwintem. Pękła mi niestety w Akai GX 750D podczas wywiany paska napędowego. Właściwie mam taką, ale jest za krótka. Ta powinna mieć jakieś 15mm.

Może poszukacie ?

V-savage, 8 Mar 2009, 11:27

>RAF, 8 Mar 2009, 10:49

>Z fotek jakie widzialem to gx32 i gx52 to 2 rozne decki.

>Gx52 ma ten sam mechanizm co gx75, z tym źe pozbawiony 2 walka.

To ciekawe. Masz może jeszcze te fotki, jestem bardzo ciekaw, gdyż fronty obu decków są niemal identyczne. POZDRAWIAM:)

Kasjel, 8 Mar 2009, 12:01

>Panowie ! Czy ktoś z Was ma może w swoich rupieciach śrubkę dociskową, do koła zamachowego ? To

>taka plastikowa śrubka z drobnozwojowym gwintem. Pękła mi niestety w Akai GX 750D podczas wywiany

>paska napędowego. Właściwie mam taką, ale jest za krótka. Ta powinna mieć jakieś 15mm.

>Może poszukacie ?

Możesz pokazać jak to wygląda dla pewności? POZDRAWIAM:)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel musi być plastikowa? Nie może być zwykla metalowa.

Co do gx52 to nie pokaze zdjec bo deck dokonall zywota i jest rozebrany na czesci.

Ale znacznie sie rozni od gx32. A mechanizm jak mowie taki sam jak w gx75, tylko odchudzony w fnkcje, sluzy mi na czesci.

Moze w sieci gdzies sa zdjecia.

V-savage, 8 Mar 2009, 13:10

>Kasjel musi być plastikowa? Nie może być zwykla metalowa.

>Co do gx52 to nie pokaze zdjec bo deck dokonall zywota i jest rozebrany na czesci.

>Ale znacznie sie rozni od gx32. A mechanizm jak mowie taki sam jak w gx75, tylko odchudzony w

>fnkcje, sluzy mi na czesci.

>Moze w sieci gdzies sa zdjecia.

PCB też się różnią? To pierwszy raz gdzie widzę tak znaczące zmiany w modelu niewiele wyższym. POZDRAWIAM:)

Witam

Jeden z ostatnich ciekawych modeli Pioneer CT-S810 S. Wszystko to co najlepsze przeniesiono z poprzednich modeli, jedyna wada to Super Auto Ble ale to także dla nielicznych zaleta ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze godny uwagi choć przez niektórych niżej ceniony od CT-959 w związku z nadmierną elektroniką

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIBUNIA, 8 Mar 2009, 14:39

>Witam

>

>Jeden z ostatnich ciekawych modeli Pioneer CT-S810 S. Wszystko to co najlepsze przeniesiono z

>poprzednich modeli, jedyna wada to Super Auto Ble ale to także dla nielicznych zaleta ;-)

>

>

Ukryta Zawartość

Opis bajeczny:)

Ukryta Zawartość

I ostatnia jeszcze ciekawa oferta

Ukryta Zawartość

bardzo ciekawy model i co zaskoczy nowego użytkownika bez Dual Capstan a parametrami dokładności prowadzenia taśmy przewyższa wiele magnetofonów z Dual Capstan ( potwierdza producent w opisie technicznym modelu. Dodatkowo to wyjątkowa oferta ze względu na bardzo niską cenę ( za granicą na rynku sprzętu używanego model w takim stanie kosztuje od 70 do 100 Euro.

Wyjątkowy model jeśli chodzi o dźwięk. Nawet sceptyków Pioneer-a może miło zaskoczyć.

Ukryta Zawartość

To taka śrubka, jak ta z zdjęcia. Tylko musi być dużo dłuższa. Widoczna nakrętka jest oryginalna, a plastikowa śrubka pochodzi z Diory MDS 442.Niewiele widać na zdjęciu, ale lepszego nie potrafię zrobić...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 8 Mar 2009, 15:05

>To taka śrubka, jak ta z zdjęcia. Tylko musi być dużo dłuższa. Widoczna nakrętka jest oryginalna, a

>plastikowa śrubka pochodzi z Diory MDS 442.Niewiele widać na zdjęciu, ale lepszego nie potrafię

>zrobić...

No niestety, nic takiego nie posiadam. POZDRAWIAM:)

• Pokaż nowe odpowiedzi