Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie łam się Kasjel; kupił go danas5 więc wymieni te paski, porobi ładne zdjęcia i będziesz mógł go kupić za jakieś 900 zł w opcji "kup teraz" ;-) a tak na poważnie to ciężko wszystko upilnować. Ja niedawno przegapiłem mnóstwo chromówek TDK w dobrej cenie...

rico1973, 28 Mar 2010, 17:49

>Nie łam się Kasjel; kupił go danas5 więc wymieni te paski, porobi ładne zdjęcia i będziesz mógł go

>kupić za jakieś 900 zł w opcji "kup teraz" ;-) a tak na poważnie to ciężko wszystko upilnować.

Tą aukcję obserwowałem do końca i jak bym chciał to bym licytował na maxa.

Kiedyś ( ze trzy lata temu) sprzedał się za niecałe 400 zeta i był w 100% sprawny.

Miałem wtedy wielką ochotę ale brak kasy uniemożliwił mi wówczas zakup.

Pamiętam też, że pisałem o nim ale szanowne forum było zapatrzone w AKAI, PIONEER z tych wysokich modeli.

U mnie już koniec z zakupami chyba, że na części jeżeli będzie taka konieczność albo Kasjel dorobi mi półki.

Witam,

mam Onkyo TA 2350. Ktoś z Kolegów wie co było ponad nim?

Doceniam teraz ascetyczność konstrukcji tego magnetofonu. Podchodziłem do niego z zupełnym zobojętnieniem, a tu nagle - miłe zaskoczenie. Bez HX-Pro, i innych "wodotrysków" jak mawia nasz Kolega.

Moje podejście było uwarunkowane wcześniejszym kontaktem z nowszym modelem tegoż producenta: 3 Head, dual capstan - modelu nie pamiętam. Po prostu nie warto było.

Pozdrawiam,

Witam

Panowie Magnetofon to źródło sygnału,lecz zapominamy w dyskusji o okablowaniu tych maszyn.Połączenia kablowe są bardzo ważne dla poprawnego jeśli nie wzorcowego odtwarzania dźwięku.Kiedyś do pary z moim Akajem gx75mkII miałem wypożyczone od znajomego kable Van Den Hull First i dźwięki nagrane poprzez te okablowanie i odtwarzane przez nie do wzmacniacza były "Zdecydowanie inne" (na plus) od moich Monster Kable więc proponuję chociaż wzmiankę o okablowaniu w naszych SUPER MAGNETOFONACH KASETOWYCH.

Z szacunkiem do magnetofonów analogowych i ich użytkownikach xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Panowie

Nie chcę się rozwodzić o wyższości interkonektu firmy A nad firmą B ,gdyż jest to temat MAGNETOFONY i trzeba się go trzymać lecz wzmianka o posiadaniu kabla firmy A (bez reklamy) jako sucha notka nikogo nie zrani lub nie obrazi

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Skoro ma przez chwilę być o kabelkach to proszę.

Korzystam przede wszystkim z kabla Klotz AC110 (dawniej GY107 tzw Lagrange) i wtyków tzw. Nakamichi choć podobno z tą firmą którą wszyscy mamy na myśli nic nie ma wspólnego (Ostatnio pojawiło się też Vitalco które wygląda identycznie). Kabel jest niby niedrogi (nie przekracza 10 zł/m), wtyki również można w hurtowniach dostać po 4 zł ale jak się chce podłączyć ze cztery magnetofony (wte i wewte) i do każdego potrzeba przynajmniej 75 cm to zaczyna się robić z tego wartość jednego fajnego decka (chyba, że się jest Kasjelem-fuksiarzem, wtedy fajnych decków będzie co najmniej dwa ;).

Kable jak się można domyśleć uzbrajam we wtyczki sam (nawet sprzedawałem kiedyś na aukcjach ale z wtykami neutrika, byłem najtańszy i miałem fajny opis bez tych bzdur o "hajendzie") więc mam pewność, że byle po czym moja muzyka nie płynie.

Gdyby byli chętni na komplet okablowania to służę pomocą.

A teraz z zupełnie innej beczki.

Kiedyś jak widziałem magnetofon z drewnianymi boczkami to się krzywiłem na takie luksusy i myślałem sobie - "eee tam". Teraz kiedy patrze na moje nowe cacko to nie wyobrażam sobie, żeby mógł być bez boczków i dlatego mam plan dorobić takie same do mojego wcześniejszego denonka. Przymierzyłem wstępnie i pasują jak ulał kolorem i wielkością.

Kasjel - o ile mnie pamięć nie myli jesteś stolarzem. Próbowałeś dorabiać takie rzeczy ? Ile by taka przyjemność u Ciebie kosztowała ?

Deska to zwykła płyta wiórowa 27,7 x 11 cm o grubości 1,5 cm z fornirem na wysoki połysk.

Gdybyś miał możliwość i chęć, daj znać, prześlę dokładny rysunek i zdjęcie forniru.

Z góry dziękuję za ewentualne zainteresowanie tematem.

xtr71, 28 Mar 2010, 22:07

Bardzo proszę aby temat kabli w jakiejkolwiek formie nie zaprzątał tego wątku. Poeci mają inne wątki, tutaj dyskutują miłośnicy magnetofonów.

zachariaszjan, 19 Lut 2010, 16:38

>Możecie mi powiedzieć o tym magnetofonie coś dostałem go dzisiaj i nie wiem o nim nic w internecie

>tez brak informacji czy jest to produkcja unitry pod ta markę jak niektóre sprzęty unitry czy tez co

>innego

Naszło mnie dziwne skojarzenie, że to może być klon Akai. No na pewno nie tego, ale może podobnego modelu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

John1,5V - mogę ci zrobić komplet drewnianych boczków z litego drewna. Ale do wyboru miał byś tylko dąb, jesion, buk ew. egzotyczny merbau. Nie będę przecież gonić za kawałkiem forniru, którego zdjęcie mi wyślesz. Mogę zabejcować je na kolor podobny, do tego jaki sobie zażyczysz.

Mam pytanie do osób znających się na serwisie :

Procedura wymiany głowicy

,należy głowice rozmagnesować przed ustawianiem azymutu kąt 0 ?

czy przed 1 nagrywaniem po wymianie na nową głowicę.

Czy zamiana głowicy lepszej jakościowo od "starej" nie będzie obnażeniem niedostatków taniego modelu decka ,czy wprowadzi wielkie zmiany w scenie dźwiękowej i odtwarzanych nagraniach.

Pozdrawiam fanów Analogu i Magnetomaniaków do których należę od 24 lat. :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

xtr71, 29 Mar 2010, 18:55

>Mam pytanie do osób znających się na serwisie :

>Procedura wymiany głowicy

>,należy głowice rozmagnesować przed ustawianiem azymutu kąt 0 ?

>czy przed 1 nagrywaniem po wymianie na nową głowicę.

>Czy zamiana głowicy lepszej jakościowo od "starej" nie będzie obnażeniem niedostatków taniego modelu

Regulacji i kalibracji należy dokonywać po rozmagmesowaniu toru przesuwu taśmy. Nawet jeśli jesteś pewien, że narzędzia użyte do wymiany głowicy były nienamagnesowane.

Głowica powinna być dopasowana swymi parametrami do układu elektronicznego magnetofonu. Niewielkie odchyłki w rezystancji i impedancji uzwojeń głowicy dadzą się skompensować organami nastawczymi magnetofonu. Ale już w przypadku np. założenia do magnetofonu głowicy ferrytowej, w którym taka oryginalnie nie pracowała, może to wymusić konieczność zmiany wartości elementów układu elektronicznego. Oczywiście jeśli parametry elektryczne takiej głowicy, różnią się diametralnie od parametrów głowicy oryginalnej.

Nie wypowiem się na temat wpływu zastosowanej głowicy na dźwięk, ale na pewno dobra jakościowo głowica wpłynie pozytywnie na odtwarzanie taśmy. W ramach możliwości reszty układu magnetofonu, oczywiście. Z drugiej strony, zakładanie bardzo dobrej głowicy do tandetnego ogólnie magnetofonu, nie ma większego sensu. Co z tego, że głowica będzie super, jeśli tor przesuwu taśmy będzie ją źle prowadził po głowicy, a prędkość przesuwu taśmy będzie fluktuować.

GM

Kasjel, 29 Mar 2010, 16:32

>John1,5V - mogę ci zrobić komplet drewnianych boczków z litego drewna. Ale do wyboru miał byś tylko

>dąb, jesion, buk ew. egzotyczny merbau. Nie będę przecież gonić za kawałkiem forniru, którego

>zdjęcie mi wyślesz. Mogę zabejcować je na kolor podobny, do tego jaki sobie zażyczysz.

No to jeśli tak się sprawy mają to jasne, że nie ma sensu cudować z identycznym. Wystarczy, żeby usłojenie było w miarę podobne. Machnę jutro w pracy rysunek w AutoCADzie i wkleję go choćby tutaj, to w sumie tylko kawałek deski z dwoma otworami. A teraz napisz ile za fatygę i zawracanie gitary ? Może być na PW, jeśli to tajemnica handlowa ;).

Fotka tego do czego mamy się zbliżyć poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troszkę rozświetlone to zdjęcie, w rzeczywistości fornir jest ciemniejszy i ma ciemnoczerwony odcień. Jakaś ciemno czerwona bejca powinna być w porządku, z resztą "nie będę ojca uczył dzieci robić". Ważne, żeby nie wyszło na zielono.

Ja bym nawet chciał, ale żona musi ochłonąć po ostatnich zakupach (2 decki). Całe szczęście, że udało mi się sprzedać wysłużoną Unitrę WSH 205 za całkiem przyjemną kwotę więc jest udobruchana a ja na plusie o stówkę, ale mimo to rozglądam się po aukcjach. Czekam na zwrot podatku, wtedy może się skuszę, choć cały czas chodzi mi po głowie Dual 844, chyba jestem nie normalny. Muszę jeszcze jakoś wytłumaczyć, że wcześniejszy zamiar sprzedaży słabszego Denona jednak się nieco zmieni bo jak będzie z boczkami i ładnymi nóżkami to głupio będzie się go ot tak pozbyć. A propos - nie ma ktoś zbędnych ładnych nóżek pod deck, szukam szerokich czarnych walców ze złotym paskiem na spodzie.

Pamiętam jak kupiłem kasetę Metallica -Black, kumpel mówi, dobrzy są i od tego zaczęła się moja przygoda z zespołem :) Były wakacje, a ja miałem Walkman`a, wtedy nie zdawałem sobie sprawy, że rynek zostanie zalany mp3`kami. Dzisiaj słuchając tej kasety, już trochę przeoranej ( :) ), o wiele lepiej słychać niż na kupionym niedawno wydaniu reedycyjnym, dałem za nią 70zł, remastering potworny! Nie da się tego słuchać, a z kasety? Bajka!

Przy okazji, małe zdjęcie dla ruszenia tematu :) Technics RS-M88. Przepraszam za jakość, ale robione z ręki przy wysokim ISO.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut - "...o wiele lepiej słychać niż na kupionym niedawno wydaniu reedycyjnym, dałem za nią 70zł, remastering potworny!"

Potwierdzam, tragedia z tymi remasterami, mam taką płytkę AC/DC starą i nową (remasterowaną),

nie do słuchania ta druga, i z tego co wiem należy unikać zakupu płyt sygnowanych nalepką lub napisem "produkt Polski" lub "for sale in poland" lub coś tego typu - gorszy materiał płyty, łamiące się łatwo pudełko, gorsza jakość nagrania..:-(

Witam

Mam też parę "oryginalnych" kaset Made in Poland i zauważam iż w wielu kasetach jedna strona jest nagrywana na innym azymucie głowicy a strona druga na wręcz innym duplikatorze nie pomaga regulacja azymutu przy włączonym dolby b,c jest tragedia :( .Miałem pożyczoną kiedyś oryginalną kasetę J.M.Jarre -Koncert Houston/Lion Made in USA była chyba z "RCA" odsłuch porażający nie ma już takich dobrze nagranych kaset :( a szkoda.

Pozdrawiam

>należy unikać zakupu płyt sygnowanych nalepką lub napisem "produkt Polski" lub "for sale in poland" >lub coś tego typu - gorszy materiał płyty, łamiące się łatwo pudełko, gorsza jakość nagrania..:-(

Oj tak!

>>rico1973

Wyżej był już tylko RS-M95, deck, który muszę kiedyś nabyć :)

Co do azymutu, to potwierdzam, ma to miejsce tylko na kasetach nagrywanych w Polsce....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jest jakieś nowe wydanie Czarnej Metalliki? Nic o tym nie wiem, wydawało mi się, że wciąż jest dostępne stare i naprawdę dobrze brzmiące wydanie na CD.

Nawiasem mówiąc, też mam to na kasecie. Płytę kupiłem wiele lat później... i zrobiłem sobie sam kasetową kopię, bo ta fabryczna nie jest najwyższych lotów (pomijając zużycie).

A co do płyt "polskich", zapewne macie na myśli serię "polska cena". Pomijając już sam fakt wydawania czegoś takiego, czyli zubożona poligrafia dla Polaka i fakt, że jest to uwłaczające mojej godności jako konsumenta, chciałem zaprotestować przeciw obiegowym opiniom - jakość muzyki na takim wydawnictwie jest taka sama, jak na "światowym". Przynajmniej z moich doświadczeń wynika, że pakują po prostu te same płyty do różnych pudełek.

>>rafal996

Chodzi o remastering na czarnej płycie, okładka bomba, ale to wszystko...., CD też mi nie podchodzi, bo to CD, choć i tak brzmi o wiele lepiej, niż wydanie winylowe...., ale kompresje u siebie taką słyszę....., czasami mnie to wkurza, że mój zestaw wytyka wszystkie możliwe błędy w nagraniu.....:)

Niby piwko wypiłem, ale nie wiem czy to dlatego nie rozumiem? ;)

Czyli, że ta płyta w ogóle brzmi źle? Bo z tego co wiem, to żadnego remasteringu nie było, cały czas jest jedno wydanie. I ono brzmi naprawdę bardzo dobrze, jak na muzykę metalową to jest to świetna produkcja.

Owszem CD brzmi świetnie, choć jak mówię, mój zestaw nie gra tak bajkowo cyfrówki w porównaniu do kasety. A kupiony jakiś czas temu remastering na winylu brzmi okropnie! Teraz to ja jeszcze śpię, ale chyba dobrze napisałem :)

Witam

Czy koś wie z jakiego materiału są zrobione głowice ALPS i węgierskie BRG uzwojenia czy nawijane są miedzią zwykłą czy beztlenową ?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi