Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo interesująca aukcja ! I zdjęcia super ! :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, masz rację ja kupiłem...na skaranie bo..kie.

W poprzednim wpisie zły model przytoczyłem, chodziło mi o 909 a porównywałem do 808.

W 808-ce PR-ka od poziomu zapisu chodzi prawidłowo a w tej kupionej 909 prawie brak różnicy.

Nie jestem zadowolony w TC-K909ES jedynie z jakości zapisu bo odtwarza idealnie i bardzo szczegółowo lepiej niż 808 ale to już chyba dlatego, że jest inna lepsza głowica, ma w idealnym stanie mechanikę, głowicę. Próbowałem pisać do Gościa od którego kupiłem, żeby mi napisał czym kręcił, że go tak rozjechał a On ani nie odbiera telefonu ani nie odpisuje. Chciałem nawet 909-tkę sprzedać ale wycofałem z aukcji...nie chcę żeby ktoś miał do mnie pretensje.

no cóż..też go chciałem kupić...myślę ,że poradziłbym sobie,zwłaszcza,że jak piszesz mechanika działa dobrze(mam nadzieję że nie "wyje jeszcze" przy otwieraniu kieszeni kasety:).Zapewne sam bym go usprawnił w wolnej chwili(niestety brak czasu na razie).A propo:jak odtwarza ok to tor zapisu sprawdź-może to wina tylko tego perka???Pozdrawiam

Aha-Nie kręć "na pałę!"bo rozregulujesz tor zapisu i śmiem wątpić ,że ktoś w teraźniejszych czasach poprawi Ci to.Dobrych fachowców to jak na lekarstwo

Pisałem kilka postów wcześniej o decku DENON DR-M20 - i mam pytanie: czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaki klucz będzie pasował do regulacji skosu w tym decku? Na pewno nasadowy, ale jaki rozmiar? 4 ? Nie mam takich małych kluczy i muszę jakiś kupić ;)

Teraz już mogę się pochwalić :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 1 Lut 2010, 17:01

>Teraz już mogę się pochwalić :-))

Wygląda na klasyczny defekt tego mechanizmu: zablokowany silnik pomocniczy napędzający krzywkę sterującą mostkiem z głowicami i plastikowe krzywki sygnalizujące ustawienie mechanizmu. Być może kilka kropli oleju na oś tego silnika pomoże.

Tak właściwie, to ja mam już Onkyo TA 2570. No ale głupotą by było, nie wziąść go za te pieniądze.

Tak czy inaczej będę musiał się zabawić w handlarza, jeśli uda mi się go uruchomić. Bo po co mi dwie sztuki ? Ostatnio zauważyłem, że moja liczba decków przekroczyła "magiczną" liczbę dwudziestu sztuk !!! Razem z tym Onkyo to będzie już 24szt ! Dlatego muszę trochę zredukować liczebność, albo dobrowolnie oddać się na leczenie psychiatryczne ! :-))

ke_raj, 1 Lut 2010, 13:58

>Nadzorca2 - a może powód jest bardziej prozaiczny? Namagnesowana lub brudna głowica???

Dzisiaj zabrałem się do regulacji tego TC-K9090ES, jak się okazuje był mocno rozkalibrowany. Poprzednik wymieniając rolki na nowe nie ustawił toru przesuwu taśmy a zaczął chyba kręcić na "pałę" PR-kami i dlatego taki miałem efekt. Powiem szczerze, że regulacja z taśmą wzorcową, oscyloskopem, multimetrem i generatorem sygnału zajęła mi około 3 godzin ale myślę, że odniosłem sukces, ponieważ teraz dobrze nagrywa. Nie dziwię się, że Sony za usługę regulacji toru odczytu i zapisu żąda 240zł w/g cennika usług, bo jest przy tym dużo roboty jeżeli chce się to zrobić poprawnie.

Kasjel

Gratki jak przygarniesz moją kolekcje to będziesz miał największą kolekcję jako kolekcjoner wykluczam zbieraniny tych co zarobkują hehe

Ja powoli będe się pozbywał swojej kolekcji kaseciaków nie robię tego dla zysku czy jak by to inaczej nazwać zarobku . Raczej zbierałem te klocki w celu poznania róznych rozwiązań i możliwości

Jest kilka sztuk bardzo ciekawych jak Dual C-844 i Dual C-846 Także Kenwood-y Luxman-y i inne mniej popularne

Mam też Hitachi D 900 w idealnym stanie niestety do grzebania jeśli ktoś reflektuje na jakiś model to piszcie mam tego około 40 sztuk :)

Jeśli znajdą się w dobrych rękach zamiast stać w szafie to tym lepiej dla nich

70% procent z nich jest w 100% sprawnych a kilka wymaga małych napraw szkoda mi ale niestety muszę opróżnić pokój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Zobacz tu, może coś dopasujesz....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 1 Lut 2010, 20:36

Ostatnio zauważyłem, że moja liczba decków przekroczyła "magiczną" liczbę dwudziestu sztuk

>!!! Razem z tym Onkyo to będzie już 24szt ! Dlatego muszę trochę zredukować liczebność, albo

>dobrowolnie oddać się na leczenie psychiatryczne ! :-))

Skoro tak, to ja powinienem trafić do kilku "psychiatryków" na raz! ;-)

"Nie chwaląc się" ;-), mam magnetofonów znacznie więcej...

A ja poszukuję Technicsa RS-M253X - właśnie tego konkretnego modelu. Kiedyś o nim marzyłem, ale kosztował 350$ w Peweksie, a tyle nie miałem.

Jeśli komuś się znudził, albo co...

Forecast88, 2 Lut 2010, 01:52

>A ja poszukuję Technicsa RS-M253X - właśnie tego konkretnego modelu.

Rzadko trafia się na Allegro, a jak już, to osiąga wysokie ceny. Niedawno, po długiej przerwie, sprzedał się jeden, dość drogo, i w dodatku uszkodzony.

Kasjel, 2 Lut 2010, 17:15

>MaciejLK - no tak, ale ja mam jeszcze cztery szpulaki. A Ty ani jednego :-))

Jak nie na sztuki to może wagowo będziecie mieli po równo.

Wagowo, to napewno mam więcej ! Bo MaciejLK preferuje nowsze magnetofony z kalibracją itd.

Ja mam prawie same "Vintage" po ok. 10kg/szt. ! Poza tym sam tylko Sony TC 765 waży 27kg ! :-))

Kasjel, 2 Lut 2010, 17:15

>MaciejLK - no tak, ale ja mam jeszcze cztery szpulaki. A Ty ani jednego :-))

Nieprawdą jest jakoby...

A przewaga ilościowa jest taka, że myślę że i starsze, cięższe decki Kasjela nie przeważą... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi