Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

fotek- miałeś rację. W zdrowym egzemplarzu jest też napięcie dokładnie 11,7V na minusie w silniku.

Zmienia się to po włączeniu "play". Wtedy na minusie robi się rzeczywiście masa i napięcie znika.

Jestem w punkcie wyjścia....

Pozostaje mi tylko poszukać pękniętych ścieżek na płycie głównej.

Przepraszam, nie mialem cały dzień czasu by rzucić okiem na schemat.

Ten deck ma sterowanie oparte na kombinacji sygnałów ze styków K0, K1 i K2 podpiętych pod 23 24 i 25 procesora. Koduje on sobie pozycję mechanizmu zgodnie z rysunkiem poniżej. Co istotne nie wszystkie możliwości w jakich teoretycznie mogą się znajdować styki są rozpoznawane, na przykład nie ma tam sutuacji, gdy wszystkie przyjmują stan wysoki albo wszystkie stan niski - są to zapewne stany rozpoznawane przez procesor jako nieprawidłowe i wtedy miga dioda PLAY (nie mam tego decka, więc mogę trochę błądzić) Do czego zmierzam? Otóż sprawdź miernikiem jakie napięcia właściwie są na nózkach 23 24 i 25 tego procesora (o ile jest on na tyle duży, że można się wpiąć w te nóżki a jak nie to na złączu albo bezpośrednio na tych stykach. Stawiam, że na 23 24 i 25 jest stan wysoki, bo masa nie dochodzi do styków. Ale może coś innego. Trzeba najpierw sprawdzić co się dzieje na tych nóżkach procesora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wyceniałem go na około 500zł ... poszedł trochę drożej ... nic to taki jest świat kolekcjonerski ....

Ukryta Zawartość

ciekawe, czy sprzedający wiedział co sprzedaje ... ;)

Ukryta Zawartość

Hmmm... a więc jest problemik. Stan L L L jest dla procesora czymś dziwnym - ni to Play, ni to Pause. Ale przyczyny mogą być rozmaite. Jedną jest na przykład zwarcie do masy wszystkich styków. Albo procesor w ogóle nie uaktywnia nóżek 23 24 i 25 bo np nie ma zasilania i jest martwy. Czy na tych nóżkach jest zawsze około 0V ? Niezależnie od stanu sanek głowic? Jeszcze można odłączyć złącze z kablami do mechanizmu (przy wyłączonym decku, oczywiście) i pomierzyć (po włączeniu ;) ) napięcia na tych nóżkach. Dobrze by było by sprawdzić cz kiedykolwiek na nich coś się dzieje, bo to znaczy, że procesor "słucha".

nikx, 14 Lut 2010, 22:31

>ciekawe, czy sprzedający wiedział co sprzedaje ... ;)

No właśnie - ja nie wiem co to za model, ale wygląda mi na jakiś prototyp. Te płytki (od Dolby?) sprawiają wrażenie ręcznie robionych. Podobnie moduł sterujący (chyba) na UCY7xxx. Co to za maszynka?

W każdym razie jest to conajmniej oryginalne, żeby dawać 700 zł za niewiadomego stanu i pochodzenia sprzęt i to jeszcze zewnętrznie wyglądający jak by po drodze zwiedził kilka kontenerów na śmieci.

fotek - na nóżkach 23,24,25 jest zawsze 0,01 V. Gdy opuściłem mostek z głowicami podłączając zasilacz zewnętrzny do silnika....i gdy podłączyłem zasilanie z płyty głównej do silnika sterującego. Wtedy oczywiście natychmiast podniósł mostek (jednak nie do końca podnosi) po włączeniu "power". Ale napięcie na 23,24,25 było niemal zerowe.....

fotek, 15 Lut 2010, 08:10

>nikx, 14 Lut 2010, 22:31

>>ciekawe, czy sprzedający wiedział co sprzedaje ... ;)

>

>No właśnie - ja nie wiem co to za model, ale wygląda mi na jakiś prototyp. Te płytki (od Dolby?)

>sprawiają wrażenie ręcznie robionych. Podobnie moduł sterujący (chyba) na UCY7xxx. Co to za

>maszynka?

To chyba rozwinięcie tego decka Diory MDS415A:

Ukryta Zawartość

tyle, że z mechanizmem od zwykłego modelu MDS415.

Ukryta Zawartość

Haa...... chyba nie jest tak całkiem źle... Jednak jest życie w procku..... więc trzeba by sprawdzic, dlaczego styki w każdym położeniu zwierają to napięcie do masy... tym tropem pójdź.

....a dioda PLAY miga po odłączeniu wielowtyków choćby z tego powodu, że stan H H H na wejściach jest też "niedozwolony". Procek sprawia wrażenie, że działa prawidłowo - tylko sygnały sterujące z mechanizmu są nieprawidłowe... chyba.

BINGOOO !!!!!!!!

Rozwiązanie było banalnie proste, chociaż skąd mogłem wiedzieć ?

Jakiś dureń przekrzywił tak blaszki styków na krzywce, że zawsze wszystkie były w pozycji zwartej !

Dzięki "fotek" !!! To twoja sugestia naprowadziła mnie na ten trop .

A dlaczego się od razu nie domyśliłem ? Ano dlatego, że myśląc o tych stykach przeważnie ma się na myśli brak styku, a nie ciągłe zwarcie.

Jeszcze raz dzięki "fotek" !!!

Brawo Kasjel! Masz dwie sztuki 2570. W związku z tym mam pewną sugestię i jednocześnie prośbę. Porównaj oba te deck'i. Ciekaw jestem, czy nagrania na nich będą wzajemnie "zamienne" i czy automatyczna kalibracja będzie podobnie dostrajać parametry do danej kasety. ;)

To wszystko jest jakieś dziwne....

Ten Onkyo wygląda mi na sztukę wadliwą fabrycznie. Teraz gdy ruszył, okazało się że ma duży błąd w ustawieniu skosu głowicy. A głowica jest oryginalnie zalakowana. Oczywiście zaraz skorygowałem ustawienie skosu. Nawet było słychać jak puściła zalakowana śrubka regulacyjna. Na rolkach przesuwu taśmy nawet nie widać śladu po taśmie. Głowica oczywiście w stanie idealnym.

Tak więc wygląda na to, że z powodu tych styków na krzywce magnetofon nigdy nie pracował !!!

ke_raj - oczywiście sprawdzę kompatybilność tych dwóch decków, ale nie dzisiaj.

Już naprawdę padam na pysk z zmęczenia :-((

Ale naprawiona sztuka gra naprawdę znakomicie ! Co potwierdza, że Onkyo TA 2570 to naprawdę bardzo dobry magnetofon.

Niestety pojawił się kolejny problem :-(( Zatrzymał się licznik taśmy, co skutkuje tym że system auto-stop wyłącza odtwarzanie i przewijanie w sekundę po włączeniu. Podejrzewam uszkodzenie tych czujników za szpulkami. Niektórym z Was posłałem serwisówki. Czy mogli byście zajrzeć i powiedzieć mi, jak nazywają się te elementy elektroniczne ? Bo fotokomórka to raczej nie jest....

fototranzystory - to te elementy, które są czułe na światło. Ale czy w tym mechanizmie nie ma jakichś specjalizowanych konkretnie pod ten model to nie wiem..... na schemacie nie ma oznaczeń wcale.

Dostałem SONY TC-K75, o którym wcześniej pisałem. Ogólnie stan idealny z paroma ryskami (ale sprzet ma 31 lat, więc nie ma o czym mówić) Jest parę mankamentów, ale mam nadzieję, że jakoś je usunę

1. Większość potencjometrów trzeba wyczyścić.

2. Problem z kalibracją BIASu dla prawego kanału - nie daje się ustawić dla kaset typu CrO2

3. Przewijanie nie zawsze "zaskakuje" - i tu jest dla mnie największy problem, gdyż chyba trzeba będzie rozkręcić mechanikę.

4. Główny potencjometr REC LEVEL, który ma regulacje współosiową obu kanałów równy poziom sygnału na wyświetlaczu uzyskuje dla niecentralnego położenia obu pokręteł - co mnie denerwuje. Nie wiem, czy to wina tego potencjometru, czy wskaźnika poziomu. Różnica w położeniu pokreteł lewego i prawego kanału jest około pół centymetra.

Stan głowic jest idealny, nawet skosu nie musiałem regulować.

Tych głowic jeszcze chyba nikt nie widział wytartych ;)

Z tym przewijaniem to niedobrze. Tam są dość delikatne zębatki i plastikowe "prowadnice" do nich. Przy okazji wymiany żarówki podświetlającej "udało" mi się taką złamać i też nie miałem przewijania jakiś czas. Trzeba było coś tam dorobić. Obyś tam nic nie miał złamane.

Żeby zobaczyć mechanizm wystarczy odkręcić o ile dobrze pamiętam dwie śrubki tej metalowej osłonki wewnątrz kieszeni.

Blaszkę zdjąłem, na szczęscie zębatki są w porządku. Zauważyłem, że ten tryb z blaszką, który przemieszcza się od lewego do prawego talerzyka, w zależności od kierunku przewijania - ma że tak powiem opory żeby się szybko przesunąć. I chwilami tryby nie zazębiają się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wyglądają najpiękniejsze głowice świata (chyba się wszyscy zgodzą?)

Ukryta Zawartość

post-23426-100002087 1266310583_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>4. Główny potencjometr REC LEVEL, który ma regulacje współosiową obu kanałów równy poziom sygnału na

>wyświetlaczu uzyskuje dla niecentralnego położenia obu pokręteł - co mnie denerwuje. Nie wiem, czy

>to wina tego potencjometru, czy wskaźnika poziomu. Różnica w położeniu pokreteł lewego i prawego

>kanału jest około pół centymetra.

Sprawdź, czy magnetofon nagrywa obydwa kanały z tą samą charakterystyką przenoszenia. Jeżeli w jednym kanale, tym który trzeba podkręcać głośniej w celu uzyskania jednakowego poziomu zapisu, jest znacznie mniej basu, to nie jest to wina potencjometru ani wskaźnika. Miałem to samo w szpulowym Philipsie.

markam, 16 Lut 2010, 10:17

Nagrywa mniej-więcej tak samo oba, oprócz problemu z wysokimi z powodu niemożności dopasowania BIASu - ale to myślę wina potenka "BIAS CAL"

• Pokaż nowe odpowiedzi