Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

neomammut, 3 Kwi 2010, 22:18

Moze po prostu Pan Leszek ma inne kasety wzorcowe.

Jakby wyregulowac wszystkie decki pod 1 wzorzec to bedzie ok. Ale Wasze wzorce moga sie roznic miedzy soba.

Panowie,

Życzę Wam Zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych,

niech upływają w wesołej , rodzinnej atmosferze ,

i radości ze zmartwychwstania Jezusa,

Jarek

>>V-savage

Właśnie też o tym myślałem, muszę się do Pana Leszka wybrać, bo i tak mam do niego sprawę. Ale mogą być aż takie różnice? Bo ustawienie głowicy było w przeciwfazie, więc sporo. Nagrywać, nagrywał, ale teraz dopiero słyszę piękne wysokie tony - dziwne, dobrze, że działa :)

Szkoda, że po kupieniu pierwszego decka nie miałem takiej wiedzy....., ale sporo się przez te moje problemy nauczyłem i poznałem. Więc nie ma tego złego i tak dalej :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>musiko

Tobie także wszystkiego dobrego i dla Rodzinki!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Na dobranoc :)

Niech się Wam kręci!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Życzę pogodnych i wesołych świąt wszystkim forumowiczom i rodzinom forumowiczów, mokrego dyngusa i najlepszego wszystkiego w życiu ,zdrowia szczęścia.A parom weselnym dużo pociech (dzieci)zdrowych i silnych nowych fanów magnetofonów analogowych .

Dla fanów Optoniki 3838 ten link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Poniżej wklejam rysunek boczków do Denonów.

Powinny pasować do wszystkich modeli z serii DR-M z lat '80.

Na pewno pasują do 30HX i 34HR więc powinny też do 44, 22 czy nawet 12, więc komu się marzy Denonek z boczkami to niech sobie odgapi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio wklejał ktoś sznurek do strony z serwisówkami gdzie wystarczyło się tylko zarejestrować. Mógłby ktoś przypomnieć co to za strona, lub podać jakąś podobną ?

John 1.5 V, 4 Kwi 2010, 18:54

>Ostatnio wklejał ktoś sznurek do strony z serwisówkami gdzie wystarczyło się tylko zarejestrować.

>Mógłby ktoś przypomnieć co to za strona, lub podać jakąś podobną ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 2 Kwi 2010, 18:49

>Czy ktoś z Was ma, lub miał magnetofon "Hitachi D 900" ??? Potrzebował bym serwisówkę do niego,

>oraz kilka porad w sprawie naprawy mechanizmu.

zobacz tam, moze wystarczy sie zarejestrowac...

Wesolych Swiat.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Jestem w trakcie kalibracji, jak wiecie, magnetofonu Sony TC-K990ES.Na samym końcu jest kalibracja generatora i układu kalibracji taśmy. I tu powstaje problem. Kasety tego typu, którą Sony podaje w instrukcji serwisowej, niestety nie mam. Wymyśliłem więc tak:

Skoro magnetofon kalibruję od początku to są także nowe prądy podkładu dla każdego typu taśmy - skoro tak to kalibracja jest w tym momencie rozjechana i niestety Biasu nie mam jak nastawić, cały czas słupek jest powyżej czerwonej strzałki, nawet regulacja REC EQ nic nie daje.

Najprawdopodobniej musi być to taśma, która podczas odtwarzania zwraca "idealnie skalibrowany" sygnał. Czyli jeśli byśmy kalibrowali taką taśmę na wyregulowanym magnetofonie to słupki powinny być idealnie równo z czerwonymi strzałkami. Przynajmniej tak mi się zdaje i chyba jest to logiczne założenie. I tu prośba do ludzi, którzy posiadają albo K990ES, albo modele K970ES, K950ES. Chodzi o to, żebyście sprawdzili na swoich maszynach kasety, które podczas kalibracji prawie idealnie dają wam równe słupki...

Dziękuję z góry!

PS: K990ES odtwarza już jak trzeba, z nagrywaniem też już nie ma problemu, choć muszę jeszcze ustawić bias dla taśm: I, IV. Ustawienie głowicy zajeło mi to jeden wieczór, ale w końcu ustawiłem jak trzeba, choć było trudno. Muszę Wam powiedzieć, że teraz jest pełne stereo, sporo przestrzeni i sporo szczegółów. Pozdrawiam!

Pamiętajcie, żeby nie ruszać potencjometrów kalibracyjnych, wkładacie taśmę, przyciskacie kalibracja, nagrywanie, zwalniacie pauzę i patrzycie na wyświetlacz :) Przepraszam, podałem to, żeby wiadomo było o co chodzi :)

Motyla noga, na podanych stronach nie ma tego czego szukam. Na ElektroTanya znalazłem tylko coś (nie wiem czy instrukcję czy serwisówkę) do DR-M30HX ale zarejestrować można się tylko po zaproszeniu przez kogoś zarejestrowanego. A na płatnych serwisach jest wszystko, ech.

Widziałem kiedyś taki serwis w którym płaciło się raz (rodzaj abonamentu) i mogło przez jakiś czas ściągać instrukcje. Jest ktoś zarejestrowany w czymś takim ? Dogadalibyśmy się co do odpłatności za przysługę.

Potrzebuję serwisówki do:

Denon DR M30HX

Denon DR M34HR

Toshiba/Aurex PC X6AD

Onkyo TA 200

Ale śliczny ten soniak i na razie za grosze. Ferrytowa głowica no i kosmetycznie idealny. Chyba się skusze (fot. dzięki uprzejmości sprzedawcy). Pozdr

Ukryta Zawartość

post-891-100007970 1270422599_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sory wiem że to miejsce głównie dla decków, ale muszę się tym podzielić,

właśnie przed chwilą na eBay sprzedano jednego z najdroższych Boomboxów

model Panasonic RX-5350, wiem że to marzenie wielu, cena rozpoczęła się od $1

a skończyła na zawrotnej kwocie $1127 !!!!!!!

Ale trzeba mieć zacięcie kolekcjonera. Rozumiem to jednak i szanuję. Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba jeszcze dodać, że sam boombox w stanie idealnym,sam bym takiego przytulił :)

Po wielu dniach i (miesiącach) mordęgi :-)doczekałem się kółeczek zębatych do mojego N5846,

to już pół roku prawie!, ale warto było poczekać - znalazłem osobę która mi je dorobiła i to nie z plastiku tylko mosiądzu - jak fabryczne :-)

Wszystko zamontowane, chodzi jak zegarek, otacza muzyką...tylko ciut szybciej obraca szpulkami, widocznie albo ja źle zmierzyłem albo ciut większe kółeczko Pan mi dorobił - ale pasuje, ale też słychać te szybsze obroty - kto wie gdzie się to ustawia ?Silnik jest tyłem zamontowany, więc regulacja podczas odsłuchu taśmy odpada, może gdzieś indziej jest potencjometr (który??)

POMOCY !:-)Nie chcę ruszać innych by czegoś nie rozregulować...

"neomammut"- niektóre decki tak mają, czyli silnik na prawe obroty. I dostęp do reulacji obrotów jest dopiero po zdjęciu panela przedniego. Ponieważ silnik obrócony jest tyłem do frontu magnetofonu. Tak miałem w Akai GX-F80 i tak jest w Optonice RT 3838. Być może w Twoim Philipsie regulacja jest w ogóle poza obudową silnika ? Jak np. w Akai GXC-750D ?

Przyjrzałem się dokładnie - po zdjęciu panela nie mam dostępu ani otworów do regulacji obrotów w silniku (płytki w silniku), tak że wygląda na to że gdzieś na płytkach z elektroniką ta regulacja - tylko gdzie?Patrzałem po kablach od silnika, dochodzą one do złącza płytki ale na niej dobre parę tych potencjometrów się znajduje, a i z opisu nic nie wynika..

A na pewno "idzie" szybciej bo oryginalnie nagrane kasety słyszę że "ciut się spieszą ";-)

Piękny sprzęt za sporą kasę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Moze kogos interesuje deck Yamaha k-600? Stan techniczny bardzo dobry ( w srodku nic nie krecone), ale wizualnie kiepsko nawet bardzo. Cena za niego to cale 35zl. W mechanizmie siedza az 3 silniki takze na czesci by sie nawet zwrocil. Szkoda mi go unicestwiac moze komus sie przyda do garazu albo pod biurko-nie wiem.

Taki pancernik "Potiomkin", moja oferta biorąc pod uwagę zaniedbany stan w/w to $50.

A na serio to dziwie sie sprzedawcy wystawiającemu tak zacny sprzęt za prawie 2,5 kafla bez starannego przeczyszczenia. No i te foty, żałosne. Przecież wystarczyłoby poświęcić 30 minut, parę wacików do ucha i trochę alkoholu a sprzęt lsniłby jak ta lala. Potem parę porzadnych fotek i to w dobrym świetle i kto wie może znalazła by się sensowna oferta. A tak, zasmiecony i brudny klocek bedzie straszył na eBay az ktoś się zlituje i da te dwie stówy. Zdarzyło mi się kupić na eBay parę klocków które potem odsprzedałem. Podstawą uzyskania żądanej ceny były zawsze dobrze naswieltone, ostre i duże foty wyczyszczonego sprzętu pokazujące dokładnie wszelkie zalety ale nie maskujące wad które i tka potem klient będzie się pytał. Jak mówi stare przyszłowie że reklama dźwignią handlu. Pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi