Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

BraWo100, świetnie sobie poradziłeś. Wyświetlacz pierwsza klasa, lustro normalnie, widać co tam na monitorze robiłeś. :) A nakropek, nie powiem, dość ciekawie wygląda. Efekt jaki uzyskałeś bardzo mi się podoba. Sam malowałeś, czy oddałeś do specjalisty na malowanie?

Radmar, 20 Lip 2009, 11:38

>BraWo100, świetnie sobie poradziłeś. Wyświetlacz pierwsza klasa, lustro normalnie, widać co tam na

>monitorze robiłeś. :) A nakropek, nie powiem, dość ciekawie wygląda. Efekt jaki uzyskałeś bardzo mi

>się podoba. Sam malowałeś, czy oddałeś do specjalisty na malowanie?

Dzieki, trochę pracy to kosztowało ale efekt się opłaca :) co do malowania to malował "nasz lakiernik":) W firmie produkcyjnej gdzie obecnie pracuje mamy kabinę malarską gdzie w podobny soposób malujemy nasze "maszyny"

Pozdrawiam

BraWo100 napisał, 20 Lip 2009, 13:18:

(...) Dzieki, trochę pracy to kosztowało ale efekt się opłaca :) co do malowania to malował "nasz lakiernik":) W firmie produkcyjnej gdzie obecnie pracuje mamy kabinę malarską gdzie w podobny soposób malujemy nasze "maszyny"

Widać, że lakiernik przyłożył się starannie. Dobrze wiedzieć, gdzie można w razie potrzeby przesłać obudowę do renowacji zniszczonej powłoki lakierniczej. :) Oczywiście żartuję, chociaż kto wie, kto wie... :)))

Witam ponownie!

Okazuję się, że po transporcie przez Pocztę Polską, mój Tascam odmówił odtwarzania kaset, znacie Panowie jakiś dobry serwis, albo pasjonata, który postawi go na nogi, zapewne to jakaś usterka mechaniczna, od uderzenia. Co by nie robić reklamy proszę o informację na PM. Dziękuję i pozdrawiam!

Córka opowiedziała mi dziś dowcip (znalazła gdzieś w necie):

Stoją dwa magnetofony – dwukasetowy i jednokasetowy.

Jednokasetowy płacze.

- „Nie płacz” – mówi dwukasetowy – „Trzeba się nauczyć przegrywać...” :)

że się tak spytam fachowców, jaki by panowie polecili magnetofon kasetowy z tych małych konstrukcji od miniwież ? właśnie mój kenwood dwukasetowy zaczął wciągać kasety, chciałbym zmienić na jakiegoś malucha

OZRABAL - polecam Ci... KENWOOD-a. Poważnie. Sam ma 13-to letnią mini wieżę tej firmy. Magnetofon naprawdę fajny "X-F5". Teraz ma chyba paski do wymiany, bo zdarza się, że się wyłącza lub revers nie działa (ale tylko krótko po uruchomieniu, później już jest ok). Natomiast nagrywanie jak na takie coś (obydwie kieszenie nagrywają w obie strony), naprawdę super. Zresztą sam fakt, że posiada Dolby HXPro, chyba coś znaczy w tego typu sprzęcie.

A może lepiej, jeśli magnetofon nie znudził Ci się i lubisz go, spróbować go naprawić? Taka naprawa może okazać się możliwa nawet we własnym zakresie (przeczyszczenie, ew. wymiana pasków napędowych, itp.) i wcale nie musi być kosztowna. A oferta używanych magnetofonów wielkości mini i midi wcale nie jest taka duża, a do tego często są one łączone specjalnymi taśmami i pasują tylko do innych komponentów z tej samej wieży.

Muszę dokładnie umyć wnętrze mojego Revoxa, ponieważ wygląda jak stary telewizor po zdjęciu osłony kineskopu :-) Dotychczas używałem do tego celu technicznego spirytusu etylowego, ale skończył mi się jego zapas. Zastanawiam się, czy nie zaszkodził by zwykły denaturat. Chodzi w końcu tylko o ten jeden raz. Najpierw przedmucham go sprężonym powietrzem. Ale brud jest tłusty i wszystko w ten sposób nie zejdzie. Jak myślicie ? W czym jeszcze można by "wykąpać" tego grata ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 21 Lip 2009, 18:26

...Ale brud jest tłusty i wszystko w ten

>sposób nie zejdzie. Jak myślicie ? W czym jeszcze można by "wykąpać" tego grata ?

Użyłbym alkoholu izopropylenowego czyli IPA.

GM

Nafta będzie schnąć 100 lat :-) I śmierdzieć !

Jutro w pracy przedmucham go sprężonym powietrzem pod wysokim ciśnieniem. Następnie użyję pistoleta do malowania natryskowego. Naleję do niego denaturatu i w ten sposób będę myć. Potem zaraz wystawię na słońce, aby szybko wysechł i tyle.....

Więc po tym myciu denaturatem, spłukam wszystko spirytusem technicznym (resztka, która mi została) i już...

W końcu chodzi tu tylko o mycie płytek z elektroniką, a nie np. głowicy laserowej w CD.

>>>>> KASIEL.

juz nie moge sie doczekac jakis wiadomosci i zdjec, oczywiscie takich rozbieranych hehe :) z calutka mechanika na wierzchu Twojego ReVoX-a jak cos bedziesz mial to pokaz.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na wieci dotyczace posuwajacej sie pracy. Wojtas

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A co do cen IPA, to na Allegro można dostać litr za ok. 30 złotych.

Z innej beczki.

Praktycznie zakończyłem dziś montaż układów Dolby B/C z MDS 442 w Aiwa AD 6700.

Operacja się udała, pacjent przeżył. :-)

Najwięcej problemów miałem z częścią mechaniczną, bo w AD 6700 miejsca jak na lekarstwo, ale w końcu udało mi się opracować mocowanie modułów do chassis.

Elektrycznie bez większych problemów, poza koniecznością dołożenia wzmacniacza x 3 w tor odczytu - pomiędzy wyjście układów Dolby i wejście ostatniego stopnia wzmacniacza odczytu. Wykonałem prosty układ na popularnym JRC4558 na małej płytce drukowanej, którą umieściłem pod płytą główną magnetofonu.

Sterowanie funkcjami modułów za pośrednictwem małych przekaźników.

Pozostało mi jeszcze przerobienie oryginalnego przełącznika Dolby, aby nim sterować włączeniem i wyborem systemu wyciszania.

Nowe moduły dają bardzo duży sygnał na wzmacniacze zapisu. Ustawienie poziomu zapisu na +3dB powoduje silne przesterowanie taśmy. Tu pomoże regulacja czułości zapisu.

GM

post-3254-100009676 1248206336_thumb.jpg

post-3254-100009677 1248206336_thumb.jpg

post-3254-100009678 1248206336_thumb.jpg

ke_raj i MaciejLK

dzięki

trochę faktycznie mi się znudził, poza tym chciałbym coś co zajmuje mniej miejsca, dwukaseciaka już nie potrzebuję, nie kopiuję kaset, odsłuchuję to co mam czasem za grosze coś wyrwę na allegro lub dostane od znajomych, mam pokaźną kolekcję oryginałów, której się nie opłaca sprzedać a wywalić nie mogę ;)

zatem myślałem o czymś takim np: TEAC R-H500, Kenwood X-601 lub denon, co wy na to ?

Niestety, prawie nic nie wiem o tych malutkich magnetofonach do mini-wież, ale przeważnie są to urządzenia o dość niewyszukanym wyposażeniu i umiarkowanych parametrach. Większość to modele dwugłowicowe z autorewersem, często pozbawione ręcznej regulacji poziomu zapisu, czasem tylko z Dolby B. Na pierwszym miejscu były małe wymiary, wygląd i wygoda obsługi. Ale były też modele zaawansowane, np. Onkyo K-622, trzygłowicowy z dwoma wałkami.

Ozrabal - napisz, jakie połączenie z pozostałymi segmaentami zastosowano w tym deck'u, którego już masz dość. To ułatwi "doradztwo" no i istotna jest chyba szerokość zestawu. ;)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

V-savage, 22 Lip 2009, 07:40

...

>Z czego wykonywales ta plytke pod opampa? Mi sa potrzebne takie 3 sztuki.

>Jaka plytka uniwersalna czy cos?

To jest dokładnie płytka uniwersalna, odzyskana z jakiejś wcześniejszej konstrukcji. :-)

GM

Dziś przedmuchałem porządnie Revoxa i umyłem izopropanolem w sprayu i tak....

Całe sterowanie działa. Głowice podnoszą się do góry a szpulki obracają się....prawa w lewo, a lewa w prawo. Czyli tak jak w każdym magnetofonie "Direct Drive" bezpaskowym, trójsilnikowym.

Po włożeniu kasety taśma nie rusza, bo obie rolki przesuwu taśmy ciężko się kręcą na własnych osiach. Jak widać na zdjęciu, jest w tym decku fotokomórka. Do czego służy ? Czy do mechanizmu "Auto stop" ???. Czy to światło jest widzialne, bo w moim Revoxie ta dioda się nie świeci. Może działa na podczerwień i w normalnych warunkach nie widać jej światła ?

I ostatnie pytanie....czy ktoś z was ma dostęp do rolek przesuwu taśmy ? W tym decku są takie o bardzo małej średnicy, jak w tanim walkmanie :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kasjel,

W moim długim wpisie o Revoxie na poprzedniej stronie napisałem:

"Mechanizm ma bramkę podczerwoną, wykrywającą przezroczystą rozbiegówkę, co, jak zrozumiałem, pozwala zaraz po włożeniu kasety automatycznie przewinąć rozbiegówkę do początku taśmy magnetycznej, a także przy szybkim przewijaniu wykorzystywane jest do łagodnego wyhamowania taśmy przy jej końcu."

Rozumiem, że dioda emituje podczerwień, więc światło nie jest widoczne, ale niektóre emulsje fotograficzne i matryce aparatów cyfrowych rejestrują promieniowanie podczerwone; być może dlatego światło to jest widoczne na zdjęciu które zamieściłeś (domyślam się, że nie jest to zdjęcie Twojego magnetofonu, tylko znalezione gdzieś w sieci?).

[Przy okazji, zjawisko rejestracji promieniowania IR przez aparaty cyforowe można wykorzystać do sprawdzenia, czy urządzenie IR (np. pilot) działa - wystarczy pilotowi zrobić zdjęcie cyfrówką, naciskając jakiś przycisk pilota].

A co do rolek - jak może zauważyłeś na tym zamieszczonym zdjęciu, rolki są bardzo duże, wręcz ogromne jak na magnetofon kasetowy. Zwraca na to także uwagę Howard Roberson w swojej recenzji. Jeśli, jak piszesz, w Twoim są malutkie, a do tego jeszcze obracają się z oporem, podejrzewam, że ktoś je nieumiejętnie wymienił na jakieś byle jakie zamienniki, jakie miał pod ręką.

Nie potrzeba robić zdjęcia.Wystarczy popatrzeć na diodę podczerwieni poprzez wizjer aparatu,lub telefonu komórkowego.W starszych revoxach,takich jak mój A-77MkIV jest jeszcze zwyka żarówka w autostop.W B-77 była już dioda na podczerwień.Wszystko zależy od daty produkcji i serii magnetofonu.

Ogólnie w nowszych konstrukcjach jest już zawsze podczerwień

• Pokaż nowe odpowiedzi