Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nakamichi ZX-7, ZX-9 i Dragonowi też gałek nie brakuje - o ile pamiętam, mają regulatory zarówno prądu podkładu jak i czułości taśmy oddzielnie dla każdego typu taśmy, i oddzielnie dla prawego i lewego kanału.

Ale Technics RS-M95 to piękny magnetofon. Był to najwyższy model na początku lat 80-tych. I kosztował małą fortunę. Teraz rzadko pojawia się na aukcjach i też osiąga wysokie ceny.

Kasjel, 15 Mar 2009, 18:08

>Też miałem "Pioneera737mkII", i też miał taki słaby sygnał na wyjściu. I raczej nie ma możliwości

>regulacji, bo pamiętam że szukałem.Dlatego go sprzedałem....to bardzo słaby deck.

737 to był mój praktycznie pierwszy "poważny" deck. Też go sprzedałem, ale nie niski poziom na wyjściu mi przeszkadzał, a poważny niedobór basu. A szkoda, bo ten deck ma piękną, aksamitną górę. Niedawno jednak miałem okazję sprawdzić 737 mk2 i to już jest zupełnie inna bajka. Góra jest tak samo świetna, ale doszedł też odpowiedni bas i wypełnienie dźwięku. Deck został w moim systemie i jak dla mnie brzmi lepiej, niż chwalony 757.

Akurat niski poziom sygnału na wyjściu nie jest dla mnie wyznacznikiem dobrego magnetofonu i uważa że 737mk2 to bardzo dobry jednorolkowy deck. Na płycie głównej jest sporo małych regulatorów, ale boję się ich ruszać żeby nie rozregulować całego magnetofonu. Opisane są PB LEVEL, REC LEVEL, METER LEVEL,OFFSET.PB LEVEL to chyba pozim na wyjściu, ale ustawianie go na słuch to chyba ryzykowne?

SAEK333, 16 Mar 2009, 10:47

>Akurat niski poziom sygnału na wyjściu nie jest dla mnie wyznacznikiem dobrego magnetofonu i uważa

>że 737mk2 to bardzo dobry jednorolkowy deck. Na płycie głównej jest sporo małych regulatorów, ale

>boję się ich ruszać żeby nie rozregulować całego magnetofonu. Opisane są PB LEVEL, REC LEVEL, METER

>LEVEL,OFFSET.PB LEVEL to chyba pozim na wyjściu, ale ustawianie go na słuch to chyba ryzykowne?

Słuch każdy ma inny, jest to metoda ostateczna regulowania toru, bardzo niedokładna z resztą. Jeżeli deck jest ustawiony fabrycznie, to nie należy w nim dłubać. Jak dysponujemy odpowiednim sprzętem i umiejętnościami to możemy sprawdzić, czy upływ czasu wpłynął w jakiś znaczący sposób na pierwotne nastawy. POZDRAWIAM:)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

SAEK333, 16 Mar 2009, 10:47

>Akurat niski poziom sygnału na wyjściu nie jest dla mnie wyznacznikiem dobrego magnetofonu i uważa

>że 737mk2 to bardzo dobry jednorolkowy deck. Na płycie głównej jest sporo małych regulatorów, ale

>boję się ich ruszać żeby nie rozregulować całego magnetofonu. Opisane są PB LEVEL, REC LEVEL, METER

>LEVEL,OFFSET.PB LEVEL to chyba pozim na wyjściu, ale ustawianie go na słuch to chyba ryzykowne?

PB LEVEL = Playback Level.

Jeśli regulacja PB LEVEL nie wpływa na wskazania mierników wysterowania, potencjometr PB LEVEL jest na "końcu" toru odczytu, to możesz go sobie ustawić w zasadzie dowolnie.

Jeśli jest on umieszczony na wyjściu pierwszego stopnia wzmacniaczy odczytu, przed punktem z którego pobierany jest sygnał do wskaźników wysterowania, to nie można tego potencjometru ustawić dowolnie.

GM

neomammut, 15 Mar 2009, 23:07

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>Zakochalem sie!!!!!! Jest cudownie piekny!!!

Piękny jest, to prawda, na pewno jest to pierwsza liga jeśli chodzi o rozwiązania techniczne. Mnie podoba się "D.D 2 motor quartz lock Tension Control" czyli układ odpowiadający za odpowiednie naprężenie taśmy. POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

Kręcenie PRkami PB Level nie rozwiąże problemu.

Jeszcze co do tego, że jest cicho, to należy pamiętać nagrywając na tym decku, że jego wskaźniki są inaczej skalibrowane. Dopiero +4dB odpowiada 0dB np. na Akai, więc nagrywając do 0dB na Pioneerze sygnał jest 4 dB cichszy.

Rozumiem że kregulacja pb level powinna być skojarzona z regulacją meter level tak aby wskazania mimo wyższego sygnału na wyjściu nie zmieniły się. Ciekawe czy taka regulacja nie ma wpływu na wskazania podczas nagrywania? Nawet ten technics z ebay-a ma 650mv na wyjściu a przecież jest to wiele starsza konstrukcja.

SAEK333, 16 Mar 2009, 11:33

>Rozumiem że kregulacja pb level powinna być skojarzona z regulacją meter level tak aby wskazania

>mimo wyższego sygnału na wyjściu nie zmieniły się. Ciekawe czy taka regulacja nie ma wpływu na

>wskazania podczas nagrywania? Nawet ten technics z ebay-a ma 650mv na wyjściu a przecież jest to

>wiele starsza konstrukcja.

Jak napisał kolega powyżej to zależy czy regulacja PB Level odbywa się przed czy po obwodzie wskaźnika wysterowania, wówczas albo poziom na wyświetlaczu będzie się zmieniał pod wpływem kręcenia potencjometrem, bądź pozostanie stały niezależnie od ustawienia, a zmianie ulegnie jedynie poziom napięcia na wyjściu. Taka regulacja nie ma wpływu na tor zapisu. POZDRAWIAM:)

Bawiłem się tym, można trochę podbić głośność, ale w sumie niewiele. Wyższe wartości = słyszalne zniekształcenia. Gra niewarta świeczki. W sumie w czym ten niski poziom nam przeszkadza? Ja się przyzwyczaiłem.

A starsze decki z reguły mają wyższy poziom, to nie jest reguła że nowszy ma wyższy.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

SAEK333, 16 Mar 2009, 11:33

Nie można regulowac PB LEVEL!!! Rozjedziesz sobie całego deck'a.

To jest wzmocniecnie wzmacniacza odczytu, nie jest to reguylacja na wyjsciu decka.

Jesli zmieniasz wzmocnienie odczytu to autoamtycznie zmienia się relacja wzmacniacza odczytu do wzmacniacza zapisu.

Najprosciej przykładowo. Podkreciłes PB LEVEL nagrales kasete sobie na 0db na innym decku bedzie grac z 6db ciszej. To takie wyidealizowane i pogladowe spojrzenie.

Jeśli już to bywają takie rzeczy jak OUTPUT Level. Ale rzadko to bywa.

pzdr

1.)W wszystkich magnetofonach które do tej pory regulowałem, podkręcanie PB Level miało wpływ na odczyt wskaźników VU.

2.)Niski poziom sygnału wyjściowego decka, skutkuje wyższym poziomem szumów podczas odsłuchu. Ponieważ występuje wtedy konieczność zwiększania głośności na wzmaku. No i pojawiają się coraz to mocniejsze szumy własne wzmacniacza.

3.)Przeważnie zawsze stare decki "Vintage" mają mocniejszy sygnał wyjściowy od nowszych.

4.)Nie spotkałem się jeszcze z PR,kami oznaczonymi jako "Output level". Oczywiście wiele decków ma taki potencjometr na zewnątrz.

Tyle.....

Aha ! Optonica RT 3838 nie posiada w ogóle PR,ek "PBLevel" :-)

W moim 939mk2 zauważyłem jeszcze ,że podczas odtwarzania lub nagrywania taśm chromowych lub metalowych wskaźnik rodzaju taśmy przeskakuje na krótkie chwile w pozycję normal.

SAEK333, 17 Mar 2009, 12:41

>W moim 939mk2 zauważyłem jeszcze ,że podczas odtwarzania lub nagrywania taśm chromowych lub

>metalowych wskaźnik rodzaju taśmy przeskakuje na krótkie chwile w pozycję normal.

Musisz wyczyścić/dogiąć styki wyłączników znajdujących się na górze mechanizmu. POZDRAWIAM:)

SAEK333, 17 Mar 2009, 12:38

>Czy ktoś zna odpowiedź: dlaczego w nowszych deckach poziom sygnału jest niższy? Co mieli na celu

>inżynierowie którzy je projektowali?

Może chodziło o to, by zbyt silny sygnał nie przesterował wejścia wzmacniacza (a to generuje zniekształcenia)?

MaciejLK, 17 Mar 2009, 14:18

>SAEK333, 17 Mar 2009, 12:38

>

>>Czy ktoś zna odpowiedź: dlaczego w nowszych deckach poziom sygnału jest niższy? Co mieli na celu

>>inżynierowie którzy je projektowali?

>

>Może chodziło o to, by zbyt silny sygnał nie przesterował wejścia wzmacniacza (a to generuje

>zniekształcenia)?

Niektóre wzmacniacze mają czułość wejścia na poziomie 70mV, więc rozkręcając na maksa głośność i tak przesterujemy wzmacniacz na którego wejście podamy nawet nieszczęsne 140mV. Z drugiej strony CD posiada napięcie wyjściowe rzędu 2V, gdzie wzmacniacz ma czułość na poziomie 775mV. Jak zechcemy to i tak przesterujemy, dla chcącego nic trudnego:) POZDRAWIAM:)

Starych, solidnych wzmacniaczy "Vintage" nie da się przesterować ! Dlatego decki mogły mieć mocny sygnał wyjściowy. A nowe ??? Mam ampli do kina domowego AIWA AV-D58, w którym co chwilę zaświeca się kontrolka przesterowania i muszę włączać (-6dB). Bo nowe klocki AV to jedno wielkie oszustwo !

Maximum krzemu i plastiku, i minimum solidnych kondensatorów, stali i aluminium.

witam wszystkich magnetomaniaków!

od dawna śledzę ten temat i dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy za co bardzo dziękuję.

od jakiegoś czasu mam magnetofon AUREX PC-X88AD, który ma system redukcji szumów ADRES.

moja prośba jest następująca: czy wie ktoś coś na jego temat? i dalej - czy ma może ktoś przypadkiem instrukcję/serwisówkę do w/w magnetofonu?

i tak na marginesie: często ludzie szukają instrukcji do swoich maszyn ale nie mogą ich dostać - ja wiele ściągnąłem za darmo ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wystarczy założyć konto i ściągać.

wklejam zdjęcia magnetofony dla rozpoznania. (zaznaczam, że jest przed czyszczeniem)

post-23151-100000367 1237304867_thumb.jpg

post-23151-100000368 1237304867_thumb.jpg

post-23151-100000369 1237304867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

format77, 17 Mar 2009, 16:47

>witam wszystkich magnetomaniaków!

>

>od dawna śledzę ten temat i dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy za co bardzo dziękuję.

>

>od jakiegoś czasu mam magnetofon AUREX PC-X88AD, który ma system redukcji szumów ADRES.

>

>moja prośba jest następująca: czy wie ktoś coś na jego temat? i dalej - czy ma może ktoś przypadkiem

>instrukcję/serwisówkę do w/w magnetofonu?

>

>i tak na marginesie: często ludzie szukają instrukcji do swoich maszyn ale nie mogą ich dostać - ja

>wiele ściągnąłem za darmo ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wystarczy założyć konto i ściągać.

>

>wklejam zdjęcia magnetofony dla rozpoznania. (zaznaczam, że jest przed czyszczeniem)

Ładny i solidny sprzęt, podobają mi się te zielone wskaźniki:) POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

Kasjel, 17 Mar 2009, 16:40

>Starych, solidnych wzmacniaczy "Vintage" nie da się przesterować ! Dlatego decki mogły mieć mocny

>sygnał wyjściowy. A nowe ??? Mam ampli do kina domowego AIWA AV-D58, w którym co chwilę zaświeca się

>kontrolka przesterowania i muszę włączać (-6dB). Bo nowe klocki AV to jedno wielkie oszustwo !

>Maximum krzemu i plastiku, i minimum solidnych kondensatorów, stali i aluminium.

Każdy wzmacniacz da się przesterować, chodzi o to że starsze wzmacniacze były solidniej zaprojektowane, zarówno mechanicznie jak i elektrycznie. Były projektowane ze sporym zapasem. Nowe urządzenia mają działać bez większych wpadek rok, dwa a potem może się dziać co chce, dlatego jeżeli nie jestem zmuszony to nie kupuję nowej elektroniki. POZDRAWIAM:)

format77, piękny sprzęt, solidny no i do tego te wskaźniki wyglądają z nim pięknie. Niech długo służy.

Jeśli natomiast chodzi o system ADRES, to napiszę po krótce dwa słowa. ADRES to skrót od Automatic Dynamic Range Expansion System. Jest to system redukcji szumów opracowany przez firmę Toshiba. Najczęściej występował jako osobne urządzenie w zestawach Hi-Fi, natomiast stosunkowo rzadko jako integralna część magnetofonów kasetowych (w Twoim przypadku akurat jest odwrotnie). Umożliwia podwyższenie stosunku sygnał/szum o około 17 dB przy 315 Hz i około 30 dB przy 10 kHz. Nie jest niestety kompatybilny z system redukcji Dolby.

Kasjel, 17 Mar 2009, 20:18

>"RAF"- ja wiem, że się da...no ale napewno nie zrobisz tego podłączając decka z dużym poziomem

>sygnału wyjściowego....

Im wyższe napięcie wyjściowe źródła tym łatwiej przesterować wzmacniacz, bo nie trzeba tak bardzo przekręcać w prawo potencjometru głośności:) Kasjel Ty chyba lubisz w domu dać czadu i pokazać na co stać sprzęt vintage:) POZDRAWIAM:)

"RAF"- gdy wzmak nie toleruje wysokiego napięcia na wejściach, to przesterowania występują zawsze...nawet przy bardzo małej głośności.Wiem...bo mam tak w moim ampli do KD.

A sprzętu "Vintage" urzywam bardzo delikatnie. Za bardzo mi na nim zależy, żeby "dawać czadu".

• Pokaż nowe odpowiedzi