Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

discomaniac71, 26 Sty 2010, 20:32

>mirek24 po Onkyo TA 2570 jeszcze dluga droga przed Toba. Jej koniec nie nazywa sie ani Nakamichi

>ani zaden Revox czy TEAC tylko Tandberg. Moze byc np TCD 3014 (takiego zdaje sie ma MAG). Polecam

>jednak Sony TC-K 777 ES II. Zwolennicy Nakamichi moga byc lekko zdziwieni;)

Szkoda uszu na kasetę CC, życie jest tylko jedno..

Słuchajmy dobrych LP z dobrych gramofonów a jak kogoś stać to Studera 801, czy Revox-a B77, ale nie kasety.

Nic, naprawdę nic jej nie pomoże nawet Sony

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mirek24 czekam na Twoja odpowiedz... Najpierw jedna uwaga: nie myl sprzetu profesjonalnego (rozglosnie radiowe, studia nagran) ze sprzetem domowym. Ten drugi nie jest gorszy. Czasem wrecz przeciwnie. Przyklad? Moze z Twoich ulubionych (podobno) DATow: Tascam DA 30 w porownaniu do wielu niespecjalnie wysokich modeli to dzwiekowa kicha na 4 fajerki. Za to jest dosc dlugowieczny i ma dobry naped. I takie bylo zastosowanie tzw emisyjnego sprzetu. Mial byc niezawodny.

Nie wiem dlaczego Studer produkował kaseciaki pod marką Revox, trzeba ich zapytać a nie mnie.

Nie odpowiadałem za marketing tej firmie.

Wiem że kaseta CC nie była nigdy przez zawodowców traktowana poważnie i domyślam sie dlaczego. (podła jakość dzwięku, nietrzymanie parametrów itd opisane kilka postów wyżej)

Marek Biliński też nie nagrywał na kasecie CC i też domyślam się dlaczego.

Popatrz z kolei na karierę DAT-a w studiach nagraniowych. DAT w załozeniach miał grać w domu.

Zawodowca nie oszukasz, wybierze to co lepsze. Nie wybrał kasety CC bo po prostu nie grała.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mirek24 tyle ze ja jestem a w zasadzie bylem 12 lat zawodowcem. Realizacja dzwieku produkcja reklam. Bylem takze jednym ze 100 najlepszych dziennikarzy w Polsce (Media FM) i najlepszym prezenterem w swojej stacji (SMG/KRC). Pracowalem na DATach na digi-kartach cyfrowych konsoletach i innym ustrojstwie. Uwierz mi ze wiem co mowie... A Revox owszem produkowal magnetofony kasetowe pod nazwa Studer. Podobnie TEAC pod nazwa Tascam. Jak mowilem: dluga edukacja przed Toba. Na Twoim miejscu powstrzymalbym sie od tak kategorycznych sadow.

post-1457-100004171 1264537422_thumb.jpg

post-1457-100004172 1264537422_thumb.jpg

Jak byłeś zawodowcem to powinieneś podzielić moją opinię o kasecie. Jest do niczego. To że w studio stał kaseciak niczego nie zmienia. Nikt poważny na nim nie archiwizował nagrań, ani ich nie słuchał.

Służył do emisji nagrań przysłanych na przykład przez słuchaczy, mylę się?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mirek24 wydaje mi sie ze nie mamy o czym rozmawiac. Zwyczajnie wiesz lepiej. Takiej "wiedzy" wypada tylko wspolczuc. A i jeszcze jedno: pierwsze DATy mialy jak najbardziej zastosowanie profesjonalne.

discomaniac71, 26 Sty 2010, 21:43

pierwsze DATy mialy jak najbardziej zastosowanie profesjonalne.

Oczywiście że miały bo były dobre, DAT miał byc nastepcą CC, okazał się za drogi do domu.

mirek24 - tak właściwie to po co tu piszesz, skoro tak nienawidzisz magnetofonów kasetowych i formatu CC ??? Chyba zauważyłeś, że jest to wątek dla zwolenników a nie przeciwników magnetofonów.

Uważasz się za mądrzejszego od kilkunastu forumowiczów piszących tutaj ???

Ja nie mam zwyczaju "wchodzenia w butach" do wątków które mnie zupełnie nie interesują.

Tak więc proszę cię, abyś i Ty tego nie robił. Lubisz poprostu wkurzać innych....prawda ? To o to chodzi, co nie ?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Moze byc np TCD 3014 (takiego zdaje sie ma MAG). Polecam

>jednak Sony TC-K 777 ES II. Zwolennicy Nakamichi moga byc lekko zdziwieni;)

disco słuchałeś 777es?

A jeśli kogoś magnetofony nie interesują to po co tutaj się wpisywać?

Trzeba sobie kupić mp3-kę i słuchać jak lepsza niż kaseta.

>hardeol, 24 Sty 2010, 19:18

>

>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>

>>Poczytajcie sobie jakie bzdury ktoś napisał o dźwięku z kasety, pewnie nigdy w życiu nie słyszał

>>przyzwoitego decka...

>

>Rzeczywiście pisał to ktoś, kto pewnie w życiu słuchał tylko kiepskiego walkmana albo mini-wieży z

>magnetofonem z mechanicznym sterowaniem, natomiast musiał to być wielki entuzjasta MD.

>

>Człowiek ten także nie wziął pod uwagę, że np. sposób kompresji zastosowany w DCC uznawany był za

>dużo lepszy od kompresji ATRAC stosowanej w MD, przynajmniej we wczesnych urządzeniach MD.

>

>A odnośnie MP3 - autor pisze o niewyobrażalnych kosztach nośników w postaci kart Smart Media (o

>maksymalnej pojemności 128 MB), co zmusza do stosowania niskiej bitrate, czyli bardzo silnej

>kompresji. To wskazuje, że tekst był pisany dawno temu - i faktycznie, po powrocie na stronę główną

>można przeczytać, że ostatniej aktualizacji dokonano w 2000 roku. Od tego czasu upłynęło 10 lat!

Odpowiadałem na powyższy wątek. Zdałem sobie sprawę że CC to techniczny niewypał. Uszkodził uszy kilku pokoleniom i niestety przyzwyczaił do jakości MP3. Stąd moje wpisy.

Ukryta Zawartość

mirek24 i discomaniac71 wyluzujcie:)

discomaniac71 cennik który wkleiłem jest z MAGAZYN hi-fi a w nim ceny były podawane przez dystrybutorów nieścisłości wynikające z małych różnic były owszem bo to był szalony okres dla złotego więc przez pół roku PD-95 zdrożał o jakieś 10%

Dla rozlużnienia atmosfery dodam że i Tascamy i Nakamichi, Studery Tandbergi ,Sony oraz inne miały zastosowanie w studiach ,rozgłośniach itd

Ja przesłuchałem chyba wszystkie magnetofony które były moim marzeniem z lat młodości i obecnie poszukiwanie czegoś innego już mnie nie interesuje mam swoje typy na ten temat każdy ma jakieś swoje typy i to szanuję ale moje poszukiwania odtwarzacza CC dobiegły końca

Tylko nie wiem czemu Rafale wątpisz w to iż mam .........napisałeś (takiego zdaje sie ma MAG)

Tak mam .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Słuchajcie, a jakie prędkości przesuwu taśmy były obecne w magnetofonach CC prócz 4,75cm/s?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>Słuchajcie, a jakie prędkości przesuwu taśmy były obecne w magnetofonach CC prócz 4,75cm/s?

2 razy więcej i dwa razy mniej ale to poza standardem

neomammut - to tak jak w szpulakach. Była dwa razy większa prędkość przesuwu taśmy np. w Dualu C 844. Ale widziałem też dwa razy mniejszą prędkość, tylko nie pamiętam nazwy decka....chyba Telefunken.

neomammut, 26 Sty 2010, 22:32

>Słuchajcie, a jakie prędkości przesuwu taśmy były obecne w magnetofonach CC prócz 4,75cm/s?

neomamut prędkości były 2,38cm/s 4,76cm/s 9,52cm/s

Bywały małe rozbieżności Nakamichi oraz Tascam TEAC mieli po 4,8cm/s

Ale bywały w starszych konstrukcjach podawane także 4,75cm/s

audiomagia.blogspot.com

Dzięki, zastanawiam się czy jest różnica spora między tymi prędkościami, może przy dobrej taśmie da się usłyszeć...., ale mało chyba zrobili decków z kilkoma prędkościami do wyboru, dlaczego?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nakamichi 680 akurat miał 2,4 cm/s

>>mirek24

A Ty próbujesz być lepszy od wszystkich na tym wątku, jeśli już podajesz informację to staraj się ją podać prawidłowo...

Pytam się o to, bo tak sobie myślę, pewnie to nie wypali, albo inaczej nie jest to zbyt proste do zrealizowania. W Sony FX600 mam silniczek, który jest regulowany mechanicznie, tzn jego obroty są regulowane. Zadałem sobie pytanie, co by było, gdybym te obroty świadomie zwiększył i nagrał coś z tą prędkością - pewnie nie wypali, ale tak się zastanawiam od dwóch dni :)

• Pokaż nowe odpowiedzi