Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

XKS9000 od XKS7000 wizulanie niewiele sie różni - pomijając oczywiście drewniane boczki i złoty kolor ... na frontowym panelu jest tylko jeden przełączinik (pokrętło) kalibracyjne.

Jeszcze wrzucam układ ładowania i stabilizacji kasety z tych modeli (jest taki sam) - kiedyś już wklejałem ale nie mogę się powstrzymać bo jest śliczny :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-100000985 1246621375_thumb.jpg

post-4300-100000986 1246621375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Kolegów!

Mam pytanie, czy może ktoś z Was (albo z Waszych znajomych) kupował coś ze sprzętu w którejś z firm:

www.audio-extasa.eu

www.audioscope.net

Oczywiście wiem, że ceny są tam obłędne ale mam kolegę który nosi się z zamiarem zakupienia tam któregoś z vintage-owych decków i chciałby wiedzieć jak to w praktyce wygląda. Sama procedura zakupu przebiega sprawnie? Czy stan sprzętu just rzeczywiśćie taki jak na fotkach (czyli tzw. gabinetowy)? Czy może wiadomo czy w tych firmach przed sprzedażą sprzęt jest poddawany jakiejś "obróbce" tzn. rozbieranie, czyszczenie i ew. wymiana niezbędnych elementów? Cena uzasadniałaby takie działania.

Z góry dziękuję za ew. odpowiedzi. Pozdrawiam!

nikx, 3 Lip 2009, 13:42

Te XKS wyglądają bardzo zacnie, a tak "na oko" na zdjęciach ten przełącznik Monitor nie wygląda wcale tragicznie. Być może lepiej to widać gołym okiem, a szczególnie gdy się go dotknie. Pewnie za mało przyłożyli się do opracowania i wykonania oprawy tego przycisku, więc jest luźny, przekrzywiony, itd.

Natomiast wcale nie uważam, by stosowanie takich długich popychaczy było czymś nagannym. Wiele urządzeń ma tak rozwiązane przełączniki i pokrętła - producenci uzasadniają to dążeniem do skrócenia połączeń elektrycznych, co ma zmniejszać zakłócenia, itp. Np. we wzmacniaczach czasem tak rozwiązuje się przełączniki wejść i potencjometry, niektóre magnetofony mają tak umieszczone potencjometry poziomu zapisu (przy tylnej ściance, przy gniazdach), niektóre mają tak samo rozwiązany właśnie przełącznik Monitor - i myślę, że to dobrze, że producent umieścił takie przełączniki w takim miejscu na płytce by ścieżki były możliwie najkrótsze, zamiast ciągnąć takie ścieżki albo kable przez całe wnętrze magnetofonu do panelu przedniego.

Czy widziałeś kiedyś wnętrze starszych magnetofonów dwugłowicowych, z przełomu lat 70-tych i 80-tych, które miały przełącznik przełączający elektronikę na zapis bądź odczyt, w postaci listwy-suwaka przesuwającego się w obudowie mającej kilkadziesiąt styków? Przełącznik ten często był położony w głębi płytki, a suwak poruszany był czasem kilkoma takimi popychaczami, sprzężonymi mechanicznie z przyciskiem Rec (przy sterowaniu mechanicznym lub serwomechanicznym) albo połączonymi ze sporym elektromagnesem, poruszającym tym suwakiem w chwili włączenia lub wyłączenia zapisu. Czasem było to nawet kilka dźwigni, połączonych przegubowo, itp. Przypuszczam, że projektanci najpierw umieszczali te przełączniki suwakowe w dogodnym dla nich miejscu na płycie głównej (w okolicy wzmacniacza zapisu/odczytu), a potem kombinowali jak tym suwakiem poruszać. ;-)

Maciek, i znowu masz rację ... i ze skracaniem drogi i z tym, że może trochę za bardzo marudzę ... :)Choć włączając monitor, który lata w oprawce i będąc na długiej "przedłużce" (też luźnej) masz wrażenie, że coś jest urwane albo, że po włączeniu już zostanie na zawsze wciśnięty na zawsze ... I niestety w obydwu tych AIWach po każdej operacji włącznik pozostaje w innej pozycji ... ok, koniec marudzenia ale od decków z tej półki oprócz dzwięku można chyba spodziewać się estetyki? ;)Przecież o to nam wszystkim chodzi i po to się tu spotykamy :)

Co do listwy odtwarzanie/nagrywanie - mam do nich sentyment w moim pioneerze CTF9191 jest śliczna, mosiężna i działa już ponad 30 lat ;)

A apropo "staroci" chętnie bym łyknął takiego Eumiga FL1000 - nawet w wersji UNITRA ;)

A taka miła "kupka" topowych Eumigów dla wzrokowców ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikx, 3 Lip 2009, 15:17

Oczywiście masz rację z tą jakością wykończenia, od magnetofonu tej klasy można by było spodziewać się lepszego wykonania i wykończenia. Moim zdaniem Aiwa, stosując zaawansowaną elektronikę, jednocześnie oszczędzała na wszystkich aspektach mechanicznych, włączając w to także wykończenie, przełączniki, przyciski, itd.

A czy producent przykładał się do wykończenia można zobaczyć choćby po rozwiązaniu montażu diod LED. Lepsi producenci mocowali diody gdzieś na jakiejś płytce, natomiast w panelu przednim zamocowane były tylko przezroczyste miniaturowe "klosze" maskujące, oświetlane od wewnątrz diodami - a więc to co widać z zewnątrz to nie sama dioda, tylko jej "mini-klosz". A w prostszych magnetofonach, gdzie producent postanowił zaoszczędzić, same diody były bezpośrednio wyprowadzone na zewnątrz przez otwory nawiercone w przednim panelu. Mam np. takiego starego Duala z otwartym gniazdem kasety, który ma chyba z 5 takich diod na bardzo długich, giętkich nóżkach, którymi przy montażu przedniego panelu trzeba dokładnie wcelować w otwory. Ale po takich szczegółach widać, gdzie producent oszczędził.

Panowie. Ja sobie zdaję doskonale sprawę z wszystkich wad i zalet magnetofonów marki "AIWA". Mam do tej pory model "AD-F 810", więc widzę i wiem...

Jednak pisząc o tym dwukieszeniowcu miałem przede wszystkim na myśli stosunek ceny do jakości.

A wszyscy wiecie, że 110zł to w tej chwili kosztuje nowa szpula z taśmą 26,5cm. No więc nie jest to wiele, jak za sprawny magnetofon. Dlatego widząc takie oferty, mam na myśli ewentualnych nowych fanów zapisu magnetycznego. Młodych ludzi którzy chcą rozpocząć przygodę z magnetofonami. A jednocześnie, nie dysponują zbyt dużą ilością gotówki...

Daniel22

KD-A33, mily dla oka i prosty brakuje mu tego co ma KD-A55 - music scan i podświelana kieszen, pozatym graja identycznie.

Ta AIWA powyzej wyglada super...

Pozdrowienia

Wojtek

Maciek, no na elektronice to nie oszczędzali - układ dolby S z AIWY XKS7000 w porównaniu do tych np z Pioneerów lub Sony to jak pancernik przy żaglówce ;) Zresztą na poprzedniej mojej fotce widać ją odchyloną do góry - ta cała płytka to dolby S!

Kasjel, ależ my się z Tobą zgadzamy - tylko tak sobie wątek bokiem pociągnęliśmy ;)

Choć powiem szczerze, że ostatnio nie mam kasy na zakupy półkowe ... po prostu nie mam już miejsca ... Ostatni mój zakup to proste dwógłowicowe ONKYO na pchlim targu w stanie idealnym (sklepowym) z papierami w pudełku za 2 piwa od jakiegoś sztajfa - po prostu żal mi się decka zrobiło ... ;)

Oryginalne głowice "Alps" ! Może ktoś potrzebuje ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie oddzielne, duże i rozbudowane płytki Dolby S były stosowane we wczesnych magnetofonach z tym układem. Chyba później Sony opracowało układy scalone o większej skali integracji, dzięki czemu elektroniki było trochę mniej.

Witam,

pamiętam, że w modelu XK-9000S zastosowano rozwiązanie które przy czystej taśmie wyłączało głowicę kasujacą w trakcie nagrywania.

Jaka korzyść z tego mogła wynikać? Dlaczego nikt inny tego nie robił?

Nie wiem czy odłaczanie głowicy kasującej, to dobry pomysł. Przecież, jak ktoś korzysta np. z funkcji "mute", to wie, że taśma na odcinku "skasowanym" mniej szumi, niż czysta nowa taśma. Poza tym wydaje mi się, że uprzednie skasowanie nawet czystej taśmy, porzadkuje na niej elementy magnetyczne, co raczej dodatnio powinno wpływać na jakość zapisu.

Szum taśmy nigdy nie kasowanej jest jednak nieco niższy niż taśmy po skasowaniu, i widocznie ta myśl przyświecała konstruktorom Aiwy. Wydaje mi się, że słyszałem jeszcze o jakimś magnetofonie wyposażonym w to rozwiązanie - myślę jednak, że korzyść z tego była stosunkowo niewielka, a o pomyłki mogło być łatwo...

Czy robiliście kiedyś taki test swoich magnetofonów, polegający na ocenie poziomu szumów przy wyłączonym układzie redukcji szumów ? Wiadomo, że znaczenie ma również rodzaj i jakość użytej taśmy.

Ale można przecież stwierdzić ogólnie, który magnetofon emituje najniższy poziom szumów.

Z moich doświadczeń wynika, że jednak najwięcej zależy od jakości układów elektronicznych i ich regulacji. Potem dopiero można brać pod uwagę jakość taśmy. Takim moim najmniej szumiącym deckiem jest chyba mój ostatni nabytek "Teac A 550RX". Chociaż wad mu też nie brakuje. I tak właśnie "Dolby NR" zbyt bardzo obcina wysokie tony, przy odtwarzaniu kaset nagranych na innych magnetofonach. Niewiele też szumi "Grundig CF 5500". A jak to wygląda w Waszych magnetofonach ?

Kasjel.W mojej aiwie 3800 jest wspaniale .Bardzo niski poziom szumów bez dolby,a i sam układ obcina tylko szum nie upośledzając wysokich.To pierwszy mój kaseciak,który sie tak zachowuje.Może dlatego,ze pan Leszek z Milanówka wymienił i układ dolby i wszystkie kondensatory z płytki dolby.Były orginalnie zastosowane jakieś hybrydy tantalowe,które okazały sie slepą uliczką i szybko zostały wycofane.U mnie padły wszystkie bez wyjątku.Jednak po dokładnej regulacji,magnetofon działa porównywalnie ze szpulowym czterośladem na 9,5.A moje szpulowce na tej prędkości nagrywają od 30-20 do 20hz-25Khz w tandbergu.Włączając dolby znika ,tylko szum,a nie zmienia sie barwa dzwięku.

Music scan to wyszukiwanie utworów. Teraz to norma, a włącza się przyciskami przeewijania, ale w wielu starszych magnetofonach były do tego oddzielne klawisze, a w niektórych - nawet oddzielne specjalne głowice, które służyły wyłącznie do wyszukiwania przerw między utworami.

MaciejLK. Zrobiłem mały test i subiektywnie szum jest mniejszy po skasowaniu...

Marek-41. Podpowiedz, ile taka przyjemność wymiany kondensatorów może kosztować, bo w mojej AIWIE 3800H Dolby tnie wysokie, szczególnie Dolby C. Dotyczy to jednak tylko kaset nagranych na innych magnetofonach, bo te nagrane na niej są ok. Porównam to jeszcze z AD-F660, bo właśnie nabyłem paski i jak będą ok, to może jutro ją "odpalę"...

Keraj.U mnie te padniete kondy załatwiły układ dolby.Ta aiwa ma dwa układy i dwie płytki.Odzdzielnie dla dolby B i C.Nie pamietam dokładnie ,ale nie było to drogo.Trudniej było zdobyć układ dolby.Jak dobrze pamietam,za całość zapłaciłem 150 zł.Niestety u mnie też kasety nagrane na innym sprzecie grają troche gorzej.Bardzo trudno w kasetowym uzyskac pełną wymienialnośc nagrań,a to z powodu wielu ograniczeń systemowych.Ja miałem taki objaw,że po pewnym czasie podczas zapisu,pojawiały się pyrknięcia w prawym kanale.Jak magnetofon całkowicie ostygł ,to znowu dobrze działał przez kilka minut.Tak było ,tylko podczas zapisu.Odtwarzał dobrze.Czy twoja aiwa,też nie lubi pewnych kaset,a szczególnie nowych chromowych?Mi te nowe ,czyli z ostatniej produkcji ,nie zawsze chce do końca skalibrować.

Dodam ,że pyrkniecia występowały ,tylko podczas włączonego systemu Dolby B.Przy C i przy wyłączonej redukcji,wszystko było ok.Walniety był układ z dolby B

Witam,

czy ktoś miał okazję rozkręcać Duala C846 ? Właśnie rozebrałem nowo nabyty klocek żeby wymienić paski bo nie chce przewijać w obie strony - odtwarza bez problemów. Okazało się, że napęd przy przewijaniu jest bezpośredni, poprzez wolne kółko przenoszące obroty z osi silnika na talerzyki napędzające kasetę. Powierzchnie pracujące wałka na osi silnika, kółka pośredniego i talerzyków są karbowane i wyglądają ok; być może docisk kółka jest za mały ale nie umiem tego sprawdzić. Nie wiem nawet co steruje ruchami wolnego kółka, nie udaje mi się dostać do środka układu napędowego. Może ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić ?

Wojtek

Wojtek

Marek-41. U mnie nie ma takich objawów. Jest czasem problem z odtwarzaniem na prawym kanale - ale to już zdignozowałem - przełacznik zapis_odczyt. Musze go jakoś wyczyścic. Co do kalibracji, to miałem problemy z nowiutkimi tasmami. Pisałem o tym wczesniej. czyli "ten typ tak ma" :) Pozdrowionka

• Pokaż nowe odpowiedzi