Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz żałować ;) Ale może kiedyś go jeszcze docenisz, mnie też to zajęło trochę czasu.

Polskie szpulaki nie grają nisko schodzącym basem. Tam jest dużo basu, ale raczej tego średniego, naprawdę niskich, schodzących w podłogę pomruków to w nich nie ma. W tym Pionku zresztą też nie.

Ale nie o to chodzi. Ja uwielbiam to troch efekciarskie, ocieplone brzmienie polskiego sprzętu, ale nie tylko takie. Liniowe, stonowane brzmienie wielu wysokiej klasy konstrukcji ma jednak niezaprzeczalną klasę. Pioneer się do tego zbliża.

A że niski poziom na wyjściu - od tego mam pokrętło volume we wzmacniaczu :)

Taki deck o niskim poziomie sygnału wyjściowego + słuchawki o niskiej efektywności to prawdziwa katastrofa !!! Rozwala się wszystkie potencjometry na max, a i tak g..... słychać !

Już nawet nie wspominam o tym, że przy większym poziomie głośności na wzmaku rośnie poziom szumów własnych wzmacniacza. Ja gdy podłączę np. takiego Sony 229SD lub Grundiga CF 5500 do ampli Sony STR 6800SD to wystarczy gdy ustawię gałkę potencjometra głośności na "godz.9-tej" i jest już bardzo głośno (przy odsłuchu na słuch. Technics RP-F30). Niektóre konfiguracje sprzętowe mogą być tak beznadziejne, że właściwie głośny odsłuch na słuchawkach będzie niemożliwy !

I tak np. wyobraźcie sobie, że podłączacie takiego Pioneera 737 do polskiej Diory WS 442....następnie słuchawki np. Philips SHP 895. I co ? Prawdziwa katastrofa ! Zniekształcenia, przesterowania ,szumy bo na siłę próbuje się wycisnąć większą głośność z wzmaka przekręcając potencjometr "Volume" w pozycję gdzie to wszystko się pojawia.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Co jaki przester?

NIski poziom sygnalu na wejsciu, wcale nie jest wada wprowadza mniejsze znieksztalcenia i raczej ciezko doprowadzic do PRZESTERU. Jesli Twoj wzmacniacz/ampli szumi przy przekreceniu volume na max to cos z nim nie tak. Szumialy to stare unitry etc.

V-savage, 9 Kwi 2009, 22:39

>Co jaki przester?

>NIski poziom sygnalu na wejsciu, wcale nie jest wada wprowadza mniejsze znieksztalcenia i raczej

>ciezko doprowadzic do PRZESTERU. Jesli Twoj wzmacniacz/ampli szumi przy przekreceniu volume na max

>to cos z nim nie tak. Szumialy to stare unitry etc.

dużo wzmacniaczy szumi po przekręcaniu głośności na max, pytanie brzmi, co uznajemy za duży szum. W moim po przekręceniu gałki maksymalnie w lewo słychać szum ale z bardzo bliskiej odległości od głośnika. POZDRAWIAM:)

V-Savage- nie zrozumiałeś mnie. Właśnie piszę o "Unitrze" bo o WS 442, ale to nie tak że tylko one przesterowywują i szumią. Chodziło mi o to, że jak np. taki 737 ma słaby sygnał na wyjściu, to zachodzi konieczność większego podkręcenia głośności na wzmaku, gdy chcesz głośniej posłuchać. A wiele wzmaniaczy zniekształca dźwięk po przekroczeniu jakieś tam wartości na potencjometrze "Volume". Wtedy to właśnie pojawiają się przesterowania, szumy itp.

Wchodzimy chyba w zagadnienie konfiguracji zestawu. Na pewno da się dobrać taki wzmacniacz, który nie będzie dobrze grał z takim deckiem o niskim poziomie wyjściowym. Ale to margines! Możemy dla ścisłości przyjąć, że ten Pionek wymaga dobrego wzmacniacza - takiego, który przy dużych poziomach głośności nie szumi i nie zniekształca. Wcale nie jest trudno o taki.

Lubię słuchać muzyki głośno, nawet bardzo głośno. Ale i tak rzadko kiedy przekraczam połowę skali głośności, po prostu już jest i tak bardzo głośno. W przypadku Pioneera podkręcam jeszcze odrobinę poza połowę. Nie skutkuje to ani zniekształceniami, ani szumami. Naprawdę, w niskim poziomie wyjściowym nie upatrywałbym żadnego problemu - brzmienie może komuś nieodpowiadać, ale z tym poziomem to naprawdę żaden problem :)

Akai GX-F80 miał też niski poziom sygnału wyjściowego.Dlatego go sprzedałemn. Mam jeszcze Brauna C2 z taką samą cechą. Strasznie mnie to wkurza ! Dla mnie deck powinien dawać mocny i czysty sygnał.

Wtedy wystarczy niewielka głośność na wzmaku i jest czysto i bez przesterów i innych zniekształceń.

Wiadomo ! Większa głośność na wzmaku to szybsze jego nagrzewania. A większa temperatura pracy wzmaka to większe zniekształcenia intermodulacyjne etc.

Ja po zachwycie nad głośnością jakiś czas temu, zacząłem zmniejszać głośność kosztem jakości. Dotyczy to głównie poziomu, z jakim nagrywam - kiedyś do +4dB i wyżej, teraz do zera i niewiele ponad. Różnica jest znacząca. A sprzęty z bardzo mocnym sygnałem, jeśli jest taka możliwość - przyciszam. Tak jest np. z Dokorderem, w którym po jakimś czasie słuchania odkryłem, że wręcz zniekształca sygnał, jak jest ustawiony na maksymalny poziom. Po zmniejszeniu jakość dźwięku poprawia się znacząco! Mniej zniekształceń, więcej przestrzeni. Przy dobrym wzmacniaczu, wyższe poziomy głośności na nim nie powinny być żadnym problemem.

"Rafał996"- właściwie ustawienie "output level" na max w magnetofonie nie powinno powodować zniekształceń. No chyba że wzmak nie przyjmuje tak mocnego sygnału, a to często się zdarza.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>wiele wzmaniaczy zniekształca dźwięk po przekroczeniu jakieś tam wartości na potencjometrze

>"Volume". Wtedy to właśnie pojawiają się przesterowania, szumy itp.

Znieksztalca przy przekroczeniu pewnej mocy wyjsciowej, pozycja pokretla VOlume nie ma znaczenia, moze przesterowac na 1/2Volume albo na pelnym maksie dopiero.

Moj wzmacniacz nie szumi kompletnie, nawet jak jest na Max.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Wiadomo ! Większa głośność na wzmaku to szybsze jego nagrzewania. A większa temperatura pracy wzmaka

>to większe zniekształcenia intermodulacyjne etc.

Kasjel wieksza moc na wyjsciu to wieksza temperatura. POzycja samego pokretla nie ma znaczenia.

Wzmacniacze w klasie A musza sie grzac dosc znacznie:)

rafal996, 9 Kwi 2009, 23:25

No nareszcie ktoś, kto nie nagrywa na granicy przesteru :-)

A próbowałeś nagrywać z max. poziomem -2,-4 dB ?

Staram się nagrywać tak, żeby najgłośniejsze fragmenty dochodziły do 0dB, czasem lekko przekraczając. Większość sygnału jest właśnie w granicach -4 do -2dB. Niżej próbowałem, ale poprawa pasma już nie jest tak znacząca, a zaczyna się spory szum taśmy. Natomiast różnica między nagrywaniem na +2dB a -2dB jest naprawdę bardzo duża. Szersze pasmo, lepsze wybrzmiewanie, więcej przestrzeni, większa głębia.

No proszę, a większość nagrywa tak, że na wyświetlaczu jest bardzo czerwono :-) Przynajmniej patrząc na zdjęcia niektórych decków tu zamieszczane.

A warto spróbować inaczej :-)

seniortelefono, 10 Kwi 2009, 00:23

>No proszę, a większość nagrywa tak, że na wyświetlaczu jest bardzo czerwono

Bo to tak ładnie, kolorowo wygląda.... ;-)

Ale tylko w tych deckach, w których same segmenty wskaźnika są czerwone. W wielu deckach segmenty są białe na całej długości, a tylko cyferki skali są czerwone, a w niektórych, "minimalistycznych", cały wskaźnik jest jednokolorowy, a wtedy to już nie ten efekt i już nie ma znaczenia, do jakiego poziomu się nagrywa - efekt wizualny żaden! ;-)

Koledzy ! Ja się martwię, że już niedługo to przestaniecie cokolwiek słyszeć ! Bo jak podobają wam się decki z bardzo słabym poziomem sygnału wyjściowego i do tego nagrywacie do max -4dB, to do tego może w przyszłości dojść ! :-)) Nagrywać powinno się tak, aby wykorzystać możliwości danej taśmy. Lub trochę poniżej, aby być pewnym że nie będzie przesterów.

Kasjelu, ale bardziej serio - oni mogą mieć rację!

Wartość MOL (poziomu maksymalnego wysterowania) przy 315 Hz dla danej taśmy podawana jest przy zniekształceniach nieliniowych, wywołanych wysokim wysterowaniem, wynoszących 3% - bo tyle uznaje się za wartość akceptowalną. Im niżej się wysteruje, tym zniekształcenia będą niższe.

A wartość SOL (poziomu maksymalnego nasycenia) dla 10 kHz jest zawsze znacznie niższa niż MOL - dla podstawowych taśm typu I i II wynosi ok. -7,5 dB, dla taśm lepszych ok. -5,5 dB - wyjątkiem są tylko taśmy typu IV i metalowe typu II, w których SOL oscyluje wokół 0 dB.

I teraz wszystko zależy od składu spektralnego zapisywanego sygnału. Jeśli w muzyce jest mało wysokich tonów i są ciche - to ok., przy wysokim wysterowaniu mimo wszystko zapiszą się poprawnie, ale jeśli jest ich dużo i są głośne, zapiszą się z niższym poziomem niż w oryginale - bo wartości SOL nie można przekroczyć - jest to poziom maksymalnego możliwego wysterowania, maksymalnego nasycenia taśmy.

Dlatego, jeśli zapisujemy muzykę z dużą zawartością głośnych tonów wysokich, rzeczywiście warto wysterowywać niżej, nie wykorzystując maksymalnie możliwości wysterowania taśmy w zakresie niskich częstotliwości. Radą na to jest użycie taśmy metalowej, która ma znacznie wyższy SOL, i którą można i należy wysterowywać wyżej, bo ma też nieco wyższe szumy niż taśmy chromowe.

Jest prosta metoda, żeby to sprawdzić. Spróbujcie sobie nagrać sygnał testowy z generatora, choćby z komputera. Im wyższa częstotliwość, tym niższy poziom wysterowania trzeba ustawić, żeby się cokolwiek zapisało. Przy 0dB deck nie zapisuje więcej, jak 12 - 13KHz, obniżenie poziomu wysterowania po prostu znacząco poszerza pasmo.

No właśnie!

Dlatego pomysłem wcale nie od rzeczy były stosowane przez JVC w niektórych magnetofonach analizatory spektralne, takie jak w korektorach graficznych, pokazujące rozkład częstotliwości w sygnale. Poza JVC znam jeszcze tylko jeden model Sony z takim wyświetlaczem, i jeszcze jeden jakiejś mniej popularnej marki, której nie mogę sobie przypomnieć. Szkoda trochę, że to zarzucono...

Bo wyświetlacz normalny pokazuje sumaryczny poziom sygnału elektrycznego, niezależnie od częstotliwości.

A do czego Wam jest potrzebne 17 czy 18kHz ??? Zrobiłem sobie kiedyś test, i okazało się że słyszę do 14kHz. Mam dobrą kartę dźwiękową i słuchawki które przenoszą od 2Hz do 30 kHz !!!

Przekonany więc o swoim uszkodzonym już słuchu (praca na stolarni), zrobiłem taki test dzieciom mojego brata. Okazało się, że słyszą tak samo. Jedynie przy ok. 18kHz pojawiał się ból głowy...jak mówiły.Tak więc po co wysterowywać tak, aby te bardzo wysokie częstotliwości były przenoszone ? Skoro i tak się ich nie słyszy, lub są wręcz nie przyjemne.Ważne jest ogólne wrażenie dźwiękowe, a nie dane techniczne !

Gdyby dane techniczne były ważniejsze od wrażeń słuchowych, to kto chciałby słuchać starych, ale jakże urzekających dźwiękiem i wyglądem deck'ów? I kto ładowałby niezłą kasę na ich zakup? ;)

A jak myślisz, po co w takim razie projektuje się urządzenie technicznie przenoszące do mniej więcej 20KHz? Przecież można by sobie darować i zrobić do 14KHz. Ale jednak ogranicz sobie pasmo do 14KHz to zobaczysz, że będzie różnica, mimo że wyższych częstotliwości teoretycznie nie słyszymy.

Poza tym namawiam gorąco do zrobienia testu, o którym mówiłem. Zobaczysz wyraźnie, dlaczego warto nagrywać niżej. Szczytowe wartości, jakie jesteśmy w stanie zapisać, zapisują się z koszmarnymi zniekształceniami. Te 13KHz przy 0dB już jest mocno zniekształcone. Dlatego, żeby usłyszeć czyste, niezniekształcone 13KHz, trzeba nagrać gdzieś do -4dB. Taka jest prawda o deckach.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja mam mega radę.

Wywalcie sobie korekcję RIAA z wejscia gramofonowego na wzmaku i tam podpinajcie urządzenia, będzie mega wzmocnienie! Na 1/3volume bedzie maks i "miód na uszy". :)

Jak ktoś nie slyszy to ma nawet lepiej. Ale ja też słysze coraz większą ułomność tasmy w stosunku do źródła im głośniej zapisuje. Oczywiście marginalne wartosci typu -10db to juz pomińmy.

Kasjel

A może po prostu spróbuj sobie testowo coś nagrać z niższym poziomem. Jeśli nie usłyszysz różnicy to będziesz miał problem z głowy :-)

I będziesz dalej nagrywał "na czerwono" :-)

Rafał996- a po co produkują aparaty cyfrowe (kompaktowe) z rozdzielczością 10mln pikseli, skoro do wykonania dobrego zdjęcia pocztówkowego wystarczy 1,3mln pikseli. To zwykły marketing ! Przyciąganie ludzi wysokimi liczbami. Dla mnie deck może przenosić tylko do 14kHz. Ale jak go włączę, to muszę poczuć tą muzykę całym ciałem ! Dlatego tak lubię te olbrzymy "Vintage" które często wręcz.....no słów nie znajduję ! A takie zabaweczki jak Pioneer 737 to nie dla mnie.

Aura dźwięku, to nie tylko czysta podstawowa sinusoida, ale także harmoniczne, pochodzące od tego "krystalicznego" sygnału.

Zacytuję coś, co na szybko znalazłem w necie pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu wybrane treści:

...Najwyższe częstotliwości harmoniczne mają skrzypce i talerze, a ich wartość dochodzi do 17kHz. Poziom harmonicznych może być znaczny i na przykład dla talerzy poziom harmonicznej 15kHz jest prawie taki sam jak poziom podstawowej 300Hz. Dla uzyskania szybkich narostów dźwięku należy zapewnić przenoszenie najwyższych częstotliwości bez ograniczeń, mimo że górna granica słyszalności nie jest wysoka, a dla osób starszych obniża się nawet do około 12kHz...

...Na zakończenie tych rozważań o dźwięku i jego postrzeganiu należy zauważyć, że subiektywne (słyszalne) postrzeganie większości parametrów dźwięku różni się od tak zwanych parametrów obiektywnych, mierzonych przyrządami pomiarowymi. Wynika to z właściwości naszego narządu słuchu. Wprowadza to niestety sporo zamieszania, czasem nawet nieporozumień i może w wielu przypadkach całkowicie dezorientować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Oddam komuś z okolic Gdyni DECK Sony TC-RX55 z auto reversem HX PRO itd. ;-)

Coś się w nim mechanicznie przyblokowało ???

Wygląda na to ,ze nic spalone nie jest , był sprawny , ja go nie używam od lat ,

ale młodzież coś zablokowała i tak stał sobie w kącie i się kurzył ?

Może ktoś go chce, zdaje się ,ze jest sporo taśm ???

• Pokaż nowe odpowiedzi